Карате ли в лявата лента когато дясната е свободна ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Карате ли в лявата лента когато дясната е свободна ?

Да, карам винаги в лявата лента
9
6%
Да, ако няма коли зад мен
31
20%
Ако има кола зад мен минавам в дясната
27
18%
Не, карам си в дясно
41
27%
Изпреварвам само от лявата
15
10%
Ще си карам как си искам, ленти-мленти
21
14%
Аз ги изпреварвам от дясната лента
10
6%

Общо гласове : 154
младши ентусиаст
Аватар
Кара: с DPF
Мечтае да кара: на ток
Детайли за колата: стоковица

Re: Карате ли в лявата лента когато дясната е свободна ?

Мнение от dynalias » 14 Яну 2016, 12:43

dextuar написа:Питам се, ако карам с максимално позволената скорост в най-лявата лента, като някой почва да ме задминава от дясно в градски условия колко ли закона наведнъж нарушава? Само се питам...

С максимално позволената ако караш, нарушава само 1 закон за не спазване на ограничението. Изпреварване е само когато сменяш лентата за да задминеш движещия се от напуснатата лента от теб. Това че се движите в две ленти в една посока и ти караш с 40 а този в дясно кара с 50 и те задминава не е изпреварване от дясно и не е нарушаване на закона! По логиката ти ако този от лявата лента намали заради дупка на пътя или отворена шахта тези в дясната лента трябва да спрат също защото ще те изпреварят от дясно и чичо милиционер ще гушне поредния рушвет.
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E90 330d; BMW F25 30d
Мечтае да кара: BMW M

Мнение от kriso85 » 14 Яну 2016, 12:45

И аз това щях да напиша... Анкетата показва едно,
а като човек шофира малко вижда нещо съвсем различно :mhihi:
Важното е да се кара внимателно и с акъл, защото дори и при стриктно спазване на ЗДвП (което всички ние сме длъжни да правим) не е изключено да стане инцидент
"Try not. Do or do not. There is no try" Yoda
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 14 Яну 2016, 12:46

dextuar написа:
И за къде толкова сте се разбързали, особено тея дето знаят, че на кръстовището най-лява лента е за на ляво и като стигнат светофара почват да се бутат в средна и чак недоволстват, че не ги пускаш. Често срещано по Тодор Александров в Младост.

А и е много яко като някой бързак от лява се пристроява в средна и някой от най-дясна изпреварва в средна. Ама нали по презумпция тоя от ляво много бърза, сигурно трябва винаги да го пусна...

А нещо за другите две ситуации?

dynalias написа:
dextuar написа:Питам се, ако карам с максимално позволената скорост в най-лявата лента, като някой почва да ме задминава от дясно в градски условия колко ли закона наведнъж нарушава? Само се питам...

С максимално позволената ако караш, нарушава само 1 закон за не спазване на ограничението. Изпреварване е само когато сменяш лентата за да задминеш движещия се от напуснатата лента от теб. Това че се движите в две ленти в една посока и ти караш с 40 а този в дясно кара с 50 и те задминава не е изпреварване от дясно и не е нарушаване на закона!

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 3.2i CSL '03

Мнение от Дидо85 » 14 Яну 2016, 12:50

Гласувах с "Не, карам си в дясно". Като цяло винаги, когато е свободно се старая да се прибирам в дясната лента освен, ако няма да се завивам скоро и да не се престроявам постоянно.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: с DPF
Мечтае да кара: на ток
Детайли за колата: стоковица

Мнение от dynalias » 14 Яну 2016, 12:52

dextuar, не знам за къде бързат тия в лявата лента. Нали това се опитвам да кажа на колегите, че най лявата лента не е аутобан. :dunno: Никой не си длъжен да пропускаш и да даваш предимство. Всичко се прави от човечност и найстина се случва някой да бърза и да шари из лентите и като го пусна винаги ми благодари с аварийните.
history:
E36 328i coupe 1995г. 193hp 25.11.2013-19.04.2019г.sell
E90 320d sedan 2009г. 177hp 10.06.2019г.-now

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 14 Яну 2016, 12:59

Ако става въпрос за града гледам да карам в дясно, за АМ Тракия карам главно в лявата по простата причина,че дясната не става за нищо през по голямата част от магистралата. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 14 Яну 2016, 13:00

dynalias написа:dextuar, не знам за къде бързат тия в лявата лента. Нали това се опитвам да кажа на колегите, че най лявата лента не е аутобан. :dunno: Никой не си длъжен да пропускаш и да даваш предимство. Всичко се прави от човечност и найстина се случва някой да бърза и да шари из лентите и като го пусна винаги ми благодари с аварийните.

Да, и аз това имах предвид. Не бях дочел темата... :yes:

Don_Diego написа:Мен обаче ме мъчи друг проблем: Пускате ли да се престроят тарикати дето подминават цялото задръстване се бутат в последия момент в правилната лента? По мои наблюдения много от задръстванията се получават именно заради такива маневри

Не, и честно да кажа много се дразня на колегите, които го правят. Вярно е, че на всеки се случва да минава за пръв път или да се обърка, но при някои просто си лични с каква наглост го правят. "Наглите" не ги пускам, ако видя, че наистина човечецът се е объркал, а то си личи, когато е така, винаги бих го пуснал.
Последна промяна Dextuar на 14 Яну 2016, 13:14, променена общо 1 път

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 14 Яну 2016, 13:11

А най-се изкефих в Щатите по магистралата с 6-8 ленти в едната посока, как всеки си кара където иска, няма такава най-лявата е най-бърза и т.н.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

Потребител
Аватар
Кара: e46 330CI '05
Мечтае да кара: e36 M3

Мнение от chucky » 14 Яну 2016, 13:16

Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 km/h;

:yes:

Потребител
Аватар
Кара: F31

Мнение от alozavar » 14 Яну 2016, 13:27

В идеалния случай, знам къде отивам и ми е ясен маршрута ми, съответно си подбирам лентите според него, за да не се налагат излишни гимнастики 15м преди кръстовище :driving:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 14 Яну 2016, 13:41

Значи, като цяло гледам си карам и от дясно и от ляво, като ако някой бърза обикновено го пускам :ok: или му показвам, че не бърза достатъчно(когато е възможно, все пак) :mhihi: ...И много често,където дойде, сменям ленти и така...НО, винаги се съобразявам с другите около мен! :!:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: направо.
Мечтае да кара: настрани!
Детайли за колата: винаги на борд.

Мнение от Stahlblau » 14 Яну 2016, 13:57

JTD написа:
meha написа:...
Дясна лента празна или с няколко коли ,ВСИЧКИ във лява и средна един до друг ...

Точно по тази причина всяка сутрин и вечер си карам в най-дясната лента. Защото хем не се бутам с никой, хем вървя най-бързо.
Както един колега от предишната страница каза - оптимизация му е майката. За какво хем да се бутам с овцете, хем да вървя с тяхното темпо, като мога да си карам свободно и по-бързо от тях? :lol:

...а само на предходната страница каза:

JTD написа:Само за сведение да ти споделя, че в градско каране аз не съм длъжен да карам в дясната лента. Мога да си карам в лявата лента и с 30 км/ч, ако преценя.
Дали е морално (кой определя морала)? Може би не. Ако някой бърза и ми свети, няма да се мръдна. Ако някой бърза, ще го "пусна", демек ще гледам да си карам в дясната лента. Ако някой свети от 5 коли назад и "разчиства" пътя и дясната лента е свободна, отново нарочно няма да се мръдна. :mhihi:

...започвам да се обърквам... :dunno:
Сега да се извиня ли че те причислих към стадото, което се пречка в лявата лента, или не? ;)
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...

ентусиаст
Аватар
Кара: 330хд

Мнение от JTD » 14 Яну 2016, 14:45

Stahlblau написа:...започвам да се обърквам... :dunno:
Сега да се извиня ли че те причислих към стадото, което се пречка в лявата лента, или не? ;)

Ако някой светка на друг, за да мине напред, веднага ставам пречка. Даже нарочно от най-дясната нарочно минавам в най-лявата лента само и само да застана отпред. Ей така, от интерес го правя. Та даже от 80км/ч започвам да карам с 30-40км/ч, за да гледам полудяване. Пък закона на джунглата (пътя) след това се намесва в действие.
Особено на бързаците с БМВ-тата, най-често Е36-ци, защото май тия са от най-бързите по мои наблюдения, най-обичам да им заставам отпред. :lol:

Kroki написа:...постоянно гледам огледалата и се стремя да не засичам никой, ако пък това се случи винаги се извинявам.
...

Аз лично съм слизал от колата дори, за да се извиня, ако съм сглупил нещо без да искам. Човека си мислеше, че нещо ще се "заяждам", та се заключи, а аз докато му обясня, че искам да му се извиня наистина, то стана едно обяснение. :lol:
Трябва да си богат, за да караш BMW!
Трябва да си много богат, за да караш старо BMW!

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 14 Яну 2016, 14:57

JTD написа:
Stahlblau написа:...започвам да се обърквам... :dunno:

Ако някой светка на друг, за да мине напред, веднага ставам пречка.

Е те това ми е странно , въпреки че повечето го правят...Мини си У дЕсно и го изпревари, голямо усилие ,но пък спестява нервите... :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Doberman_vas » 14 Яну 2016, 14:59

предполагах че много хора грам не знаят правилника, ама като почнат да ме "изпреварват" от ляво в града :roll: :roll: :roll:

пиша го бавно...
Извънградско - кара се в дясната лента
Градско - където е удобно
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата