Междусъседски правен въпрос

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Re: Междусъседски правен въпрос

Мнение от efren » 16 Авг 2016, 22:14

"Разпорежда"??? :shock:
Правилно ли прочетох?
Къде тук е разпореждането?
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 17 Авг 2016, 5:05

Писах за "меден" покрив, защото ми направи впечатление малка реплика. Покривът е имал нужда от РЕМОНТ, а доколкото разбрах от текста, той е бил практически СМЕНЕН. Едно е да смениш 20-30 керемиди, друго е да смениш дървените части, да сложиш изолация и т.н. и т.н.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
Мечтае да кара: Murcielago SV

Мнение от Z3Ro* » 17 Авг 2016, 9:44

Ремонт без съгласието на всички съсобственици, ако не е разпоредба за теб, нямам какво повече да кажа... :dunno:
Само мога да ти дам пример с аналогичен случай и осъден "майстор", хем за една ограда във вътрешната част на двора, която отделя пътека към обща външна баня. Та инициаторът решил, че ще бутне стария зид и на негово място ще сложи газобетон, но комшията отдолу напред с жалбата и следва глоба 1000 лева по 78а... За едно си прав обаче - всичко е въпрос на доказване... :yes:

Аватар

Мнение от efren » 17 Авг 2016, 22:02

Човек, няма да стане с правото, насочи се към друга наука. За начало преди да започнеш да трансформираш юридическите понятия започни с Гугъл. Няма да те направи юрист, но поне няма да пишеш врели некипели. Бъркаш "разпоредба" с "разпореждане".
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Z3Ro* » 17 Авг 2016, 22:23

:OT: Аз дали бъркам или не, има кой да ме оценява... Твоята оценка, при положение че ти липсва четвърти клас, мисля да я пренебрегна... Само ще ти кажа, че "разпоредба" в някои случаи има значението на "разпореждане". Понеже виждам, че си виден юрист-философ от Гугъл Ърт, желая успех поне на теб с правото... Защото с правописа положението е безнадеждно! :OT:

Специално за колегата efren - значение и синоними на "разпореждане":
http://rechnik.chitanka.info/w/%D1%80%D ... 0%BD%D0%B5

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 18 Авг 2016, 7:22

Покрива в тоя случай е обща част на сградата . Вероятно и въпроса със собственоста на терена и идеалните части не е изцяло правно изчистен със съответните правни последствия върху собствениците . Това е основното в казуса и няма много връзка със правните отношения между два съседни имота където наистина има законови изисквания за съгласие на съседа .
Понеже въпросния индивид е направил ремонта на своя глава , предполагам че е направил всичко възможно да докаже нуждата от ремонт преди и вложените материали предвид поисканата компенсация след ремонта .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 18 Авг 2016, 7:39

Jordana написа:....Вероятно и въпроса със собственоста на терена и идеалните части не е изцяло правно изчистен със съответните правни последствия върху собствениците ...

Дали има законно построена къща, в която собствеността на терена да не е ясна? :lol:
Изображение

Аватар

Мнение от efren » 18 Авг 2016, 8:16

Z3Ro* написа::OT: Аз дали бъркам или не, има кой да ме оценява... Твоята оценка, при положение че ти липсва четвърти клас, мисля да я пренебрегна... Само ще ти кажа, че "разпоредба" в някои случаи има значението на "разпореждане". Понеже виждам, че си виден юрист-философ от Гугъл Ърт, желая успех поне на теб с правото... Защото с правописа положението е безнадеждно! :OT:

Специално за колегата efren - значение и синоними на "разпореждане":
http://rechnik.chitanka.info/w/%D1%80%D ... 0%BD%D0%B5

Дали имам 4-ти клас е твоя оценка, изцяло субективна, невярна и породена от безсилието ти завързало се в някакъв спор. В какъв се превръщаш когато опитваш да разясниш на другите значението на някой юридически термин и даваш пример с литературни читанки ми е трудно да напиша, тъй като спазвам принципа да не обиждам колеги във форума, а оценката ми може да прозвучи като обида.
Опитай се другия път когато търсиш дефиниция на юридически термин, да не го търсиш с читанка, списание, Фейсбук и т.н, а се обедини със своето его и приеми, че дефинициите дадени в закона или ако няма такива в закона, тогава веднага се насочи в съдебната практика. Джокера в твоя случай е, че "разпореждане с вещ" (уточнение за теб преди да си попитал - движима или недвижима) е: "действие с което се прехвърля собствеността, прави се отказ от собственост или се учредяват тежести върху вещта - залог, ипотека, право на ползване, сервитут и т.н."
Забележка: Не се опитвай да търсиш смисъла на термина "тежест върху вещ" в учебника по физика!
Хубаво е, че правото е като футбола - всеки разбира от него, лошото е, че накрая отиваш в съда и там като цяло са юристи. Мисля автора на темата също разбра този факт и спря да пише :winky: :winky: :winky:
П.С. Юристите-философи съществуват, като течение в правната наука, но забележката ти е също толкова неуместна и ти нямаш представа какво се има предвид.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 18 Авг 2016, 8:23

Ей, замириса на тестостерон и в тая тема... По-спокойно бе, хора. Човекът има въпрос и който има да каже нещо по-темата - да казва. Няма какво да си мерим и да доказваме един на друг...
Excellent! Steven is my name!

Аватар

Мнение от efren » 18 Авг 2016, 9:52

Не мирише на тестостерон, просто колегите обичат да раздават мнения, без грам сянка на съмнение в своята правота, от което други хора го ... Колкото до автора на темата, най-вероятно след като е свършил уикенда се е консултирал с адвокат, разбрал е, че ще трябва да плати половината от по-малката измежду двете суми - тази с която се е увеличила стойността на имота или тази която е цена на ремонта в случай, че ремонта не е бил наложителен и дядото се престори, че не е знаел и по-голямата от двете в случай, че ремонта е бил наложителен. Лошото е, че надали ще има голяма разлика между двете суми, защото цената изглежда реална за покрив с квадратура 100-120 м2, ако е бил в лошо състояние. А комшията ако се е подготвил предварително и има становище, че покрива е в лошо състояние и е за пълна подмяна, мисля темата се изчерпва.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530i E39

Мнение от kener » 18 Авг 2016, 11:51

Аз ще добавя нещо, което никой не спомена до тук. Когато се стигне до съд между съседи, те престават да бъдат вече съседи, а врагове. Седнете на една маса и се разберете с добро като ГОЛЕМИ хора, защото, ако не го направите, всяко следващо действие, изискващо одобрението и на двете страни, става тегаво.
40653

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Витанов » 18 Авг 2016, 12:59

Какво добро пича си направил ремонти за 10,20,30 хил. лева и после ела да ми платиш :mhihi: ай сиктир дет са вика аз имам човек дето ще направи покрива за 7.000. Как ще се разберем? Къде е експертната оценка? Проучени ли са всички възможни оферти? Разрешение за ремонта има ли? И аз се занимавам със строителство и знам много добре как мога да натоваря някой балък на двойна цена и пак да го убедя, че ми е платил под нормалното :lol:

Подобен пример давам с блока в който живея. Има теч на вода между стената/ тухлата/ и изолацията след обилен дъжд и всичкото влага влиза в спалнята. Отивам при фирмата строила блока и им обяснявам, а те " ами то са минали 5г. проблема си е ваш". Добре тогава плащам за консултация с адвокат и получавам информация да подам молба в общината :shock: те щели да се заемат. Викам добре и се качвам на покрива, намирам проблема и го оправям за МОЯ сметка / 500 лв. общо / при положение, че на 6 етажа спалните им бяха като моята. Ако бях го правил по закон трябваше да пиша до общината, те да дойдат да огледат, да наемат фирма или ние тук не знам как стоят нещата, защото реших да си спестя поне тази хамалогия :mhihi: и чак след това вече ремонта. Човек в чужбина къщата не може да си боядиса без разрешително да ви кажа, няколко пъти ме прибираха в полицията щото чорбаджията на къщата нямал разрешение. Та тая работа не е толкова проста- законите са си закони и можем да си ги цитираме до утре, но в съда се гледат документи, а не празни приказки, онзи казал-другия рекъл. :bchug:
I am beton!

Вчера ме изпревари една седмица е23 и само като му видях намръщената физиономия в огледалото и послушно се дръпнах вдясно да му направя място да мине :mhihi: А то едно такова лъскаво четкано, лелеййй Акула!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Z3Ro* » 18 Авг 2016, 13:14

Витанов написа:Какво добро пича си направил... :bchug:

И аз му обяснявам това нещо на efren-юриста, но той, освен с писането, явно има проблем и с четенето... :dunno:

Аватар

Мнение от efren » 18 Авг 2016, 13:28

Затова и закона предвижда съседа да получи

efren написа:... половината от по-малката измежду двете суми - тази с която се е увеличила стойността на имота или тази която е цена на ремонта в случай, че ремонта не е бил наложителен и дядото се престори, че не е знаел ...

Както може би се досещаш идеята е, че някой може да направи неналожителен ремонт за 100к, но ако от това имота повиши своята стойност с 10к съседите ще му изплатят съответния дял от 10к.

Z3Ro* написа:
Витанов написа:Какво добро пича си направил... :bchug:

И аз му обяснявам това нещо на efren-юриста, но той, освен с писането, явно има проблем и с четенето... :dunno:

Ти пък явно имаш проблем с егоцентризма и коефицента на интелигентност и не можеш да четеш, не разбираш, но за сметка на това желаеш да блеснеш на всяка цена. Както забеляза автора на темата не се похвали да е подал жалба в прокуратурата, пък и си замълча като цяло. Колкото до това дали съм юрист - да такъв съм, за разлика от теб. Какво да правим, пак ще се комплексираш, но живота е такъв :winky:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Z3Ro* » 18 Авг 2016, 15:46

Към колегата, пуснал темата - чл.49 от Закона за управление на етажната собственост казва какъв е редът за определяне на неотложен ремонт и кой е компетентен да издава заповеди за такъв ремонт. За претенция пред съд трябва да са спазени изискванията на този текст и да са налице съответните документи - демек заповед за такъв ремонт от страна на кмета. В общините си има комисии, които извършват такива обследвания. Ако съседът няма такава заповед, действията му са неправомерни... :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата