Мазало на Витиня - 80 коли се блъснаха - трима мъртви
Модератор: Общи модератори
- павката
- старши ентусиаст
-
- Кара: ги да пият мента
- Мечтае да кара: за 6лв/100км
- Детайли за колата: не върви и не гори
Re: Мазало на Витиня - 80 коли се блъснаха - трима мъртви
toni2222 написа:За съжаление и един наш колега от форума и приятел си отиде днес след тежка катастрофа с неговата е30-ка..... http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1511633
Почивай в мир докторе...
кое е момчето?явно не е от популярните,никой не обръща внимание...
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Elesar74 написа:... И аз питам, ако не е несъобразената с пътните условия скорост, какво е тогава? Може да има много причини,но винаги има една голяма и основна, а другите само я допълват. И това е несъобразената с пътните условия скорост. Може да е клише, изтъркано, но е истина.
Клишета могат да станат само верни сентенции, които хората възприемат и повтарят често. Лъжа не може да бъде клише...
След такива трагедии трябва да се замислим и да си направим някакви изводи. Иначе смъртта на хората би била съвсем безсмислена... На магистралата уж се кара лесно и няма какво толкова да се обърка. И въпреки това, често стават сериозни инциденти. За скоростта е ясно, но аз бих отбелязал още два фактора при карането по магистрала:
- Дистанцията. Предната кола може да спре внезапно по най-различни причини, а ти трябва да имаш време да реагираш. Някога (учил съм при соц-а) ни разправяха, че разстоянието до този пред теб трябва да скоростта ти в метри. Примерно караш с 80 - държиш се на 80 метра. Но това е прекалено, тогава Жигули-те и Москвичи-те имаха по-дълъг спирачен път. Аз имам някакво вътрешно чувство и винаги си оставям растояние, така че да се чувствам комфортно и да имам контрол над ситуацията. И много се дразня, когато някой се "залепи" за задницата ми, защото ако в този момент ми се наложи да спра... какво ще стане?
- Вниманието. Важно е да гледаш, да мислиш и да преценяваш. Това също е клише, но често не го правим... Като говоря за "гледане", имам предвид да гледаш всичко - напред, огледалата, настрани и таблото. Чел съм по въпроса - най-голямата грешка в случая е вторачването. Много водачи просто забиват поглед на 100 метра пред колата и това е. А трябва да обхванеш целия път напред - от капака на колата до хоризонта. Еднообразното движение някак те "зомбира", успокояваш се и се отпускаш, дори и без допълнителни разсейващи фактори, като телефони, гримове и др. Трябва да бъдеш концентриран, но без излишно напрежение, защото тогава бързо се уморяваш.
С две думи - трябва да караш така, че да можеш да спреш в границите на своята видимост. Звучи просто и ако всички го спазваха - никакви проблеми на пътя нямаше да има. Включително и тази верижна катастрофа нямаше да възникне, всички щяха да се приберат живи и здрави по домовете си...
Excellent! Steven is my name!
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
steeN написа:Е какво е като не е скоростта? Като е лош пътя, караш бавно. Като караш бавно, няма начин да се нанижеш така. Факт. И най-шибаното в такива ситуации е, че дори ти да внимаваш... отзад идват още идиоти и става мазало...
То на Тракия като завали малко дъжд и почват да се мятат в канавките винаги... сами! Но не, не е от скоростта... От кво е тогава...
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/10/0 ... age1#photo
Ситуацията на практика е била, че ти влизаш в тунел с разлята нафта вътре и 2 тира където са блокирали пътя. Ако ще и с 65 да караш пак ще спираш 150м. С термина несъобразена скорост КАТ просто си измиват ръцете.
- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Да бе, то всички верижни по магистралите стават заради разлято масло/нафта. Никоя не е заради несъобразена скорост нали? Истината е че всеки си перка и не мисли че въобще ще му се налага да спира рязко.
Sent from my SM-G900F using Tapatalk

- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
Ivo_Borisov написа:Да бе, то всички верижни по магистралите стават заради разлято масло/нафта. Никоя не е заради несъобразена скорост нали? Истината е че всеки си перка и не мисли че въобще ще му се налага да спира рязко.
Личен пример: 31.12.2014г. Отивам да посрещам нова година у един приятел. В Плевен вали сняг, кучи студ - -18 градуса, лед навсякъде отдолу под снега. Ужас. Тръгвам аз - уверен съм щото карам на сняг БМВ-то си ежедневно откакто го имам и не ме е страх, карам с 20 а колата едвам захапва. Със зимни гуми съм с дот на 2 години, купени нови. Леко, леко кретам и вече почти съм стигнал до блока до който трябва да отида и той е на едно спускане. Пускам леко на втора без газ и виждам в ниското патрулка ударена от 3 коли. Викам си: тука отдолу е стъкло! Леко на спирачката, първа с междинна газ, пускам всички педали скоростта ми пада на под 20 км/ч, тръгвам да завивам в една от пресечките, но никъв шанс. Не карам кола а просто един голям камък който се хлъзга надолу към останалите хора и естествено изтрясках едната кола леко. Познайте! Акт за несъобразена скорост с пътните условия! Викам на полицая: "Добре де... с 15 км/ч каква несъобразена скорост?!" И полицая ми каза: "В тия условия и 1 км/ч е несъобразена скорост!"

Така, че колеги, тва с несъобразената скорост е такава простотия че не е истина. Всичко е несъобразена скорост. Винаги виновните сме ние, а не управляващите, че няма снегопочистване, че няма пътища, че няма отводняване на магистралата и т.н.
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
b00st написа:steeN написа:Е какво е като не е скоростта? Като е лош пътя, караш бавно. Като караш бавно, няма начин да се нанижеш така. Факт. И най-шибаното в такива ситуации е, че дори ти да внимаваш... отзад идват още идиоти и става мазало...
То на Тракия като завали малко дъжд и почват да се мятат в канавките винаги... сами! Но не, не е от скоростта... От кво е тогава...
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/10/0 ... age1#photo
Ситуацията на практика е била, че ти влизаш в тунел с разлята нафта вътре и 2 тира където са блокирали пътя. Ако ще и с 65 да караш пак ще спираш 150м. С термина несъобразена скорост КАТ просто си измиват ръцете.
Повечето шофьори обясняваха, че не разбрали как са се нанизали в колоната, но до един твърдяха, че пред тунела е имало разлив на гориво, който превърнал настилката в лед.
Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2015/10/0 ... age1#photo
И как замръзва нафта на 0 градуса и постоянно преминаващи автомобили с тегло 2 тона?
Последна промяна doomy525 на 09 Окт 2015, 10:35, променена общо 1 път
enjoy life and drink cold beer
Политиката у нас е по-страшна от организираната престъпност

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
Stahlblau написа:Викам на полицая: "Добре де... с 15 км/ч каква несъобразена скорост?!" И полицая ми каза: "В тия условия и 1 км/ч е несъобразена скорост!"![]()
http://vbox7.com/play:6c672995
не си само ти в такава ситуация
жалко за хората , кой крив и кой прав, няма значение - не трябва да се случват такива неща

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Silverlight
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320d & 322ci
- Мечтае да кара: e30 с V8
Вчера във фейса случайно попаднах на един албум, където бяха постнали много снимки от тунела. И имаше един коментар отдлоу в който пишеше, че причината със сигурност е този с БМВ-то(имаше едно е39 само задницата му се виждаше). 

https://www.facebook.com/botevgradphoto ... =3&theater
За тази снимка и по-точно коментара на въпросната Надя Георгиева ли говориш?

- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Станалото станало,не можем да върнем времето назад. Но просто стана по време,когато се говори само за скорост и новите глоби,които изобщо не са малки в сравнение със стандарта на живот извън София! На полицията според мен и отърва сега да изкарат за главен виновник скоростта и нищо друго! Изобщо не се обръща внимание за гориво по платното или друго! При толкова големи глоби,а и затвор,рушветите и парите на ръка ще станат доста високи и както се казва-трябва да се налива още масло в огъня!
- Silverlight
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320d & 322ci
- Мечтае да кара: e30 с V8
doomy525 написа:https://www.facebook.com/botevgradphotonews/photos/a.512816242226009.1073742015.433442503496717/512816632225970/?type=3&theater
Да, за този коментар става въпрос, все някой се опитва да опетни марката.

- Ivo_Borisov
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 530D
Stahlblau написа:Ivo_Borisov написа:Да бе, то всички верижни по магистралите стават заради разлято масло/нафта. Никоя не е заради несъобразена скорост нали? Истината е че всеки си перка и не мисли че въобще ще му се налага да спира рязко.
Личен пример: 31.12.2014г. Отивам да посрещам нова година у един приятел. В Плевен вали сняг, кучи студ - -18 градуса, лед навсякъде отдолу под снега. Ужас. Тръгвам аз - уверен съм щото карам на сняг БМВ-то си ежедневно откакто го имам и не ме е страх, карам с 20 а колата едвам захапва. Със зимни гуми съм с дот на 2 години, купени нови. Леко, леко кретам и вече почти съм стигнал до блока до който трябва да отида и той е на едно спускане. Пускам леко на втора без газ и виждам в ниското патрулка ударена от 3 коли. Викам си: тука отдолу е стъкло! Леко на спирачката, първа с междинна газ, пускам всички педали скоростта ми пада на под 20 км/ч, тръгвам да завивам в една от пресечките, но никъв шанс. Не карам кола а просто един голям камък който се хлъзга надолу към останалите хора и естествено изтрясках едната кола леко. Познайте! Акт за несъобразена скорост с пътните условия! Викам на полицая: "Добре де... с 15 км/ч каква несъобразена скорост?!" И полицая ми каза: "В тия условия и 1 км/ч е несъобразена скорост!"![]()
Така, че колеги, тва с несъобразената скорост е такава простотия че не е истина. Всичко е несъобразена скорост. Винаги виновните сме ние, а не управляващите, че няма снегопочистване, че няма пътища, че няма отводняване на магистралата и т.н.
Ами точно това е колега, несъобразена с пътните условия скорост.

И аз от личен пример, миналата година на събора на правото около Граф Игнатиево спира колоната пред нас, спираме и ние, ама един въобще не ни отрази и ни лепна отзад сигурно с 80. Ами 4 коли верижна катастрофа и ранени деца в колата която ни удари. Ами ако беше тир? Щеше да има смъртни случаи. Тоя сега какво щеше да каже, ами аз си карам на право и сухо ама тия тъпаци отпред спират. Той е виновен и никой друг защото блее и не съобразява скоростта. Това е простата истина, трябва да мислиш и очакваш всичко щом шофираш.

Да де ама има и друга страна на нещата, която доста целенасочено се избягва.
Виновния за верижната катастрофа що прави предпоставки за ПТП
Някой хора и по този начин разсъждават..
Така и не стана ясно какво е накарало буса да набие спирачки, че тира зад него да се завърти

Виновния за верижната катастрофа що прави предпоставки за ПТП

Някой хора и по този начин разсъждават..
Така и не стана ясно какво е накарало буса да набие спирачки, че тира зад него да се завърти

- DAF
- Потребител
-
- Кара: E39
- Мечтае да кара: м-ка
"Шофирането се свежда до съобразяване с обстановката и една проста преценка на моментната ситуация и бай ганьо пак не иска да го прави."
Колегата Don_Diego го е написал кратко, точно и ясно.
Никой не може да ме убеди, че това гориво се е разтекло из целия път за някакви секунди, да не кажа стотни.
Там няма такъв огромен наклон, ама дори и да си представим, че има, пак няма как за такова кратко време да стане.
Едва ли някой е карал под 70 км в час, имало е със сигурност и такива дето са летяли със 120-130, не са спазвали никаква дистанция на мократа настилка. Камионът прави тапа и всички почват да се лепват един зад друг, защото с тази дистанция и тази скорост са имали стотни да отреагират. Дори и да е имало някой, който да е успял да спре, зад него го завлича следващият. Тук някой говори за сигнализация?? Друг говори за некачествена пътна настилка.. Съгласен съм, че огромен брой от катастрофите се дължат на пътната настилка и ремонти които не са обезопасени, но в този случай е единствено и само скоростта и дистанцията. По-нагоре колегата го е написал, като не можеш да минес с 1 км, еми просто спираш - това е съобразяване на скоростта. Ако е имало дистанция, щяло е да има време да се започне да се намалява и да се избегне всичкият мазаляк. Жалко за загиналите, хубавото е че не се е запалила някоя кола.
Колегата Don_Diego го е написал кратко, точно и ясно.
Никой не може да ме убеди, че това гориво се е разтекло из целия път за някакви секунди, да не кажа стотни.
Там няма такъв огромен наклон, ама дори и да си представим, че има, пак няма как за такова кратко време да стане.
Едва ли някой е карал под 70 км в час, имало е със сигурност и такива дето са летяли със 120-130, не са спазвали никаква дистанция на мократа настилка. Камионът прави тапа и всички почват да се лепват един зад друг, защото с тази дистанция и тази скорост са имали стотни да отреагират. Дори и да е имало някой, който да е успял да спре, зад него го завлича следващият. Тук някой говори за сигнализация?? Друг говори за некачествена пътна настилка.. Съгласен съм, че огромен брой от катастрофите се дължат на пътната настилка и ремонти които не са обезопасени, но в този случай е единствено и само скоростта и дистанцията. По-нагоре колегата го е написал, като не можеш да минес с 1 км, еми просто спираш - това е съобразяване на скоростта. Ако е имало дистанция, щяло е да има време да се започне да се намалява и да се избегне всичкият мазаляк. Жалко за загиналите, хубавото е че не се е запалила някоя кола.
ХУЛИГАН НА МАГИСТРАЛАТА
- pimpo
- младши ентусиаст
-
- Кара: е46
- Детайли за колата: N42B20
Минавам през Витиня всяка седмица и съм виждал всякакви условия. Дори ми се е налагало да спирам рязко при аналогини обстоятелства. Не вярвам толкова много коли да се нанижат така, ако сцеплението е било нормалното за мокра настилка. Да, вярно е че не се спазват ограниченията, но как мислите, ДАЛИ ВСИЧКИТЕ 50 КОЛИ СА КАРАЛИ С ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ ? И кога са успяли всички да се наговорят и да скалъпят версията за разлив по платното? Аз лично съм склонен да вярвам на разказите на участниците, отколкото на разни костюмари, дето яхват случая за да бълват клишета по телевизията. Каквото и да стане винаги причината е насъобразената скорост. СОРИ, НЕ ПАСЕМ ТРЕВА. Просто това е техния начин да кажат "Не знаем какво е станало".
Надявам се все някоя от колите да е имала видеорегистратор. Материала може да отговори на много въпроси.
Не съм бил там и не мога да съм сигурен. Но предвид фактите изнесени в медиите, това е моята версия.
И тук някой се хвана за думата, че дизела ставал на лед. Не не става на лед и ако беше попадал на такъв случай нямаше въобще да повдигнеш въпроса. Проблема е че сцепплението при мокра настика и разлив на дизел е БУКВАЛНО равносилно на лед. Разликата е, че не го виждаш и си мислиш че караш по нормален мокър асфалт.
Надявам се все някоя от колите да е имала видеорегистратор. Материала може да отговори на много въпроси.
Не съм бил там и не мога да съм сигурен. Но предвид фактите изнесени в медиите, това е моята версия.
И тук някой се хвана за думата, че дизела ставал на лед. Не не става на лед и ако беше попадал на такъв случай нямаше въобще да повдигнеш въпроса. Проблема е че сцепплението при мокра настика и разлив на дизел е БУКВАЛНО равносилно на лед. Разликата е, че не го виждаш и си мислиш че караш по нормален мокър асфалт.
Кога се пише "И" и кога "Й"
1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ
2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)
1. В българския език няма дума, която в множествено число да завършва на "й"!!!
грешно --> правилно
- вибраций --> вибрациИ
- консултаций --> консултациИ
2. Думи в които може да има "и" или "й" според смисъла. Примери:
- моменТА в коЙто (ед.число)... / ...моментИТЕ в коИто... (мн. число)
- коЙ човек (ед. число) / коИ хора (мн. число)
- някоЙ човек (ед.число) / някоИ хора (мн.число)
- Моля не ме безпокоЙте! / Не, не ме безпокоИте
- един завоЙ (ед.ч.) / много завоИ (мн.ч.)