Всичко за BBQ-то

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Всичко за BBQ-то

Мнение от Jordana » 17 Авг 2018, 8:18

Става със всякакви рецепти за марината , но имайте пред вид че червените вина оцветяват месата и имат повече танин което в общи линии не подобрява вкуса . Ако ползвате алкохол в маринатата , нещо което е препоръчително според мен то добре е да бъде чист алкохол водка например . С бира също е добре . Мазнината в маринатата също спомата за узряване на месото така че аз слагам и зехтин . Една вечер в хладилника и е готово . Готови сосове и маринати не ползвам , купешките съдържат от онова нещо натриев глутамат дето прави вкуса "страхотен" така че :nono:
Последна промяна Jordana на 17 Авг 2018, 12:18, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 17 Авг 2018, 11:14

Ако заговорим за купешките неща то и кетчуп, особено пък Хайнц би ми бил последния избор.

Черният пипер основно идва от Китай, а там често го правят от кал. (Като това е добрия вариант, че може да е и синтетичен)Та да не се чудите ако пържолата има странен вкус :mhihi:

Готовите подправки обикновено са пълни с глутамат и нитритни соли.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 17 Авг 2018, 23:33

Knoxville_ написа:
Колега, за ребра аз използвам тази рецепта, но тя е за печене в тава и не знам дали е подходяща за ББК. Не съм сигурен дали няма маринатата да се разтече върху жарта, но не пречи да се опита де. Може и в алумиево съдче да се пече.

2 кг свински ребра
100 мл барбекю сос Heinz Sweet
50 мл соев сос
черен пипер, сол
2 скилидки чесън
100 мл червено вино

Аз заменям виното с бира и я сипвам непосредствено преди тавата да се озове в печката. За ББК бих минал и без бирата, по-добре ще ѝ е в стомаха ми :bchug:

Мерси, колега!
Подобна рецепта на тая и аз я играя, във фурната с всичко увито в алуминиево фолио. И при мене бирата не успява да доживее да отиде при ребрата :bchug:
Ребрата после се буквално се разтапят в устата. Обаче онея американските ББКУ ребра имат един много странен различен вкус и много ми се иска поне веднъж да ги направя. Освен това са и много чисти, без никаква мазнина остават когато са готови и... абе кой знае кво ли има в тях, сигурно всякакви боклуци, ама вкуса ми се е запечатал в съзнанието.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 18 Авг 2018, 1:57

Първото палене на барбекюто мина успешно, нито една мръвка не съсипах :mhihi: За зеленчуците обаче не стоят така нещата
Обаче не можах да опека всичко (може би защото бях взел 20+ кила мЯсо :mhihi: ). Само свински врат и шишчета имахме мариновани, останалото беше натЮр само с морска сол. Телешкото се получи очудващо добре - много крехко и сочно. Черен пипер му слагах съвсем малко и на края докато "почиваше" встрани от огъня (това по съвет на барбекюриста от ресторанта на мой роднина, идеята била че пипера изгаря върху месото на скарата и нагарчало после).

Другата седмица ще го паля на "сухо" за да видя как се държи пушилнята. На какви градуси е добре да става опушването?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: т му се стари БМВ-та
Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
Детайли за колата: отново с чарджър

Мнение от barty » 18 Авг 2018, 12:35

От днес :mhihi:
:yes:

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 18 Авг 2018, 15:43

Knoxville_ написа:
Колега, за ребра аз използвам тази рецепта, но тя е за печене в тава и не знам дали е подходяща за ББК. Не съм сигурен дали няма маринатата да се разтече върху жарта, но не пречи да се опита де. Може и в алумиево съдче да се пече.

2 кг свински ребра
100 мл барбекю сос Heinz Sweet
50 мл соев сос
черен пипер, сол
2 скилидки чесън
100 мл червено вино

Аз заменям виното с бира и я сипвам непосредствено преди тавата да се озове в печката. За ББК бих минал и без бирата, по-добре ще ѝ е в стомаха ми :bchug:

Приятелката ми каза вчера, че била взела 2 кила ребра. Та въпроса ми тия всичките съставки където си изброил, оставяш ли ги в хладилника за един ден да преседи месото с тях или го мажеш и директно във фурната? И на какви градуси ~печеш?

П.П. Колеги, аре без снимки на готовите продукти, моля :ok:
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 18 Авг 2018, 19:25

Don_Diego написа: На какви градуси е добре да става опушването?

Тя тая тема е дъъъъълга и широка и зависи от много неща. Ама кажи поне какво ще пушиш (месо, риба, пернати, колбаси, сирена ) и ще има ли термична обработка преди това ? Иначе, ако нямаш термометри, най-простия и лесен начин е да поддържаш жегата така, че като поръсиш вода по капака на пушилнята, водата да започне да се изпарява, ама да не съска :mhihi:

Edit. Заеби тая вилица, купи си два-три чешита щипки :mrgreen:
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 18 Авг 2018, 21:39

Предимно свинско и телешко ще се пуши. Имам термометър на капака на пушилнята, но не знам до колко може да му се вярва (в момента разглеждам за някой хубав с 2 сонди).
А вилиците са подарък към барбекюто и ги ползвам да ръчкам въглищата, че се оказа че подобен инстумент липсва в комплекта на барбекюто :lol: . С една хубава шпатула също се справям доста добре (само 2-3 кИфтета батисах при обръщането :mhihi: ), но да, определено ще разширя набора инструменти :yes:
Изображение

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 19 Авг 2018, 11:09

1.JPG
Това е от вчера, диск от брана 4 крака и ето какво се получи
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 19 Авг 2018, 11:53

Вчера пробвах ребърцата от лидъл, дето са овкусени. Не се отделя кокала от месото. И по-добри съм хапвал.
Ето снимка от вчера
9387038X.jpg

9387036P.jpg
Последна промяна Е.Димитров на 19 Авг 2018, 15:29, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 19 Авг 2018, 12:17

Дайте идеи за зеленчуци как да се направят - имам няколко тревопасни в офиса (уж им казах да не се притесняват ако не дойдат ама те пък взеха, че дойдоха на барбекюто :mhihi: ), та си останаха гладни.
За следващия път мисля да ги поглезя и да има и за тях храна. Та само мятане на скарата без мазнина ли е най-добре или има и други варианти? :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 19 Авг 2018, 12:24

Ха ха ...тревопасни изяждат гарнитурата на пържолата :mhihi: Без мазнина стават зеленчуците , само гъби ако се правят може да им се капне малко в средата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Мнение от top » 19 Авг 2018, 13:23

Хубава тема :yes:
Тая година малко по-късно открих сезона на барбекюто, че от тия дъждове не може да изсъхне двора..
След всякакви проби на различни овкусени от магазините меса, стигнах до личния извод, че най-добре е да си ги пека чисти без нищо и после всеки да си ги овкусява със сосове.
Като правя зеленчуци, ползвам един тиган който съм прежалил и слагам по малко мазнина, стават супер. Също пържени картофи се правят много добре на барбекюто, защото загрява много добре и стават
бързо, добре опържени и не толкова мазни. Като пека чушки за салата ги слагам първо тях на скарата, докато е най-гореща, защото те няма проблем да изгорят външно. Скоро пробвах за първи път да пека туби от калмари и се получиха много добре.
Ето малко снимки:

Изображение Изображение
Изображение Изображение
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 19 Авг 2018, 15:37

За колегата, дето се чуди с какво да нагости хора, дето не хапвал месо.
Слагаш на барбекюто червени чушки, домати на шайби, чесън на цели скилидки ако не ти е едра решетката, има едни сирена хауми мисля се казваха, ако ядат сирене, става страхотно на скара, лук също става на шайби чудесен на скара.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 19 Авг 2018, 16:40

Аз като пека меса на скарата, винаги накрая пека тиквички. Фамозни са. А за кетчупа... искате ли да видите как отиват доматите за кетчуп? Дали ги мият въобще?
IMG-a379e6b6dba8e5be2eca79d74dbf08cd-V.jpg

IMG-c39ddf32914a643d25b8a5867dfffec6-V.jpg
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата