Как развивате себе си?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Как развивате себе си?

Мнение от Borymeckata » 02 Сеп 2016, 11:00

Хубава тема, но май няма какво да кажа по нея... Аз по принцип се завивам, и гледам да не се развивам. Все още е топло де, но все пак...
Excellent! Steven is my name!

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 02 Сеп 2016, 12:17

то хубаво всеки иска да стане шеф. Обаче това, че си добър в даден занаят не те означава, че си добър управленец. Т.е. повечето хора се подхлъзват по кръчмарските сметки и после губят бизнеса си заради лошо управление. Идеята ми е, че дори да искате да сте собственици на бизнес не трябва да се спира развитието.

Имате ли желанието да учите нови неща или по-скоро седите в комфортната зона?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Сеп 2016, 12:22

Принципно си прав. Но точно България е страната в която може да се нагледаш на нехайно, нагло, безотговорно отношение към бизнеса, който въпреки всичко процъфтява. Защо и как все още нямам обяснение. :dunno:

Отделно има неща, които каквито и усилия да полагаш никой не може да ти ги свърши на 100% качествено. Не става и с пари, не става и с висене, гледане и контрол.. просто не става. Гледаш го в ръцете и той дриска ли дриска.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 02 Сеп 2016, 13:30

bum_bum написа:Принципно си прав. Но точно България е страната в която може да се нагледаш на нехайно, нагло, безотговорно отношение към бизнеса, който въпреки всичко процъфтява. Защо и как все още нямам обяснение. :dunno:

Отделно има неща, които каквито и усилия да полагаш никой не може да ти ги свърши на 100% качествено. Не става и с пари, не става и с висене, гледане и контрол.. просто не става. Гледаш го в ръцете и той дриска ли дриска.

Аз си го обяснявам с някакъв мазохизъм от страна на потребителя. Вместо да излезе, да тръшне вратата и да не се върне никога повече, българският потребител сякаш се кефи, когато го разиграват, карат го да чака, обиждат го, лъжат го и се държат с него като малоумен... Тогава (и само тогава) изпитва уважение към "майстора". И после даже го хвали...
Excellent! Steven is my name!

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 02 Сеп 2016, 15:00

bum_bum написа:Отделно има неща, които каквито и усилия да полагаш никой не може да ти ги свърши на 100% качествено. Не става и с пари, не става и с висене, гледане и контрол.. просто не става. Гледаш го в ръцете и той дриска ли дриска.

Матр'Ялът е такъф. :lol:
Изображение

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 02 Сеп 2016, 20:19

nqmam_bmw написа:
bum_bum написа:Отделно има неща, които каквито и усилия да полагаш никой не може да ти ги свърши на 100% качествено. Не става и с пари, не става и с висене, гледане и контрол.. просто не става. Гледаш го в ръцете и той дриска ли дриска.

Матр'Ялът е такъф. :lol:

Малко ОФФ съм но, проблема е че, Българина е "гявол" пресен пример с баща ми, намерил мангали да правят покрива на "добра цена" изсраха се, и сега ще струва колкото да наемеш Никми да ти го направи качествено от първия път.
Един пример в Испания искам да ям в 18:00, но няма къде сички викат 20:00, тук веднага бай Пешо ще каже ооо далавера аз ще бачкам по цел ден, верно материала ни е кофти, всеки тук е сам за себе си няма общество....
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 03 Сеп 2016, 4:56

Постоянно чета и пробвам нещо, гледам да контактувам с различни хора, защото от всеки може да се научи нещо. Гледам да не се сравнявам с другите, защото всеки си знае как е стигнал до някъде и отстрани както изглеждат нещата, не са такива в реалност. И както казва Уейн Грецки (изтъркано клише ама кво) - гледам да се пързалям на там където ще е шайбата, а не където е била.
Не за работа, а по принцип. Тва, че човек цял живот се учи е направо слабо казано.

Тва да работиш за себе си... Винаги работиш за някой. Работиш за шефа ти, за клиентите ти. Като си шеф, има шеф над теб. Ако ще и CEO на мултимилиардна компания да си, има борд на директорите, ако си в борда пък има акционери :mhihi: Въпроса е да правиш нещо, което те кефи с хора, които те кефят. Във всяка работа има проблеми, има трудни моменти... за тва хората, с които работиш са може би най-важната част. Също съм забелязал, че колкото си по-добър в това, което правиш, толкова повече самостоятелност имаш. Мисля, че аз съм изкарал късмет, че са ми интересни неща от които може да се изкарат пари, които явно повечето хора смятат за скучни. Никога не съм екзистенциални дилеми от рода на... ся с кво да се занимавам. Особено тая паника дето я имат всички като завършат образование ми беше непонятна. Иначе други съм имал много и още ги имам :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 04 Сеп 2016, 11:07

Това да работиш за себе си , означава да нямаш шеф на главата си . А за клиенти работиш и в двата случая така че ако можеш да си спестиш шефа , още по-добре . В действителност можеш да работиш едновременно и за себе си и за шефа си :mhihi:
Всичко зависи от личните качества .Това с четенето на книжки всеки го прави , динамиката на съвременния живот изисква и постоянно обучение .Това според мен не е категория развитие . Въпроса е , ако сте толкова нахъсани да правите нещо то неминумо се получава ефекта на прегаряне . Абсолютно установено е че максимум до 5 години средно статистическия човек достига предела на професионалната квалификация. От там нататък развитието е минимално .
Това от личен опит го твърдя , два пъти съм започвал от нула - като работник в не малки фирми преминавайки през цялата фирма стъпка по стъпка до управител след което реших да го направя в собствения си бизнес което също вече почва да ме депресира на моменти :mhihi: Считам към момента предприемаческата професия за една от най интересните и с най-големи предпоставки за развитие .
Смятам за абсолютно задължително човек да работи върху личните си качества в хуманитарните дисциплини паралелно с професионалното профилиране . В действителност това е изключително важно за да се премине психологическата бариера зад която започва интересното . Иначе си оставате най добрия специалист във фирмата и какво от това - обикновено магарето го търсят за работа .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 04 Сеп 2016, 11:19

Jordana написа: Иначе си оставате най добрия специалист във фирмата и какво от това - обикновено магарето го търсят за работа .

Ами аз точно това не разбирам в мисленето на хората - какво му е лошото да си специалист, който да го търсят за работа? Ако действително те търсят и всеки би те наел значи си на достатъчно високо ниво, за да си доволен от себе си (и текущото ти развитие). Вземете пилотите от Формула 1. Сега Алонсо ако ревне, че иска да кара в по-развит отбор дали просто ей така може да отиде в Мерцедес?! Ще отиде, когато те имат интерес от това. Дотогава се мъчи с Макларън-а без шанс за професионални пориви. Винаги имат някой над теб и това изобщо не е предпоставка да се чувстваш потъпкван, депресиран и каквото там им става на масата народ с шефове на главите си. Аз неслучайно по-рано в темата цитирах Бум, защото в крайна сметка и нормално развитата икономика изисква една малка част "шефове" и другото всичко е служители.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 04 Сеп 2016, 11:30

Dirty M5 driveR написа:
Jordana написа: Иначе си оставате най добрия специалист във фирмата и какво от това - обикновено магарето го търсят за работа .

Ами аз точно това не разбирам в мисленето на хората - какво му е лошото да си специалист, който да го търсят за работа? Ако действително те търсят и всеки би те наел значи си на достатъчно високо ниво, за да си доволен от себе си (и текущото ти развитие). Вземете пилотите от Формула 1. Сега Алонсо ако ревне, че иска да кара в по-развит отбор дали просто ей така може да отиде в Мерцедес?! Ще отиде, когато те имат интерес от това. Дотогава се мъчи с Макларън-а без шанс за професионални пориви. Винаги имат някой над теб и това изобщо не е предпоставка да се чувстваш потъпкван, депресиран и каквото там им става на масата народ с шефове на главите си. Аз неслучайно по-рано в темата цитирах Бум, защото в крайна сметка и нормално развитата икономика изисква една малка част "шефове" и другото всичко е служители.

Драйвър,личи си,че не си бачкал в голяма фирма :mhihi: Занаеш ли колко е досадно да вършиш работата и на другите,само защото ти ще се справиш по-добре?А парите са същите или с минимална разлика :confused:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 04 Сеп 2016, 11:34

(bubsa) написа:
Dirty M5 driveR написа:

Драйвър,личи си,че не си бачкал в голяма фирма :mhihi: Занаеш ли колко е досадно да вършиш работата и на другите,само защото ти ще се справиш по-добре?А парите са същите или с минимална разлика :confused:

Той човекът на Алонсо му прави кариерата, сега какво е някаква голяма фирма за него. :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 04 Сеп 2016, 11:49

Ама като не ви изнася намирате си друго работно място. Значи голямата фирма ви е виновна, че не ви е кеф да работите... Да, ясно ми е какво е положението масово, но това не олицетворява 100% от работните места. Ако ви е зор да работите в голяма фирма е друг въпроса. ;) Е това не харесвам аз в народа - да, ситуацията е общо взето както я опиствате; да - заплащането не е на ниво почти никъде, но... това е България - или работиш с кеф (защото си наясно, че няма други перспективи), или се изнасяш в чужбина. А там пък колко е лесно... :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 04 Сеп 2016, 12:29

Dirty M5 driveR написа:Ама като не ви изнася намирате си друго работно място. Значи голямата фирма ви е виновна, че не ви е кеф да работите... Да, ясно ми е какво е положението масово, но това не олицетворява 100% от работните места. Ако ви е зор да работите в голяма фирма е друг въпроса. ;) Е това не харесвам аз в народа - да, ситуацията е общо взето както я опиствате; да - заплащането не е на ниво почти никъде, но... това е България - или работиш с кеф (защото си наясно, че няма други перспективи), или се изнасяш в чужбина. А там пък колко е лесно... :mhihi:

Да изясним нещата.На колко години си и колко трудов стаж в колко фирми имаш?
Това което работя в момента го рабтя от близо 15 години и с всяка година ми писва все повече,а я обичах тая работа.
Ще ти дам пример.
Мене като по "оправен" шефа ме караше да правя по 5 курса на ден от кариера Студена до центъра на София в задръстването и теснотията с 55+ тонен камион.
Тези които не се оправяха в София и клиентите не ги искаха,защото правеха поразии,закъсняваха и т.н. ги изпращаше да правят по два курса на ден от една друга кариера до гр. Сливница до малко преди Копривщица и по този начин аз се прибирах капнал със главоболие и 100-110лв надница в 19 часа,а те в 17 часа със 160лв надница.
Питах няколко пъти не може ли да ни редува,отговорът беше-"ти се оправяш,няма как да ви разменя" :shock: Ако можеш ти да бачкаш с КЕФ добре,но на мене някакси не ми е кеф така.Имам и още много примери от моята работа,но няма смисъл да изброявам.
Сега съм в друга фирма и пак го докарах до същото положение.Явно е по-добре да се правиш на тъп и ще ти е по-лека работата :confused:
До скоро си мислех,че поне може да има развитие някакво,но и това не е така.Винаги има хора от родата или други,които нямат и грам от необходимите качества и познания в сфетата но са с предимство :censored:
Единственият му плюс от това,че винаги съм си вършил работата коректно и възможно по най-добрият начин е,че в която и фирма да попитам ще ме вземат веднага,защото ме познават и съм си изградил име.

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dirty M5 driveR » 04 Сеп 2016, 12:51

Не е нужно да съм работил в 10 фирми и да имам 50 години стаж, за да твърдя това, което твърдя. Преди 5-6 години една вечер цяла група работници си тръгна заради мен, защото отидох при началника и с 5 приказки му обясних, че неговата работа няма да стане. В последствие се махнах и си намерих друга работа. При сегашният ми началник и дума не може да стане за извънреден труд без допълнително заплащане, но НЕ по мое настояване, а защото човекът така е устроен. От 15 годишен се блъска и знае какво е да си изкараш сам хляба. Сами се досетете ако не стоеше така положението дали щях вече близо 6 години да работя за него. :mhihi: Но тук седи и въпроса със средата. Един приятел вече 2 години работи като финансов консултант в частна фирма и взема 700лв заплата, като започна на 500. Но ако се махне няма къде другаде да отиде, защото положението ще е приблизително същото. Но това важи за нашия тъп град, в други краища на страната е коренно различно. Само че засега не му изнася да се измести в София или Варна примерно и си седи там. Въпреки това ходи и върши работата с кеф.
Изводът е, че когато има възможност трябва да си отстояваш правата като работник/служител и на каквато позиция си там. Когато няма - траеш си, или се изнасяш другаде. Е, има и щипка късмет в цялата работа, но то с почти всичко е така. :) Но да се правя на тъп в собствената ми професия... това ми е под достойнството. По-скоро ще покажа неодобрение, но пак ще продължа да действам.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 04 Сеп 2016, 13:15

Dirty M5 driveR написа:Не е нужно да съм работил в 10 фирми и да имам 50 години стаж, за да твърдя това, което твърдя. Преди 5-6 години една вечер цяла група работници си тръгна заради мен, защото отидох при началника и с 5 приказки му обясних, че неговата работа няма да стане. В последствие се махнах и си намерих друга работа. При сегашният ми началник и дума не може да стане за извънреден труд без допълнително заплащане, но НЕ по мое настояване, а защото човекът така е устроен. От 15 годишен се блъска и знае какво е да си изкараш сам хляба. Сами се досетете ако не стоеше така положението дали щях вече близо 6 години да работя за него. :mhihi: Но тук седи и въпроса със средата. Един приятел вече 2 години работи като финансов консултант в частна фирма и взема 700лв заплата, като започна на 500. Но ако се махне няма къде другаде да отиде, защото положението ще е приблизително същото. Но това важи за нашия тъп град, в други краища на страната е коренно различно. Само че засега не му изнася да се измести в София или Варна примерно и си седи там. Въпреки това ходи и върши работата с кеф.
Изводът е, че когато има възможност трябва да си отстояваш правата като работник/служител и на каквато позиция си там. Когато няма - траеш си, или се изнасяш другаде. Е, има и щипка късмет в цялата работа, но то с почти всичко е така. :) Но да се правя на тъп в собствената ми професия... това ми е под достойнството. По-скоро ще покажа неодобрение, но пак ще продължа да действам.

Добре.Какво правиме ако дойда да бачкам като твой колега и шефа на тебе ти дава по цял ден да монтираш и демонтираш 18,19,20 цолови полирани джанти с рънфлет гуми,а на мен по някоя 14,15-ка и ти оправяш по 20 коли,а аз по 5-6?Заплатите са ни еднакви или твоята е незначително по-голяма.Ти му се жалваш,че се скапваш от работа,а аз си ровя по цял ден в носа,а той ти казва,че аз не мога да се справя с големите и ще насера някоя гума или джанта?!?

Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата