Блиц лампи като на НСО

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Re: Блиц лампи като на НСО

Мнение от vixx » 21 Май 2016, 23:16

Преди няколко години редовно на околовръсното при Овча Купел една Ц-класа с такива лампи караше в насрещното. Явно и той се прибираше от работа, когато и аз, или пък тогава отиваше, не знам. И един ден става мазалото на светофара, аз се нагъчквам така , че няма как да мръдна. И пак тоя, пак срещу мене, ама аз нямам мърдане, при което в неговото платно му правят път , той минава, спира до мене и сваля прозореца и ми вика " Абе льольо, ще те убия бе". До него някакво русо п*че. Питах го да отбивам ли да ми покаже, той ми тегли още една и подпали на червено. Не , че щях да отбия, знам че имат пистолети и т.н., за пред тая русата де да го знам кви ше ги направи. От тогава не съм го виждал, не зная защо. Ама по-нагла работа не съм виждал, а аз дето не се възмущавам от почти нищо...

Имам и друга история. Едно приятелче, израстнали сме заедно. Баща му работеше в КАТ тогава, някакво по-горно ниво, та на няколко пъти като го хващаха пиян но успяваше да спаси работата и така и май не му взеха книжката никога. Един ден седя вкъщи и през прозореца чувам полицейски сирени. Ставам , гледам, тоя идиот на едно старо Ауди 100 беше забил съвсем истинска система от партулка (звуковата само, без светлини), нямам идея от къде я е взел. Сложи си един стикер на МВР и до последно преди да се продаде, тая кола си перкаше по пътищата, всички й правеха път и никой никога не я спря. Продаде се и после не знам какво е ставало, но това продължи повече от 2 години.

Като го питах за кво му е, отговорът беше "Е бате ти луд ли си, кво ти става?".

:bchug:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 22 Май 2016, 1:18

steeN написа:Имам предвид, че в общия случай е по-добре ти да учиш..
Аз хубаво може да науча някой да кара - даже много добре знам какви грешки се правят и т.н. Но мислиш ли, че всеки знае как да научи някого -- до никъде няма да се стигне с ученето. Или всеки ще учи на каквото си знае. Затова е избран този начин с инструктори + с коли, които имат по два комплекта педали -- за да може да се контролира движението на МПС-то.
Лошото е, че и инструкторите много зор не си дават -- все едно 90% от тях искат човекът да бъде скъсан на изпита, а после да кара допълнителни часове и накрая да "измислят нещо" срещу съответната сума, разделена с представителя на ДАИ.
А това, че този човек утре ще кара сам и ще подлага на сериозен риск и себе си и околните, изобщо не ги е..

vixx написа:От тогава не съм го виждал, не зная защо. Ама по-нагла работа не съм виждал, а аз дето не се възмущавам от почти нищо...
Ами, може и да са го гръмнали - мутро-келеша.

А приятелчето с "полицейската" кола - я го спрат, я не. Лошо ще е, ако направи ПТП, ама и тогава са щяли да го покрият.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 22 Май 2016, 2:03

Дай на простака малко власт, па му гледай сеира.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Abadon » 22 Май 2016, 10:37

vixx написа:Сложи си един стикер на МВР и до последно преди да се продаде, тая кола си перкаше по пътищата, всички й правеха път и никой никога не я спря. Продаде се и после не знам какво е ставало, но това продължи повече от 2 години.

Като го питах за кво му е, отговорът беше "Е бате ти луд ли си, кво ти става?".

:bchug:

Това си мисля че се случва и със съседа с VW-то, макар и да не съм ги виждал пуснати. Според мен много хора си имат едно на ум, като ги видят и си казват "Този е някой депутат или от НСО" и инстинктивно се пазят, както доста шофьори се вдървяват като видят патрулка пред или около тях, дори и тя да не е в специален режим. Полицията от своя страна не мисля, че ще спре подобна кола без значение дали ще е с пуснати или спрени светлини, просто те си казват а този е от нашите.... Единственото е ако стане ПТП тогава със сигурност ще си го отнесеш.

@Don_Diego - писал си, че возиш посланици имаш ли някаква идея какво би се случило ако цивилна кола има лампи като вашите в НСО, но те да кажем не работят или като се пуснат светят примерно жълто/зелено това наказуемо ли е?

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 22 Май 2016, 13:13

Аз не съм в НСО, просто много често работим заедно и съм разпитвал и съм наясно горе-долу
Колкото до наказуемост за притежание на блиц - мисля че няма предвидено такова (стига да е с различен от син и червен цвят). Напоследък виждам много камиони с жълт блиц, все повече аварийни коли с такива та не мисля, че е проблем. Важно е да се знае, че той НЕ осигурява специален режим, съответно няма никаква полза от него, освен за сигнализация на нещо.
Ако толкова искате да се движите необезпокоявани от кат (главно за дребни нарушения) си купете идентична с правителствените коли (най-добре някоя министерска или прокурорска) и вземете номер като техния (серията разбира се, че е различна та се постарайте да е максимално близка на вид). Но полицаите на се глупави и знаят целите номера на доста от правителствените коли.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH

Мнение от Vanqu1sh » 22 Май 2016, 13:42

Миналата седмица ми се натискаше един ентусиаст с такъв блиц на е46 сив седан преди фейса. Отдалеч си личи, че не е истинска кола на НСО. Ако видя отново такъв директно звъня на 112.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: х5 4.6is
Детайли за колата: трака..на 8 цилиндъра

Мнение от Батман » 22 Май 2016, 17:39

Don_Diego написа: Напоследък виждам много камиони с жълт блиц, все повече аварийни коли с такива та не мисля, че е проблем. Важно е да се знае, че той НЕ осигурява специален режим, съответно няма никаква полза от него, освен за сигнализация на нещо.

Тези светлини са различни от "специалният режим на движение на линейки, патрулки и др.
Оранжев/жълт буркан се слагат на АДР /цистерни и камиони возещи по АДР са задължени да ги имат/
Лентите и дългите лампи са на репатраци, кофермени, зонаджии, тарактори, багери, бетон-помпи и др.
и са малко с по-различен статут от тези със сън/червен сигнал!

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 22 Май 2016, 20:04

@Батман: Благодаря за изчерпателното пояснение
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Май 2016, 16:29

в америка ако те видят със сини или червени лампи и не си полиция/ бърза помощ/ пожарна ще плащаш глоби. в моя щат са до $400 и/или до една година затвор.

жълтите лампи са позволени само за возила с търговски номера (commercial plates) и се слагат на камиони и пикапи за градско обслужване (цистерни, боклучийски камиони, снегорини и тн) и пътна помощ...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 24 Май 2016, 21:31

Abadon написа: какво би се случило ако цивилна кола има лампи като в НСО, но те да кажем не работят или като се пуснат светят примерно жълто/зелено това наказуемо ли е?

Понеже така се случи, че тази седмица цялата ще я изкарам с официални делегации и можах да порапитам както шофьорите от НСО (не знаеха много по темата, освен че е наказуемо), така и хора от пътна полиция.
Първо: без значение ползваш или не ползваш блица и в какъв цвят свети, винаги могат да ти се заядат
Второ: ако е жълта светлина не осигурява никакво предимство на пътя спрямо останалите, а служи само за сигнализация на нещо (колегата Батман обясни доста изчерпателно преди няколко поста)
Трето: ако те хванат с червен/син блиц и то в употреба, най-краткото обяснение е: Дупе да ти е яко :mhihi: Наказанията са сериозни, включително затвор :nono:

Също така няма да спират акцията за стъкла, нерегламентирани кортежи и тн.

И за финал: българина не знае какво да прави когато около него се движи кортеж (днес особено беше някакво чудо :censored: ) или кола със специален режим различна от полиция/линейка/пожарна, вие не знам с кой акъл искате да печелите предимство чрез блиц спрямо другите участници в движението :kuku:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 24 Май 2016, 21:51

А покрай темата взех да се чудя: - ако само светка -- дори да е кола на НСО, в случай, че не е пуснат звуков сигнал - трябва ли специално да си правим труда да я пуснем -- или просто изчаква да й се освободи път в насрещното?

p.s. За блицовете излиза, че ако колите са менте, то трябва да им запомните номера и да се обадите на 112. Но за по-достоверно, трябва да хванете още 1-2-ма приятели, които да се обадят няколко минути по-късно и да кажат, че са карали на същото място и по същото време - и са забелязали колата-менте с пуснатите блицове. (това защото ако изобщо се обади някой - то най-вероятно ще сте само вие.) А последствия за шофьора едва ли ще има, сигурно е на някой някакъв човек - ама може да му споменете номера и по форумите и по фейсбука.
Последна промяна dreadx на 24 Май 2016, 21:56, променена общо 1 път
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 24 Май 2016, 21:54

Don_Diego написа:И за финал: българина не знае какво да прави когато около него се движи кортеж (днес особено беше някакво чудо :censored: )...

Е, как да не знае? Веднага се хвърля в канавката и пише по форумите, че е имал щастието да се среШне с "кортеж". :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 24 Май 2016, 21:57

dreadx написа:А покрай темата взех да се чудя: - ако само светка -- дори да е кола на НСО, в случай, че не е пуснат звуков сигнал - трябва ли специално да си правим труда да я пуснем -- или просто изчаква да й се освободи път в насрещното?

Реално застигне ли те кола с включен блиц, ако не осигуриш място за преминаване ще пусне и сирената и тогава вече си длъжен. Повечето не я пускат, че вътре в колата не се трае, хората се возят с отворени усти да не им се спукат тъпанчетата :mhihi:

@nqmam_bmw: а тия дето сами се бутат между шамарите какво ги правим?
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 24 Май 2016, 22:00

Don_Diego написа:@nqmam_bmw: а тия дето сами се бутат между шамарите какво ги правим?

В смисъл ? :conf:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 24 Май 2016, 22:08

Ситуации от последните 2 дни:
1. Движим се по правилник по цариградско шосе посока център с 80-90км/ч, появява се батката с новата ес класа и решава, че ще изпреварва кортежа - започва се едно лепене за задната броня, свирене, светкане по "тапата". Как да процедира кортежа с такъв шофьор?
2. Движим се по бул. България без осигурено трасе (няма зелена вълна или регулировчици заради абитурентите). В такъв случай колоната се движи с включени светлини и сирени, но никъде не минава на караминьол и съответно спира на червен светофар, при което трябва да се осигури сигурността на основния автомобил. Обаче бай Ганьо е решил, че ще се набута между колите на кортежа за да е по-напред с няколко метра на светофара. :nono:

Това са двата най-ярки примера за последните 2 дни, но има и още. Защо НСО и останалите в кортежа да са виновни задето някой не знае какво да прави на пътя :conf:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата