а
Модератор: Общи модератори
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Re: Докторите - приятели или врагове
BMW_POWER написа:Човек оценява нещата, когато ги загуби. В бг-то все още можеш да видиш жив доктор.
Ще ви дам пример, как се отива в Бърза помощ по спешност:
- зареждате телефона
- правите сандвичи
- препоръчително е да имате поне по 1.5л вода на човек (там има, ама колко и какви хора пипат)
- не викате линейка, плаща се
- паркинга в болницата също се плаща
- зареждате с търпение
Можете да проверите, колко е средното време за чакане в Бърза помощ в Гугъл. Под 18 часа е рекорд. За хлапетата е средно 7 часа.
Женицата поиска направление за момограф. Отказаха с довод:
-Ако ти дадем погрешна диагноза, може да се уплашиш.
Дадоха след скандал.
Всеки четвърти в Квебек няма личен лекар. Редят се пред клиниките от 3.00 сутрин, за да вземат час. Личният лекар записва час след 3-6 месеца. Специалист може да стигне и година.
Уви, много си прав, колега. Чудно ми е само дали в Канада всичко живо мрънкя като вдовица за х*й, подобно на тук.
Здравеопазването ни може и да не е УАУ, но поне хората не умират, докато чакат с месеци за преглед при специалист.
Не е единичен случай българи, живеещи в западна Европа да си хващат по спешност самолета към София за медицински услуги.

Мой колега отиде до Лондон миналата година да прибере сина си, който беше висял близо 2 дни в спешното, че е с 40 градуса температура, без никой да го погледне дори. Момчето прекара 20 дни в болница в България със зверска пневмония и за една бройка да го изтърват.

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
empar написа:Мой колега отиде до Лондон миналата година да прибере сина си, който беше висял близо 2 дни в спешното, че е с 40 градуса температура, без никой да го погледне дори. Момчето прекара 20 дни в болница в България със зверска пневмония и за една бройка да го изтърват.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/3-godis ... lnica.html
Всяко обобщаване е грешно.
Има много лекари, които тук печелят много повече, отколкото биха вземали по белия свят..
Както и обратното..
Лошото е, че кат в повечето институции плявата е повече от сеното.
Май тази система, наречена България се крепи от разпад по правилото на Парето..
bum_bum написа:питай го за АСЕ инхибитори, диуретици и бета блокери и ще ти предложи варианти.
без да го питам си ми изписа

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Преди години , преди обамакеър да направи здравеопазването достъпно в САЩ се търкаляше един филм как американции емигрират в Канада . Целта е ползване на перфектната безплатна канадска здравна грижа . Тоя филм беше бая нашумял и тука го пускаха дори . Сега дали палачинката се е обърнала , или югът е още по ужасно място от севера един господ знае 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
bum_bum написа:Phil написа:Британски учени откриха, че никой не ти е длъжен. 83% от българите са шокирани...
Ще видите след 10-15 години, като се пенсионират докторите, от които ревете в момента какво ще стане...
За кое не е длъжен? На докторите заплатите да не би да идват от британските учени?
Всеки отива с нагласата, че доктора е длъжен за 7-те минути, които може да му отдели да му сложи диагноза, да му назначи лечение и да изпише лекарства,ако може без изледвания, щото трябва да даде пари.
Ще кажеш защо за 7 минути? Ами защото след него има още 30 човека, които си мислят, че доктора е длъжен да ги прегледа веднага, на момента, щото разбираш ли той си плащал...
Има безкрай много примерни на хора, които живеят в "белите" държави и като го закъсат със здравето се прибират в БГ. Защо не се лекуват там? Не е трудно да се сети човек...
П.П. Не отричам, че има нечовешки отрепки, които се водят лекари...За какви случаи знам...

Последна промяна Phil на 19 Фев 2020, 19:27, променена общо 1 път
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Bogat-Beden написа:Всяко обобщаване е грешно.
Напълно съм съгласен. Нищо не е само черно или само бяло. Коментирахме фрапиращи примери от "западното" здравеопазване.
Гадни случки можем да си разказваме до безкрай...
Интересно би било някой колега от форума, който е в сферата на здравеопазването, да каже и своята гледна точка.
Около мен има доста лекари от всякакви области и чувам какви ли не мнения.
- Bogat-Beden
-
-
Аз най-грубо мога да ги разделя на 3 типа:
-Алчни, некадърни, арогантни, нищо не им е наред, за бой са и по-примитивните другоцветни наши съграждани не ги мислят много, после реват..
- Алчни и арогантни, но способни. Тегави са да се добереш до тях, още по-тегави са при общуване, но могат да ти свършат работа и поне по тази линия да си спокоен.
-Способни, с добро отношение, печелят, но им личи мотивацията. Родени са за това и хората просто ги обичат и уважават.
Невъзможно е последните да са мнозинство, но ми се иска да се увеличават за сметка на първите, или поне на вторите.
-Алчни, некадърни, арогантни, нищо не им е наред, за бой са и по-примитивните другоцветни наши съграждани не ги мислят много, после реват..
- Алчни и арогантни, но способни. Тегави са да се добереш до тях, още по-тегави са при общуване, но могат да ти свършат работа и поне по тази линия да си спокоен.
-Способни, с добро отношение, печелят, но им личи мотивацията. Родени са за това и хората просто ги обичат и уважават.

Невъзможно е последните да са мнозинство, но ми се иска да се увеличават за сметка на първите, или поне на вторите.
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Phil написа:Ще кажеш защо за 7 минути? Ами защото след него има още 30 човека, които си мислят, че доктора е длъжен да ги прегледа веднага, на момента, щото разбираш ли той си плащал...
Това пък съвсем друга тема. Не знам защо изплеска така тоя народ? Като знам за какви неща се ходи по лекари и се обикалят болници и се правят изследвания..

- Bogat-Beden
-
-
Айде пациентът виновенPhil написа:Ще кажеш защо за 7 минути? Ами защото след него има още 30 човека, които си мислят, че доктора е длъжен да ги прегледа веднага, на момента, щото разбираш ли той си плащал...

По-скоро, за да вземе 30х50лв, вместо 10 по 50, нали

- drago_pavlov
- младши ентусиаст
-
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Аз имам и добри и лоши попадения.
Като бях на 4 ме върнаха от оня свят с 2 операции за 1 седмица. Първия път съм прескочил трапа за 10 мин, а преди втората са питали нашите дали имат друго дете, че това е пътник...
Това през миналия век.
През новия имам още една операция като бях в гимназията. Докторът директно си е искал пари на майка ми. А тя едвам връзваше двата края, та му казала, че няма възможност.
Е тоя боклук ми направи операция, мъчи ме две седмици в болницата после. Прави ми без упойка процедури, които се правят с пълна... Веднъж даже припаднах на един стол...
След 2-3 години ходих на преглед при друг лекар, прави ми ЯМР и каза, че пак трябва да ми се прави операция; онзи нищо не е направил
Сега ако го видя тоя първия ще ме дават по новините
А за запада мога да кажа за Щатите, преди обамакеър.
Имах 40 и нещо температура, не можех да мръдна от леглото и виках бърза помощ. 2 мин след обаждането цъфнаха полицаи, провериха паспортите на всички вкъщи и зачакаха с нас. На 5-тата мин дойде линейката, откараха ме, в болницата ме налазиха 3-4 девойки, кръв, урина, пълна програма. След половин час започнаха да носят хапове една по една и след 2 часа си тръгнах на собствен ход. Без да платя една стотинка.
На връщане таксиджията ме пита как съм отишъл до болницата и като му казах за линейката се опули - струвало $850 да дойде да те вземе линейка...
За щастие последните 10-15 години не ми се е налагало да ходя по доктори. Всичко се кара на крак за няколко дни и така. Дано не ми се налага...
Като бях на 4 ме върнаха от оня свят с 2 операции за 1 седмица. Първия път съм прескочил трапа за 10 мин, а преди втората са питали нашите дали имат друго дете, че това е пътник...
Това през миналия век.
През новия имам още една операция като бях в гимназията. Докторът директно си е искал пари на майка ми. А тя едвам връзваше двата края, та му казала, че няма възможност.
Е тоя боклук ми направи операция, мъчи ме две седмици в болницата после. Прави ми без упойка процедури, които се правят с пълна... Веднъж даже припаднах на един стол...
След 2-3 години ходих на преглед при друг лекар, прави ми ЯМР и каза, че пак трябва да ми се прави операция; онзи нищо не е направил

Сега ако го видя тоя първия ще ме дават по новините

А за запада мога да кажа за Щатите, преди обамакеър.
Имах 40 и нещо температура, не можех да мръдна от леглото и виках бърза помощ. 2 мин след обаждането цъфнаха полицаи, провериха паспортите на всички вкъщи и зачакаха с нас. На 5-тата мин дойде линейката, откараха ме, в болницата ме налазиха 3-4 девойки, кръв, урина, пълна програма. След половин час започнаха да носят хапове една по една и след 2 часа си тръгнах на собствен ход. Без да платя една стотинка.
На връщане таксиджията ме пита как съм отишъл до болницата и като му казах за линейката се опули - струвало $850 да дойде да те вземе линейка...
За щастие последните 10-15 години не ми се е налагало да ходя по доктори. Всичко се кара на крак за няколко дни и така. Дано не ми се налага...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- Phil
- ентусиаст
-
Bogat-Beden написа:Айде пациентът виновен![]()
По-скоро, за да вземе 30х50лв, вместо 10 по 50, нали
Пациента никой не го кара да ходи там насила.
Пациента обаче става силно чувствителен, като му кажат ела след 2 седмици, примерно. Той трябва да бъде обслужен веднага

- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
Да вметна само за тегобите на нашите сънародници в чужбина по болниците и как чакали с часове пред Бърза помощ и с треперещо сърце хващат първия уизеър и право в 5-та градска. Така е вярно е, НО също е вярно че аз не познавам НИТО ЕДИН нашенец, който да не е на СОЦИАЛКА! По 20 и кусур години живеят в белите държави и така и не се научиха, че ако отделят случайно по 50-тина евро отгоре на месец примерно към една от многото застрахователни компании хем ще имат избор на болници, хем нема да се блъскат с манговците по държавните. Ама къде ти акъл или па да се даде некой лев отгоре....иначе си ревем 

" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Phil написа:Пациента обаче става силно чувствителен, като му кажат ела след 2 седмици, примерно. Той трябва да бъде обслужен веднага
Еми пациентите имат една конкретна дата в месеца до която да си внесат здравните осигуровки на базата на които получават здравно обслужване.
Ако пациента няма пари в момента никой не го пита и здравно осигурителните му права се прекратяват. Не е чудно, че иска да бъде обслужван качествено.
- Phil
- ентусиаст
-
bum_bum написа:
Еми пациентите имат една конкретна дата в месеца до която да си внесат здравните осигуровки на базата на които получават здравно обслужване.
Ако пациента няма пари в момента никой не го пита и здравно осигурителните му права се прекратяват. Не е чудно, че иска да бъде обслужван качествено.
E точно за това говоря...Ти си внасяш вноските до конкретна дата в месеца => трябва доктора да те обслужи точно когато си решил.
За парите не е точно така...Ако пациента е докаран от бърза помощ болницата няма право да го върне даже и да не е здравно осигурен. Това е и една от причините болниците да генерират огромни дългове. Реално те влагат материали, лекарства, труд в хора, които нямат осигуровка и тези разходи си остават за сметка на болницата.
E34 написа:Да вметна само за тегобите на нашите сънародници в чужбина по болниците и как чакали с часове пред Бърза помощ и с треперещо сърце хващат първия уизеър и право в 5-та градска. Така е вярно е, НО също е вярно че аз не познавам НИТО ЕДИН нашенец, който да не е на СОЦИАЛКА! По 20 и кусур години живеят в белите държави и така и не се научиха, че ако отделят случайно по 50-тина евро отгоре на месец примерно към една от многото застрахователни компании хем ще имат избор на болници, хем нема да се блъскат с манговците по държавните. Ама къде ти акъл или па да се даде некой лев отгоре....иначе си ревем
Колега, много лоу левъл са ти познатите. Аз не познавам НИТО ЕДИН нашенец, който е на СОЦИАЛКА. Познавам такива, които са били. По една или друга причина. Познавам хора, НА МНОГО ВИСОКИ ПОЗИЦИИ,РАБОТЕЩИ ЗА КАНАДСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО. Хора, правещи +100К на заплата. Тук можеш да идеш и да си платиш за изследвания. Но лекарства се изписват само от държавните лекари. Тук НИКОЙ НЕ ОТИВА НА ДИКТОР, ЗА ДА МУ ИЗМЕРИ КРЪВНОТО. Всяка аптека има машинка. Сядаш, вкарваш си ръката вътре и мериш. Когато искаш среща с доктора, Цербера (рецепционистката) пита, защо е. Не е длъжна да ти даде. Ако ти е лошо, бърза помощ.
Лежал съм в частна клиника в бг. Бях като цар. Оперираха ми киста и ме държаха 48 часа. Трябва ли ти нещо, звънкаш и идват. Тук в 10:30 влезнах в болницата, след четири часа бях опериран от херния и вече си бях у дома. "След оперативно наблюдение" -

Целувайте ръка на докторите. Скоро ще ги виждате само на картинки.
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
Jordana написа:Преди години , преди обамакеър да направи здравеопазването достъпно в САЩ се търкаляше един филм как американции емигрират в Канада . Целта е ползване на перфектната безплатна канадска здравна грижа . Тоя филм беше бая нашумял и тука го пускаха дори . Сега дали палачинката се е обърнала , или югът е още по ужасно място от севера един господ знае
САЩ отдавна са на дъното в графа здравеопазване сред развитите държави.Имат шанс да живнат ако изберат Бърни