Газова тема
Модератор: Общи модератори
51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Газова тема
Пластмасовите щуцери не са проблем , ако са от читава пластмаса . Но то в момента почти всичко е китай така че всичок е възможно Особено при газовите инжектори и електрониката няма марково не марково то всичко е копирано . Тези рейл 2ома ги гледах , мислех да взема такива но те са практически същите като 3 ома блак боди рейката . В момента съм с такава със сигурност е турска или китайска . Имам оригинален рейл купуван 2005-6 и се различава от тези . Тази на колата вече е на 100 000км , работи отлично но викам да взема нещо ново . Газаджийството ми е малко като хоби .
Затова взех Дакота 2 ома , още не съм я монтирал .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Двигателист
- Потребител
-
- Кара: TOYOTA
Jordana написа:Пластмасовите щуцери не са проблем , ако са от читава пластмаса ... .
Да , но за парите, за които се продават елементи за газови уредби и то не продажните, а доставните цени, трябва да ти е ясно, че е проблем. Металните са достатъчно евтини, но много по-надеждни. И за да не съм голословен. Някога имах редуктрор-изпарител OMVL CPR. Първите му версии с месингови щуцери (или някаква подобна сплав, да не говоря глупости). Нямаше проблеми, но когато се скапа, за да не правя прераборки по закрепване и т.н., го смених със същия, но вече с пластмасови щуцери. Еми, докато спре сълзенето на антифриза се спуках от дозатягане. Същото и за изхода за изпарен пропан-бутан. Тези за антифриз станаха елипсовидни от скобите (винтови, не пружинни), а изхода за изпарен газ се смачка по скобата. Там затягах повече, но нямаше как, колата беше на 1.4 бар газ и особено зимата под нулата се усещаше миризмата на одоранта. След стягането, всичко се оправи, но както казах щуцера се деформира много, което не е сериозно според мен, когато става въпрос за запалими газове.
Лудия.
Jordana написа:Тези рейл 2ома ги гледах , мислех да взема такива но те са практически същите като 3 ома блак боди рейката .
На двуомовите им дават няколко десети от милисекундата да са по-бързи
При мен драмата е, че за постигна добра ламбда в големите натоварвания със смотан изпарител, трябва да вдигна диференциалното налягане така, че на празен ход газовите времена са ми под 3 милисекунди. СимГаз компютъра има само линейна графика, няма по обороти и т.н. И трите милисекунди на 3 омовите ми идват съвсем малко недостатъчни и омазват празния ход.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Аз до колкото съм гледал тестове на тия инжектори рейл 2 ома блак боди характеристиката им е същата като на 3 ома . Дори 3 ома даваха малко по голям дебит , но това е доста относително . Зависи от калибрирането на хода , най добре работят около 0.5 тези инжектори . Максималните им времена не трябав да превишават 20 мс иначе омазват , минималните не трябва да падат под 3.7мс Ако искаш да вдигнеш времената на празен ход просто намали налягането на изпарителя , или сложи по малки дюзи не повече от 1.8..2мм Понякога дори с 3 ома инжектоите може да се подобри малко ситуацията ако се задават че са 2 ома . Променят се някои моменти в импулса който подава газовия комп . Тези инжектори почват да тракат грозно когато се премачка о пръстенчето на дъното на буталото което демпферира инжектора . Ако са в кондиция чуват се , но шума е подобен на съвсем слабо цъкане и се чува ако се заслушаш специално за него .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Пробвал съм какво ли не.
С по-големи разпробивки получавам добра ламбда на големите натоварвания, при ниско диференциално. Но тогава празния ход няма сгласяване.
С по-малки разпробивки прания ход е 4-5 милисекунди, но в големите натоварвания избива на бедно, или трябват времена над 25 милисекунди, което е повече от двойно на бензиновите.
Оптималното, което съм постигнал е това 2.8 милисекунди газови времена на празен ход. И при максимално натоврване поддържа стабилно ламбда 0,88 при не повече от 20мс времена.
2 ома Rail Apache държат на такива времена безпроблемно.
П.С. Апачтио си тракат, може би защото е по... орязано самото тяло на рейката, но са по-шумни от стандартните Rail. На затворен капак се чуват като цъкане - да, но на отворен си е тракене като дизел сутрин при -20 градуса.
П.С.2. Разпробивките са ми на 1,5 милиметра. На 1.6 не мога да направя празния ход, а на 1,4 не ми стига газ във високите.
