Дронове и други летящи и пълзящи гадини...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Re: Дронове и други летящи и пълзящи гадини...

Мнение от adovet » 28 Ное 2016, 17:00

Взех 4 и за сега съм много доволен. Батерията днес я пробвах на 4 градуса и на 20мин. беше на 30%. Прави уникални снимки и видео и най важното е много лесен за управление. Все още не съм му пробвал допълнителните екстри. Ето и едно клипче от вчера https://www.youtube.com/watch?v=szAA2rVyLZw

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 28 Ное 2016, 17:26

Ето и аз да покажа тогава едно видео вече от бившия DJI Phantom 3 Advanced.

Малко стил GTA... /дръпнах го от фейса, затова е така качеството/

http://sendvid.com/ei2o6jlp

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 29 Ное 2016, 21:05

Хахаха :ok: Авеее ей, воайори такива, я си кажете, че хич не шпионирате нЕкоя арна комшийка през прозореца :mhihi:

Иначе се чудя... някой изхакал ли го фантома вече да има възможността, да задейства "външни изпълнителни механизми", ако мЪ разбирате..? :ok: :mhihi:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 29 Яну 2017, 14:29

Отдавна има "нахакани" външни изпънителни механизми в дронове както и добра телеметрия . Това което е по магазините е минало при военните преди 5 години поне и вече е остаряла технология . :mhihi:
https://www.youtube.com/watch?v=7X2ORSlPJ10
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 29 Яну 2017, 16:35

Питах конкретно за Фантома дали някой си го е руутнал (изхакал) така, че да се държи и да прави това, което той иска. Ти ми говориш за военни технологии... :dunno:

В интерес на истината в голямата си част действащите военни "технологии" не са нищо повече от мейнстриим технологиите. Просто се гони повишена надежност със съпътстващите ги материали. Софтуера определено не е е това, което си представя масовия човечец. А и хардуера донякъде - чиповете са с повишен температурен грейд и разни екранировки, по-рядно има изцяло поръчкови разработки.
Наскоро си говорих с един бивш съученик, който от доста години е в щатите, а от няколко години има американско гражданство, и от скоро работи в Raytheon като embedded SW engineer. Прави част от управлението на ракети въздух-въздух. Наскоро екипът му проучвали възможността да ползват нещо "по-съвременно", а не прост техен си scheduler. Спрели се на QNX за операционна система (колко напредничаво само :mhihi: ) и отишли при тях да се уговарят. За комерсиална употреба обаче QNX си изискват лиценз :ok: Та тия неговите хора задали логичния въпрос - "Колко би ни струвал лиценза, ако целия lifecycle на нашето устройство е между 30 секунди и 1 минута?" Тия от QNX понеже не знаели за какво устройство става въпрос помигали малко на парцали в стил "кой малоумник би сложил QNX в устройство, което ще живее 1минута", но после зацепили за какво реално става въпрос :mhihi:

Та като е военна технология, то не е нещо извънземно, камо ли пък нек'ви там дронове :ok:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 29 Яну 2017, 23:05

И аз конкретно ти отговорих - това дето го виждаш на линка само в началото са крило . Повечето кадри по-натам са точно с фантоми . Естествено че са го рутнали или изобщо е пренаписан целия код щото както виждаш управлява поне един порт с бомбата и я следи като я пусне , със явно позиционираене над целта и задържане на координати . Отклонението което дава долу е вследствие на странични въздушни течения . Бомбата има парашутен стабилизатор , тоест е неуправляема.
Няма как да видиш в продажба дронове с такива модове , естествено че първо ще ги има при военните . А това закоето говориш е част - компонент от ракетата въздух въздух . Няма как да има готово устройство на цивилния пазар - определени компоненти от цялото може и да ги има в други разработки с гражданско приложение но това не е същото .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 29 Яну 2017, 23:38

Jordana написа:И аз конкретно ти отговорих - това дето го виждаш на линка само в началото са крило . Повечето кадри по-натам са точно с фантоми . Естествено че са го рутнали или изобщо е пренаписан целия код щото както виждаш управлява поне един порт с бомбата и я следи като я пусне , със явно позиционираене над целта и задържане на координати . Отклонението което дава долу е вследствие на странични въздушни течения . Бомбата има парашутен стабилизатор , тоест е неуправляема.
Няма как да видиш в продажба дронове с такива модове , естествено че първо ще ги има при военните . А това закоето говориш е част - компонент от ракетата въздух въздух . Няма как да има готово устройство на цивилния пазар - определени компоненти от цялото може и да ги има в други разработки с гражданско приложение но това не е същото .

Много пренаписвачи на целия код станахте :mhihi: Що плещите глупости без да знаете А-то и Б-то, а? :dunno:

Какви дронове в продажба не мога да видя, бе човек, ти в кой век живееш :shock: Я се огледай какво се продава на пазара и пак пробвай. Хардуера го има отдавна в доволни количества и със съвсем прилично качество. Естествено, че го няма направено готово за 13-годишния Майкъл от Ню Джърси да си пуска бомби ей тъй. Но затова пък 16-годишния Алексей ентусиаст от Москва отива и си купува open хардуер модва си го както му е кеф, написва си софтуера както му е кеф и си бомби комшийте. Ето ти даже един от многото GitHub за Фантом да разгледаш:

https://github.com/noahwilliamsson/dji-phantom-vision

А това, за което говоря... ставаше въпрос за технологии, от които ти незнайно защо се впечатляваш. Та не са това, което народа си мисли, че са. Мога пак да ти го напиша, ако не го зацепваш.

Кефи ме как се впечатляваш от някакви елементарни неща и ги даваш за някакъв пример за страшна технология :ok:
Като цяло те разбирам какво имаш впредвид, ама примера ти с дроновете е абсолютно неуместен, тъй като съм съвсем добре запознат с авиониката на подобно "чудо". Дори част от софтуера на Myriad чиповете за image processing-а на Фантома е писан от мои познати. Та... измисли нещо по-високотехнологично, за да се съглася :dunno:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 30 Яну 2017, 1:16

Ти си един много интересен спец в авиониката "..тъй като съм съвсем добре запознат с авиониката на подобно "чудо"... " извинявай че споменах такива сакрални думи за спецовете в авиониката , като " пренаписване на код " " дронове с такива модове " :dunno:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 30 Яну 2017, 8:03

Някой път като нямаш какво да кажеш е хубаво да замълчиш, за да не ставаш още по-смешен... Много добре си изясни какво е autonomous avionics (за дронове в частност) и на какви елементарни принципи се крепи.
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 01 Фев 2017, 13:09

Някой има ли впечатление от Mavic Pro? Предпочитам open source решения, но тия 3DR ми писна да ги чакам да изкарат нещо ново, а Mavic е почти каквото ми трябва...

- малък и компактен, за да не ми трябва отделна раница с него и да го нося в планината
- хубаво видео и снимки (предполагам?)
- до колкото знам имат и SDK, ако реша да си пиша нещо, но не съм се интересувал особено, защото се надявах да купя нещо с pixhawk

И все пак с тия компактни размери.... това е моят дрон! :))

От половин година троша едно малко китайче вкъщи, за да се понауча и ми е време за нещо по-хубаво.

Някой ако има какво да сподели за горепосоченият дрон ще бъда благодарен.

Същ така някой има ли идея кога излизат новите модели, че ако си го купя сега и след 3 месеца излезе нов Mavic, много ще ме е яд... :D
Tux0 Ca !
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от exotique » 01 Фев 2017, 17:36

Само не бъркайте дрон с ДРОН ;-)
Едното са играчки, а другото е с размери на соло камион и струва милиони долари :winky:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 01 Фев 2017, 17:51

SpUd3r написа:Някой има ли впечатление от Mavic Pro? Предпочитам open source решения, но тия 3DR ми писна да ги чакам да изкарат нещо ново, а Mavic е почти каквото ми трябва...

