Подготвихте ли колата за зимата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Re: Подготвихте ли колата за зимата?

Мнение от (bubsa) » 05 Окт 2016, 14:15

Elesar74 написа:Това, за минималната височина на гумата, която е различна от законово определената 1.6 мм, е фолклор и пожелателни твърдения. СБА не са законодател да ми казват с какви гуми ще карам. Няма подобни указания на министерството на транспорта, прекия ресор на закона. Да не казвам, че това с гумите не съм го видял даже в законопроект, то витае само по форумите явно. Искам да го видя този полицай, който ще ме глоби за липсата на зимни гуми през Януари примерно или за такива с височина на протектора 3 мм. Искам да видя на основание на кой член от закона ще отнеса глоба от 50 лв. Не заблуждавайте хората. Ето ви актуалния ЗДВп, който да четете и да се информирате: http://lex.bg/laws/ldoc/2134649345

P.S. Всяка година едни и същи глупости с тези гуми.

За гуми с по-малък грайфер ще си те глобят като стой та гледах.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 05 Окт 2016, 14:37

По-малък от коя стойност, 1.6 мм. ли?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Re: Сложихте ли зимните гуми в Габрово и Троян сняг утре сут

Мнение от efren » 05 Окт 2016, 14:38

Elesar74 написа:Това, за минималната височина на гумата, която е различна от законово определената 1.6 мм, е фолклор и пожелателни твърдения. СБА не са законодател да ми казват с какви гуми ще карам. Няма подобни указания на министерството на транспорта, прекия ресор на закона. Да не казвам, че това с гумите не съм го видял даже в законопроект, то витае само по форумите явно. Искам да го видя този полицай, който ще ме глоби за липсата на зимни гуми през Януари примерно или за такива с височина на протектора 3 мм. Искам да видя на основание на кой член от закона ще отнеса глоба от 50 лв. Не заблуждавайте хората. Ето ви актуалния ЗДВп, който да четете и да се информирате: http://lex.bg/laws/ldoc/2134649345
I
P.S. Всяка година едни и същи глупости с тези гуми.

Ами защото всяка година вносителите трябва да продават. Иначе - да 1.6 мм е абсурдно малко при снежна настилка, но в закона и по точно чл. 10 от ППЗДвП пише толкова и не могат да те глобят за по-малко.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 05 Окт 2016, 15:25

Да, но какво общо имат тук вносителите? Говорим за актуалната законова рамка в България в момента. Всеки е свободен да си подготвя колата както иска и зима и лете, (съобразена със закона), но няма нужда с цел някой да си придава важност или кой знае защо, да казва неща, които закона не казва. Това е невярна информация и аз затова пиша. Може закона да е абсурден, но това е положението. Аз за гуми не съм чел нито един законопроект, явно за депутатите темата не е важна. Какво казали от СБА, добре, уместно е за 4-те мм., но да не казват, че затова има глоба, защото глоба се налага за нарушение на закона, а такова няма.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 05 Окт 2016, 19:00

Подготвихте ли колата за зимата?

Аз мислех, че в завода вече са я подготвили, подгревни свещи, парно, чистачки .... :dunno:
Tires are evil - destroy them all ...

Аватар

Мнение от efren » 05 Окт 2016, 22:23

Elesar74 написа:Да, но какво общо имат тук вносителите? Говорим за актуалната законова рамка в България в момента. Всеки е свободен да си подготвя колата както иска и зима и лете, (съобразена със закона), но няма нужда с цел някой да си придава важност или кой знае защо, да казва неща, които закона не казва. Това е невярна информация и аз затова пиша. Може закона да е абсурден, но това е положението. Аз за гуми не съм чел нито един законопроект, явно за депутатите темата не е важна. Какво казали от СБА, добре, уместно е за 4-те мм., но да не казват, че затова има глоба, защото глоба се налага за нарушение на закона, а такова няма.

Нарушение няма, но ако постоянно се повтаря в новините за 4-те мм и задължителните зимни, 80 % от хората ще си мислят, че закона е такъв защото никога няма да го прочетат и една част от тях ще карат зимните гуми още на ноемврийските 25 градуса, а това вносителите ги устройва.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 06 Окт 2016, 8:00

Това го знам колега. На медиите за това им се плаща, за да обслужват такива и подобни интереси. Че хората не се информират откъдето трябва, това е ясно.

Аватар

Мнение от efren » 06 Окт 2016, 11:49

Днес бях при гумаджията си. Гледам слагат хората зимни гуми яко. Викам му тия луди ли са? - Нее, с тоя новия закон от 01.11 трябва да си със зимни гуми и хората бързат! - Няма такова нещо - му викам аз - вчера четох закона. Тогава моя човек ме погледна под вежди и тихичко вика - Тихо, тихо, от една седмица не съм спирал да работя!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 06 Окт 2016, 12:25

Истината е, че има някои смески летни гуми - които на градуси по 10 са си за смяна.
Да не говорим ,че по планинските проходи температурите са и по-ниски, може да има заледявания или дори сняг на високо.
Така че- хората, които си ползват колите ефективно (извънградско, за в града е се тая докато е сухо) си ги сменят.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 06 Окт 2016, 12:46

exotique написа:Истината е, че има някои смески летни гуми - които на градуси по 10 са си за смяна.
Да не говорим ,че по планинските проходи температурите са и по-ниски, може да има заледявания или дори сняг на високо.
Така че- хората, които си ползват колите ефективно (извънградско, за в града е се тая докато е сухо) си ги сменят.

И в града и в планината, докато асфалта е сух летните гуми имат по добро сцеление от зимните, на доста по ниска температура от 10 градуса по целзий.
Зимните имат предимство единствено на сняг и киша. :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 06 Окт 2016, 12:56

vld написа:
exotique написа:Истината е, че има някои смески летни гуми - които на градуси по 10 са си за смяна.

И в града и в планината, докато асфалта е сух летните гуми имат по добро сцеление от зимните, на доста по ниска температура от 10 градуса по целзий.
Зимните имат предимство единствено на сняг и киша. :yes:

Ето това е цялата истина, която много хора от една друга тема не могат да го проумеят.

и едно нагледно клипче за какво иде реч.
https://www.youtube.com/watch?v=y8m3pzxnD8c

https://www.youtube.com/watch?v=5Dk1oaTTX8Y
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

Аватар

Мнение от efren » 06 Окт 2016, 13:42

Това по кои проходи - нашите или в Алпите? Ако имаше и една снежинка в който и да е планински проход в БГ, снежинката вече щеше да е заснета и показана по всички медии.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 06 Окт 2016, 14:00

Достатъчно на едно място дори и прав участък да има малко вода на пътя и температурата да е около нулата. Ако минеш и се хлъзнеш с летни гуми, ходи я хващай колата като се запързаля.

Това ми е любимия спор (и най-якото е, че всяка година го гледам по 2 пъти :mhihi: ), а долния цитат изчерпва темата за това кога да се монтират зимните гуми (всеки знае колко и къде си кара колата и сам преценява дали и кога да сменя)

exotique написа: Така че- хората, които си ползват колите ефективно (извънградско, за в града е се тая докато е сухо) си ги сменят.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 06 Окт 2016, 14:08

Началник сектор пътна полиция комисар Тенчо Тенев пред вестник Труд:

От 7 ноември започваме акция "зима" във всички областни градове!

В акция зима ще се проверява изправноста на мпс-то за активния зимен сезон ноември-март.
Пътните полицаи с технически уред замерват дебелината на протектора на гумата, изправноста на стъкломиячната уредба на челното стъкло и проверка на отоплително-охладителната систeма на автомобилът.
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Окт 2016, 14:23

Аз още карам скутера и колелото ве. Успокойте се малко. :mhihi:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата