Избор и покупка на КНО
Модератор: Общи модератори
Re: Избор и покупка на КНО
Това съм го посочил.
Тук в един магазин, продавача се опита да ме убеди, че не ми трябва такъв пистолет. В което има смисъл, с повече патрони е, което се отразява на тегло и размери. Показа ми един Смит с 8 патрона, наистина хубав,лек и компактен. То ще стрелям, но пак исках мнение повече дали има смисъл от .22 калибър или направо 9х19. Относно разрешителното, не съм охранител, и не е по втория начин. Ще имам служебен пистолет и ще е в мен през цялото време. Но, не това е темата, не се отклонявайте. Някой знае ли за релсата тип picatinny?
Sent from my MI 3W using Tapatalk

Sent from my MI 3W using Tapatalk
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
С уточнението,че нямам пищов и не съм хващал такъв от над 20 години
Тренирах спортна стрелба като много млад в ОСО (още го имаше ..),там пуцахме май с 22ри (5,6 мм?) с някакви руски смешки и някакви праисторически Аншуц (респект за немското
)
Въпросът ми е -не е ли една идея по-точна стрелбата с по-малкия калибър (извинявам се ако звучи тъпо и аматьорски въпросът
)
А за сравнение-в друго отделение на стрелбището (беше на полуоткрито) пуцаха чичовците с 9 мм Макаров мисля и нищо не се чуваше от нашите капси,те просто заглушаваха всичко

Тренирах спортна стрелба като много млад в ОСО (още го имаше ..),там пуцахме май с 22ри (5,6 мм?) с някакви руски смешки и някакви праисторически Аншуц (респект за немското

Въпросът ми е -не е ли една идея по-точна стрелбата с по-малкия калибър (извинявам се ако звучи тъпо и аматьорски въпросът

А за сравнение-в друго отделение на стрелбището (беше на полуоткрито) пуцаха чичовците с 9 мм Макаров мисля и нищо не се чуваше от нашите капси,те просто заглушаваха всичко

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
LiTtLeRoCk написа:Това съм го ползвал и мога да ти кажа, че е удобен за носене и добре приляга в ръката. Не съм имал никакви засечки, а изстрелях много патрони с него. Лесен е за обслужване. Зиг SP 2022 9x19
с тоз 9х19 по глигани ли ще стреляш?

по въпроса за picatinny rail тя е стандартизирана система и за нея има много аксесоари. на пистолет най-удобно е да се сложи (ако е отдолу) фенерче (може и с лазерче, въпреки че лично аз не ги харесвам лазерите защото те карат да гледаш целта а не мерниците...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
Ехааа страшна тема бе! Браво!
Гледайте сега кво става...
Понеже в семейството ми е пълно с бивши военни и/или полицаи, и съм имал възможността да погърмя доволно през живота си в всякакви пушкала, да си кажа моите наблюдения.
.22 - страшно точен пистолет, който и да е - дали ще е револвер Бърно, или някой Валтер или друг, няма значение. Малкия калибър и слабия откат го прави изключително точен и лесен за стрелба. Дъщеря ми ще гръмне някой без проблем с него. Смятай, че като го хванах за първи път на 20 метра правих много добри групи 7-8см диаметър. Има слаба стопираща сила, но както каза Скалата, понякога е по-добре така, защото ако изпаднеш в ситуация в която си го извадил и след това си съжалил, винаги можеш да респектираш нападателя по начин, не особено вреден за неговото здраве и да избягаш.
Макаров - няма човек който да не го знае, тука няма кво да обяснявам. Дразни ме че винаги "бият" на някъде, я в ляво, я в дясно - никога не е като със света. Само ще ти кажа, че има такъв комлект, който позволява на Макаренко да стреля и в .22 кал. Порови се в нета. Може да получиш 2 в 1 на това което търсиш.
Глок 19 - много хора го харесват заради повдигната мерна линия, на мен лично ми е неудобен. Иначе е много лек пистолет, уникален за ежедневно носене защото не се закача в дрехите заради дизайна си. Ако му свикнеш можеш да правиш невероятни групи. Виждал съм виртуози с Г19. Можеш много аксесоари да му накачиш - фенери, лазери и т.н., също така Глока много носи на тунинг - можеш да си направиш по-лек или по-тежък спусък взависимост от това как ти харесва на теб, може примерно ако си вземеш бейби Глок, някой от компактните серии, да му сложиш пълнител от по-голям Глок и работи без проблем. Като цяло е любимия пистолет на масовия потребител, но както казах мен не ме кефи. Стрелял съм близо 400 патрона на стрелбище с него и не го възприех и това е.
Хеклер и Кох!!! Тва ми е любимата фирма. Стрелял съм USP, c P30 и с P30 long! С всеки доволно много. Р30 ми е любим, защото цената-качество е оптимално. Ръкохватката лепва в ръката ти като ръкавица. Невероятно удобен. Изключително точен и прецизен. Компенсатора работи перфектно и отката е много мек и приятен. Не рита изобщо дори в по-голям калибър от 9х19. Личи че е премиум не само по цената, но и по изработката. Страхотен за интуитивна стрелба. Гърмиш 2 часа и вече си правиш квото си искаш с него. Много як!
Зиг Зауер. Стрелял съм с Р226 и SP2022. Прехвалени са ми за мене Зиговете. Всеки вика Зиг Зауер и всички останали бла бла бла. Р226 засичаше доста често - не знам може би съм попаднал на дефектен екземпляр
, а SP2022 е армейски пистолет - здрав и прост, но не толкова удобен. Ръкохватката е много изтумбена, но се свиква. Мерната линия е нормална и с тренировки можеш да станаш доста точен с него. То по принцип всеки пистолет е така.
Смит и Уесън - стрелял съм с револвер .40 калибър. Мамата си джаса. Рита много! Много силен пистолет - определено не е за мен. Гръмнах 5 пъти и го оставих.
Колт 1911 - само го държах, но не можах да стрелям с него, защото собственика не ми разреши. Лачен като Кадилак на сводник! Много як!
ТТ - от него ме е страх!
Това е в общи линии. Дано съм бил полезен. И не забравяйте! Оръжията не убиват хора - хората убиват хора!

Гледайте сега кво става...

Понеже в семейството ми е пълно с бивши военни и/или полицаи, и съм имал възможността да погърмя доволно през живота си в всякакви пушкала, да си кажа моите наблюдения.
.22 - страшно точен пистолет, който и да е - дали ще е револвер Бърно, или някой Валтер или друг, няма значение. Малкия калибър и слабия откат го прави изключително точен и лесен за стрелба. Дъщеря ми ще гръмне някой без проблем с него. Смятай, че като го хванах за първи път на 20 метра правих много добри групи 7-8см диаметър. Има слаба стопираща сила, но както каза Скалата, понякога е по-добре така, защото ако изпаднеш в ситуация в която си го извадил и след това си съжалил, винаги можеш да респектираш нападателя по начин, не особено вреден за неговото здраве и да избягаш.
Макаров - няма човек който да не го знае, тука няма кво да обяснявам. Дразни ме че винаги "бият" на някъде, я в ляво, я в дясно - никога не е като със света. Само ще ти кажа, че има такъв комлект, който позволява на Макаренко да стреля и в .22 кал. Порови се в нета. Може да получиш 2 в 1 на това което търсиш.
Глок 19 - много хора го харесват заради повдигната мерна линия, на мен лично ми е неудобен. Иначе е много лек пистолет, уникален за ежедневно носене защото не се закача в дрехите заради дизайна си. Ако му свикнеш можеш да правиш невероятни групи. Виждал съм виртуози с Г19. Можеш много аксесоари да му накачиш - фенери, лазери и т.н., също така Глока много носи на тунинг - можеш да си направиш по-лек или по-тежък спусък взависимост от това как ти харесва на теб, може примерно ако си вземеш бейби Глок, някой от компактните серии, да му сложиш пълнител от по-голям Глок и работи без проблем. Като цяло е любимия пистолет на масовия потребител, но както казах мен не ме кефи. Стрелял съм близо 400 патрона на стрелбище с него и не го възприех и това е.
Хеклер и Кох!!! Тва ми е любимата фирма. Стрелял съм USP, c P30 и с P30 long! С всеки доволно много. Р30 ми е любим, защото цената-качество е оптимално. Ръкохватката лепва в ръката ти като ръкавица. Невероятно удобен. Изключително точен и прецизен. Компенсатора работи перфектно и отката е много мек и приятен. Не рита изобщо дори в по-голям калибър от 9х19. Личи че е премиум не само по цената, но и по изработката. Страхотен за интуитивна стрелба. Гърмиш 2 часа и вече си правиш квото си искаш с него. Много як!

Зиг Зауер. Стрелял съм с Р226 и SP2022. Прехвалени са ми за мене Зиговете. Всеки вика Зиг Зауер и всички останали бла бла бла. Р226 засичаше доста често - не знам може би съм попаднал на дефектен екземпляр

Смит и Уесън - стрелял съм с револвер .40 калибър. Мамата си джаса. Рита много! Много силен пистолет - определено не е за мен. Гръмнах 5 пъти и го оставих.
Колт 1911 - само го държах, но не можах да стрелям с него, защото собственика не ми разреши. Лачен като Кадилак на сводник! Много як!

ТТ - от него ме е страх!
Това е в общи линии. Дано съм бил полезен. И не забравяйте! Оръжията не убиват хора - хората убиват хора!

Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
alx написа:LiTtLeRoCk написа:Да разказвате, че 22 е слаба за самоотбрана и да се ползва от 9мм нагоре евие срещу диви прасета ли ще се изправяте? Лично според мен 22 ти е оптимален вариант за кеф и самоотбрана. Повярвай ми, че не ти трябва оръжие, което може лесно и бързо да убие или нарани тежко човек. Само ще попитам тук присъстващите, колко пъти са насочвали оръжие срещу човек? Да не си мислите, че е толкова лесно да го направиш?
Разбирам ти логиката и може би за България е по- удачна. Но по нея понеже респектирането е важно и леките телесни повреди- нека момчето да си вземе един въздушен пистолет със съчми- още по- евтин, и пак може да респектираш и може би ако не мине номера да спреш някой ако го уцелиш в окото (щото с 22лр няма да е по- различно с някой дето му блъска адреналина). Аз така го виждам.
За насочването към човек- аз лично имам 0 проблем с това. И съм готов да убия. И всеки които носи огнестрелно оръжие трябва да е готов.. Затова и е голяма отговорност която не всеки може да поеме. Иначе по- добре изобщо да не носи щото ако някой не се респектира (или няма време за това) като нашия човек го извади- ще има проблеми и тоз пистолет може да му го наврат в...
Затова поне за мене оръжието за самоотбрана трябва да може да спре нападателя бързо и ефикасно. 22лр освен ако не си много късметлия няма как да го направи.
И да. Насочвал съм и са ми насочвали. Друга тема.
Значи тука законите са малко по инакви. Ако примерно те нападнат у вас докато спиш 3ма с ножове да речем, и ги изпозастреляш, си виновен, щото се води превишаване пределите на неизбежна самоотбрана - трябва да се отбраняваш с такова оръжие с каквото са те нападнали. Тъй че, каубойски пистолети от типа на .45cal и нагоре не са за препоръчване. Ако е за самоотбрана оръжието, то трябва да е някакво, дето не убива, щото после ХОЯ е голям - дори да се отървеш с условна присъда, не можеш да изплатиш кръвнината до края на живота си. Примерно има едни така наречени "змийски" патрони, 9мм с много дребни съчми вътре, които имат доволен стопиращ ефект и не са смъртоносни - но честно казано не знам дали и къде се продават и дали въобще попадат в графата "законни".
А инак относно спора .22 vs 9x19, аз лично като един аматьор любител, дето изстрелва по 2-3 кутии патрони на година на стрелбище, бих избрал 22ката. В една стресова ситуация, с 9мм вероятно ще пропусна целта от 2-3м заради отката.
Не Мы такие, Жизнь такая
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Някой да каже нещо зa Berreta 92fs... 

c04 написа:Някой да каже нещо зa Berreta 92fs...
учудих се, че никой не го спомена до сега.
класика. имам и такъв. изключително удобен за повечето хора, евтин, с хубав баланс. не съм намерил до сега муниция (дори тия дето сам си ги зареждам) дето да не му харесва. яде всичко. малко е тегав за носене обаче защото е голям и тумбест... може относително лесно да се сменя теглото на спусъка, но не е с коригиращи се мерници а моя фабрично биеше не където трябва та имаше малко механични интервенции.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- LiTtLeRoCk
- СТАРШИНАТА НА ФОРУМА
-
- Мечтае да кара: Е38 740IL
По-малкия откат винаги води до по-добра стрелба, но за сметка на поразяващото действие. Пример AK47 и M4A2.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
stefanoff написа:Ако примерно те нападнат у вас докато спиш 3ма с ножове да речем, и ги изпозастреляш, си виновен, щото се води превишаване пределите на неизбежна самоотбрана
Няма такова нещо. Превишаването на предела на неизбежна самоотбрана няма отношение към използваното оръжие.
Може оня да е с пистолет и ти да го убиеш с удар с гола ръка и пак да се реши, че си превишил предела на неизбежна самоотбрана.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
1-во ще ги изпозастрелям, после ще я мислим самоотбраната каква е... 

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
bum_bum написа:stefanoff написа:Ако примерно те нападнат у вас докато спиш 3ма с ножове да речем, и ги изпозастреляш, си виновен, щото се води превишаване пределите на неизбежна самоотбрана
Няма такова нещо. Превишаването на предела на неизбежна самоотбрана няма отношение към използваното оръжие.
Може оня да е с пистолет и ти да го убиеш с удар с гола ръка и пак да се реши, че си превишил предела на неизбежна самоотбрана.
Така е, ако е с нож и те краде и ти го гръмнеш го ядеш защото "не е честно" във всички случай в който можеш да избягаш и не го правиш си виновен.
Давам пример влизаш си у вас и виждаш некъв краде, ти трябва да избягаш и да викнеш полиция, това, че може да избяга и да те е обрал до шушка никои не го интересува, може да го гръмнеш ако заплашва жена ти и детето ти, но ако можете да избягате пак го лежиш, ако кажеш аз си пазих имуществото, идва адвоката и вика е ти са за некви пари, злато и техника уби човека ли ? и пак го ядеш, Според закона, ако манго ти бере ябълката, ти можеш да го гръмнеш, но според ЕВРО рома ти си убиец щото той е гладен, както ни посъветва следователя от НСС, трепеш го после го копаш, шанса да те хванат е малък и да те хванат пак за предумишлено ще лежиш, но шанса е 5%

Аааа другото е ако вече си го утрепал у вас и нема как да изнесеш тялото без да те видят 100 човека и трябва да викаш куките, намираш добър адвокат и твърди, че си временно луд, и се разболяваш рязко като маргините и съдиш полицията за лоши условия

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
LiTtLeRoCk написа:По-малкия откат винаги води до по-добра стрелба, но за сметка на поразяващото действие. Пример AK47 и M4A2.
Затова хората са измислили ar10... което ми е любимия компромис

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Затва заглушителя, багажника, забравена от бога полянка в 2-3 посред нощ, кибрита на цялата кола и после да идват щатските CSI уанабите да намерят кора ми янко
On: Стрелял съм с тва измислено 22 калибровото.... аз съм 135 кила и си мисля, че даже и да не съм адреналинов и някой ми пусне 1-2 от тези пак няма да го усетя. Тва се влияеше от всеки по-силен от лек полъх вятър
Стрелях с едни мисля .357 магнуми ли кво се водеха, револвери...голям откат, колкото и здраво да го държиш. Не е много точен на над 10-на метра да кажем. За цели под 10м. обаче мисля, че 1 изстрел ще е достатъчен за говеда под 100кг.
Colt IV Government Model пишеше на патлака....series 80 се водеше май, ако не се лъжа. Е, те такова животно няма. Супер мощен и точен изстрел и в същото време минимален откат. По думите на другите колеги, с които сме стреляли си е едно от най-добрите именно за персонална защита. Другите, които често съм чувал да се препоръчват са разните Глок-ове и Берети(ако можеш да си ги позволиш
)

On: Стрелял съм с тва измислено 22 калибровото.... аз съм 135 кила и си мисля, че даже и да не съм адреналинов и някой ми пусне 1-2 от тези пак няма да го усетя. Тва се влияеше от всеки по-силен от лек полъх вятър

Стрелях с едни мисля .357 магнуми ли кво се водеха, револвери...голям откат, колкото и здраво да го държиш. Не е много точен на над 10-на метра да кажем. За цели под 10м. обаче мисля, че 1 изстрел ще е достатъчен за говеда под 100кг.

Colt IV Government Model пишеше на патлака....series 80 се водеше май, ако не се лъжа. Е, те такова животно няма. Супер мощен и точен изстрел и в същото време минимален откат. По думите на другите колеги, с които сме стреляли си е едно от най-добрите именно за персонална защита. Другите, които често съм чувал да се препоръчват са разните Глок-ове и Берети(ако можеш да си ги позволиш

- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
22 е много слаб ако си с дебело вълнено палто даже няма да го пробие, тествано е.
9х19 е достатъчно мощен и има голяма спирателна сила взимаш някои 15+1 с полимерна рама, и е супер и за носене всеки ден, аз съм се спрял на walther ppq m2
9х19 е достатъчно мощен и има голяма спирателна сила взимаш някои 15+1 с полимерна рама, и е супер и за носене всеки ден, аз съм се спрял на walther ppq m2
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
А какво не му харесвате на добрият, стар Макаров? Оказа се, че братята американци много го тачат (особено Арсеналските
)заради доста ниската цена, надеждността и точността. Гледах някакво клипче в тубата, в което един издеватестваше яко над един Макаров. То не беше вода, кал,пясък...само с цимент не го напълни
и това нещо не спря да стреля...