По-дълъг преход с кола

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: По-дълъг преход с кола

Мнение от inspite » 04 Юни 2017, 19:37

В името на общото благо и ентусиазма ще го изкарата криво ляво за няколко часа повече от предвиденото, обаче после ще има да регенерирате 2 дена. Не ми се мисли след цял ден на работа, едно денонощие път, а от ентусиазма може и предната вечер да не се наспиш, след като пристигнеш още ще те дъжи пътя и ще виждаш разделителната ивица и мантинели ,натрупва се умора такава че може и сутринта да проспиш пистата :) . Млади сте, хубаво, ама това си е изгъзица. 4 различни коли с 4 различни шофьора с 4 различни организма, един ще му се спи, друг не, трети ще му се пикае...четвъртия ще го заболи кръста, петия ще му се сване гъ*а за 2к км, на шестия нещо друго и т.н. Има още хиляда фактора, които обославят едно не много приятно пътуване. Вземете си една нощувка някъде, пътувайте като нормални хора, тръгнете сутринта наспани, седнете на ресторантче едната вечер,вижте някой хубав град, закарайте жените на екскурзия, не на изпитание на духа и тялото. По-горе са изброили необходими неща и трикове за едно по-безопасно дълго пътуване, но помислете над концепцията и си направете за вас си един приятен трип.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 04 Юни 2017, 20:17

Много смела програма. Внимавай.

Изпратено от моят F3111 с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 04 Юни 2017, 20:30

inspite написа:В името на общото благо и ентусиазма ще го изкарата криво ляво за няколко часа повече от предвиденото, обаче после ще има да регенерирате 2 дена. Не ми се мисли след цял ден на работа, едно денонощие път, а от ентусиазма може и предната вечер да не се наспиш, след като пристигнеш още ще те дъжи пътя и ще виждаш разделителната ивица и мантинели ,натрупва се умора такава че може и сутринта да проспиш пистата :) . Млади сте, хубаво, ама това си е изгъзица. 4 различни коли с 4 различни шофьора с 4 различни организма, един ще му се спи, друг не, трети ще му се пикае...четвъртия ще го заболи кръста, петия ще му се сване гъ*а за 2к км, на шестия нещо друго и т.н. Има още хиляда фактора, които обославят едно не много приятно пътуване. Вземете си една нощувка някъде, пътувайте като нормални хора, тръгнете сутринта наспани, седнете на ресторантче едната вечер,вижте някой хубав град, закарайте жените на екскурзия, не на изпитание на духа и тялото. По-горе са изброили необходими неща и трикове за едно по-безопасно дълго пътуване, но помислете над концепцията и си направете за вас си един приятен трип.

Абсолютно вярно :yes:
:yes:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 04 Юни 2017, 20:34

Невъзможно е да успеете да спазите графика (дори с час-два отклонение), аз дори с кортеж съм имал случай да не успея да вляза във времето, което е предвидено за пътуване. Ще пътувате 4 коли, 4 различни шофьора както вече се спомена. Спиране за пиш/пуш пауза, зареждания (нали не очакваш всички коли да дадат еднакъв разход, нито са с еднакви резервоари), минавате граници (възможно е някой да бъде отбит за допълнителна проверка), възможно е да ви спре полиция някъде. Подобен график е крайно оптимистичен дори за сам шофьор.
Правилно са споменали лафа "Път време няма", тръгваш и когато стигнеш особено във вашия случай както не сте притиснати от някакъв краен срок за пристигане. Дори да си на работа до обяд, повярвай ми няма да спиш преди тръгването - адреналина ще те държи буден. Аз пътувам много и преди всеки дълъг курс винаги съм "на тръни". Power naps (реално ще ви трябва да спрете 3-4 пъти за бърза дрямка) ще е най-удачния начин да почивате докато пътувате и да не се отклонявате прекалено много от графика, който имате.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 04 Юни 2017, 21:18

Сега видях програмата с времената.
София-Белград 4,5 часа, това няма как да стане, дори да не чакате нито минута на границата.
Белград-Будапеща теоретични може за 4 часа, но на практика надали.
Будапеща-Виена пак не е реално.

