Дърводелец или друг човек за изработка на тонколони в София?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Re: Дърводелец или друг човек за изработка на тонколони в Со

Мнение от немо » 13 Юни 2020, 8:55

SpeedyMan написа:П.с. Мери си приказките, че като гледам имаш нужда да те натикам в кутията та да си "поизпереш" езика... :mhihi:

Това пък защо го написа? :shock: :shock: :shock:
Използвах метафора,за да кажа,че 15 инча (според мен) не е излишно голям говорител.Щом се интересуваш от темата със сигурност си виждал (поне в нета) ОТ като гардероби,4-5 ленти и т.н.Да не говорим при хорните до какви "извращения" може да се стигне.Големият говорител,освен бас дава и друго-мащаб ;) .Разбира се подобни системи имат недостатъци,като например цена :lol: и заемано място :lol: ,и други.... :lol:

п.п.Ако пак нещо не ти харесва езика ми мини на ЛС .
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

великият шестак
Аватар
Кара: няколко и киселее

Мнение от Turbo_Ted » 13 Юни 2020, 10:28

Колега, от 15 години се занимавам професионално с конструиране на озвучителни тела, изграждане на звукозаписни и радио студиа, озвучаване на събития и т.н., но като ти гледам изискванията ... за 50на лв трудно ще се навие някой, който да си разбира от работата да ти изработи колоните.
Изображение
оооо велики шестако :bowdown: да пребъдат сегментите ти ... все у високи обороти да стоиш :bowdown: и да живее шпера ти :bowdown: АМИН :bowdown:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 13 Юни 2020, 18:08

Дося да съм отишъл в практикер да ми разпробият плоскости и да си ги залепа с каноконлит , две панти отзад и това е.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Юни 2020, 19:39

Тая тема ме подсети. Колко $$ би излязла изработката на такъв един сандък?

https://www.drive2.ru/l/5281269/

https://www.drive2.ru/l/8786471/
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 13 Юни 2020, 19:59

Това е аматьорско изпълнение , просто кутия напасната по кюшето да не пречи в багажника . Едва ли има повече от 20 литра обем , та чак и басрефкси и турили в тая резонансна камера :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Юни 2020, 20:26

Идеята е от ексаутпост и казват, че свири по-добре от оригиналната кутия.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 13 Юни 2020, 21:03

bum_bum написа:Тая тема ме подсети. Колко $$ би излязла изработката на такъв един сандък?

https://www.drive2.ru/l/5281269/

https://www.drive2.ru/l/8786471/

Изображение

Тоя ти е фен нещо :mhihi:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 13 Юни 2020, 22:17

Jordana написа:Това е аматьорско изпълнение , просто кутия напасната по кюшето да не пречи в багажника . Едва ли има повече от 20 литра обем , та чак и басрефкси и турили в тая резонансна камера :mhihi:

??? Тези кутии дето имат събчета и се слагат в разни кухини на багажника знаеш ли как оправят баса в колата... популярни са и работят доста добре.

По темата-човека иска да озвучава малка стая вие го бутате в 15ки за бас... една хубава малка двулентова колонка да си изчисли с един добре сметнат фазоинвертор с резонанс 30 херца и да не го мисли повече. А ако не иска да дава пари да ходят до 30 херца да сглоби некви кутии за до 80 херца и да си направи едно малко 8 инчово събче и е той... А най- лесно и евтино ще е както казах да купи готови.

Ма аз кво знам... :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 13 Юни 2020, 23:07

alx написа:А най- лесно и евтино ще е както казах да купи готови.

Предложи нещо. Cerwin-Vega гледах днес някакви на хартия до 28 слизат уж, ама за ~700лв. чифта малко ме съмнява :dunno:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 13 Юни 2020, 23:11

alx написа:По темата-човека иска да озвучава малка стая вие го бутате в 15ки за бас... една хубава малка двулентова колонка да си изчисли с един добре сметнат фазоинвертор с резонанс 30 херца и да не го мисли повече. А ако не иска да дава пари да ходят до 30 херца да сглоби некви кутии за до 80 херца и да си направи едно малко 8 инчово събче и е той... А най- лесно и евтино ще е както казах да купи готови.

Ма аз кво знам... :angel:

Аз имам една стаичка в бейзмента, дето е ползвах за склад на колелета. Жената го измисли, като каза, че това ще е "мъжката стая". Само и само да я ремонтирам и изчистя. Преди година и половина намерих на боклука ето това съкровище

Изображение

Изображение

Technics SA-300
Прибрах го и след близо година го ремонтирах. Смениха му една лампа и му оправиха "конеца" за стрелката на станциите. Дори само за украса си заслужава. Оглеждах се за колконки много отдавна. Преди две седмици изпаднаха две JBL ES10. Извадих се цели $100 :oops:

Изображение

Изображение

Стаята е приблизително двадесетина квадрата. Заради Донкето най-накрая ги вързах. Когато усилвателят е на 3, музиката се чува на втория етаж. Дървените бараки тук не са показател, но силата и качеството са определено добри за това помещение. Отделно мога да ги закача на стената и така не взимат място :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 14 Юни 2020, 8:56

[quote="alx"
??? Тези кутии дето имат събчета и се слагат в разни кухини на багажника знаеш ли как оправят баса в колата... популярни са и работят доста добре.
[/quote]
Там в линка е написано , човека имал 12" пасивен суб но багажника му трябвал щото правил ремонти и не можел да пренася разни неща . Затова сковал и тази кутия , а не да подобрява звук или нещо подобно. Както казах кар аудиото си е кар аудио . Почти всичко е компромис при тия системи освен якото думкане и децибелите , така че няма проблем човек да си скове каквото му душа сака . Но такава крива кутия в кюшето е минала покрай субче , това беше мисълта ми не че не са популярни . :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 14 Юни 2020, 9:57

madafaka_donkele написа:
alx написа:А най- лесно и евтино ще е както казах да купи готови.

Предложи нещо. Cerwin-Vega гледах днес някакви на хартия до 28 слизат уж, ама за ~700лв. чифта малко ме съмнява :dunno:

Ще нахвърлям няколко съвета:
1.За баса:това,което го пише на хартия е само ориентир,защото повечето производители не указват тези 28Hz на какво НИВО спрямо основното са.Каква полза ако тези 28Hz са на -10 db?Ами общо взето никаква... :lol: (за ориентир: -3db е 2 пъти по-слабо,-6db е 10 пъти по-слабо,-10дб е 100 пъти по-слабо :lol: ).Освен това има значение със каква стръмност ти спада нивото на басовите честоти,например затвореният обем спада по-плавно от басрефлекса.Лакомията по ниска долна гранична честота в някои отношения е безсмислена,защото:

Първо: много по-добре е да имаш стегнат и отчетлив бас с не много ниска долна граница,отколкото размазано бучене,което погрешно се възприема от много хора за нисък бас.
Второ:в голяма част от музиката съществена енергия под 40Хц няма.Тоя удар на баса,който го чувстваш в диафрагмата,когато си на дискотека :lol: е в диапазона 70-80 Хц ;)
Трето:ОГРОМНО влияние на баса,който би имал оказват размерите на стаята и разположението на озв.тела.Сещаш се,че тези ограничителни фактори са трудни за промяна.Е,има начини със звукообработка на помещението да промениш нещата,но това нито е лесно,нито е евтино,а мисля,че такива амбиции нямаш....

2.Най-лесният (и евтин) начин да се сдобиеш с Озв.тела е да си купиш 2 употреба.Ето ти един търговец в Сф.,отиваш,казваш имам Х пари,търся това и това,стаята е такава,слушам еди какво си и т.н.Ако стигнеш до такъв вариант бих дал някои насоки.

https://audiozavar.com/category/3-%d0%b ... %bb%d0%b0/

В БГ има конструктори,които могат да ти направят нещо къстъм,което ще бъде на високо ниво,но парите няма да са като за серийно производство ;) Някой по-горе спомена Дани Доцов,има и други....
Да си купиш нови фабрични ОТ също е вариант,там възможности хиляди,само пари да имаш :lol:
Ако пък ти се занимава да си правиш нещо сам,започвайки от нулата те съветвам да се откажеш.Да,със сигурност ще сглобиш нещо,което да свири,но дали резултатът ще е адекватен на похарчените време и пари.....Бог знае :dunno:
Все пак ако ти се занимава сам: в нета има разработени проекти от БГ конструктори,там поне имаш гаранция,че нещата са проектирани от хора,които знаят какво правят ;) и резултатът няма да е като от "стрелба на сляпо" ;),но ти трябва бюджет около 1к.
Ето ти и още един вариант:
https://www.exproject-bg.com/products.p ... y=8&mode=1

Ето ти едно линкче да почетеш за обща култура:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... int&sid=34

И в заключение:
На мен лично ми отне 3-4 год. и над 2.5к да разбера какво точно искам по отношение на озв.тела вкъщи :lol: Занимавам се за кеф и съм първокласник в дисциплината ;)
Ти обаче все още не си казал с каква цел я пусна тая тема?Ако е само за разкрой на плоскости съм се хабил с писанията... :lol:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Юни 2020, 17:27

Авторът ще го утепам. Ето негова тема:

viewtopic.php?f=4&t=431098

после и други :mhihi: :mhihi: :mhihi:

viewtopic.php?f=4&t=438725

viewtopic.php?f=4&t=418722

viewtopic.php?f=4&t=410606

viewtopic.php?f=4&t=378025

19 страници намери търсачката с доста информация вътре :ok:

Едни и същи хора си говорят едни и същи неща :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 14 Юни 2020, 17:45

Харесай си някой готов модел, примерно от Стедигруп, предлагат китове и отделни високоговорители на Визатон, има и комплект с филтри около 600лв, може и сам да си правиш филтрите.
Поръчай кутиите да ги разкроят в Практикер или Бриколаж, или някъде там, като предвидиш панели за разпорки, да не вибрират стените. Пак от там хубаво лепило и дибли с шаблон и си капитан.
Има онлайн калкулатори ако решиш да изчисляваш кутия и басрефлкс, който задължително е регулируем.
Тва до към 1000лв, ако ще слушаш със звуков анализатор в скута и даваш по 50 лв за оригинален винил, всеки ден, нещата се променят, назад е обяснено.
Важното е на теб да ти хареса, дали ще имаш спад между 16 и 17 kHz (примерно) е все тая, след 40-50 г. чуваш до 15 kHz :lol:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 14 Юни 2020, 19:01

BMW_POWER написа:Авторът ще го утепам. Ето негова тема:

viewtopic.php?f=4&t=431098

Тва колко го търсих да си го ъпна :mhihi: Еб@ва ми се нещо търсачката като дам "моите мнения" или "моите теми" :dunno:

немо написа:Ето ти едно линкче да почетеш за обща култура:
http://www.bgaudio.org/modules.php?name ... int&sid=34

Рядко полезна статийка, отговорих си на доста въпроси :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата