НХ РАО

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: НХ РАО

Мнение от Jordana » 30 Авг 2017, 20:08

Според теб колега какво е "слънцето " ? Една голяма водородна бомба , чиято радиация достига до нас отслабена в следствие на дяволски късметлийското положение на земята и още няколко жокера от космоса . Радиацията е съвсем естествен фактор в природата и присъства на планетата откак се е създала . На много места уран се намира в седиментни скали до които древните са имали достъп , а естественият радиационен фон е част от живота на земята .
За останалото :
... мъж от Египет, живял около 1200 години пр.н.е., е първият доказан случай на раково болен в историята. Скелетът бил открит при разкопки в Северен Судан от студенти на британския университет Дърам, съобщава ббс...

През фараонските времена населението на земята едва ли е надвишавало 150-200 мииона жители .Със сигурност в днешни дни има повече хора , съответно и повече случаи като абсолютна стойност да не говорим за повечето директни канцерогенни фактори и косвени като стреса например .
Последна промяна Jordana на 31 Авг 2017, 8:09, променена общо 3 пъти
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Авг 2017, 0:59

Такова хранилище е "винаги едно на ум" и усложнява всичко около себе си. Политиките, природата... при един конфликт добавя към списъка на неизвестните... разбирам, че като инжинерно упражнение е интересно, но просто не е обект които трябва да се строи у нас на нашето геополитическо дередже.

Аз съм абсолютно против.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от RageBg » 31 Авг 2017, 8:10

Borymeckata написа:... (бетон клас С35/45 и яко армиран)...

Ей за пръв път някой
Borymeckata написа:... строител ...
да ми говори за клас на бетона, че от тая марка бетон ми писна.
Като строителен инженер проявявам голям интерес към съоръжението, ако може пускай по някоя снимка от време на време. Ако не се пазите в тайна де. :D
Дайте да не изместваме темата към ТЕЦ vs АЕЦ.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 31 Авг 2017, 8:13

Те тоя проект ще го разнищят под лупа , досега зелените терористи са го атакували няколко пъти , та не ми се вярва да има нещо тайно в конкретиката освен плащанията .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 31 Авг 2017, 9:15

Колеги, атомната енергия няма и 100 г. съществуване. Светът съществува от 6000 г. според библейски данни, а според тези на ЕТ, от милиарди. Хора са живели и преди тези 100 г. и аз лично ненавиждам от дъното на душата си опитът, да се зачеркне всичко останало, в името на тези 100 г. донесли толкова страдания на света, такава неправда и несправедливост, колкото предишните 5900 или милиарди, не са. И това благодарение точно в частност и на атомната енергия. Не ми казвайте, че атомна бомба до някой град, е нещо безопасно и за предпочитане пред димящ комин. Защото това, което атомната бомба ще избълва, ще отрови външната среда за хилядолетия, а вие не знаете какво ще се случи в бъдеще и как ще бъде стопанисвано едно хранилище. Не знаете, дали няма да стане такова земетресение, че да пропука стените му. Въобще, за какви хиляди години говорим, като само след 50 г. (най-вероятно) вас и мен няма да ни има? А тези, дето ще дойдат след нас, какви ще са, като виждате какво образование има в страната? Като виждате, какви ценности се издигат и възпитават. Ето сега строят купол(май го построиха) над гръмналата Чернобил, заради човешка грешка, по официалните данни, а вие искате да ми кажете, че точно човек ще гарантира безопасността? Това е противоречие. Когато гръмне една АЕЦ, какви са ефектите и като гръмне един ТЕЦ? Или няма да гръмне, гарантирано е. Само че, имаме прецедент, даже два.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 31 Авг 2017, 10:42

Тия спорове ги мислете в контекста на все повече електрифициращ се свят. Увеличеното потребление трябва да се подхранва от някакви чисти (в ЕС сме, нали) източници. А за увеличението на рака - всъщност основната причина е промяната в качеството на храната и хранителните порядки в последните сто години. Те гаврите с храненето са по-отдавна, но от толкова има индустриални храни и белите бродници минаха вала, ако ми позволите аналогията...
Never mistake motion for action...

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 31 Авг 2017, 10:43

Elesar74 написа:Колеги, атомната енергия няма и 100 г. съществуване. Светът съществува от 6000 г. според библейски данни, а според тези на ЕТ, от милиарди. Хора са живели и преди тези 100 г. и аз лично ненавиждам от дъното на душата си опитът, да се зачеркне всичко останало, в името на тези 100 г. донесли толкова страдания на света, такава неправда и несправедливост, колкото предишните 5900 или милиарди, не са. И това благодарение точно в частност и на атомната енергия. Не ми казвайте, че атомна бомба до някой град, е нещо безопасно и за предпочитане пред димящ комин. Защото това, което атомната бомба ще избълва, ще отрови външната среда за хилядолетия, а вие не знаете какво ще се случи в бъдеще и как ще бъде стопанисвано едно хранилище. Не знаете, дали няма да стане такова земетресение, че да пропука стените му. Въобще, за какви хиляди години говорим, като само след 50 г. (най-вероятно) вас и мен няма да ни има? А тези, дето ще дойдат след нас, какви ще са, като виждате какво образование има в страната? Като виждате, какви ценности се издигат и възпитават. Ето сега строят купол(май го построиха) над гръмналата Чернобил, заради човешка грешка, по официалните данни, а вие искате да ми кажете, че точно човек ще гарантира безопасността? Това е противоречие. Когато гръмне една АЕЦ, какви са ефектите и като гръмне един ТЕЦ? Или няма да гръмне, гарантирано е. Само че, имаме прецедент, даже два.

Че даже са три, ако не и повече ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 31 Авг 2017, 12:10

mfandakov написа:АЕЦ,ТЕЦ все един дол ,може и да е скъпа другата енергия но докато не се намери начин да се "хване" по друг начин слънцето,просто всичко това си го плащаме с ЖИВОТ.

Така е не само за енергията, цялата си цивилизация я плащаме със здравето си. Радиацията (антропогенната) е само един от пироните в ковчега ни -ами химията (отровите), ами транспорта, ами електромагнитните полета, всички канцерогенни фактори, замърсяването, стреса и останалите "убийци" на имунната система? Но въпреки това продължителността на живот днес е двойна спрямо древния Египет, за който се спомена... Факт.

Да ви кажа, и аз не съм очарован от перспективата да живея със семейството си до хранилище за РАО, но... все пак зависи от гледната точка. Като се сетиш, че тези отпадъци така или иначе ги има и контейнерите стоят натрупани в някакво хале (по-напред в темата съм сложил снимка от мрежата). Та какъв е проблемът, ако същите тези контейнери се наредят в специално хранилище? От това положението може само да се подобри, не е ли така? Щяло да има (съгласно проекта) няколко бариери на защита, различни контролни системи за мониторинг, физическа защита, такива неща - не може да е по-зле от халето, в което стоят отпадъците в момента.

Класът на бетона го взех от проекта. Аз съм свикнал със старите класове (В30, В40), а тези новите (с цилиндричната и кубовата якост) са ми малко странни. Понеже явно има и колеги-строители, ще споделя един интересен проблем с бетон. Изглежда, че в България просто няма инертен материал, с който да се постигне бетон клас В45. Може да сложиш всякакъв цимент, но ако го наблъскаш с речна баластра от Дунава - няма да стане достатъчно як бетон. Трябва да е нещо от вида на трошен гранит и то - специално подбран, добре промит и с определена фракция. Засега изглежда, че с наличния у нас едър добавъчен материал може да се постигне бетон В30, но не повече. Разбира се, тук говорим само за клас на якост, но и другите класове на бетона за хранилището са на max.

Щом има интерес, ще давам информация за строежа, само да не стане проблем с конфиденциалност, че май подписвах някакви декларации... От строителна гледна точка, хранилището не е нищо особено - просто стоманобетонни кутии, в които да се наредят контейнерите с РАО. Единственото по-особено са жестоките изисквания към материалите и изпълнението, заложени в проекта. Както казах - това е по части Архитектура и Строително-конструктивна, иначе има разни контролни системи и технология, които май са доста сложни (но аз не съм гледал тези части на проекта).
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от RageBg » 31 Авг 2017, 12:24

Разликата в бетоните и наименованието е C25/30 отговаря на B30 , където 25 е цилиндрична якост, а 30 кубова.
В наще проекти ( за мостове и транспортни съоръжения) често предписваме C35/45 и C30/37, строителите уж нямат проблеми при изпълнението на такива бетони , за високото строителство разбира се са по ниски класовете (зависи от проект и т.н.)
Иначе вече по-високите класове в заводите , при предварително напрегнати елементи се постигат.
При тези условия разбира се е нормално да са високи изискванията към материалите.
А иначе, това което ми направи впечатление за основата. По тази част на България са лъосови почвите, и се укрепва с циментизация почвата от там идва и възглавницата която спомена нали? Иначе льоса е много лоша строителна почва заради пропадането й.

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 31 Авг 2017, 12:47

Elesar74 написа:... Не знаете, дали няма да стане такова земетресение, че да пропука стените му.

Сеизмиката, разбира се, е отчетена в проекта. Също и всички други възможни природни въздействия, като наводнения, свлачища, торнадо... Тези въздействия са отчетени съгласно нормативните документи, които са актуални в момента.

Колега, ако стане ТАКЪВ природен катаклизъм, който да разруши хранилището, тогава радиоактивното замърсяване ще ти бъде последна грижа. Представи си земетресение, което да разруши масивен стоманобетонен бункер, фундиран върху 5 метра льосоцимент (аз лично не мога...) - какво ще е останало след такъв земетръс? Те половината сгради в София и сега не отговарят на нормативните сеизмични изисквания, в смисъл - не покриват дори сравнително ниските земетръсни норми за жилищно строителство в момента. А какво ще представлява столицата след такъв катастрофичен заметръс (за щастие - чисто хипотетичен)? Там няма да е останало НИЩО, както и в цялата страна...

Също и ако говорим за наводнение - клетките на хранилището са на абсолютна кота +55,000 м., или на около 25 метра над нивото на Дунава. Ако някога водата стигне до клетките с РАО, това значи да се наводни цяла северна България, чак до Балкана. Дали тогава точно радиоактивното замърсяване ще вълнува някого?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от inspite » 31 Авг 2017, 13:01

RageBg написа:Разликата в бетоните и наименованието е C25/30 отговаря на B30 , където 25 е цилиндрична якост, а 30 кубова.
В наще проекти ( за мостове и транспортни съоръжения) често предписваме C35/45 и C30/37, строителите уж нямат проблеми при изпълнението на такива бетони , за високото строителство разбира се са по ниски класовете (зависи от проект и т.н.)
Иначе вече по-високите класове в заводите , при предварително напрегнати елементи се постигат.
При тези условия разбира се е нормално да са високи изискванията към материалите.
А иначе, това което ми направи впечатление за основата. По тази част на България са лъосови почвите, и се укрепва с циментизация почвата от там идва и възглавницата която спомена нали? Иначе льоса е много лоша строителна почва заради пропадането й.

Слушал си Топуров на лекциите май

Sent from my Lenovo A2020a40 using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 31 Авг 2017, 13:04

RageBg написа:А иначе, това което ми направи впечатление за основата. По тази част на България са лъосови почвите, и се укрепва с циментизация почвата от там идва и възглавницата която спомена нали? Иначе льоса е много лоша строителна почва заради пропадането й.

Льосът е пълна отврат за фундиране, но това е положението в цялата Дунавска равнина... На площадката в Козлодуй изобщо няма някакъв по-стабилен почвен пласт - само пропадъчен льос, глина и някакви комбинации от двете. Затова главните сгради на АЕЦ-а са фундирани върху льосо-циментови възглавници - по разработка на НИСИ, ако не се лъжа. Възглавницата се изпълнава, като льосът се смесва с цимент в определено съотношение, овлажнява се и се валира на пластове по 20 - 25 см. Работата ми беше такава, че отговарях за състоянието на сградите и съоръженията и през мен минаваха протоколите от геодезични измервания. Сляганията бяха нищожни, средните - от порядъка на 2 - 3 сантиметра за 40 години експлоатация, което е нищо. Също така нямаше значими неравномерни деформации, изобщо - никакви ядове с фундирането. Това - съвсем близо до реката, която поддържа сравнително високо ниво на подпочвените води - постоянно над нивото на фундиране.

В Белене проблемът с льоса беше решен по друг начин - там на десетина метра има сравнително по-як пласт от някакви мергели (геологията не ми е сила...), та льосът беше изгребан до този пласт и беше заменен с уплътнена баластра от Дунава - баластрова възглавница, без цимент.

За хранилището е предвидена Л-Ц възглавница, подобна на тази под главните корпуси на АЕЦ-а. Това е залагане на сигурно, защото тази възглавница вече се е доказала при същите условия след (вече го казах) повече от 40 години експлоатация.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 31 Авг 2017, 17:27

Аз не мога да разбера къде е тая драма дето я нищите ? В момента същите отпадъци стоят натрупани някъде на площадката на централата , момента в който решават това безобразие да се прекрати и да се изгради хранилище отговарящо на съвременни стандарти почват някакви червени палци да заклеймяват проекта като вреден . :shock:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 01 Сеп 2017, 7:28

Elesar74 написа:... Когато гръмне една АЕЦ, какви са ефектите и като гръмне един ТЕЦ? Или няма да гръмне, гарантирано е. Само че, имаме прецедент, даже два.

Значи, ако говорим не за АЕЦ по принцип, а конкретно за нашата в Козлодуй - прецеденти за аварии с изхвърляне на радиоактивен материал изобщо няма. АЕЦ са различни поколения и технологии. Да се откажем от АЕЦ Козлодуй, защото е гръмнала централата в Чернобил, има толкова смисъл, колкото да спрем всички влакове, защото някога е гръмнал котела на някой парен локомотив. Аварии и тежки инциденти с този тип реактори (PWR, ВВЕР) няма по света, те се смятат за най-надеждни и дори "дуракоустойчиви" - поради спецификата на технологичния процес дори можели да компенсират човешки грешки. Чернобилският реактор е нещо съвсем различно, във Фукушима пък реакторите са кипящи (BWR) - пак нищо общо с нашите PWR.

Между другото, посещавал съм служебно една японска АЕЦ (Онагава, доста подобна на Фукушима) и трябва да ви кажа от личен опит, че в някои отношения (подчертавам - някои!) японците са по-зле от нас, имам предвид като култура на експлоатация. То се видя и от самата авария във Фукушима... Ние може да сме мърлячи, но чак такова безхаберие (да монтираш аварийните ДГ така, че при наводнение първи да излязат от строя) няма да видите при нас, дори и при руснаците. Може да не знаете, но... Блок 6 на АЕЦ Козлодуй държи световния рекорд за продължителна експлоатация без задействане на аварийната защита:

http://www.standartnews.com/biznes-energetika/aets_kozloduy_darzhi_svetoven_rekord-270251.html

Това е показател за висока култура на експлоатация, при това - говорим за доста сложен технологичен процес. А хранилището за РАО представлява просто едни стоманобетонни кутии - редиш вътре контейнерите с отпадъци и ги заливаш с бетон. Няма какво толкова фатално да се сгреши и обърка... Знам, че всички ние се сблъскваме с некадърност и мърлящина в ежедневието си, но нека не бъде крайни нихилисти, в смисъл - да не отричаме и малкото положителни неща, които понякога постигаме.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 01 Сеп 2017, 10:12

Япония има 43 ядрени реактора . САЩ има 100 . Ние имаме 2 , тоест сме едно енергийно джудже което свръх силите си подържа 2 реактора на Козлодуй . Вероятноста за инцидент е в пъти по-голяма в големите ядрени държави с голям брой реактори и практиката го доказва . САЩ Япония Франция Украйна Англия и в още много други ...във всички тия страни е имало сериозни инциденти и то нееднократно . Такива аварии ще продължат да се случват , това е неизбежно . Това че досега в Козлодуй няма сериозни инциденти не трябва да успокояна никой , трябва да се подържа високо ниво на безопансност и висока квалификация на персонала - друг начин няма да се избегнат аварии дори и с най модерна технология .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата