Атмосферка или турбо?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Re: Атмосферка или турбо?

Мнение от In_Memoriam » 08 Яну 2020, 23:10

На възможно по-голям атмосферен подкован двигател с добавен чарджър какво му е? :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 08 Яну 2020, 23:50

spec-a на OP е "...една и съща марка и един и също модел. Има (примерно) 2.0 или 2.4л атмосферка и 1.6 турбина..." :roll:

Мен това ми говори, че атмосферния ще е предно поколение, може би дори без директно пръскане, с по-голям разход и освен ако не става въпрос за някакъв двуместен картинг, ще се усеща много по-анемично, спрямо модерна турбо мелничка с плосък момент от рано, особено в градски трафик

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 09 Яну 2020, 0:09

In_Memoriam написа:На възможно по-голям атмосферен подкован двигател с добавен чарджър какво му е? :mhihi:

Е то на тоя въпрос ти ако не отговориш, кой? :mhihi: :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 09 Яну 2020, 0:28

BMW_POWER написа:Мислех да пусна анкета, ама няма да има смисъл. По-ми е интересно какво мислите. Става въпрос за избор на кола. Говорим за една и съща марка и един и също модел. Има (примерно) 2.0 или 2.4л атмосферка и 1.6 турбина. Кое бихте избрали и защо? Можете да давате пример с каквито искате марки, но само не го сравнявайте едни с други.
Едно приятелче се оглежда за турбина, аз го ритам да вземе атмосферка.

Вие как мислите?

Зависи за какво е колата. В евридейка, Няма смисъл да сравняваме съвременен 2.0 турбо мотор с атмосферка 2.5. Ако колата е за кеф ВИнаги атмосферка, по възможност над 5литра. Всичко друго е компромис. Чарджъра е ок, ама високите оброти отпадат, защото започва много да пече... Поне в масовите двигатели

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Яну 2020, 0:45

Ми кола за жената, евридейка. Имам впредвид масовият клиент, не хора с мераци за тунинг и т.н. Аз съм благословен в държава със 100км/ч макс скорост лимит и високите обороти не ме вълнуват особено. Не ми отиват на ЕГН-то :mhihi:
Карах преди време 3.5л (нищо особенно) Караван. С четирима възрастни, две деца и четири гуми и джанти 16-ки ми даде 7.9/100. С ползване на климатика, но при 105км макс скорост. Държеше я на около 1800 оборота. Екологочните извращения не подминаха и американците. GM съвсем се увлякоха. GMC 2020 TERRAIN SLE 1.5л турбо. Два тона натоварено купе, та даже и близо 1500кг каравана може да тегли :shock: (много и малки очичките на тая муцина бре) Колко му е животеца на този мотор?

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 09 Яну 2020, 0:56

c04 написа:
In_Memoriam написа:На възможно по-голям атмосферен подкован двигател с добавен чарджър какво му е? :mhihi:

Е то на тоя въпрос ти ако не отговориш, кой? :mhihi: :mhihi:

Най-общо казано усеща се като атмосферка, но с добавени още 2 литра обем. Ако компресорът е винтов, а не центробежен наподобява електричка в ниските - мигновенен въртящ момент, но пък са доста тежки, греят повече и крадат много коне от тези, които дават.

acho.rs написа:Чарджъра е ок, ама високите оброти отпадат, защото започва много да пече... Поне в масовите двигатели

То всичко, което надува пече. Аз компресора си го пипам с ръка все пак. Турбо пипал ли си по топлата част? :mhihi:
С няколко добавки като водно-метанолова инжекция, приличен размер кулер и титаниева термолента или керамично покритие на колекторите да си пече колкото иска. Темп. на интейка никога няма да бъде с повече от 5-10 градуса над външната температура.

Битурбо модерен V8 не съм карал, може и да е яко като чисто ускорение, но звукът им е смях.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 09 Яну 2020, 6:15

... Гледам само алх отбеляза, че последните 10ина години не се развиват атмосферните мотори. Аз не се сещам за масов NA който да отговаря на темповете на времето.

Колкото и да дърпа една турбо кола, вече се стигнаха извратени мощности и всичко опира до субективно възприятие - а драматизма на атмосферка с високи обороти не може да се бие с нищо, поне за мене.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Яну 2020, 17:00

BMW_POWER написа:Колко му е животеца на този мотор?

колко, колко- 150-200к мили... точно колкото му трябва...

по темата за малките турбинирани мотори- ако мислиш, че 1.5 турбо е неадекватно, може и да е било преди 10 години.. ама сега зад това малко моторче седи една 7-8-9-10 степпена скоростна кутия и не можеш да го усетиш, че е дребен... примерно мога съвсем отговорно да ти кажа, че един малък 3.5 литра в6 мотор би-турбо закачен за една 10 степпена кутия движи един 3-тонен джип така, че можеш да се закълнеш, че под капака е някой голям амг- стил в8 мотор с компресор... ама ако не го настъпваш на магистралата дава 9/100 разход... с най- евтиния бензин..

и така... гледайте двигател/ трансмисия а не само двигател...
Последна промяна alx на 09 Яну 2020, 17:40, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 09 Яну 2020, 17:30

acho.rs написа:... Гледам само алх отбеляза, че последните 10ина години не се развиват атмосферните мотори. Аз не се сещам за масов NA който да отговаря на темповете на времето.

Колкото и да дърпа една турбо кола, вече се стигнаха извратени мощности и всичко опира до субективно възприятие - а драматизма на атмосферка с високи обороти не може да се бие с нищо, поне за мене.

Какво разбираш под масов ? Mustang GT и Камаро не дърпат ли достатъчно :ok:
Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Яну 2020, 18:45

alx, 320 000км (ако оживее дори 50% от тях, ще е чудо), сериозно ли го мислиш? Не казвам, че няма сила. Казвам, че е мъртвороден. Изкарва гаранцията и после нов.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 09 Яну 2020, 18:54

alx написа:примерно мога съвсем отговорно да ти кажа, че един малък 3.5 литра в6 мотор би-турбо закачен за една 10 степпена кутия движи един 3-тонен джип така, че можеш да се закълнеш, че под капака е някой голям амг- стил в8 мотор с компресор...

И на звук го докарва викаш :mhihi: :ok:

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Яну 2020, 18:56

Nickelback написа:
alx написа:примерно мога съвсем отговорно да ти кажа, че един малък 3.5 литра в6 мотор би-турбо закачен за една 10 степпена кутия движи един 3-тонен джип така, че можеш да се закълнеш, че под капака е някой голям амг- стил в8 мотор с компресор...

И на звук го докарва викаш :mhihi: :ok:

моля, моля- знаеш ли къв звук вади?

от високоговорителите на уредбата
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 09 Яну 2020, 18:59

alx написа:от високоговорителите на уредбата

:yes:
:ok:

Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 09 Яну 2020, 19:49

BMW M12 ако знаеш какъв звук вади... Отлепва ушната кал и със сигурност може да дръпне и влак. Ама не ми се вярва за "200 000 мили"...

Потребител
Аватар

Мнение от Mini » 10 Яну 2020, 3:11

acho.rs написа:... Гледам само алх отбеляза, че последните 10ина години не се развиват атмосферните мотори. Аз не се сещам за масов NA който да отговаря на темповете на времето.

Skyactiv на Мазда.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата