КАТ ще спира и ще проверява дизеловите автомобили
Модератор: Общи модератори
47 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
Re: КАТ ще спира и ще проверява дизеловите автомобили
това с екологията и на мене ми е било интересно. преплитат се научни факти (да- замърсяваме), с политика (ако натиснат народа дали после ще ги преизберат) и практика (ако не горя дизелово гориво- какви са ми алтернативите)? проблема е сложен... в една америка всичките модерни дизели трябва да са с дпф- а тези след 2009-та и с адблу инжектиране... и въпреки това голяма част от американците особено в североизточната част на страната се отопляват с нафта... и там няма никакви филтри... а хората горят сериозно- една средно-голяма къща изгаря средно едно 3000 литра нафта на година... там какво прахоотделяне има не е истина- тези нафтени отоплители се чистят всяка година и вътре винаги е кочина колкото и добре да са нагласени горелките.
за автомобилите аз съм съгласен, че основния контрол трябва да е на гтп. но там както знаеме да се приложи е малко трудно защото много често този преглед е проформа. от друга страна ако се сформира една компетентна група за полево замерване която знае наизуст (дори) една марка и модел дали трябва да има дпф или не) ще е много лесно да "познава" колите които трябва да имат а нямат (само като го помиришеш като работи на празни и ти е ясно) и може да ги спира от движение след официално замерване с полеви уред. но това са само мечти, защото по-очевидни неща като затъмнени стъкла не могат да проконтролират (а уреда е $20 за замерване на прозрачност), камо ли да замерват изгорели газове на полеви условия...
всичко е въпрос на воля/ дисциплина и организация. и както обикновено- си идваме на думата...
за автомобилите аз съм съгласен, че основния контрол трябва да е на гтп. но там както знаеме да се приложи е малко трудно защото много често този преглед е проформа. от друга страна ако се сформира една компетентна група за полево замерване която знае наизуст (дори) една марка и модел дали трябва да има дпф или не) ще е много лесно да "познава" колите които трябва да имат а нямат (само като го помиришеш като работи на празни и ти е ясно) и може да ги спира от движение след официално замерване с полеви уред. но това са само мечти, защото по-очевидни неща като затъмнени стъкла не могат да проконтролират (а уреда е $20 за замерване на прозрачност), камо ли да замерват изгорели газове на полеви условия...
всичко е въпрос на воля/ дисциплина и организация. и както обикновено- си идваме на думата...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
cod-cdbp написа:N.Mihaylovski написа:Колеги, кой, къде и колко се топли на Дърва в София, в центъра на София, баща ми има камина на дърва но е в Бенковски, далечко от центъра, колите и тецовете са проблема, и лятото има смог, който се качва на Витоша го знае
За Тецовете бъркаш, колега. Те са на природен газ. Само в аварийни ситуации, при спиране на газопровода, преминават на нафта.
Да, прав си, само в Русе ТЕЦ-а е на въглища което е добре, това означава, че замърсяването в голяма част е от колите, някой от вас който по празниците по Коледа не пътуват като мен, са забелязали колко става чист въздуха и няма смог, и колите ги няма де

По ТВ то казаха, че замърсяването било най голямо в Младост, Надежда, Дружба Овча купел и Красно село, ми то там са спалните на София, много хора=много коли
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Нека да има контрол. Писнало ми е като настигна една камара определени коли и по презумция да спирам въздуха от вън, пази боже те да ме изпреварват и да са дали газ или още по-зле - да ги стигна и да решат, че няма да ми дават път. Това са на първо място всякакви бусове, Пасат 4-ка, Пасат 5-ца, гоУф 3 и 4, Венто, всевъзможни ХаЛудита(абе изобщо всичко старо на ВАГ май ми е фаворит)но често и някое ново на ВАГ, особено ХаЛуди, не знам защо. По-нататък ми се нареждат Мерцедес 124-ка, очиларките и първите два сегмента на Ц-клас. Случва се и някое БМВ, фаворити са Е46 и Е39, но вече и много Е60.

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- sincheto
- кандидат ентусиаст
-
Няма какво да се заблуждаваме, а и по празниците се видя за хората без село и родом от София - ако половин България не се беше преселила в София, нямаше да има никакъв проблем с въздуха. Та проблемът не е само в автомобилите, а и в гъстотата на населението.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Айде докато е актуална тая тема с катализаторите гласувайте кое замърсява повече:
https://fakti.bg/collisions/view/128-ko ... =firstpage
https://fakti.bg/collisions/view/128-ko ... =firstpage
In God we trust, all others we track.

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Bavarcho написа:Мен едно ми е интересно - как до вчера не е било никакъв проблем да си свалиш катализатора, не е имало никакакъв закон дето да го забранява, на ГТП никой никога да не е гледал за това и днес решават, че нямаш ли катализатор спиране от движение.
За мен първо се почва с превенцията, забранява се свалянето на катализатора, при първоначална регистрация това се гледа, при гтп се гледа и ако нямаш се връщат да си сложи, пък след време като някой си го свали да му я спират от движение.
Не че ме засяга, защото дизел не карам, а и не възнемерявам да си купувам дизел скоро.
Как да не е било забранено - теб вредни емисии не са ли ти замервали- защото аз не знам за ГТП без да мерят. Само че нали дизилиа бяга по-малко с ДПС и то нали щото Боко чипа и бай мараднес казал че тва само пречи, решиха всички да си го изрежат и да карат торилници
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Много добри новини. Крайно време беше.
ГТП е едно, контрола от страна на КАТ е друго. Нещата изобщо не си противоречат. Ти може да си минал технически преглед и след това да си свалил системите, тръбите и т.н. Дано наистина остане като постоянен контрол.
п.с.
Но, тва с националните стандарти за дърва на отопление е тъпизъм, обаче... но политиците винаги намират начин да вмъкнат някаква глупост. Това, че в София е мръсен въздуха, не значи, че в някое село трябва софианци да казват на хората кво да горят в печките си.
Не само. Дизела отделя и огромни количества азотни оксиди, които са основен причинител на смога. Освен че водят то астма и подобни автоимунни заболявания, азотните оксиди убиват растенията (киселинни дъждове)... а растенията са ни необходими ми се струва, иначе съвсем няма да има какво да дишаме.
А да, щях да забравя. За всичко това може да благодарите на тези, които подкрепят европейските мерки против климатични промени.
ГТП е едно, контрола от страна на КАТ е друго. Нещата изобщо не си противоречат. Ти може да си минал технически преглед и след това да си свалил системите, тръбите и т.н. Дано наистина остане като постоянен контрол.
п.с.
Но, тва с националните стандарти за дърва на отопление е тъпизъм, обаче... но политиците винаги намират начин да вмъкнат някаква глупост. Това, че в София е мръсен въздуха, не значи, че в някое село трябва софианци да казват на хората кво да горят в печките си.
Jordana написа:Говорят за дизели щото само дизела замърсява с финни прахови частици , разбирай сажди като специално тези от дизела са в топ 5 причинители на рак . Отпадните продукти от дизела са в една графа по опасност за човешкото здраве с химическите оръжия според СЗО . Дизелите изобщо трябва да бъдат забранени в градовете а не епизодично да им дигат мерника и после пак по старому .
Не само. Дизела отделя и огромни количества азотни оксиди, които са основен причинител на смога. Освен че водят то астма и подобни автоимунни заболявания, азотните оксиди убиват растенията (киселинни дъждове)... а растенията са ни необходими ми се струва, иначе съвсем няма да има какво да дишаме.
А да, щях да забравя. За всичко това може да благодарите на тези, които подкрепят европейските мерки против климатични промени.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
MMG написа:Да не забравяме, че у нас голям брой автомобили карат на пропан-бутан и метан, поради икономически (най-вече) съображения. По-голяма екологичност от това здраве му кажи.
Искаш да кажеш, че карането на пропан-бутан и метан не е екологично?

Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
efren написа:MMG написа:Да не забравяме, че у нас голям брой автомобили карат на пропан-бутан и метан, поради икономически (най-вече) съображения. По-голяма екологичност от това здраве му кажи.
Искаш да кажеш, че карането на пропан-бутан и метан не е екологично?Край, от утре всички газифицирани апартаменти в ЕС да минат на ГТП и да ги събаряме? Предполагам не е екологично защото няма отделящи се твърди частици
? Че то тогава да караме всички на въглища?
Нещо не си ме разбрал. Точно обратното казвам.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Трети куплет на песента "Над смълчаните полета " където се пее : ..къщички в снега се гушат а коминчетата пушат ...
трябва да се премахне . Децата от малки трябва да свикват с новите екологични норми . Никакви въглища и дърва за огрев , котли на пелети също и всякаква други атрибути за изгаряне на подобни .
В Европа сме все пак . Нищо че половин Европа с топли на нафта
трябва да се премахне . Децата от малки трябва да свикват с новите екологични норми . Никакви въглища и дърва за огрев , котли на пелети също и всякаква други атрибути за изгаряне на подобни .
В Европа сме все пак . Нищо че половин Европа с топли на нафта

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Ей голяма драма го направихте с тия ДПФ-и, в крайна сметка се намира нов афтърмаркет за около 1000лв., не е чак толкова страшно.
Ако се тръгне с правилния подход да има данъчно облекчение за автомобилите които покриват Евро 4, 5, 6 ще си сложа веднага чисто нов филтър.
Ако се тръгне с правилния подход да има данъчно облекчение за автомобилите които покриват Евро 4, 5, 6 ще си сложа веднага чисто нов филтър.

- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
vld написа:Ей голяма драма го направихте с тия ДПФ-и, в крайна сметка се намира нов афтърмаркет за около 1000лв., не е чак толкова страшно.
Тоест, заради парите караш без дпф? Ако е така, при това положение защо не си взе друга кола, която да не ти пречи на бюджета и да не се тровиш съответно?

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
КАТ ще спира и ще проверява дизеловите автомобили
Ох как искам да направят газта за автомобили по-скъпа от бензина да почна да задавам подобен тип въпроси за еко автомобилите, днес един такъв газаджия направо ме просълзи, докато чаках на светофара пред него, не вярвам да е много полезно за менDenmark написа:vld написа:Ей голяма драма го направихте с тия ДПФ-и, в крайна сметка се намира нов афтърмаркет за около 1000лв., не е чак толкова страшно.
Тоест, заради парите караш без дпф? Ако е така, при това положение защо не си взе друга кола, която да не ти пречи на бюджета и да не се тровиш съответно?
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Ще ми проверяват и спират автомобилите като ми върнат 60-те хиляди лева, дадени безпричинно миналата годин за ремонти на окачване, на окачване на кабини, на ударени по дупките гуми и джанти, за двата катализатора, откраднати през нощта от различни автомобили и за двата компютъра на модерни камиони, които дадоха дефекти от дупките по пътищата. Плащам си данъци и винетки, съгласен съм да ги увеличават още, но да оправят пътищата и тогава може да искат и нови автомобили.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Хм, преди седмица минах преглед и ми завираха в ауспуха някакъв уред, предполагам газ анализатор. Питах как е после, в норми ли е положението, че бях заредил нафта от една квартална бензиностанция. Казаха, че било наред, ама аз хич не им повярвах. Отделно съм с DPF, който в какво състояние е, хич не знам и тъй.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
47 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4