Четене на книги - важно ли е?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Четене на книги - важно ли е?

Мнение от TNT » 21 Фев 2018, 1:29

Аз също започнах да чета повече в университета. Ама по-скоро покрай работното място. Започнах да работя с доста успели хора и започнах да взимам пример. Почувствах се яко тъп, когато разбрах как човек с 5-6 бизнеса чете в пъти повече книги от моите 2-3 годишно. Откакто си закупих и четец за книги... доста съм прочел. Последния път, когато боледувах седмица вкъщи, прочетох четири (по 400-800стр всяка). Чета основно книги на теми като финанси, инвестиране и психология. През 2-3-4 разнообразявам с някоя художествена.

За "скоростта" на обучение обаче съм напълно съгласен с колегите по-горе. Живеем в 2018-та година. Има google. Реално с 2 клипчета в ютуб или 2 теми в специализиран форум, можеш да си разрешиш проблеми, за които ти трябват няколко книги. Видео уроците също са много добри. Да не говорим, че с доста от тях можеш и да си попълниш CV-то. Аз лично съм изкарал видео курсове и уроци за над 1000лв.

И все пак книгите не са за подценяване. Имало е такива, които направо са ми променяли мисленето. Или по-скоро са попълвали "липсващите парченца на пъзела" в моето мислене. Разбира се, това са били от книгите, които съм прочитал за ден.

Моя съвет за детето е да не го насилваш да чете. Особено пък изброените от теб литератури. Абсурд. Както разбирам, момчето тотално е скарано с книгите. Пробвай с някакви списания по-скоро. Или книжки с вицове - може да са му забавни. Ако имате таблет или четец за книги - качете му електронни книги. 2018-та година сме. Особено на децата им е интересно всичко що е електронна джаджа. Или го остави да чете нещо в интернет. Ако щеш нещо за компютърни игри. А компютърни игри играе ли ? Ако има някакви свързани с история - можеш да му предложиш да му купиш книга на тази тема. Веднага се сещам за Принца на Персия. Не съм играл играта, не съм гледал и филма, но 100% съм сигурен, че има книги на тази тема. Преди имаше книги-игри. Сега съм виждал такива в електронен вариант. Щях да предложа и видео-уроци, но не съм срещал нищо подходящо за дете на 10-11. Особено пък безплатно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 X5; F10 M5 Stage 2

Мнение от b2 » 21 Фев 2018, 6:45

Да, много е важно!
Причините вече са изброени.
Аз мога да допълня, че за добро или лошо през последните няколко години почти нон-стоп интервюирам хора за инженерна работа в ИТ (не програмиране). Наемам много малка част от тях, а от наетите горе-долу половината излизат читави. С практиката човек се научава и изпорбва всякакви тактики да преценя хората. Проследявайки резултатите и успехите на наетите се оказва, че един от най-важните въпроси е именно “четеш ли и какво?”. Също така идеално предизвикателство за оценка е да накараш кандидата да напише свободен текст на български 5-10 изречения с описание или обяснение на нещо елементарно.
Dark Side of the Force is а pathway to many abilities some considered to be unnatural.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Фев 2018, 6:46

alx написа:
1. грамотност - в интернета се пише изключително неграмотно докато една книга все пак е проверена и написана на правилен език.

Беше това. Не съм чел много по-скоро издадени книги, защото чета основно на четеца и са повечето стари с изтекли права. Но новите детски книги са пълни с правописни, пунктуационни и граматически грешки.

А като отвориш списание, Топ Гиър например направо можеш да заплачеш. Има статии с по над 10 грешки на страница.

И далеч не съм от най-грамотните, а щом на мен ми прави впечатление прави сметка..

Вчера гледах, детски книги имаме над 50 за 4 годишно дете. Тва дали ще чете като порасне :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Фев 2018, 9:35

Благодаря за смислените мнения, Колеги... :bowdown: :bowdown: Аз по принцип имам идея как да насоча диването към книгите - подготвил съм му няколко с приказки, кратки разкази, такива неща. Чудех се дали изобщо има смисъл от такива напъни, дали след време няма да ме обвинят, че съм тормозил детето с някакви си тъпи книги, а то виждаш ли, всичко го има на клипче в интернета... Затова така поставих въпроса - има ли смисъл от четенето на книги изобщо?

Разбирате, не става въпрос за самата информация. Нея (информацията) можеш да получиш от различни източници и хартиената книга може да не е най-добрият от тях. Питах за ползите от четенето като процес, а не като информационен резултат...

Значи, подбрал съм му няколко книги с приказки, като за начало. Карам го да си избере някоя приказка, да я прочете сам и после да ми я разкаже. Слушам и... направо изпадам в ужас. Тоя шемет НИЩО не е запомнил, "разказът" му е напълно хаотичен и объркан, пропуска основни (важни) моменти, а акцентира на някакви глупости... И това е само няколко минути след прочита, а след няколко дни какъв ще бъде резултатът... Карам го да чете приказката пак и пак... и сякаш след всяко прочитане се обърква още повече и запомня още по-малко (ако изобщо е възможно)...

Стигали сме дотам, да четем заедно всяко изречение, едно по едно. Започваме: "Живяли някога цар и царица". Казвам му - спри! Кажи какво си представяш до тук? Ами... нищо не си представя... :dunno: :dunno: Е как "нищо", бе?!? Ето пред теб се извисява замъкът на един хълм, виждаш масивните каменни стени с бойници, високи кули и стръмни червени покриви, знамена се развяват от вятъра. Минаваш през дебелата дървена врата, обкована с желязо, стъпките ти отекват по настилката от каменни плочи, влизаш в тронната зала. Висят гоблени, оръжия и рицарски брони проблясват, горящи факли по стените, тесни високи прозорци. В дъното - два трона и на тях седят царят и царицата, около тях - свита от продворни, може да гори камина или да се чувя някаква музика... Не го ли виждаш всичко това, не подушваш ли дима от факлите, не чуваш ли музиката, не си ли ТАМ? Не, няма такова нещо... Ама какви са тия цар и царица - добри или лоши, щедри или стиснати, имат ли деца или нямат? Ами не знам, давай да четем нататък и ще разберем... Абе както казваме по нашия край - ден без тръканье да нема... :banghead: :banghead:
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: вана
Мечтае да кара: DACIA

Мнение от Knoxville_ » 21 Фев 2018, 10:16

Според мен не е фатално (да не кажа нормално), че хлапето не може да си представя нещата, които ти си представяш. Предполагам, даваш си сметка, че и в неговата глава може да се породят същите мисли, ако то те накара да си представяш неща, които него го интересуват. Последният абзац, който си написал, се е породил в главата ти, най-вече благодарение на опита, който имаш. А той го няма. Ти си изчел много книги и си изгледал много филми, за да стигнеш до конкретната картина, която описваш за царя и царицата. Нещо, което той не е направил. Според мен няма как да очакваш от него нищо, което дори да се доближи до твоята представа (говоря за конкретната ситуация).

Както те посъветва колегата по-горе, пробвай с книга-игра :yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 21 Фев 2018, 11:20

И аз съм с две ръце за книгите игри. Тия приказки на 10-11 ми се струват загубена кауза :dunno: на тая възраст бях на енциклопедии и започвах с приключенските романи, ако ми бяха бутнали приказки да чета щях да се възпротивя. И то не толкова заради това че съм големият вундеркинд, а поради факта, че мисленето ми вече щеше да е друго и приказките щяха да са измислици на фона на енциклопедията.
Днешните деца ми се струва, че още по-бързо порастват, та на тая възраст и достъпът до интернет който имат, въпросната приказка съвсем се губи.

Виж книгата игри чак до късните ми юношески години беше "върха на сладоледа" и успяваше да се пребори даже с компютърните игри. Обаче ми се струва, че това до голяма степен се дължеше на факта, че бяха редки и трудно достъпни около мен. В целия град имаше 4-5 книги(или поне за толкова ни беше известно, може и други да е имало, но да не са се показвали) и те постоянно се препредаваха. Спомням си, че доста време чаках, за да дойде моят ред :mhihi: и много се ядосвах, че децата преди мен са писали по страниците, за да навигират по-лесно из книгата(spoiler-и един вид :mhihi: ) Та цялото това нещо явно е засилвало емоцията.

Твоят юнак може да го грабне това че са позабравени и не се говори за тях. Може да измислиш заобиколен начин да стигне информацията до него, че "имаше едни книги дето бяха готини като компютърните игри, ама вече не ги откривам". :mhihi:

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Фев 2018, 12:44

Не знам за него, но мен ме зарибихте с тези книги-игри, от сутринта ровя и явно ще се купуват такива... :wave: :wave:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Фев 2018, 13:07

Подходът ти е май нещо грешен.

Как го караш да си представя кули, врати и не знам какво като не е прочел нищо през живота си все още? От къде да дойде това въображение?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Мнение от 520i » 21 Фев 2018, 13:42

Borymeckata написа:Стигали сме дотам, да четем заедно всяко изречение, едно по едно. Започваме: "Живяли някога цар и царица". Казвам му - спри! Кажи какво си представяш до тук? Ами... нищо не си представя... :dunno: :dunno: Е как "нищо", бе?!? Ето пред теб се извисява замъкът на един хълм, виждаш масивните каменни стени с бойници, високи кули и стръмни червени покриви, знамена се развяват от вятъра. Минаваш през дебелата дървена врата, обкована с желязо, стъпките ти отекват по настилката от каменни плочи, влизаш в тронната зала. Висят гоблени, оръжия и рицарски брони проблясват, горящи факли по стените, тесни високи прозорци. В дъното - два трона и на тях седят царят и царицата, около тях - свита от продворни, може да гори камина или да се чувя някаква музика... Не го ли виждаш всичко това, не подушваш ли дима от факлите, не чуваш ли музиката, не си ли ТАМ? Не, няма такова нещо... Ама какви са тия цар и царица - добри или лоши, щедри или стиснати, имат ли деца или нямат? Ами не знам, давай да четем нататък и ще разберем... Абе както казваме по нашия край - ден без тръканье да нема... :banghead: :banghead:

Ти ме уби човек :shock:
Как си мислиш, че ще си представи всичко това, когато за първи път чете книжка? Това е все едно да мукажеш, искаш ли да купим една е46ца и да й сложим Шницер пакет? Ти вероятно ще си представиш разни раздути калници, вежди, джанти, лип, стопове и т.н., ама хлапето кво да си представи, като не виждал никога? Вероятно ще си я представи просто една червена кола, да речем, а ти пак ще му се чудиш що нямал въображение. :dunno:

Сигурно не съм прав, но ми се струва, че малко го насилвате това дете и имате прекалено големи очаквания нещата ад се случват сега и веднага. Купи му един Мики Маус или нещо подобно, с картинки, та да знае като чете какво се случва по картинките и малко по-малко ще започне и без картинки да си ги представя. Или както казах по рано, книга игра, там има мегдан да си развива въобръжението.

Вие се чудите как Цар Плъх да четял, Карл Май, още малко Оруел ще му дадете. Вероятно на вас ще е интересно, ама защото сте разглеждали Мики Маус преди това, едва ли първата ви книга е била Параграф 22...

Както при всяко нещо в живота, така и с четенето се започва едно по едно, от А и Б.

Според мен, много го напъваш и елементарни за теб неща ти се струват, че трявба да са елементарни и за него. Доколкото знам имаш голяма дъщеря, явно си забравил или не си се замислял какво е било с нея като малка. Моята щерка е на 8 години и също като тръгне да ми разкава какво е било днес в училище, си сменя мисълта непрекъснато, започва да преглъща, не съществени моменти ги ряазкза по 5 пъти, а съществените хич не са й направили и впечатление. Да не говорим на лагер като ходи и после тръгне да рязква, ако не съм концентриран не мога да хвана какво ми обяснява :mhihi:

За мен това са напълно нормални неща и просто ти/му трябва време :yes:
Последна промяна 520i на 21 Фев 2018, 13:49, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 21 Фев 2018, 13:48

Така е, няма начин да си представи нещо което не го е виждал или прочел.Досега обкръжаващата среда му е била силно ограничена.Заведи го до Царевец,до Баба Вида и тогава според мен ще му е по лесно..общата култура по стечение на обстоятелствата му е слаба,за това не е виновен той.
Ще ти дам пример с моя син,на 11г е,гледахме Хари Потър първата серия,много му хареса,след това жената му свали на киндела всички книги,вкл. и първата..еми да ти кажа лягаше и ставаше буквално с киндела докато не ги изчете всички.Даже седи сам и се хили и забавлява докато чете.Той по принцип си чете нон стоп де,но с Хари Потър даже на моменти през ваканцията му забранявах да чете понеже заеб@ всички други играчки.Толкова яко го грабна.
Пробвай го това.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 21 Фев 2018, 14:22

Важно е!
Когато чета книга съм в пъти по-концентриран, отколкото като гледам филмче как се прави нещо си(говоря за компютърни работи)
От друга страна да изчета 2 книги по 300 страници, за да разбера как да зидам със стандартен зидарски разтвор и керамични тухли е ненужно, освен от академичен интерес.

Аз лично не обичам да чета художествена литература, наистина не ми доставя никакво удовилствие независимо дали е стихотворение за тучни поля и безоблачни небеса, или криминален роман с адски засукани казуси и необозрима палитра от обстоятелства.
Но техническа и философска - дайте ми повече :) И не подбирам, днес чета нещо историческо, утре минавам на медицинска литература, след това политически и т.н. Сега съм подкарал няколко книги за отглеждане на деца, че скоро ще ми се наложи :)

Имам доста познати и приятели, които не четат нищо повече от постове във ФБ и някой и друг новинарски сайт и това, което забелзвам е, че доста по-повърхностно обработват постъпилата в мозъка информация и значително по-бавно правят връзки между отделните елементи.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кошара!
Мечтае да кара: BMW M3 E46

Мнение от speeder88 » 21 Фев 2018, 14:28

Cyberloner написа:Имам доста познати и приятели, които не четат нищо повече от постове във ФБ и някой и друг новинарски сайт и това, което забелзвам е, че доста по-повърхностно обработват постъпилата в мозъка информация и значително по-бавно правят връзки между отделните елементи.

Това също е доста ключово, но аз го отдавам и на капацитет, защото както Vra4anin каза кръвта вода не става - за мен всеки човек си има определен лимит.
Изображение
SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Фев 2018, 15:10

Vra4anin написа: ...

Ей, ти ми направи пълен психологически профил по няколко поста в автомобилен форум... :mhihi: :mhihi:
Никаква "празнина" не чувствам и няколко пъти вече съм казвал, че никакви амбиции за това хлапе нямам, освен да не остане неграмотен и да не бъде най-простият в средата си. Какъв Оруел, какъв Клавел - изобщо за романи не е ставало въпрос... :dunno: :dunno: Карам го да чете детски приказки по една страничка, просто за да добие някакви навици да усвоява информация. Вие го изкарвате, все едно досега е живял в кутия, но не е така. На 10 години трябва вече да има някаква представа за света. Защо да не може да си представи замък? Ходил е на училище 4 години, гледал е телевизия, картинки и филмчета... Не казвам, че представата му трябва да е детайлна и точна (аз също истински замък не съм виждал...), но да има НЯКАКВА представа, дори да е неточна и мъглява... Между другото, точно на крепостта Баба Вида го водих миналата есен, но не можахме да влезем, защото снимаха някакъв филм.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 21 Фев 2018, 15:55

Ако някога си имал "Дъга" и "Чуден свят" пробвай да ги издириш. "Дъга"-та я има и сканирана из нет-а.
Не знам доколко ще са интересни на съвременната младеж, но за мен това си остават отлични детски комикси - забавни и с поуки. Има и отделни книжки издадени - за приключенията на Дарко и тези на Хитър Петър, мисля че също се намират сканирани.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 21 Фев 2018, 16:05

Навремето от безделие прочетох известно количество от книгите на библиотека Галактика (май така беше).
Нямах точна идея кое как изглежда, но постепенно започнах да си представям нещата и да си изграждам визия за предметите от контектста.
И най-вече имал съм самостоятелно желание да го направя, а не просто да ги прехвърля като текст.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата