Търговска тема.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: Търговска тема.

Мнение от Bogat-Beden » 18 Авг 2020, 16:46

Търговията не е само пазарлък, даже напротив, според мен това е просташкия и цигански елемент от всичкото.
Понеже живея в мобиле-то в момента (гоня една каса бира почерпка) и забелязвам, че ч.л. правят едни и същи грешки повечето. Малко, често никакво описание. Малко снимки, с много шантав ъгъл, почти половината никакваи снимки на интериора.. Често след бърза автомивка от 2-3 мин, понякога много мръсни коли се снимат!
Докато автотърговците поне откъм снимки в повечето случаи се справят много, много добре. Чисти са предимно колите , има някакво описание (тъпото е, че за всичките коли на автокъщата е 98% еднакво..) и така..
Над 90 процента въобще не ебават да отговорят на запитване по мейла и т.н. и т.н..
Подобно е много и с имотите положението - без/или с кофти снимки, без описание...
А външният вид продава, или най-малкото привлича внимание / дава предимство при равни други условия!
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от inspite » 20 Авг 2020, 22:45

Не ми идва отвътре. Неудобно и неловко ми е. За мен ако нещо струва 5 лева, значи плащам 5 лева. Не казвам, че никога не съм се пазарил, но сигурно е било далече от границата на която продавача е щял да се съгласи.

Изпратено от моят Redmi 8 с помощта на Tapatalk

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 21 Авг 2020, 3:24

То това е до човек. Аз се пазаря, когато има смисъл. Тук почти всички вериги правят отстъпки и можеш да се спазариш. Бест бай също поддават, стига да знаеш как. Следя на Canadian tire онлайн сайта и особенно секцията с ликвидации. Така купих четири зимни гуми 16-ки за $226 ($49.95 всяка). В един от магазините бяха пуснали последната останала гума на фиктивна цена. От около $140 на $49.95. Купих я и после с фактурата отидох в други два магазина, за да си направя комплекта. Летните гуми също. След блек фрайдея има кибер мъндей. Онлайн поръчка за над $200 и дават гифт карта за $50. Аз купих две летни гуми (пак намалени от около $160 на $115), жената купи две и практически цената дойде много приятна. Отделно кредитната карта връща приемлив процент. Като купувахме колата, цена $6999. Ливанец. Теглихме си по една "комшийска" четка и питам, колко искаш. $6800! Аз го погледнах (това след като я бяхме тествали) и казах $6500 и утре идваме да я взимаме (трябва му време за регистрация, търговеца прави това). Оня взе да се тръшка, вика богове, духове, светии и накрая вика. Само защото сме комшии :mhihi: Първите зимни гуми (с джанти) ги купих на 20-тина километра на юг. От Нисан, но практически същия размер. $90 за целия сет, но гумите бяха почти заминали. Питах го, колко иска последно и той се замисли и вика "хайде $60". Една джанта струва повече. А покрай колелата, дето правя и продавам, мога книга да напиша. Жената пък с банките се пазари и ги прави луди.

Иначе историята на един човек, когото познавам от най-ранно детство. Скараха се с баша си и за него остана една ЛАДА 1500. Годината е 1991г. Той продаде Ладата и започна да вкарва коли. После завъртя търговия с чешки кристал. Това гладните 91-93, когато нямаше нищо. Сега е много напред в материала. Участия в Париж-Дакар и т.н. Познавате го. Търговец си е.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Авг 2020, 7:59

Aз съм се опитва да се пазаря, но не ми се получава, накрая обикновено плащам повече от обявената цена. Разбира се, на пазара съм основно купувач, при това - краен (последен... :mhihi: :mhihi: ). Мнооого рядко се е случвало да продам нещо на същата цена (да си върна парите), а за печалба изобщо не е ставало въпрос... Отначало се ядосвах и дразнех, че всички въртят някакви търговии, а само аз съм балък и накрая все съм прецакан. Но после си дадох сметка, че просто не съм търговец и не ставам за "далавери". Тази мисъл някак ме успокои и вече не ми пука - който може, нека търгува, а ние (останалите) ще бачкаме и така... :dunno: :dunno:

В последните години започнах да си правя експеримент - обикалям пазара и ровя из вехториите. Понякога някоя вещ ми "хваща окото" (например някакъв инструмент, електронен часовник, интересна халба за бира, такива неща), преценявам, че това струва повече и се опитвам да я купя възможно най-евтино. Обикновено се кефя на покупката, почиствам и смазвам нещото и... го прибирам някъде в гаража. Но някои неща съм опитвал да пре-продам - снимам нещото и пускам обява с подробно описание. И познайте - вече имам няколко продажби С ПЕЧАЛБА! Примерно съм купил някакъв часовник за 6 лева, сменявам му батерията, почиствам го и го продавам за 15 - реализирам примерно 7 лева печалба. Когато за пръв път взех такива пари (от търговия) се почувствах неудобно, все едно съм ги откраднал... Дори ми се стори нередно да ги сложа при другите си джобни, изкарани с работа. Започнах да ги събирам в отделна кутия и като станаха към 50 лева ги похарчихме за подарък.

Та установих, че за успешна (печеливша) търговия ти трябва специфична компетентност. Ако разбираш от нещо (примерно от запалки), тогава можеш бързо да оцениш някаква запалка, да я купиш изгодно и после да я продадеш с печалба. Но не трябва да излизаш извън сферата си на компетентност, с други думи - ако ти се получава номерът със запалките, не пробвай същото с часовници и ножчета например. Човек не може да разбира от всичко... Другото е, че докато придобиеш въпросната специфична компетентност (докато започнеш да разбираш достатъчно от запалки), ще направиш доста грешки, които може да ти струват скъпо.
Excellent! Steven is my name!

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 21 Авг 2020, 8:11

Ти ме подсети сега, че и аз имам един успех..
Купих си обувки от англия онлайн, с идея да са за лична употреба. Бяха Дънхил, работни.
Всичко супер, ама не съобразих, че ще са супер тежки.. Аз ги взех за разходка, планина и т.н..
Не съм ги носил нито веднъж съответно и ги пуснах, въпреки че са чисто нови - почти наполовина от покупна цена в олх - курец, никой не звъни или не пише, месеци наред..
Накрая се бях отказал, викам ще смъквам обявата, ама за майтап и куриоз качих цената почти двойно!
И ми се обади сериозен пич и ги купи без пазарлък, даже ме пита защо съм ги изпратил за моя сметка :shock:
Печалба май нямах, или е била 10на лева, но още го мисля това нещо.. :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Авг 2020, 8:45

Чакай бе, аз някъде преди година си купих нови работни обувки от Продавалника... Някъде от района на Габрово май дойдоха, номер 42,5. Половинки в жълта кутия, нови, английски, само дето бяха Дънлоп...

Да не би аз да съм те създал като печеливш продавач? Не бих се учудил... :mhihi: :mhihi:
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 21 Авг 2020, 22:20

Не бях влизал тук няколко дни и ето тема за моите води...

Значи дядо ми е бил търговец,баща ми беше търговец и аз учих 4 години търговия. Тогава през 90те се учеше и никой не предполагаше,че държавата че работи само на покупко-продажба без никакъв друг бизнес като производство. Но най важното е,че трябва да имаш и нюх. Както казаха някои колеги по-назад боклука за едни понякога е ценност за други и е хубаво да знаеш как да го продадеш.

През пролетта ходих до един пункт за скрап,че имам още няколко коли за части и от време навреме се налага да изхвърлям боклуци. Там попаднах на едни неща,които знаех,че се търсят понякога. Купих ги всички на килограм за 60 лв и до вечерта ги продадох за близо 3000лв,. Заделих парите и в началото на лятото с тях купих 7-8 дка лозя и сега ще имам и грозде за продаване :ok:

Понякога за такива неща е нужен и късмет,но и да знаеш кое кога и как се търси. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 17 Сеп 2020, 9:16

Според мен всичко, което продава човек, самият той трябва да е убеден в неговото качество и пригодност и чак тогава да го продава.
На второ място и на първо по важност трябва да е описанието на продукта в подробности и възможно най-описателно!
На трето място и на първо по важност е продукта, който се предлага да е почистен много добре и да е сниман добре.
Веднага ще дам примери:
Преди няколко месеца търсех прахосмукачка втора употреба за да си чистя пелетният котел от остатъчната прах.
Харесах една , пратиха ми я...ама то мръсна, гадна, бучи...Но аз имам проблем с връщане на пратките, става ми неудобно и я приех.
Но заради първото впечатления я намразих и съответно исках да я продам.
Разглобих прахосмукачката из основи, почистих всичко, смазах каквото трябва и съответно я пуснах да се продава на цена с 10% нагоре. До 2 часа беше продадена.
Същото, но по-сложна операция преживя предишният ми бус Транспортер Т4.
Беше в доста лошо състояние , но когато реших да го продам, никой нямаше да плати и 1000 лева за него.
Това, което направих бе следното. Оправих му всички забележки и го боядисах отвън и товарното помещение. Аз сам си го изтърках, китосах и боядисах. Добавих му някой елементи за по-добър и свеж вид. Боядисах го със... спрейове , тези, дето ги правят боя по поръчка и го продадох с хилядарка + отгоре, за колкото го бях купил. Тук обаче не може да става въпрос за някаква печалба. Печалбата бе може би около 100-300 лева, но го продадох на цена над "нов внос" и "уникални" в други обяви.
Който иска, мога на лично да му изпратя снимки на "преди и след" , за да види как е станало, като цялата информация как да го боядисам и направя беше почерпена от интернет.
Та това е моето мнение, да сте убедени в качествата на това, което продавате, много добро и пълно описание и да си вдигате телефона, когато пуснете обява , както и да сте приветливи по телефона.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 17 Сеп 2020, 11:48

Е.Димитров написа: както и да сте приветливи по телефона.
Това 90 процента от автоджамбазите не го разбират..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 17 Сеп 2020, 19:55

Е тука един търговец, от който да попивате:
viewtopic.php?f=4&t=440432
От компютри и телефони, през коли, та до зарзават - всичко продава :mhihi:

П.П.: Колко ли хора са изяли банана заради мен... :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 17 Сеп 2020, 21:06

За да си успешен търговец не е важно какво продаваш а как го продаваш . Качествената стока на добра цена се продава почти сама , без много усилия и няма какво много да се напряга човек с нея . При такава стока дето клиента сам ще избира и ще припада от страхотните предимства на продукта ....едно магаре да вържеш ще продава и то не по зле от средностатистическа кръчмарка . Търговията е много повече и се базира на предлагането и приемането на сделка между клиента и търговеца базирана на взаимно доверие . Умение да прецениш клиента колко е готов да остави в магазина , да му предложиш продукт и с по висока или гранична цена на възможностите му . Да подчертаваш предимствата и да пропускаш недостатъците , да играеш от отбора в който ти плащат а не в отбора на клиента . Да му продадеш нещо от което той реално ще е доволен не щото е нацелил качествена стока , а защото е убеден че купува точно "неговия" продукт който той е "избрал" под влияние на търговеца . С други думи да го манипулираш с усмивка , най безскрупулно и той да е доволен накрая . Както казах не случайно тия са изгонени от храма още в библейски времена . От друга страна клиента може да е най долна циганка по голям измекяр и от търговеца , да се пазари и лази по нервите така че в тия неща място за чисти души няма .
Това с културата на обслужване и другите атрибути на контакта с клиента не е търговия , това е въпрос на етикет или кодекс на поведение като минимум набор от правила по скоро който си е характерен за сферата на услугите като цяло .
Дори в големите битаци където зомбитата щъкат и ровят по стелажите търсейки промоции , пак има комуникация между търговец и клиент ..макар и не вербална .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 18 Сеп 2020, 10:57

И как контактът с клиента не е търговия? Всичкото дето изброи е безсмислено, ако ти куцат тия умения.

Много интересна тема. Аз лично съм пълен минус по отношение на тези умения - при личен контакт. По телефон се справям :D.

Колегите са тръгнали в доста посоки и като цяло във всеки коментар има доза истина. Продуктът е важен и много подпомага търговията. Преди 2 години си продадох астрата, мисля, че беше най-скъпата кола в мобилето за този двигател. 92ра, 1.4, никакви екстри, бях я обявил на 1750лв. Повечето вървява с 300-400лв надолу, а имаше и доста на цени от рода на 700-900лв. Аз лично въпросната я купих за 600лв. Обаче снимки - хубави, вънка, интериор, отдолу /доста сериозен селинг поинт за астра Ф/. Описание - подробно /даже малко прекалих/. Накрая я взеха едни цигани за 1300лв, като от колата свалих лети джанти и страхотни гуми, които в последствие продадох за около 400лв, та общо взето от исканата цена от 1750 взех 60-70лв по-малко. Не съм на печалба, щото колата си я карах няколко години и съм си инвестирал в нея, но съм доволен от цената, която взех. Но ако трябваше да продавам някоя изгнила и убита кола, трудно бих си отстоявал цената, като знам какъв боклук е примерно. Едно Е36 го дадох за 2400, а бях дал 3 и нещо година по-рано да го взема, но беше пълен дроб - мотор, окачване, спирачки, гуми - всичко беше леж. Но пък визуално беше супер, лилава, боядисана явно скоро преди аз да я купя, някой добър търговец без проблем щеше да и вземе поне 1000лв отгоре.

В работата същата история, аз съм в позиция Х от доста време, опитах се да променя някои неща във фирмата, и увеличение си исках, но тъй като позицията ми "не изкарва пари на компанията", ми казаха да го духам общо взето. Макар и късно, защото стресът ми увреди жестоко здравето, си дадох сметка, че няма смисъл и ще търся просто друга фирма с подобна или поне-малко по-висока стартова заплата. Пък да видим дали последните години поне малко съм си развил търговските умения и да видим за колко ще се продам :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 18 Сеп 2020, 11:09

И как контактът с клиента не е търговия? Всичкото дето изброи е безсмислено, ако ти куцат тия умения

Контакта с клиента не е част от стоката която продаваш . Това там с тривиалната учтивост и елементарно поведение при контакт с друг човек не е търговия , всеки ще бъде огорчен и отблъснат от грубо и пренебрежително поведение без да е купувач на нещо . Дори в нормалните отношения между хората . Затова не го смятам за нещо присъщо само на търговията , и не съм написал че не е важно - важно е разбира се .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 18 Сеп 2020, 15:01

Не знам дали съм бил добър търговец, но преди 8-9г. изкарвах по 400-500лв. средно в продължение на 2 години :D
Купувах сд-двд плейъри, събуфери, авто усилватели и по рядко джанти. Купувах предимно от ОЛХ. И най-странното е че се кефих на тези лесно изкарани пари повече, отколкото на заплата си :mhihi:
Изображение

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 18 Сеп 2020, 15:14

Явно имаш нюх, защо не опиташ нещо подобно, с по-голям мащаб :roll:

Предишна

Назад към Извън Темата