Данък вредни храни
Модератор: Общи модератори
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Re: Данък вредни храни
stefanoff написа:Stahlblau написа:16 човека са гласували със "ЗА" ? Интересни са ми техните доводи.
Ами и аз гласувах ЗА, щото не прочетох, че плана бил на д-р МенгелеЕй това "саламче" виждали ли сте го
? Струва 85ст за 300грама. "Обвивката е негодна за консумация" - а съдържанието дали е ?
Ако се сложи данък на тези боклуци, но се премахне или поне драстично намали ДДСто на полезните храни, много хора ще започнат да се замислят какво да купуват.
1кг от това нещо 2,83, ако му се сложи данък 20% става около 3,40
1кг свинско месо има и по 4.5 замръзено - като му се махне ДДСто става 3,75.
Демек за почти същите пари ядеш чисто истинско месо, а не някакви Ета и химии
Този салам го закачи на един ръждив пирон навън и след една година го срежи и виж дали има разлика

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
twin spark написа:Проблема е че младите не се движат, не спортуват. Но да увлечеш някой да спортува е доста по-сложно отколкото да ръсиш глупости по телевизията.
Стига глупости...
Спорта не решава всички проблеми. Имам познати, чиито деца ядат само вафли и кроасани, понеже "ми не иска да яде ядене"... И чак се учудват, че малкия вече е на "цели" 2 години и все още не е ял шоколад...
При такива родители, трябва не спорт, ами олимпийска подготовка за детето, че да е наред.
Ако вафлата е 1 лв., вместо 20 ст. ще се замислят дали десерта (а често и основното) да е вафла или плод.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
И аз съм ЗА това като идея, НО нещо ми говори, че изпълнението тук ще е пълна трагедия още като прочетох статията. Отделно в такава страна като нашата, с отрицателен прираст, застаряващо население и ниска раждаемост подобни неща трябва да бъдат стимулирани, защото очевидно нещата не вървят на добре. Както казвам обаче файда няма да има като вдигнеш вафлата, а отстреща до училище има любимия на децата McDonalds и там си хапнат доволно.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
drag_pavlov написа:..И чак се учудват, че малкия вече е на "цели" 2 години и все още не е ял шоколад...
Мен направо ми казват, че си мъча детето и не е здравословно, дето никога до сега не е яло захар под каквато и да е било форма, солети, бисквити, брашно, "сок", ориз и още 100 неща.

drag_pavlov написа:Ако вафлата е 1 лв., вместо 20 ст. ще се замислят дали десерта (а често и основното) да е вафла или плод.
Тя фафлата и без това е доста скъпа ако погледнеш цената на кило. Както и чипса и всичките останали шитни. За това ми е много чудно хора, които ядат чипс за 13-15лв килото (да не говорим за тия специалните, които стигат и до 50лв), брускети за 10-12лв, помбери за по 20-тина лв, вафли за 10-тина и казват "ми нямам пари да се храня с по-добра храна"

И все пак за да подчертаем колко огромна е разликата в разбиранията на различните хора за това що е здравословна храна аз не бих нарекъл такава и една нормална ябълка, която обикновено си купуваш от магазина. Как ти изглежда тоя списък с 47 пестицида откривани в ябълката?

http://www.whatsonmyfood.org/food.jsp?food=AP
Е да, ама с 1-2 вафли или пакет чипс се засищаш, а примерно аз като умуам половин кило вратни пържоли (без хляб) и още съм си гладен
Всъщност проблема с вредните храни е друг - не изискват време за приготвяне - отваряш пакета и рупаш. А здравословната (доколкото въобще е възможно да съществува такава в днешно време) изисква време да си я приготвиш. Просто хората масово предпочитат да си "оползотворяват" времето в гледане на бай брадър, отколкото да прекарат един час в кухнята 

Не Мы такие, Жизнь такая
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Тя темата със здравословния начин на живот е мнооого обширна и необятна, а храната е само един от аспектите. Ако се замислим достатъчно дълбоко ще установим, че няма нито едно нещо около нас, което да е напълно безопасно и безвредно - храни, напитки, въздух, лъчения, шум, вибрации и т.н. Списъкът е безкраен...
Няма място на Земята недокоснато (неосрано) от човека...
Няма място на Земята недокоснато (неосрано) от човека...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Бих отишъл да протестирам даже. Утре някой ще ми каже, че сланината е вредна и ще стане по 12лв/кг 

И с разрешаването на този проблем се е заел великият Бойко, който ще ни сложи данък, ще накара хората да купуват по-скъпи здравословни храни
Силно се съмнявам, че данък ще сложат само на показания "салам" по-горе. То и тези по "стандарт" стара планина съдржат доста вредни мазнини, холестерол, после хората ходят да си мерят кръвното и от там натоварват до неимоверност здравната каса ... парите не стигат, трябва всички да плащат!!
Проблема не е в здравословното хранене, нещо за което съм за напълно, то и няма здравомислещ човек, който да е против това нещо, а просто ме е яд начина по който представят нещата и още повече за изпълнението на посочения данък здравословни храни.
Като им слушах законопроекта, ще бъдат освободени стоки, които се броят на пръстите на едната ръка, всичко останало е вредно.
То ако се замислиш и хляба е вреден, не може да си намериш нормално брашно - всички са обогатени по някакъв начин
Това е съвсем сериозно, колкото и да лавираш между витрините, съдържанието на храните, познанията за Е-тата и т.н. пак ще се натресеш на нещо неестествено и вредно

Силно се съмнявам, че данък ще сложат само на показания "салам" по-горе. То и тези по "стандарт" стара планина съдржат доста вредни мазнини, холестерол, после хората ходят да си мерят кръвното и от там натоварват до неимоверност здравната каса ... парите не стигат, трябва всички да плащат!!
Проблема не е в здравословното хранене, нещо за което съм за напълно, то и няма здравомислещ човек, който да е против това нещо, а просто ме е яд начина по който представят нещата и още повече за изпълнението на посочения данък здравословни храни.
Като им слушах законопроекта, ще бъдат освободени стоки, които се броят на пръстите на едната ръка, всичко останало е вредно.
То ако се замислиш и хляба е вреден, не може да си намериш нормално брашно - всички са обогатени по някакъв начин

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
© написа:То ако се замислиш и хляба е вреден, не може да си намериш нормално брашно - всички са обогатени по някакъв начин![]()
Има бре, ама и без данъка е по 6.50-10лв килото

stefanoff написа:Е да, ама с 1-2 вафли или пакет чипс се засищаш, а примерно аз като умуам половин кило вратни пържоли (без хляб) и още съм си гладенВсъщност проблема с вредните храни е друг - не изискват време за приготвяне - отваряш пакета и рупаш. А здравословната (доколкото въобще е възможно да съществува такава в днешно време) изисква време да си я приготвиш. Просто хората масово предпочитат да си "оползотворяват" времето в гледане на бай брадър, отколкото да прекарат един час в кухнята
Мушни 100-200 грама сланина с месото, па нека си гладен после, а и струва само 50-60 стотинки за 100гр.

Стига да имаш възможност да готвиш. Дъщеря ми я "пазехме" до първи клас, но после тръгна на училище, гледа какво ядат съучениците, ходи с тях и просто няма как да не попадне в света на индустриалните храни
. Поне е придобила някакви навици, които се надявам да и останат и за напред в живота

- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
От пържолите от магазина,наистина съм като гладен след 2-3 часа! А да се намахам със само две пържолки домашни и една бира за преглъщане мога да изкарам с гладните цяла нощ
И то без да им слагам сланина,че си ги правя мазнички!

- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Бързите въглехидрати са си шит и буквално е наркотик. Има обаче толкова много други неща, които не са здравословни в един магазин, аз така като гледам ще трябва да има увеличение на данъка на едно 85% от храните, ако реално искат нещо да направят 

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
С няколко човека тук си пишем в една друга тема за хранене и ако мога да обобщя, факт - 90% от храните в магазините са боклук. Другите 10% може да не са био (изключваме тези, които могат да си позволят изцяло био-храни), но пак са много по-добри от преработените. Обаче хората масово са невежи на тема храни - продава ли се в магазина значи става. Например готвят с маргарин с вкус на масло. За един час човек без никакъв опит може да сготви нещо вкусно и почти безвредно като му излезе на 1/3 от цената на преработена храна. Аз често импровизирам и с продукти за 10-12 лв. хапваме 4 човека и питат за още... Данъка го възприемам като червено флагче, което ще обърне вниманието на невежите, че в тези храни нещо не е наред, пък може и да прочетат етикета. Какво ще направят с парите от този данък е съвсем друг въпрос, чийто отговор е ясен - ще ги откраднат през раздути проекти за спортни площадки, примерно.
Never mistake motion for action...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Москов вече води разговори с КРИБ. Основната идея на новия данък е индустрията да промени рецептите си така, че съдържанието на сол, захар, кофеин и трансмазнини в продуктите да падне до нива, които не вредят на консуматорите.
За мен, най-големия проблем е, че Москов се прави на господ. *Никой* не знае по какъв точно начин ще се променят рецептите (заместители и т.н.). Едно от очевидните неща, е че скочи употребата на изкуствени подсладители.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
© написа:Стига да имаш възможност да готвиш. Дъщеря ми я "пазехме" до първи клас, но после тръгна на училище, гледа какво ядат съучениците, ходи с тях и просто няма как да не попадне в света на индустриалните храни....
Мдааа... Точно така е!

Аз си спомням много ясно едно съседско дете. Беше първи клас и у тях беше забранено внасянето на всякакви "лъскави и шумящи опаковки". Майка му и баща му завършили спортното, тя с лека атлетика, той с баскетбол, и един ден се прибирам от работа и я гледам малката седнала на стълбите на нашия етаж /а те са на горния/ и тъпче буквално като за последно чипс и като ме видя се стресна все едно е наркоман! Това също не е правилна стратегия според мен. Всеки знае как си възпитава децата, за това нека не обръщаме форума в бгмама, но не може в този съвременен свят, детето да живее в 16ти век без компютър, без телефон, без макдоналдс и т.н. Просто трябва да ги възпитаме на усещане за мярка. Да разграничават кое полезно /месо, плодове, зеленчуци, яйца, мляко и т.н./, кое не е ползено /..../, кое е вредно /..../, кое е забранено /цигари, наркотици и т.н./ И най-вече да видят визуално резултата от злоупотребата с едно или друго. Аз като бях малък, моите родители седнаха с мене една вечер и ми извадиха снимки на наркомани от интернет. Изглеждаха ужасно... Това ме отказа да погледна наркотици докрая на живота си. Когато са малки децата не подозират... Същото е с храните. Те виждат че всички ядат джънк и са ок, но това няма да е цял живот така. Трябва да им се обясняват нещата, а не просто да има някви тъпи правила. Абе сложно е да си родител...

Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...