- малък и компактен, за да не ми трябва отделна раница с него и да го нося в планината
- хубаво видео и снимки (предполагам?)
- до колкото знам имат и SDK, ако реша да си пиша нещо, но не съм се интересувал особено, защото се надявах да купя нещо с pixhawk

И все пак с тия компактни размери.... това е моят дрон! :))

От половин година троша едно малко китайче вкъщи, за да се понауча и ми е време за нещо по-хубаво.

Някой ако има какво да сподели за горепосоченият дрон ще бъда благодарен.

Същ така някой има ли идея кога излизат новите модели, че ако си го купя сега и след 3 месеца излезе нов Mavic, много ще ме е яд... :D

Що не си сглобиш един 250-300-350мм, с по-мощни мотори и едно GoPro например?

FiRe WaLK WiTh Me !
Аватар
Кара: винаги с усмивка :)
Детайли за колата: 316is touring - Виолетка

Мнение от SpUd3r » 01 Фев 2017, 20:44

Мислил съм го този вариант, но GoPro-то не ми върши работа.

Обичам да се занимавам с arduino, raspberry pi и т.н., отделно имам и 3D принтер, и щях с радост да се занимавам, но за снимане не открих вариант, който да ми върши работа.

Лятото ще събера части да си сглобя нещо по-голямо и мощно, с който ще си правя експерименти, но сега нямам време.
Tux0 Ca !
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Nickelback » 01 Фев 2017, 21:31

SpUd3r написа:Мислил съм го този вариант, но GoPro-то не ми върши работа.

Обичам да се занимавам с arduino, raspberry pi и т.н., отделно имам и 3D принтер, и щях с радост да се занимавам, но за снимане не открих вариант, който да ми върши работа.

Лятото ще събера части да си сглобя нещо по-голямо и мощно, с който ще си правя експерименти, но сега нямам време.

Според мен като цяло Raspberry-то става, ако не държиш да стриймваш видео с особено високо качество. Ако обаче искаш да стриймваш с HD+ качество, Raspberry-то пак става, но от гледна точка на надеждност, ще трябва да изнесеш риълтайм частта по управлението на двигателите на отделен контролер, понеже линукса се мръщи малко на баш риълтайм :mhihi: Да кажем на едно Arduino Due с Cortex M4. Ако все пак искаш да е само с Raspberry има вариант да подкараш hypervisor и да dedicate-неш едното ядро за риълтайм дейности. Въпреки, че не съм сигурен с тоя заключен буутлоудър, как точно ще стане :roll: Като цяло всичко опира до това доколко "на дребно" си готов да си играеш в проучване и съответно колко време си готов да "инвестираш" :ok:
Изображение Изображение

Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 02 Фев 2017, 2:43

Аз със Raspberry не бих се опитал да го направя. Точно защото основната част трябва да е нещо, на което нищо друго не му праща интеръпти, демек да се занимава само с летенето. От гледна точка на видео стрийминг, тествал съм Rasbperry Pi2 с 1080p видео на ~25 мегабита (от камерата) и му е над възможностите, ако конвертираш в реално време (Чак при 720р на около 4-5 мегабита успя да направи 30 кадъра в секунда, ама при такива настройки, че стрийма беше с по-голям обем от суровото видео). Ако си стриймваш без конвертиране няма никакви проблеми, ама стои въпроса ква е тая връзка дето ще гарантира толкова мегабити като литнеш малко нагоре и малко надалече.

И за сглобяването на коптер да се изходя :mhihi: -> Много е яко, имам познати дето го правят, ама ако сглобяването отнема Х време, то настройките отнемат 5Х, като накрая в повечето случаи не става особено успешно. Говоря за APM / Mission Planner. Постоянно нещо барат и все не е като един добре настроен Фантом.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата