слагайте си коланите, че....

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Re: слагайте си коланите, че....

Мнение от (bubsa) » 04 Мар 2016, 6:43

Слагането на колан е станало навик на 99% от хората вече.Много рядко виждам от ония полегналите и изкривени на една страна да карат без колан :mhihi:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: M4 (F83)

Мнение от terorero » 04 Мар 2016, 13:13

На мен колан на задните седалки ми е спасявал живота, след челен удар в ТИР и последващо завъртане. Поставянето му ми е навик независимо дали карам или просто се возя, иначе "умници" има всякакви. Вижте ги само как си возят децата в колите мъндахерцайки се между предните и задните седалки...
Изображение

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 04 Мар 2016, 13:49

Аз лично също доста рядко слагам колан. Признавам си го, колкото и хейт да отнеса. Факт е, че има случаи на катастрофи, където колата не може да се познае, а шофьора е със счупена ръка (примерно) и е бил без колан. Има и случаи, където всички са с колани, но фаталното се случва. Но след проста сметка става ясно, че колана ти спасява нам колко пъти повече задника, от колкото когато си без него. Мога да дам пример от онзи ден, когато пуснах един пич от булевард да завие в пряка и тръгнах (точно след 3 метра имаше пешеходна пътека) и в последния момент видях група момчета да пресичат на нея. Скочих на спирачките, скоростта е била не повече от 20км/ч., аз без колан, но се държа за волана, но, приятелката ми седяща до мен (също без колан) се изстреля към стъклото и в последния момент успях да я хвана, за да не си разбие главата. И въпреки всичко успя да си удари коляното в таблото. И това с 20км/ч.

Слагайте коланите, спасяват задници определено!
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Мар 2016, 17:28

... разбира се, че има ситуации при които ако нямаш колан (или каска ако си с мотор) си на далавера... но статистически погледнато шанса да изпаднеш в такава ситуация е много малък (сравнен с шанса колана да ти спаси живота).

това е малко като да си в самолет и да му спрат двигателите - най-грубо имаш две алтернативи- да заемеш позата и да се молиш пилота да го приземи някъде що годе, или да скачаш от самолета (без парашут). историята познава случаи когато скачащите са оцелели (плъзнал се по стръмен склон и оцелял) и познава също така случаи когато самолета се разбива и всички загиват.... но статистически погледнато аз лично бих си седял в самолета защото там шансовете ти да оцелееш са много много много по-големи.

та.. така го мислете...
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 05 Мар 2016, 0:16

Да не искате да кажете, че се возите без колан защото има някакви куриозни случаи на зверски катастрови с оцелели, защото са се возили без колан, това към негодуващите срещу колана?

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 05 Мар 2016, 2:07

pampo написа:Да не искате да кажете, че се возите без колан защото има някакви куриозни случаи на зверски катастрови с оцелели, защото са се возили без колан, това към негодуващите срещу колана?

Колкото и да не ти се ще, уцели логиката на някои шофьори и пътници. По добре да не знаеш какъв процент са в действителност хората мислещи така :winky:
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 413
Мечтае да кара: 628CSI

Мнение от Haddess » 05 Мар 2016, 10:30

sean-john написа:
Vra4anin написа:Слагам го дори за 200 м. (двеста метра) преход и не защото ме е страх да не ме глоби КАТ, а защито нямам висши способности за да мога да гледам в бъдещето. Изградил съм си навик още от малък. Без значение дали шофирам или съм пътник. Когато се случи да се возия при приятели/познати и като си сложа колана в чужда кола, 99% от физиономии на другите в колата са :shock: или :kuku: , което е ... жалко.

+1,дори ако не си сложа колана се чувствам дискомфортно...та с две думи преди да запаля колата го слагам,навик и собствен комфорт...иначе е вярно,че много хора те гледат като индианец,което е жалко.

Аз също съм така.
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 05 Мар 2016, 10:53

Алекс надявам се да си минал без серозни трами, гледайки смачканата ламарина удъра не е бил никак лек, а ти си го изнесъл с глава. :shock:
Желая ти бързо възтановяване.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 05 Мар 2016, 11:21

vld написа:Алекс надявам се да си минал без серозни трами, гледайки смачканата ламарина удъра не е бил никак лек, а ти си го изнесъл с глава. :shock:

Това не е неговата кола,а просто е била в сервиза.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 05 Мар 2016, 15:58

vld написа:Алекс надявам се да си минал без серозни трами, гледайки смачканата ламарина удъра не е бил никак лек, а ти си го изнесъл с глава. :shock:

Да, това не е моята кола :) не познавам човека с бентлито- само снимах крайния резултат. Според хората в сервиза този с бентлито се е ударил с БМВ 7ма серия на магистралата. Как точно- не знам. Шанс- тези с бентлитата тука карат бавно и спокойно обикновено.

Аз с моята катастрофа се разминах с насинени ребра и нерви ...
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 05 Мар 2016, 22:56

Вижте долното видео и ще разберете, за какво служат коланите

Челен удар със 60км/ч е равен на свободно падане от 6-ти етаж. Плочата на този етаж е на приблизително 16м над земята. Ако смятате, че е безопасно без колани, вземете един волан, дръжте го в протегнати напред ръце и скачайте.

Предишна

Назад към Извън Темата