Катастрофа след гонка с БМВ на околовръстен път
Модератор: Общи модератори
44 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
- Infinite
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E36 316i compact
Re: Катастрова след гонка с БМВ на околовръстен път
vatdim написа:Колеги, тази тема е сложна и в нея няма бързи решения или лесни отговори. Аз я разисквам от години с познати, роднини и т.н., но малко хора се замислят като цяло за комплекса от причини нещата да са на тоя хал.
1) В България шофьорските курсове са една смешка. С малки изключения, никой не се е научил на елементарно поведение на пътя от тях. Помня как инструкторите ми ме караха да се движа с не повече от 35 км/ч на 3-лентов булевард с ограничение 70 км/ч, за да не би да стане нещо. Ако дигнех случайно 40, бивах строго порицаван и каран да намаля. Веднъж докато инструкторът си четеше вестник, аз вдигнах 60 на едно нанадолнище. Като вдигна очи от вестника и погледна към километража, очите му щяха да изхвръкнат и истерично завика да намаля.![]()
При смешната скорост от под 40 км/ч по широк прав път няма как да се научиш: 1) да въртиш волана при завой; 2) да натискаш спирачката адекватно; 3) да реагираш при засичане от друг шофьор, защото просто всички са по-бързи от теб, т.е. физически няма как да бъдеш засечен.![]()
Часовете за извънградско шофиране са формалност, часовете за магистрала не се провеждат, а часовете за нощно каране удобно се компенсират от часове покрай залез. В резултат на това не се научаваш да взимаш завои, не се научаваш да изпреварваш, не се научаваш да се вливаш в движението, не се научаваш да управляваш автомобила при ограничената видимост на нощната обстановка.![]()
2) В България понастоящем няма култура за каране на кола със задно предаване. Младите шофьори са израснали с четвърта ръка западноевропейски таратайки с предно предаване като разните фолксвагени, опели, рена, пежа и т.н. От друга страна, колите на BMW, Mercedes, Porsche винаги са били считани по-скоро за екзотика и лукс у нас. Никой не се замисля за това, че задното предаване е класическото решение, което се е срещало масово и в коли за простосмъртни като (най-)старата Костенурка на VW, например. Резултатът е, че човек трябва изцяло наново да се научи да кара подобен автомобил след като е взел книжка на някой таралясник с предно предаване. 18-годишният Хасан, който е събрал цял бон за смачкана Е36, с която иска да впечатли Айшето, обаче, едва ли намира това за пръв приоритет преди да се е метнал в някоя пропаст.![]()
3) Липсва цялостното разбиране за т. нар. дефанзивно шофиране. Основното правило трябва да е, че не е важното кой ще бъде виновен при инцидент - важното е инцидентът да не се случва. Хората обаче предпочитат да карат сякаш това, че в дадена ситуация са "прави" ще ги направи и безсмъртни. Физиката не работи по този начин. Има техники, които могат да направят един водач по-малко вероятен участник в ПТП, дори когато другите карат неразумно и в нарушение на правилата.![]()
Жалко е за марката и асоциациите, които се правят с нея, но какво ни остава да направим?
Относно точка 1:
много зависи от автошколата. Моят инструктор твърдо държеше да шофирам като другите участници в движението (стига да не извършам нарушения на ЗДвП), поддържайки скорост съобразена с трафика и пътните условия. Човека просто искаше да направи от нас добри шофьори, и така и стана - от 10 курсиста под неговото ръководство нито един не беше скъсан на листовки или кормуване.
Часовете извънградско шофиране действително бяха недостатъчни.
Относно точка 2:
Липсва култура на шофирането като цяло. Не просто култура на шофирането на автомобил със задно предаване. Забелязвам, че много водачи не отдават нужното внимание на пътните условия, на способностите и особеностите на автомобила, на собствените си умения и способности да управляват автомобил.
Относно точка 3:
Няма как да има дефанзивно шофиране, когато повечето се мислят за безсмъртни и недосегаеми.
Без Провокация Няма Прогрес !
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
има ли развитие по този случай, жената по-добре ли е?
актове има ли? дела?
или пак сме ни лук яли, ни лук мирисАли...
актове има ли? дела?
или пак сме ни лук яли, ни лук мирисАли...
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Май само се знае, че книжката на рацера с е90ката е взета до изясняване на виновността (така се беше изразил някакъв от кат)
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
И що само на единия? Щото началникът на пътна полиция се прави на ударен и се чуди как са се получили две птпта случайно едно до друго и щото таткото на единия е от системните лордове! Еб@хти и боклуците, еб@хти и тъпото робско съгласяващо се с всичко население.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Има ли някакво инфо за младежите чии деца са, че с такива протекции?
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Винаги съм си мислил, че тия коли вървят повече. Някой от участниците спомена скорост около 110
Те женичките с Полото ако се бяха усетили можеха да ги "наредят".
Не съм сигурен, но предполагам, че това е форума с най-многото технически изменения по оригиналната конструкция и най-многото коне, та теми с вливане на морал ..... някак си не изглеждат на място, да постъпката е олигофренска, но повечето ги правим в някаква степен.

Те женичките с Полото ако се бяха усетили можеха да ги "наредят".
Не съм сигурен, но предполагам, че това е форума с най-многото технически изменения по оригиналната конструкция и най-многото коне, та теми с вливане на морал ..... някак си не изглеждат на място, да постъпката е олигофренска, но повечето ги правим в някаква степен.
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Особено от хора писали тук с клипове в нета как се гонят. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- In_Memoriam
- ентусиаст
-
- Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading
И аз се сещам за няколко рацерски случки на потребители тук ама без да споменавам никове, те си знаят. Въпросът е на кого е полезен псевдо морал.

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
In_Memoriam написа:И аз се сещам за няколко рацерски случки на потребители тук ама без да споменавам никове, те си знаят. Въпросът е на кого е полезен псевдо морал.
То това не е псевдо морал, а шизофрения. Два различни индивида в едно тяло - единият кара иСтребителя, а другият пише във форума.
И все пак, както стана ясно в темата за случката на Тракия, те си познават колите на 100% във всякакви условия, изследвали са си лимитите и се учат от най-добрите, така че страшно няма. Да му мислим останалите дето сме на пътя покрай тях...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- vicho
- старши ентусиаст
-
понеже знам, че визирате мен и се мишите да ми го кажете директно ще ви отговоря в подобаващ тон
аз имам клипове в нета, как се гоня с тоя и онзи, но за 13 години НЯМАМ НИТО ЕДНА КАТАСТРОФА, а може би имам повече километри настрани отколкото някой е навъртял на е30-ската си
така, че ще си лая и раздавам морал, колкото си искам!
момчето, което е направило белята трябва да си понесе последствията! това е...
аз имам клипове в нета, как се гоня с тоя и онзи, но за 13 години НЯМАМ НИТО ЕДНА КАТАСТРОФА, а може би имам повече километри настрани отколкото някой е навъртял на е30-ската си

така, че ще си лая и раздавам морал, колкото си искам!
момчето, което е направило белята трябва да си понесе последствията! това е...
- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
drago_pavlov написа:То това не е псевдо морал, а шизофрения. Два различни индивида в едно тяло - единият кара иСтребителя, а другият пише във форума.
И все пак, както стана ясно в темата за случката на Тракия, те си познават колите на 100% във всякакви условия, изследвали са си лимитите и се учат от най-добрите, така че страшно няма. Да му мислим останалите дето сме на пътя покрай тях...
Забрави да споменеш, че ако някой се изсили и ти влезе в багажника си виновен, понеже не си ускорил от 50-60 до 150 в рамките на секунда-две, за да му избягаш и да се предпазиш от удар... не внимава тоя народ и не се пази и тва си е.
- skoklev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: ше E46 330xi, сега Туарег 3.2 vr6
vicho написа:момчето, което е направило белята трябва да си понесе последствията! това е...
Точно!
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Поредните, които са се качили в 320д на 1 милион километра и си мислят, че карат самолети?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
44 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3