Мислех че няма да имам този проблем с томасетото. Но и с него е същото.
Има и друго. Изолирал съм картерната и резервоарната ветилации. Във всмукателния колектор вилиза само въздух, само през дросела. На затворен дросел налягането в колектора ми е 0,3бара. И при малко налягане на газта получавам голямо диференциално налагане. Може и това да е допринесло за драмата, но няма сила която да ме накара да върна картерната гняс обратно в чистия ми колектор.
М52 двигателите работят на ламбда 1.00, заради екологията. При тези двигатели, от 3/4 до пълно натоварване няма адаптации, които да държат двигателя в ламбда 1.00. В този диапазон, на газ може да се настрои на ламбда 0,88, при която се постига максимална мощност за атмосферен двигател.
Предвид, че при ламбда 1,00, AFR за бензин е 14,7, a за газ е 15,3 (около 4% разлика), а ние повишим горивото с 12% на газ до ламбда 0,88 или AFR на газ 13,4. То повишаваме мощността с до 8% на газ спрямо тази на бензин, която е закована на ламбда 1,00.
Не получаваме пълните 12% мощност защото заместваме количество въздух, с количество гориво - 4%. И за това стигаме максимум 8% повече мощност при лабораторни условия. При реални можем да постигнем 2% до 6%, в зависимост от много фактори.
Всъщност това правят "маперите" при чип-тунингите, но пренаписват горивните карти на бензина до горните стойности.
П.С. Реално не получаваме повече мощност от газта спрямо бензина. Просто на газ можем да контролираме горивото, така че да получим максималната мощност на двигателя, без екологични ограничения. Докато на бензин не можем. Не и без да "вземем хляба" на маперите
И дефакто правилм лек "чип тунинг" на газ, спрямо стоковия бензин.
С по-големи разпробивки получавам добра ламбда на големите натоварвания, при ниско диференциално. Но тогава празния ход няма сгласяване.
С по-малки разпробивки прания ход е 4-5 милисекунди, но в големите натоварвания избива на бедно, или трябват времена над 25 милисекунди, което е повече от двойно на бензиновите.
Оптималното, което съм постигнал е това 2.8 милисекунди газови времена на празен ход. И при максимално натоврване поддържа стабилно ламбда 0,88 при не повече от 20мс времена.
2 ома Rail Apache държат на такива времена безпроблемно.
П.С. Апачтио си тракат, може би защото е по... орязано самото тяло на рейката, но са по-шумни от стандартните Rail. На затворен капак се чуват като цъкане - да, но на отворен си е тракене като дизел сутрин при -20 градуса.
П.С.2. Разпробивките са ми на 1,5 милиметра. На 1.6 не мога да направя празния ход, а на 1,4 не ми стига газ във високите.
Има и друго. Изолирал съм картерната и резервоарната ветилации. Във всмукателния колектор вилиза само въздух, само през дросела. На затворен дросел налягането в колектора ми е 0,3бара. И при малко налягане на газта получавам голямо диференциално налагане. Може и това да е допринесло за драмата, но няма сила която да ме накара да върна картерната гняс обратно в чистия ми колектор.
Двигателист написа:Добре си писал, но цитираното конкретно, не ми е много ясно как се получава на практика, ако бензиновата уредба е наред.cerberus написа:…Разлика във вървенето между двете горива, ако има тя е в полза на газта....
М52 двигателите работят на ламбда 1.00, заради екологията. При тези двигатели, от 3/4 до пълно натоварване няма адаптации, които да държат двигателя в ламбда 1.00. В този диапазон, на газ може да се настрои на ламбда 0,88, при която се постига максимална мощност за атмосферен двигател.
Предвид, че при ламбда 1,00, AFR за бензин е 14,7, a за газ е 15,3 (около 4% разлика), а ние повишим горивото с 12% на газ до ламбда 0,88 или AFR на газ 13,4. То повишаваме мощността с до 8% на газ спрямо тази на бензин, която е закована на ламбда 1,00.
Не получаваме пълните 12% мощност защото заместваме количество въздух, с количество гориво - 4%. И за това стигаме максимум 8% повече мощност при лабораторни условия. При реални можем да постигнем 2% до 6%, в зависимост от много фактори.
Всъщност това правят "маперите" при чип-тунингите, но пренаписват горивните карти на бензина до горните стойности.
П.С. Реално не получаваме повече мощност от газта спрямо бензина. Просто на газ можем да контролираме горивото, така че да получим максималната мощност на двигателя, без екологични ограничения. Докато на бензин не можем. Не и без да "вземем хляба" на маперите
И дефакто правилм лек "чип тунинг" на газ, спрямо стоковия бензин.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
В такъв случай вариант е "бързи" инжектори с по голям дебит , за да се постигнат максимално ниски времена в ниските обороти и да имат дебит във виоките без да се налага да слагаш голем коефициенти там. Другия вариант е изпарител като алекс шарк турбот , адаптивно повишаване на налягането според товара .
Jordana написа:...
Е нали идеята да е на газ, е да е еФтинко. Не да сложа нещо с възможностите и цената на нитро система.
Имам си едни психологични отклонения относно цената, която трябва да струва един изпарител...
Още повече, ако мога да го компенсирам успешно със софтуерни настройки.
П.С. Всичко си ми работи като часовник, че и по-добре. (да чукна на дърво) За момента не търся съвет... фукам се!
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Да , разбрах още в началото че е риторичен въпрос и че всичко е наред . 

- Двигателист
- Потребител
-
Неслучайно ти бях написал „течна фаза“ и „принудително пълнене“, но ти ги пропускаш.
Да, от 30-40 години, бензиновите двигатели с впръскване пред клапана се управляват по този начин. В общият случай до определено натоварване, както пишеш и ти, се гони стехиометрична смес (0.99-1.00), посредством корекция по обратна връзка от кислородната сонда. След това, в мощностните режими 0.85-0.90. Тоест на газ (изпарена) в closed loop, няма как да получиш допълнителна мощност, а по-ниска, просто защото калоричноста при равно количество стехиометрични гориво-въздушни смеси на бензин и пропан-бутан е различна е в полза на бензина. Дотук добре.
В режимите, където ламбда сондата се игнорира (open loop) и се впръсква по основна карта, ти добре правиш сместа на газ обогатена, защото иначе ще сготвиш двигателя, но в тези режими и на бензин е обогатена и отново мощността ти пада на газ. Като в тези режими има два фактора, които убягват на доста хора, оставяйки настрана просто по-ниската калоричност на газо-въздушната смес.
Първо – в тези режими на бензин, имаш леко повишаване на коефициента на пълнене, на първо място от малкия заместващ обем на бензина, защото е течен и на второ място от охлаждането на прясното работно вещество, вследствие на изпарението на бензина.
Второ – коефициента на пълнене на газ пада и от въздушното отношение, което е различно на газ, както отбеляза и ти, но не доста хора не разбират негатива на това отношение (пропорция). Ще се опитам да го обясня максимално просто, за да се разбере, защо се влошава пълненето от различния AFR. Както писа ти, за бензин е 14.7:1, а за пропан бутан около 15.5-15.6 в зависимост от пропорциите на пропан и бутан. Сега си представи, че на пълна газ (максимално натоварване) в някакъв установен честотен режим двигателят може да засмуче 14,7 кг въздух (не се хващайте за стойността, взимам я за по-ясно, иначе реално е много повече). Ако ти подадеш 1 кг бензин (ламбда 1.00) ще получиш някаква мощност + пълно изгаряне на теория. Минаваш на газ. За същото упражнение обаче ти трябват 15.5 кг въздух, но те няма как да влязат в двигателят ти, защото са над максимума. Разбираш ли? И ти не можеш да да изгориш 1 кг пропан-бутан, просто защото не можеш да му осигуриш въздуха и трябва да се задоволиш с 0.95 кг. Тоест губиш. Като ги превърнем в литри, губиш още...
С други думи, каквото и да правиш, не можеш да достигнеш ефективната мощност на бензин.
Сега, конкретно по твоя случай. Според мен, няма нужда да преобогатяваш на газ (под 0.90-0.95), защото ти не можеш да се възползваш от охлаждане на сместта и просто товариш катализатора с въглеводороди (освен, ако не си го махнал, че като прочетох, за картерната вентилация... надявам се, че не си я остовил отворена в атмосферата, защото картертерните газове са много токсични за хората).
При тези режими и на бензин няма екологични ограничения. Работи се обогатена смес за максимална мощност.
Явно че диапазона при твоят двигател е голям, защото почти си оправил високите режими, но празния ход е проблем, но и за бих предпочел този вариант.
Колко всъщност ти пада налягането на максимален режим?
И каква сонда използваш? Предполагам AFS (планарна), защото даваш доста точни стойности на ламбда, което няма как да стане с обикновенна кислородна сонда?
cerberus написа:М52 двигателите работят на ламбда 1.00, заради екологията. При тези двигатели, от 3/4 до пълно натоварване няма адаптации, които да държат двигателя в ламбда 1.00. В този диапазон, на газ може да се настрои на ламбда 0,88, при която се постига максимална мощност за атмосферен двигател.
Да, от 30-40 години, бензиновите двигатели с впръскване пред клапана се управляват по този начин. В общият случай до определено натоварване, както пишеш и ти, се гони стехиометрична смес (0.99-1.00), посредством корекция по обратна връзка от кислородната сонда. След това, в мощностните режими 0.85-0.90. Тоест на газ (изпарена) в closed loop, няма как да получиш допълнителна мощност, а по-ниска, просто защото калоричноста при равно количество стехиометрични гориво-въздушни смеси на бензин и пропан-бутан е различна е в полза на бензина. Дотук добре.
В режимите, където ламбда сондата се игнорира (open loop) и се впръсква по основна карта, ти добре правиш сместа на газ обогатена, защото иначе ще сготвиш двигателя, но в тези режими и на бензин е обогатена и отново мощността ти пада на газ. Като в тези режими има два фактора, които убягват на доста хора, оставяйки настрана просто по-ниската калоричност на газо-въздушната смес.
Първо – в тези режими на бензин, имаш леко повишаване на коефициента на пълнене, на първо място от малкия заместващ обем на бензина, защото е течен и на второ място от охлаждането на прясното работно вещество, вследствие на изпарението на бензина.
Второ – коефициента на пълнене на газ пада и от въздушното отношение, което е различно на газ, както отбеляза и ти, но не доста хора не разбират негатива на това отношение (пропорция). Ще се опитам да го обясня максимално просто, за да се разбере, защо се влошава пълненето от различния AFR. Както писа ти, за бензин е 14.7:1, а за пропан бутан около 15.5-15.6 в зависимост от пропорциите на пропан и бутан. Сега си представи, че на пълна газ (максимално натоварване) в някакъв установен честотен режим двигателят може да засмуче 14,7 кг въздух (не се хващайте за стойността, взимам я за по-ясно, иначе реално е много повече). Ако ти подадеш 1 кг бензин (ламбда 1.00) ще получиш някаква мощност + пълно изгаряне на теория. Минаваш на газ. За същото упражнение обаче ти трябват 15.5 кг въздух, но те няма как да влязат в двигателят ти, защото са над максимума. Разбираш ли? И ти не можеш да да изгориш 1 кг пропан-бутан, просто защото не можеш да му осигуриш въздуха и трябва да се задоволиш с 0.95 кг. Тоест губиш. Като ги превърнем в литри, губиш още...
С други думи, каквото и да правиш, не можеш да достигнеш ефективната мощност на бензин.
Сега, конкретно по твоя случай. Според мен, няма нужда да преобогатяваш на газ (под 0.90-0.95), защото ти не можеш да се възползваш от охлаждане на сместта и просто товариш катализатора с въглеводороди (освен, ако не си го махнал, че като прочетох, за картерната вентилация... надявам се, че не си я остовил отворена в атмосферата, защото картертерните газове са много токсични за хората).
cerberus написа:Просто на газ можем да контролираме горивото, така че да получим максималната мощност на двигателя, без екологични ограничения.
При тези режими и на бензин няма екологични ограничения. Работи се обогатена смес за максимална мощност.
Явно че диапазона при твоят двигател е голям, защото почти си оправил високите режими, но празния ход е проблем, но и за бих предпочел този вариант.
Колко всъщност ти пада налягането на максимален режим?
И каква сонда използваш? Предполагам AFS (планарна), защото даваш доста точни стойности на ламбда, което няма как да стане с обикновенна кислородна сонда?
Лудия.
- mr_petroff
- младши ентусиаст
-
- Кара: X4 G02,HYMER,116i,320d,Toyota и ски
- Мечтае да кара: BMW 2002 tii
Баси , аз от както е сложена газовата на единичката /7 год. 83 к.км./ нищо не съм пипвал , като ви четох дискусията направо се зачудих как се движи машинката 
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
А аз нищо не разбрах от всичките настройки, дето правите, ама се сетих, за нещо, което така и не можах да понеса - тва тракане на дюзите като мине на газ. Дори в купето го чувах на комбито. Най-вероятно никога не са обслужвани де, ама на всяка кола на газ съм чувал тва тракане и честно казано ми е достатъчна причина да не слагам газ на дейли м52-то. Не мога да го понасям. Бащата сложи газ на шкодилака, ама той 4 цилиндров и без тва никак не е тих мотор, ама м52-то е като часовник и е супер тихо на празен ход, та всички нови шумове се чуват..

- barty
- старши ентусиаст

-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: Skoda oStavia
mr_petroff написа:Баси , аз от както е сложена газовата на единичката /7 год. 83 к.км./ нищо не съм пипвал , като ви четох дискусията направо се зачудих как се движи машинката
Филтри не сменяш ли?
Но ако искаш да продължаваш да караш безпроблемно, то не ходи на газаджия
На старият Мерцедес, с нова уредба Романо, отивам за смяна на филтри, все още в гаранция.
Виждам че газаджията свързва лаптопа и му казвам "Колата е перфектна! Не пипай!!!"
А той да проверил нещо. Не, нищо не гледай. Но той е гАз, пипна
После си игра сумата ти време да оправи настройките.
Това е в Романо София.
- Двигателист
- Потребител
-
За много години! Бъдете здрави!
Всъщност проблемите, които описва cerberusи които са характерни при газифицирането с изпарена фаза, а именно - хем да работят дюзите само в линейнта си част, хем с някакви малки времена на мин.празен ход, хем на макс да не остават отворени, или по-скоро да работят до 18-20 мс. Максималните времена са ограничени от времето за горивен цикъл при високи обороти, но ако има и променливи фази на газоразпределение, това допълнително стеснява времевия прозорец. За целта дълги години производителите работиха в посока на бързодействие на дюзите. От доста години Принс предлагат редуктор-изпарител с електронно управление на налягането, който решава тези проблеми доста елегантно, но за съжаление май работи само с техните контролери. Доста силен е - 370 kW и би трябвало да храни без проблем доста двигатели.
Аз се нядявах, че за толкова години поляците да пуснат подобни алтернативи и съответните електронни блокове, или софтуерни ъпдейти, за да стане по-достъпно, но поне аз не знам да има такава алтернатива все още. Самият редуктор е около 400-500 лв, но работи само с тяхната система, която си е доста скъпа.
Всъщност проблемите, които описва cerberusи които са характерни при газифицирането с изпарена фаза, а именно - хем да работят дюзите само в линейнта си част, хем с някакви малки времена на мин.празен ход, хем на макс да не остават отворени, или по-скоро да работят до 18-20 мс. Максималните времена са ограничени от времето за горивен цикъл при високи обороти, но ако има и променливи фази на газоразпределение, това допълнително стеснява времевия прозорец. За целта дълги години производителите работиха в посока на бързодействие на дюзите. От доста години Принс предлагат редуктор-изпарител с електронно управление на налягането, който решава тези проблеми доста елегантно, но за съжаление май работи само с техните контролери. Доста силен е - 370 kW и би трябвало да храни без проблем доста двигатели.
Аз се нядявах, че за толкова години поляците да пуснат подобни алтернативи и съответните електронни блокове, или софтуерни ъпдейти, за да стане по-достъпно, но поне аз не знам да има такава алтернатива все още. Самият редуктор е около 400-500 лв, но работи само с тяхната система, която си е доста скъпа.
Лудия.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Има и полски , и руски има . Такъв режим на работа обикновено го наричат PRINS режим , щото е приложен при тях като вариант . Може и класически изпарител да работи по този начин , може и от тези системи с изпарител без мембрана . Това е много проста система , изпарителя има само един клапан който дроселира газта и пак подава газова фаза според нуждата на мотора .
Ето това е сигма , цялата работа на клапана в редуктора се управлява с РWM сигнал от елктрониката . Много подобно е на електронно ТРВ...
https://xn--80abghjdc5byb.xn--p1ai/cata ... 502555b-2/
Ето това е сигма , цялата работа на клапана в редуктора се управлява с РWM сигнал от елктрониката . Много подобно е на електронно ТРВ...
- Двигателист
- Потребител
-
Jordana написа:Има и полски , и руски има . Такъв режим на работа обикновено го наричат PRINS режим , щото е приложен при тях като вариант . Може и класически изпарител да работи по този начин , може и от тези системи с изпарител без мембрана . Това е много проста система , изпарителя има само един клапан който дроселира газта и пак подава газова фаза според нуждата на мотора .
Знам как работи. Къде се продава и монтира в България? Някой с такъв, на практика?
Лудия.
51 мнения
• Страница 3 от 4 • 1, 2, 3, 4