Постене..

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Ще постите ли тази година?

Не. Не считам за нужно/ необходимо за битието ми
14
48%
Да, но ще спра само едно нещо дето ми харесва
0
Няма гласували
Да, ще спра повече от едно нещо дето ми харесва
3
10%
Да, хардкор постене до посиняване на езика
0
Няма гласували
Александре- не ме занимавай с глупости.
12
41%

Общо гласове : 29
младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Re: Постене..

Мнение от ivanski_2 » 15 Мар 2025, 14:26

Leon написа:
ivanski_2 написа:
Leon написа:2 пъти съм постил преди години - постоянно съм гладен и съм качил 5кг. за 40 дни. На някои хора им се отразява добре, ако са злоупотребявали с храна и с лоша комбинация от храна. Или ако кръвната им група (генетиката) го позволява. "Българската" кухня е много лошо съчетание на макронутриенти като цяло и лишаването от животинската мазнина има някаква логика в определен период от историята. От друга страна, неслучайно при мюсюлманите "постенето" е фастинг, а не лишаване от определена храна. Това е много по-добър подход при хранененто. Както винаги съм казвал, Мохамед е бил адски умен пич, но тия дето са си присвоили наследството му са го употребили неправилно.

Защо фастинга в тази си форма ( да ядеш веднъж на 24 часа ) е по добро от 3 хранения например :dunno:

Има много причини. Когато не постъпва храна повече от 12 часа започват процеси на автофагия (рециклиране на вече негодни клетки и протеини), няма пикове на кръвната захар и инсулин, от там започват процеси на почистване на черния дроб и червата, окисляване на мастни киселини за енергия (производство на кетони, ако е по-продължителен фастинг), щитовидната жлеза успява да балансира съотношението в производството на хормони без да я рита инсулин постоянно (неслучайно всички с хашимото имат и някаква форма на инсулинова резистентност), M-тор синтезът се забавя (да, това е процесът, от който растат мускулите, колкото и да не ни харесва), което води до забавено стареене на клетките, подобрява се инсулиновата чувствителност на митохондриите, улеснява се хомеостазата, списъкът с ползи от фастинга е доста дълъг. Човекът е еволюирал хиляди години в нормално състояние на недохранване, затова сме толкова адптивни и всеядни. Изобилието на храна в последните 50-60 години е неестествено и ни вреди, защото генетично ни е заложено да ядем много като има. А яденето три пъти на ден е цивилизационна измислица (това е отделна тема), не физиологична нужда. Създателите на религиите някак са ги знаели тези неща без модерна наука, а Мохамед направо си е бил гуру в храненето дори по днешни стандарти.

Ясно , мерси.
Аз се чувствам доста по-добре като ям само вечер ( от няколко месеца ), също чисто логистически ми е много лесно през деня да не мисля за ядене.
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 15 Мар 2025, 20:51

Създателите на религиите някак са ги знаели тези неща без модерна наука, а Мохамед направо си е бил гуру в храненето дори по днешни стандарти.
Религиозните догми нямат нищо общо , кашерната храна е адаптиран за региона модел съобразно културните особености. Наложени са постепенно като част от атрибутите на религията за да се облажват поповете докато раята стои на пост и молитва. Хората са били гладни и недохранени и без тия пости . По тия ширини животни се колят традиционно по коледа , заради запазването на месото при зимните студове . За да не преяждат селяните поповете са им сложили коледни и великденски пости точно когато има винце и месце да им е гадно и да се срамуват . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 16 Мар 2025, 1:39

Jordana написа:
Създателите на религиите някак са ги знаели тези неща без модерна наука, а Мохамед направо си е бил гуру в храненето дори по днешни стандарти.
Религиозните догми нямат нищо общо , кашерната храна е адаптиран за региона модел съобразно културните особености. Наложени са постепенно като част от атрибутите на религията за да се облажват поповете докато раята стои на пост и молитва. Хората са били гладни и недохранени и без тия пости . По тия ширини животни се колят традиционно по коледа , заради запазването на месото при зимните студове . За да не преяждат селяните поповете са им сложили коледни и великденски пости точно когато има винце и месце да им е гадно и да се срамуват . :mhihi:

Аз пък си мислех, че за това плащаме на поповете да седят на пост и молитва, да преговарят с Господа да не ни изтреби, иначе за какво са ни ? :ok:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 16 Мар 2025, 6:26

Напълно вярно , те са медиатор между бога и набожните миряни . Но израза " Наял се като попско дете на задушница " е напълно адекватен . Поповете като облажват през пости е обикновено от податките , а което е дадено от сърце не е грях :ok: Ето нещо интересно за прословутия обичай да се изпуска дим от комина когато кардиналите на конклава избират новия наместник на бога . Такъв НЕ екологичен модел с изпускане на бял/черен дим не е имало първоначално , това се налага от обстоятелствата ...
...Папа Григорий X (1271-1276) e избран тогава, но след като местните жители на Витербо събарят покрива на сградата, където се заседава, за да може дъждът да намокри кардиналите, също им спират храната и водата, за да побързат с избирането.
По него време ватиканския хълм е доста занемарен квартал на Рим , неприветливо място със мизерен сграден фонд. Затова кардиналите се събират във Витербо , градът е бил част от папските имоти и миряните хранят и поят скъпите гости докато изберат новия наместник на бога . Обаче 5 години .....на всеки вярвящ ще му дойде в повече . Злите езици твърдят че местните селяни направо са ги заключили поповете в храма без печени кокошки и вино , с условието да покажат чрез димен сигнал когато са избрали нов шеф . Така че всички заинтересовани да видят и да се свали социалното напрежение във Витербо. Така гладът и жаждата са ги принудили да прекратят това 5 годишно безобразие , което вероятно е една от най големите ползи на постенето . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Ееее шейсе
Мечтае да кара: кънки

Мнение от E34 » 16 Мар 2025, 10:07

alx написа:...в Библията пише, че Христос не е ял и пил нищо 40 дни....

Първоначално в ранните си години христианският пост е абсолютно строг, като при мюсюлманите сега. Молитва и никаква храна и вода до ЗАЛЕЗ СЛЪНЦЕ. Това са имали впредвид в Библията. Лично аз от пет години спазвам месеца Рамадан. Това означава пълен пост до залез слънце в рамките на един лунен месец. Ползите са ОГРОМНИ, малка книжка може да се напише. Допълвам, че през този месец по никакъв начин не се спират тренировките или се променя ежедневието, тоест партито е пълно.
" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост

Потребител
Аватар

Мнение от MayDay » 20 Мар 2025, 11:31

"Постенето е една необходимост за уякчаване на волята. Това, което се иска от вас, е за ваше добро – умствено, физическо и духовно. Постенето е почивка. Постенето, това е начин за обновление на човешкия организъм. В постенето по-лесно става заздравяването, отколкото, ако яде."

един ден от 1ви месец - 24 часа без храна и вода
един ден от 2ри месец - 36 часа без храна и вода
един ден от 3ти месец - 48 часа без храна и вода
на 4тия месец се почва отначало и повтаря горното тримесечие през цялата година
който и ден да се избере, всеки си има специфично влияние

захранването след поста е от крайно значение - лека храна и малко количество

съчетае ли се написаното с духовен и умствен пост, то... ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 20 Мар 2025, 11:39

ivanski_2 написа:
Leon написа:
ivanski_2 написа:
Leon написа:2 пъти съм постил преди години - постоянно съм гладен и съм качил 5кг. за 40 дни. На някои хора им се отразява добре, ако са злоупотребявали с храна и с лоша комбинация от храна. Или ако кръвната им група (генетиката) го позволява. "Българската" кухня е много лошо съчетание на макронутриенти като цяло и лишаването от животинската мазнина има някаква логика в определен период от историята. От друга страна, неслучайно при мюсюлманите "постенето" е фастинг, а не лишаване от определена храна. Това е много по-добър подход при хранененто. Както винаги съм казвал, Мохамед е бил адски умен пич, но тия дето са си присвоили наследството му са го употребили неправилно.

Защо фастинга в тази си форма ( да ядеш веднъж на 24 часа ) е по добро от 3 хранения например :dunno:

Има много причини. Когато не постъпва храна повече от 12 часа започват процеси на автофагия (рециклиране на вече негодни клетки и протеини), няма пикове на кръвната захар и инсулин, от там започват процеси на почистване на черния дроб и червата, окисляване на мастни киселини за енергия (производство на кетони, ако е по-продължителен фастинг), щитовидната жлеза успява да балансира съотношението в производството на хормони без да я рита инсулин постоянно (неслучайно всички с хашимото имат и някаква форма на инсулинова резистентност), M-тор синтезът се забавя (да, това е процесът, от който растат мускулите, колкото и да не ни харесва), което води до забавено стареене на клетките, подобрява се инсулиновата чувствителност на митохондриите, улеснява се хомеостазата, списъкът с ползи от фастинга е доста дълъг. Човекът е еволюирал хиляди години в нормално състояние на недохранване, затова сме толкова адптивни и всеядни. Изобилието на храна в последните 50-60 години е неестествено и ни вреди, защото генетично ни е заложено да ядем много като има. А яденето три пъти на ден е цивилизационна измислица (това е отделна тема), не физиологична нужда. Създателите на религиите някак са ги знаели тези неща без модерна наука, а Мохамед направо си е бил гуру в храненето дори по днешни стандарти.

Ясно , мерси.
Аз се чувствам доста по-добре като ям само вечер ( от няколко месеца ), също чисто логистически ми е много лесно през деня да не мисля за ядене.

Да имаш предвид,че напитките също спират автофагията.
Тоест може да пиеш вода или кафе, чай също, но чисти.

Ако пиеш кафе с мляко, приемаш напитки със захар, прекъсваш автофагията.

Има храни и продукти които засилват автофагията, много от тях може да си купите от колегата Иво (keto-bg сайта)

Също в сайта има много информация по тая тема и други полезни, които се интересува :ok:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 20 Мар 2025, 12:34

Нещата с автофагията не са толкова еднозначни колкото ги представяте . Това е генетично обусловен процес който протича постоянно в клетката . Не започва с гладуването и не свършва с него . Механизъм клетката да разгражда счупени протеини вируси и патогени да осигурява енергия в екстремни условия като разгражда дори и здрави органели . И не е толкова селективен както го представяте , разгражда се всичко което е маркирано за унищожение от лизозомите . Прекомерното засилване на автофагията води до разграждане на миоцити и дори може да допринесе за развитието на заболявания като сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето и хипертрофия на миокарда. Така че за здрав човек с нормален метаболизъм няма особена нужда от подобно "натискане" метаболитните процеси в определена посока . За хора с дегенеративни изменения от възраста пък е още повече под въпрос колко е полезно . Изначално трябва да е ясно че биохимията на човешката клетка е така устроена че поради огромния брой взаимно съврзани процеси нищо не е еднозначно със полезен ефект на 100% . Дори и най правлиното хранене само с чисти продукти балансирано калорийно и т.н е в някаква степен е вредно защото е генератор на свободни радикали .

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 20 Мар 2025, 14:52

В днешно време, дори ако се смятаме за здрави, не всичко е толкова чисто, колкото изглежда.
Храната в ресторантите, често с неясен произход и съдържаща пестициди и химикали, може да доведе до натрупване на токсини, на които клетките ни са изложени ежедневно.
Затова, дори ако не се усещаме болни, активирането на автофагията отвреме на време може да е необходим "рестарт" за организма.
Това не е просто "натискане" на метаболитните процеси, а начин да се компенсира за предизвикателствата на съвременната среда и да се поддържа клетъчната ни чистота и функция.

Редовното стимулиране на автофагията може да предотврати натрупването на увредени клетъчни компоненти и свободни радикали, които с времето водят до хронични заболявания.
Превантивната стратегия чрез контролирани периоди на гладуване според мен е необходимост за поддържане на оптималното клетъчно здраве.

Особено в градове като София, където замърсяването на въздуха и негативното въздействие на околната среда са сериозен проблем, клетките ни ежедневно са изложени на допълнителен стрес от вредни частици и окислителни агенти. Реално тези фактори водят до повишен окислителен стрес и увреждания, а автофагията играе ключова роля в изчистването на увредените клетъчни компоненти и защита на организма.

Ако почнеш да правиш "автофагия" след като вече имаш диагностицирано заболяване, значи леко си позкъснал, и то не малко, а значително.
Поддържането на редовна автофагична активност е начин да се осигури защита и дългосрочна стабилност на организма, преди малките проблеми да се превърнат в сериозни такива.

Така,че да кажеш че "автофагията" е само за болни хора е леко казано несериозно.
Защото с това което съм те цитирал долу, точно това се разбира.

Jordana написа: Така че за здрав човек с нормален метаболизъм няма особена нужда от подобно "натискане" метаболитните процеси в определена посока .

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 20 Мар 2025, 15:30

MayDay написа:"Постенето е една необходимост за уякчаване на волята. Това, което се иска от вас, е за ваше добро – умствено, физическо и духовно. Постенето е почивка. Постенето, това е начин за обновление на човешкия организъм. В постенето по-лесно става заздравяването, отколкото, ако яде."

един ден от 1ви месец - 24 часа без храна и вода
един ден от 2ри месец - 36 часа без храна и вода
един ден от 3ти месец - 48 часа без храна и вода
на 4тия месец се почва отначало и повтаря горното тримесечие през цялата година
който и ден да се избере, всеки си има специфично влияние

захранването след поста е от крайно значение - лека храна и малко количество

съчетае ли се написаното с духовен и умствен пост, то... ;)

48 часа без вода? 72 часа без вода е общоприето да е границата след която започват много лоши неща дати се случват. Особено ако е горещо…

Аз лично повече от 24 часа без вода не бих се пробвал освен ако не се стекат така обстоятелствата…
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 20 Мар 2025, 15:34

Някои ги е напекло слънцето, дори да не извършваш никаква физическа дейност ....24 без вода е тежък стрес за тялото .

ентусиаст
Аватар

Мнение от DigitalExile » 20 Мар 2025, 15:45

Аз повече от 8 часа без вода не бих пробвал.
Храна да.. ама вода.. пас, няма шанс. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Сеат Толедо 1.8 20V AGN
Мечтае да кара: Елинор :)

Мнение от Ивайло Димов » 20 Мар 2025, 15:48

Водата е извор на живот, да се лишаваш от вода е есктремизъм и фанатизъм граничещ с липса на здрав разум ако го правиш умишлено. Без храна съм издържал 24 часа ....без вода не съм се пробвал, нямам и намерение.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 21 Мар 2025, 8:30

Човека за вода е писал. Може да ходи при Д-р Радева :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 21 Мар 2025, 13:32

1мл вода на всяка калория е минимума който задължително си иска организма за да получи енергия . Това е отделно от температурната регулация чрез потене , отделно от работата на бъбреците и урината , отделно всичко друго за което е нужна вода в хомеостазата на организма .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата