Ръчна спирачка - (да или не) през зимата

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Re: Ръчна спирачка - (да или не) през зимата

Мнение от nqmam_bmw » 11 Яну 2017, 20:26

Да.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2017, 20:51

Бая глупости са се изписали тука, особено това как стои под напрежение кутията като е оставена колата на скорост. :mhihi: То смятай тогава като и дадеш яко газ какво се случва с тази кутия. :mhihi: На всичките ми коли когато паркирам ВИНАГИ оставям колата на скорост, особено под наклон пък не бих се замислил и за миг! Ако е по-голям, мога да дръпна и ръчната, колелата също ще ги завия към бордюра, но не както каза един колега да се впие гумата в бордюра, а просто да е насочена натам. Вкарваш на скорост и ако има лек наклон, то леко отпускаш спирачката за да не се получава гадно лашкане до момента на закотвяне на кутията в покой. Тогава който иска да дърпа ръчна.
Относно ползването зимата, само човек, на който не му е замръзвала може да пита такъв въпрос. И да, замръзване си е зимата, а не както каза някой назад, че и лятото било същото защото можела да спече от боклуците. Спичането от кал, ръжда и т.н. няма НИЩО общо със замръзването. Спичането е възможно да се оправи с дърпане и пускане, за замръзването това нещо няма как да стане. Замръзнала ръчна може да отпусне главно от стопляне или както съм правил аз след като стопя до известно ниво накладките. :mhihi: Ръчната обикновено я ползвам когато спирам на място за кратко време и трябва да слезна от колата без да я гася. Понеже в летен сезон го правех по навик, така и по навик съм я дърпал зимата, замръзва на секундата ако жилото е повредено някъде и е влезнала вода. Иначе ако всичко е наред не замръзва, но малко трудно може да си сигурен в това преди да пробваш защото едва ли много хора са оглеждали отвсякъде жилото или жилата на ръчните си. :mhihi:
За мен идеята на ръчната е съвсем друга и тя е да може да спреш все пак или поне да имаш някаква спирачка ако спирачките на автомобила се повредят. В някои коли и страни се наименова именно emergency brake, та и на мен това ми е основна идея. В момента нямам дори ръчна на колата, която ползвам най-много и все се каня да я оправям. :oops:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 11 Яну 2017, 21:02

Само в тоя форум може да се видят такиви категорични изказвания от хора нямащи елементарни познания в дадена сфера
То и затова само извън темата просперира...за жалост.

Изпратено от моят SM-G920F с помощта на Tapatalk
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e61 530d LCI
Мечтае да кара: X6 M50d

Мнение от banan4i » 11 Яну 2017, 21:26

Добре де, на някои коли, ръчната е опомената като parking brake, като цяло на почти всички... идеята е, не толкова, че и става нещо на кутията от напрежението, а, че това е напрежение, което може да бъде избегнато... със сигурност ако се избягва има някакъв, макар и нищожен шанс да се удължи живота на дадения елемент. Пък една кутия е по-скъпа от едни накладки/жила и т.н.
Ама все пак, темата е за замръзване, а не за паркиране :D

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 11 Яну 2017, 21:32

Добре че си ти с 30 години стаж като конструктор в БМВ и още толкова в МБ, че да ни светнеш :lol:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от v_p_m » 11 Яну 2017, 21:33

Ако кола (автоматик) е спряна на голям наклон и стой така само заради "Р" , то напрежението не пада на тази част от кутията която предава въртящия момент а на точно определен възел или просто казано зъбче. И ако това "зъбче" се счупи ремонта ще е 4 цифрен.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 11 Яну 2017, 21:35

v_p_m написа:Ако кола (автоматик) е спряна на голям наклон и стой така само заради "Р" , то напрежението не пада на тази част от кутията която предава въртящия момент а на точно определен възел или просто казано зъбче. И ако това "зъбче" се счупи ремонта ще е 4 цифрен.

Ти недей да учиш инженерите от НАСА,БМВ и МБ.

Изпратено от моят SM-G920F с помощта на Tapatalk
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 11 Яну 2017, 23:15

Ама ние вече разбрахме, че кутии не чупите защото паркирате с опъната ръчна до горе и това преди да сложите на скорост за да стои напрежението другаде, а не върху кутията. Сега остава да кажете и ние как не ги чупим тия кутии толкова години и километри като все ги оставяме така паркирани тия коли, че и под наклон. Хайде вече зарежете това, явно ние уцелваме някакви вечни кутии, които затова не се чупят или сме някакъв оазис в това отношение, а 90%-та от хората хвърлят тия кутии не защото никога не са сменяли маслото(като чуя тия приказки за вечното масло и се мятам от смях)или е останала без масло кутията, не защото е хъркала куп време преди това, не защото е карана без съединител и куп други такива неща, не защото просто може и да се е износила с времето, ами защото така паркират и ги държат под напрежение.
Това вече е ясно, хайде сега, който иска да пише по темата нека каже за ръчната зимата дали я ползва, дали му е замръзвала, кога и защо, въобще някакви такива полезни неща.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 11 Яну 2017, 23:25

Top Gun Maverick написа:Това вече е ясно, хайде сега, който иска да пише по темата нека каже за ръчната зимата дали я ползва, дали му е замръзвала, кога и защо, въобще някакви такива полезни неща.

Както на почти всяка тема в този раздел, полезните неща са на 1 вата страница :mhihi: :mhihi:
Tires are evil - destroy them all ...

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 12 Яну 2017, 0:17

BorislavB написа:има и друг вариант свиваш към бордюра и така най-много да правиш броня вместо предница/задница.

Това фигурира като съвет за паркиране при наклон в книжките на всички коли, но малко хора четат :idea:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: без спирачки
Мечтае да кара: BMW E34 M5

Мнение от vatdim » 12 Яну 2017, 0:28

Аз винаги като паркирам или като спирам за кратко (за качване на хора, багаж и т.н.) първо дърпам ръчната, после правя всичко останало. Не правя разлика между зима и лято, просто ми е навик. И не ми е замръзвала.

Единствено докато карах шофьорски курсове през зимата, инструкторът не ми даваше да пипам ръчната със заплахата "Тук ще си останем до пролетта". :mhihi:

Макар и малко встрани от темата, през зимата ръчната дори ме е спасявала в тъпа ситуация, в която веднъж се вкарах като тръгнах да катеря заснежен и заледен баир, на който не се виждаше отдолу, че няма да има място за спиране горе (тарикати от път без предимство бяха задръстили кръстовището). Когато спрях точно преди да преваля наклона, установих, че колата се хлъзга надолу. Натискам спирачки, помпам, нищо не става. Опитвам да подам газ и да се придвижа обратно нагоре, но не се получава. Колата неумолимо се пързаля като шейна. В този момент осъзнавам, че най-вероятно ще се забия в предната броня на спрелия след мен (в долния край на баира), секунда по-късно чувам и пронизителния му клаксон. В този момент чисто инстинктивно дърпам ръчната и колата заковава на място. :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 12 Яну 2017, 7:46

ръчна никога при паркиране.

п.с. зимата ръчната може да се ползва като псевдо блокращ диф. дърпаш 1-2 зъба и леко с газ излизаш. работи!

п.п.с. за спиране по наклон - ако е надолнище се завива към бордюра. по нагорнище се завива обратно на бордюра.
ако няма бордюр се завива така, че ако тръгне да излезе *извън* пътя (в тоя случай бих дръпнал и ръчната).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: е30 м50б25
Мечтае да кара: и да си свирка...

Мнение от KPETEH » 12 Яну 2017, 8:58

Истината е една: Тоя който дърпа ръчна зимата, и му замръзне, той не дърпа ръчна повече зимата... :mhihi:
"Крайно мнение, породено от висше чувство на справедливост с цел заличаване на простите, тарикате и селяните, които погазват моралните ценности на народа..." "Винаги има време да станеш дебел..."

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 3.2i CSL '03

Мнение от Дидо85 » 12 Яну 2017, 9:23

В най-големите студове избягвам да дърпам ръчната, оставям колата само на скорост. През останалото време си ми е като навик и я оставям на скорост и ръчна. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 12 Яну 2017, 10:55

Никога ръчната не ми е замръзвала и винаги я ползвам. И аз също я ползвам(автоматик съм) за да елиминирам напрежението върху въпросният "зъб" който държи колата в позиция P.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата