Всичко за BBQ-то
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1617
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Всичко за BBQ-то
Става със всякакви рецепти за марината , но имайте пред вид че червените вина оцветяват месата и имат повече танин което в общи линии не подобрява вкуса . Ако ползвате алкохол в маринатата , нещо което е препоръчително според мен то добре е да бъде чист алкохол водка например . С бира също е добре . Мазнината в маринатата също спомата за узряване на месото така че аз слагам и зехтин . Една вечер в хладилника и е готово . Готови сосове и маринати не ползвам , купешките съдържат от онова нещо натриев глутамат дето прави вкуса "страхотен" така че 

Последна промяна Jordana на 17 Авг 2018, 12:18, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 12076
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Всичко за BBQ-то
Ако заговорим за купешките неща то и кетчуп, особено пък Хайнц би ми бил последния избор.
Черният пипер основно идва от Китай, а там често го правят от кал. (Като това е добрия вариант, че може да е и синтетичен)Та да не се чудите ако пържолата има странен вкус
Готовите подправки обикновено са пълни с глутамат и нитритни соли.
Черният пипер основно идва от Китай, а там често го правят от кал. (Като това е добрия вариант, че може да е и синтетичен)Та да не се чудите ако пържолата има странен вкус

Готовите подправки обикновено са пълни с глутамат и нитритни соли.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 179
- Регистриран на: 28.06.2013
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Детайли за колата: 320d
Re: Всичко за BBQ-то
Knoxville_ написа:
Колега, за ребра аз използвам тази рецепта, но тя е за печене в тава и не знам дали е подходяща за ББК. Не съм сигурен дали няма маринатата да се разтече върху жарта, но не пречи да се опита де. Може и в алумиево съдче да се пече.
2 кг свински ребра
100 мл барбекю сос Heinz Sweet
50 мл соев сос
черен пипер, сол
2 скилидки чесън
100 мл червено вино
Аз заменям виното с бира и я сипвам непосредствено преди тавата да се озове в печката. За ББК бих минал и без бирата, по-добре ще ѝ е в стомаха ми
Мерси, колега!
Подобна рецепта на тая и аз я играя, във фурната с всичко увито в алуминиево фолио. И при мене бирата не успява да доживее да отиде при ребрата

Ребрата после се буквално се разтапят в устата. Обаче онея американските ББКУ ребра имат един много странен различен вкус и много ми се иска поне веднъж да ги направя. Освен това са и много чисти, без никаква мазнина остават когато са готови и... абе кой знае кво ли има в тях, сигурно всякакви боклуци, ама вкуса ми се е запечатал в съзнанието.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Мнения: 803
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Всичко за BBQ-то
Първото палене на барбекюто мина успешно, нито една мръвка не съсипах
За зеленчуците обаче не стоят така нещата
Обаче не можах да опека всичко (може би защото бях взел 20+ кила мЯсо
). Само свински врат и шишчета имахме мариновани, останалото беше натЮр само с морска сол. Телешкото се получи очудващо добре - много крехко и сочно. Черен пипер му слагах съвсем малко и на края докато "почиваше" встрани от огъня (това по съвет на барбекюриста от ресторанта на мой роднина, идеята била че пипера изгаря върху месото на скарата и нагарчало после).
Другата седмица ще го паля на "сухо" за да видя как се държи пушилнята. На какви градуси е добре да става опушването?

Обаче не можах да опека всичко (може би защото бях взел 20+ кила мЯсо

Другата седмица ще го паля на "сухо" за да видя как се държи пушилнята. На какви градуси е добре да става опушването?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- barty
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1975
- Регистриран на: 19.03.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
- randity
- Photographer
-
- Мнения: 726
- Регистриран на: 18.02.2010
- Местоположение: Крайните квартали на столицата
- Пол: Мъж
- Кара: му се нещо старо
Re: Всичко за BBQ-то
Knoxville_ написа:
Колега, за ребра аз използвам тази рецепта, но тя е за печене в тава и не знам дали е подходяща за ББК. Не съм сигурен дали няма маринатата да се разтече върху жарта, но не пречи да се опита де. Може и в алумиево съдче да се пече.
2 кг свински ребра
100 мл барбекю сос Heinz Sweet
50 мл соев сос
черен пипер, сол
2 скилидки чесън
100 мл червено вино
Аз заменям виното с бира и я сипвам непосредствено преди тавата да се озове в печката. За ББК бих минал и без бирата, по-добре ще ѝ е в стомаха ми
Приятелката ми каза вчера, че била взела 2 кила ребра. Та въпроса ми тия всичките съставки където си изброил, оставяш ли ги в хладилника за един ден да преседи месото с тях или го мажеш и директно във фурната? И на какви градуси ~печеш?
П.П. Колеги, аре без снимки на готовите продукти, моля

.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..


- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Всичко за BBQ-то
Don_Diego написа: На какви градуси е добре да става опушването?
Тя тая тема е дъъъъълга и широка и зависи от много неща. Ама кажи поне какво ще пушиш (месо, риба, пернати, колбаси, сирена ) и ще има ли термична обработка преди това ? Иначе, ако нямаш термометри, най-простия и лесен начин е да поддържаш жегата така, че като поръсиш вода по капака на пушилнята, водата да започне да се изпарява, ама да не съска

Edit. Заеби тая вилица, купи си два-три чешита щипки

Ubi dubium, ibi libertas
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Мнения: 803
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Всичко за BBQ-то
Предимно свинско и телешко ще се пуши. Имам термометър на капака на пушилнята, но не знам до колко може да му се вярва (в момента разглеждам за някой хубав с 2 сонди).
А вилиците са подарък към барбекюто и ги ползвам да ръчкам въглищата, че се оказа че подобен инстумент липсва в комплекта на барбекюто
. С една хубава шпатула също се справям доста добре (само 2-3 кИфтета батисах при обръщането
), но да, определено ще разширя набора инструменти 
А вилиците са подарък към барбекюто и ги ползвам да ръчкам въглищата, че се оказа че подобен инстумент липсва в комплекта на барбекюто



- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Мнения: 3946
- Регистриран на: 8.12.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Re: Всичко за BBQ-то
Това е от вчера, диск от брана 4 крака и ето какво се получи
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1627
- Регистриран на: 27.03.2009
- Местоположение: София/Пловдив
- Пол: Мъж
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Всичко за BBQ-то
Вчера пробвах ребърцата от лидъл, дето са овкусени. Не се отделя кокала от месото. И по-добри съм хапвал.
Ето снимка от вчера
Ето снимка от вчера
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна Е.Димитров на 19 Авг 2018, 15:29, променена общо 1 път
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Мнения: 803
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Re: Всичко за BBQ-то
Дайте идеи за зеленчуци как да се направят - имам няколко тревопасни в офиса (уж им казах да не се притесняват ако не дойдат ама те пък взеха, че дойдоха на барбекюто
), та си останаха гладни.
За следващия път мисля да ги поглезя и да има и за тях храна. Та само мятане на скарата без мазнина ли е най-добре или има и други варианти?

За следващия път мисля да ги поглезя и да има и за тях храна. Та само мятане на скарата без мазнина ли е най-добре или има и други варианти?

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1617
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Всичко за BBQ-то
Ха ха ...тревопасни изяждат гарнитурата на пържолата
Без мазнина стават зеленчуците , само гъби ако се правят може да им се капне малко в средата .

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- top
- младши ентусиаст
-
- Мнения: 288
- Регистриран на: 17.09.2012
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
Re: Всичко за BBQ-то
Хубава тема
Тая година малко по-късно открих сезона на барбекюто, че от тия дъждове не може да изсъхне двора..
След всякакви проби на различни овкусени от магазините меса, стигнах до личния извод, че най-добре е да си ги пека чисти без нищо и после всеки да си ги овкусява със сосове.
Като правя зеленчуци, ползвам един тиган който съм прежалил и слагам по малко мазнина, стават супер. Също пържени картофи се правят много добре на барбекюто, защото загрява много добре и стават
бързо, добре опържени и не толкова мазни. Като пека чушки за салата ги слагам първо тях на скарата, докато е най-гореща, защото те няма проблем да изгорят външно. Скоро пробвах за първи път да пека туби от калмари и се получиха много добре.
Ето малко снимки:




Тая година малко по-късно открих сезона на барбекюто, че от тия дъждове не може да изсъхне двора..
След всякакви проби на различни овкусени от магазините меса, стигнах до личния извод, че най-добре е да си ги пека чисти без нищо и после всеки да си ги овкусява със сосове.
Като правя зеленчуци, ползвам един тиган който съм прежалил и слагам по малко мазнина, стават супер. Също пържени картофи се правят много добре на барбекюто, защото загрява много добре и стават
бързо, добре опържени и не толкова мазни. Като пека чушки за салата ги слагам първо тях на скарата, докато е най-гореща, защото те няма проблем да изгорят външно. Скоро пробвах за първи път да пека туби от калмари и се получиха много добре.
Ето малко снимки:






- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Мнения: 1627
- Регистриран на: 27.03.2009
- Местоположение: София/Пловдив
- Пол: Мъж
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Всичко за BBQ-то
За колегата, дето се чуди с какво да нагости хора, дето не хапвал месо.
Слагаш на барбекюто червени чушки, домати на шайби, чесън на цели скилидки ако не ти е едра решетката, има едни сирена хауми мисля се казваха, ако ядат сирене, става страхотно на скара, лук също става на шайби чудесен на скара.
Слагаш на барбекюто червени чушки, домати на шайби, чесън на цели скилидки ако не ти е едра решетката, има едни сирена хауми мисля се казваха, ако ядат сирене, става страхотно на скара, лук също става на шайби чудесен на скара.
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Мнения: 193
- Регистриран на: 1.01.2009
- Местоположение: там, дето лисиците серът необезпокоявани
- Пол: Мъж
- Кара: се на дъщеря си
Re: Всичко за BBQ-то
Аз като пека меса на скарата, винаги накрая пека тиквички. Фамозни са. А за кетчупа... искате ли да видите как отиват доматите за кетчуп? Дали ги мият въобще?
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: Jordana