Дърводелец или друг човек за изработка на тонколони в София?
Модератор: Общи модератори
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Re: Дърводелец или друг човек за изработка на тонколони в Со
SpeedyMan написа:П.с. Мери си приказките, че като гледам имаш нужда да те натикам в кутията та да си "поизпереш" езика...
Това пък защо го написа?

Използвах метафора,за да кажа,че 15 инча (според мен) не е излишно голям говорител.Щом се интересуваш от темата със сигурност си виждал (поне в нета) ОТ като гардероби,4-5 ленти и т.н.Да не говорим при хорните до какви "извращения" може да се стигне.Големият говорител,освен бас дава и друго-мащаб

п.п.Ако пак нещо не ти харесва езика ми мини на ЛС .
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- Turbo_Ted
- великият шестак
-
- Кара: няколко и киселее
Колега, от 15 години се занимавам професионално с конструиране на озвучителни тела, изграждане на звукозаписни и радио студиа, озвучаване на събития и т.н., но като ти гледам изискванията ... за 50на лв трудно ще се навие някой, който да си разбира от работата да ти изработи колоните.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Дося да съм отишъл в практикер да ми разпробият плоскости и да си ги залепа с каноконлит , две панти отзад и това е.
Хм,хм...
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Тая тема ме подсети. Колко $$ би излязла изработката на такъв един сандък?
https://www.drive2.ru/l/5281269/
https://www.drive2.ru/l/8786471/
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Това е аматьорско изпълнение , просто кутия напасната по кюшето да не пречи в багажника . Едва ли има повече от 20 литра обем , та чак и басрефкси и турили в тая резонансна камера 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Идеята е от ексаутпост и казват, че свири по-добре от оригиналната кутия.
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
bum_bum написа:Тая тема ме подсети. Колко $$ би излязла изработката на такъв един сандък?

Тоя ти е фен нещо

Jordana написа:Това е аматьорско изпълнение , просто кутия напасната по кюшето да не пречи в багажника . Едва ли има повече от 20 литра обем , та чак и басрефкси и турили в тая резонансна камера
??? Тези кутии дето имат събчета и се слагат в разни кухини на багажника знаеш ли как оправят баса в колата... популярни са и работят доста добре.
По темата-човека иска да озвучава малка стая вие го бутате в 15ки за бас... една хубава малка двулентова колонка да си изчисли с един добре сметнат фазоинвертор с резонанс 30 херца и да не го мисли повече. А ако не иска да дава пари да ходят до 30 херца да сглоби некви кутии за до 80 херца и да си направи едно малко 8 инчово събче и е той... А най- лесно и евтино ще е както казах да купи готови.
Ма аз кво знам...

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
alx написа:А най- лесно и евтино ще е както казах да купи готови.
Предложи нещо. Cerwin-Vega гледах днес някакви на хартия до 28 слизат уж, ама за ~700лв. чифта малко ме съмнява

alx написа:По темата-човека иска да озвучава малка стая вие го бутате в 15ки за бас... една хубава малка двулентова колонка да си изчисли с един добре сметнат фазоинвертор с резонанс 30 херца и да не го мисли повече. А ако не иска да дава пари да ходят до 30 херца да сглоби некви кутии за до 80 херца и да си направи едно малко 8 инчово събче и е той... А най- лесно и евтино ще е както казах да купи готови.
Ма аз кво знам...
Аз имам една стаичка в бейзмента, дето е ползвах за склад на колелета. Жената го измисли, като каза, че това ще е "мъжката стая". Само и само да я ремонтирам и изчистя. Преди година и половина намерих на боклука ето това съкровище

Technics SA-300
Прибрах го и след близо година го ремонтирах. Смениха му една лампа и му оправиха "конеца" за стрелката на станциите. Дори само за украса си заслужава. Оглеждах се за колконки много отдавна. Преди две седмици изпаднаха две JBL ES10. Извадих се цели $100

Стаята е приблизително двадесетина квадрата. Заради Донкето най-накрая ги вързах. Когато усилвателят е на 3, музиката се чува на втория етаж. Дървените бараки тук не са показател, но силата и качеството са определено добри за това помещение. Отделно мога да ги закача на стената и така не взимат място

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
[/quote][quote="alx"
??? Тези кутии дето имат събчета и се слагат в разни кухини на багажника знаеш ли как оправят баса в колата... популярни са и работят доста добре.
Там в линка е написано , човека имал 12" пасивен суб но багажника му трябвал щото правил ремонти и не можел да пренася разни неща . Затова сковал и тази кутия , а не да подобрява звук или нещо подобно. Както казах кар аудиото си е кар аудио . Почти всичко е компромис при тия системи освен якото думкане и децибелите , така че няма проблем човек да си скове каквото му душа сака . Но такава крива кутия в кюшето е минала покрай субче , това беше мисълта ми не че не са популярни .

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
madafaka_donkele написа:alx написа:А най- лесно и евтино ще е както казах да купи готови.
Предложи нещо. Cerwin-Vega гледах днес някакви на хартия до 28 слизат уж, ама за ~700лв. чифта малко ме съмнява
Ще нахвърлям няколко съвета:
1.За баса:това,което го пише на хартия е само ориентир,защото повечето производители не указват тези 28Hz на какво НИВО спрямо основното са.Каква полза ако тези 28Hz са на -10 db?Ами общо взето никаква...

Първо: много по-добре е да имаш стегнат и отчетлив бас с не много ниска долна граница,отколкото размазано бучене,което погрешно се възприема от много хора за нисък бас.
Второ:в голяма част от музиката съществена енергия под 40Хц няма.Тоя удар на баса,който го чувстваш в диафрагмата,когато си на дискотека

Трето:ОГРОМНО влияние на баса,който би имал оказват размерите на стаята и разположението на озв.тела.Сещаш се,че тези ограничителни фактори са трудни за промяна.Е,има начини със звукообработка на помещението да промениш нещата,но това нито е лесно,нито е евтино,а мисля,че такива амбиции нямаш....
2.Най-лесният (и евтин) начин да се сдобиеш с Озв.тела е да си купиш 2 употреба.Ето ти един търговец в Сф.,отиваш,казваш имам Х пари,търся това и това,стаята е такава,слушам еди какво си и т.н.Ако стигнеш до такъв вариант бих дал някои насоки.
https://audiozavar.com/category/3-%d0%b ... %bb%d0%b0/
В БГ има конструктори,които могат да ти направят нещо къстъм,което ще бъде на високо ниво,но парите няма да са като за серийно производство

Да си купиш нови фабрични ОТ също е вариант,там възможности хиляди,само пари да имаш

Ако пък ти се занимава да си правиш нещо сам,започвайки от нулата те съветвам да се откажеш.Да,със сигурност ще сглобиш нещо,което да свири,но дали резултатът ще е адекватен на похарчените време и пари.....Бог знае

Все пак ако ти се занимава сам: в нета има разработени проекти от БГ конструктори,там поне имаш гаранция,че нещата са проектирани от хора,които знаят какво правят

Ето ти и още един вариант:
https://www.exproject-bg.com/products.p ... y=8&mode=1
Ето ти едно линкче да почетеш за обща култура:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... int&sid=34
И в заключение:
На мен лично ми отне 3-4 год. и над 2.5к да разбера какво точно искам по отношение на озв.тела вкъщи

Ти обаче все още не си казал с каква цел я пусна тая тема?Ако е само за разкрой на плоскости съм се хабил с писанията...

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
Авторът ще го утепам. Ето негова тема:
viewtopic.php?f=4&t=431098
после и други
viewtopic.php?f=4&t=438725
viewtopic.php?f=4&t=418722
viewtopic.php?f=4&t=410606
viewtopic.php?f=4&t=378025
19 страници намери търсачката с доста информация вътре
Едни и същи хора си говорят едни и същи неща

viewtopic.php?f=4&t=431098
после и други

viewtopic.php?f=4&t=438725
viewtopic.php?f=4&t=418722
viewtopic.php?f=4&t=410606
viewtopic.php?f=4&t=378025
19 страници намери търсачката с доста информация вътре

Едни и същи хора си говорят едни и същи неща

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Харесай си някой готов модел, примерно от Стедигруп, предлагат китове и отделни високоговорители на Визатон, има и комплект с филтри около 600лв, може и сам да си правиш филтрите.
Поръчай кутиите да ги разкроят в Практикер или Бриколаж, или някъде там, като предвидиш панели за разпорки, да не вибрират стените. Пак от там хубаво лепило и дибли с шаблон и си капитан.
Има онлайн калкулатори ако решиш да изчисляваш кутия и басрефлкс, който задължително е регулируем.
Тва до към 1000лв, ако ще слушаш със звуков анализатор в скута и даваш по 50 лв за оригинален винил, всеки ден, нещата се променят, назад е обяснено.
Важното е на теб да ти хареса, дали ще имаш спад между 16 и 17 kHz (примерно) е все тая, след 40-50 г. чуваш до 15 kHz
Поръчай кутиите да ги разкроят в Практикер или Бриколаж, или някъде там, като предвидиш панели за разпорки, да не вибрират стените. Пак от там хубаво лепило и дибли с шаблон и си капитан.
Има онлайн калкулатори ако решиш да изчисляваш кутия и басрефлкс, който задължително е регулируем.
Тва до към 1000лв, ако ще слушаш със звуков анализатор в скута и даваш по 50 лв за оригинален винил, всеки ден, нещата се променят, назад е обяснено.
Важното е на теб да ти хареса, дали ще имаш спад между 16 и 17 kHz (примерно) е все тая, след 40-50 г. чуваш до 15 kHz

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Тва колко го търсих да си го ъпна

немо написа:Ето ти едно линкче да почетеш за обща култура:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... int&sid=34
Рядко полезна статийка, отговорих си на доста въпроси