Изобщо всички времена са свалени под теоретично възможните, може да видите колко дават за всяка отсечка в viamichelin. От там трябва да прибавите почивки, граници, пикане, пушене и т.н.
Дори да не почивате изобщо, пак ще е трудно да се съберете в това планувано време, освен, ако не карате с превишена скорост.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 04 Юни 2017, 21:28

alekangg написа:Сега видях програмата с времената.
София-Белград 4,5 часа, това няма как да стане, дори да не чакате нито минута на границата.
Белград-Будапеща теоретични може за 4 часа, но на практика надали.
Будапеща-Виена пак не е реално.

Изобщо всички времена са свалени под теоретично възможните, може да видите колко дават за всяка отсечка в viamichelin. От там трябва да прибавите почивки, граници, пикане, пушене и т.н.
Дори да не почивате изобщо, пак ще е трудно да се съберете в това планувано време, освен, ако не карате с превишена скорост.

София-Београд си се прави за 4:20-4:40ч,от опит го казвам.
Намирам малки неточности в разписанието,но както се казва "път време няма"!
Не мисля,че ще се включите във разчетеното време по куп независещи от вас причини,но дано си изкарате добре и да ви останат добри спомени :yes:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 04 Юни 2017, 21:32

За правене се прави, но нали са 4 коли, има граници все пак, винетки, толове и т.н. за това казвам, че не е реално.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 04 Юни 2017, 22:07

Толкова ли е невъзможно да си вземеш един ден отпуск преди тръгването? Тоя график е истинско безумие, като първото е, че след работен ден тръгваш на дълъг път и то зад граница. Това ако можеш, го избегни на всяка цена. Съня не се компенсира с нищо, нито с енергийни напитки, нито да се закачиш за ел. система на колата и да регенерираш. Рискуваш собственият си живот, този на приятелката ти и на някой друг евентуално. Не се надценявайте по този начин, струва скъпо. Аз щях да катастрофирам на 12 км. от дома си, след като се връщах от Германия с новата си кола преди 9 г. Просто не разбрах кога заспах и се събудих в следващия момент. Безсънието е много опасно, не си правете експерименти с това. Дано си изкарате добре, в крайна сметка.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 04 Юни 2017, 22:30

Съжалявам, че ще бъда така директен, но това е пълно малоумие и е сериозен риск за живота на участниците, а ти отговаряш минимум за един. Тъпотии се случват и без причина, а ти създааваш доста предпоставки за такива.

Нощувка в Будапеща би ви дошла добре.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 04 Юни 2017, 22:36

Приятелката ти не може ли да кара прилично, да се сменяте ? И аз мисля, че трябва спане по паркинги. При такава умора, дори и да не заспиш - реакциите са ти забавени. Ще те засече някой и няма да можеш да спреш навреме. Дори имам познат със смъртен случай впоследствие от унасяне зад волана.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 04 Юни 2017, 23:16

Колега, това нощно пътуване в началото не си е работа. Ще правиш маратон, а започваш късно вечер. Дългите пътувания обикновено се започват около 4-4:30 през нощта. Правил съм пътуване до Германия със ставане в тези часове и пристигане вечер към 22-23 в Залцбург и спане там като междинна спирка. Също така се сменяхме двама шофьори. Сам трудно ще издържиш, ако нямаш тренинг. Но тъй като спомена, че си млад, а млад човек трудно поема разум, най-вероятно ще се хванеш на приключението. Имам няколко съвета над които да помислиш:
1. Спомена, че изобщо не употребяваш стимулиращи напитки. Ако решиш да си помагаш с кафе или Редбул, не злоупотребявай. Не повече от 1 Редбул в интервал от 4-5 часа. По добре не превишавай 3 броя. Ако не си пил такова нещо досега и не знаеш как ти действа, по добре не го използвай! За препоръчване е кафе, но пак едно през голям интервал. Тези напитки имат свойството да дават пауър, но като отмине действието те изморяват и става обратният ефект. Много ти препоръчвам да се запасиш с шоколадови десертчета. Не тонизират кой знае колко, но те държат що-годе буден - поне при мен действат.
2. Ако ти се приспи много - пусни климатика на по-студено - държи буден, НИКОГА топло. Ако трябва облечи горнище, но въздухът, който дишаш да е прохладен.
3. Музиката - силна музика изморява и приспива след време. Бавна музика - също приспива. Предавания с говор - съшо приспиват. Прекалено много музика нон стоп - също приспива. Най-добри за бодърстване са забавните предавания. Аз ти препоръчвам за всеки случай да си запишеш някой диск с Шкумбата или подобни майтапи. Няма такова анти-приспивателно. Може да поръчаш на приятелката си да научи 10-на 15 яки вица - да те държи буден. Припомняйте си забавни моменти.
4. Дългото шофиране води до умора. Не винаги умората се изразява в това да ти се приспива, но почти всички хора стават много нервни. 4-коли - 4 различни мнения. След доста часове пътуване има голяма вероятност да се поскарате. Избягвайте изблиците на нерви, защото може да е пагубно. Гледайте да имате ясен РЕАЛИСТИЧЕН план. Всяко взимане на ново решение крие риск от караница, а това натоварва много. Добре е да имате план Б за непредвидими ситуации.
5. В първите няколко стотин километра не си прави сметка колко път ти остава още, защото мисълта за оставащото дълго пътуване може да те натовари психически още в самото начало. Примерно мисли от сорта " Минал съм 100 км, а ми остават още 2000" и т.н ги изхвърляй моментално от главата. Раздели пътя на повече части и мисли само за съответната настояща цел. Примерно границата на България, после Белград, после границата на Сърбия и т.н. Така пътят минава много по-леко.
6. Тъй като сигурно нямаш темпомат, ако усетиш наченки на схващане в десния крак, задължително спри и се раздвижи възможно най-скоро. Имал съм случай да игнорирам този проблем, в продължение на час-два и после трябваше да ме сменят, защото болката стана непоносима. Като цяло на всеки 2-3 часа е добре да спирате за раздвижване.
7. Не спете в колите по отбивки! Нито ще си починете, нито ще сте в безопасност. Не си мислете, че като сте в западна Европа не бродят разни бандити по пътя! Намерете някое хотелче в близкия град и си починете!
Най-важното е да сте винаги в настроение и да мислите за предстоящите уникални изживявания. И все пак преосмислете пак плана и се опитайте да си дадете малко повече запас от време.
Надявам се да съм помогнал поне малко.
Успех! И без притеснения!
Последна промяна NGneer4eto на 04 Юни 2017, 23:57, променена общо 4 пъти

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 04 Юни 2017, 23:16

Здрасти Кроки!

Колегите са ти дали основната информация. Важно е да сте наспани и отпочинали. Излезте от Унгария (както ви препоръчаха) и се наспете като хората. Опитайте при възможност да карате през деня. Хем ще се насладите на гледките, хем изрязвате всички среднощни пияни, дрогирани, недоспали, тираджии и т.н. пилоти. Няма нищо срамно да спреш и да се наспиш.

Скорост, хм, ако първия в колоната кара със 140, четвъртия ще гони с 200. Ще сте непрекъснато с въпроса "Къде си?".

Потърсете информация за евентуални ремонти по пътя.

Преди две години направих Ротердам - София с пълна с багаж кола плюс 750кг ремарке. В Германия на аутобана бяха сложили надписи и просто спираха целия трафик в търсене на емигранти. Между Унгария и Австрия също спираха и ровеха всичко.

Второто ми "дълго" беше пак преди две години София - Ротердам - София без прекъсване с двама шофьора. Бяхме с товарен бус и сме карали със 100км макс. Майката му е да спрете и да се наспите. Умората идва постепенно и може да ви изненада неприятно. Графикът е хубаво нещо, но не го дръж пред очите си. 2-5-10 часа не са от значение. По-добре се насладете на пътуването и на преживяването в Германия, отколкото да спите прави и с отворени очи.

Лек път и да качиш снимки :driving:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vladobate » 04 Юни 2017, 23:24

Пътувал съм Пловдив-Будапеща 16 часа и ми трепереше всичко на клетъчно ниво :mhihi: . Що толкоз часове ли....ами път , цигани колко искаш , номерата им нямат край особено по границите , 30-ти август беше. Как да е . Бързия преход ви е Белград-Будапеща ( имам предвид преди да сте стигнали белия свят :D ) , но пък е най-трудния откъм умора и опасност от заспиване. Най-разумно е да спите 2 часа в Белград , ама спане не кафенце на крак , вижте там къде може по колите да дремнете . Магистралата до Будапеща се взима с най-висока скорост , аз я минах за около час и мъничко ( от всичките 16 часа , зор кво да праиш , щях да изпусна резервация хотел) . После ви е дневно шофиране и все някак ще избутате , пък и пътя спори . Така или иначе Сърбия не може да карате бързо отделете тия 2 часа за сънуванка . Две неща : в Будапеща няма да влизате нали , да не сте направили таз груба грешка . Второто , ако случайно нещо на границата Сърбия-Унгария опашки коли ли ( знам ли ) има и втора на Суботица , по-далечко е ама мен ма спаси тогава че 6 км имаше колона и заобиколих набръжки . Успех и безаварийно .ПС: Почвай една седмица поред наспиване доволно , без пропуск . ПС2: Ше ви се спитят гъзовете от път , малии , нещо меко по седалките да инсталирате ей :mhihi: .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 05 Юни 2017, 1:59

Ее стига бре колеги, не е чак околосветско пътуване, вие сега ще го наплашите, минава си се без проблеми. Аз също обичам да тръгвам следобяд/привечер, защото така на другата сутрин вече се разсънвам и питам за още :mhihi: След като пусна снимката с графика, моя съвет е да тръгнете малко по-рано ако е възможно. Аз бих ти казал ако можеш да си тръгнеш от работа на обяд направо тръгвайте тогава, вместо да спиш няколко часа. Така ще имате повече време, няма да бързатe и евентуално ако ви сe приспи ще можете да правите 30 минутни power naps. Ако пък не спите - спрете на Parndorf да похарчите малко пари, ама може и на връщане де :)

Колегите дето ти пишат за престъпността - заключвайте си колите дори и когато сте вътре.

vladobate написа:Второто , ако случайно нещо на границата Сърбия-Унгария опашки коли ли ( знам ли ) има и втора на Суботица , по-далечко е ама мен ма спаси тогава че 6 км имаше колона и заобиколих набръжки .

Моля за повече информация, сигурно и на други ще им е полезно. Някой път отнема едно 3-4 часа само преминаването на една граница България/Сърбия или Сърбия/Унгария и в крайна сметка едно 6 часа висене на границата. :kuku: Аз съм виждал, че някои се отклоняват 1-2 км преди границата на Унгария/Сърбия, ако не се лъжа пътя е някъде около OMV-то там.
Изображение

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 05 Юни 2017, 7:17

Благодаря на всички.
Като цяло да вкарам малко пояснения. Ще пътуваме 4 коли, ама сме 10-на човека, всичките с книжки. Така, че ако стане напечено, ще има кой да замести.
Колата е от тия с екстри и има климатик и темпомат и удобно рекаро, та ще ми е една идея по-лесно.
Не съм от хората, които имат нуждата от кафе или редбул, за да се събудят сутрин, НО на мероприятия тип Събор и т.н. като сме цял ден на крак съм стигал до 3-4 монстъра, които пия бързо. Ще гледам, както казахте да отделя повече време на кенчетата, така че да няма ударен ефект в началото и края.
До колктото е възможно, гледам да се наспивам всеки ден и събирам сили, както и от няколко месеца не съм пил енергиен боостер, за да не "свиква" организма.
Няма как да тръгнем по-рано, защото повечето са на работа същия ден.
Благодаря на всички! Искам да знаете, че всички четем темата и обсъждаме кое какво. :)
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата