Демографска криза
Модератор: Общи модератори
- hackermania
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: с усмивка.
- Мечтае да кара: колата си до пенсия.
- Детайли за колата: разглезена
Re: Демографска криза
Изнежени мъже и измъжкарели жени. Апартаментът бил малък, колата била малка/бавна, парите били малко. Хората имат псевдо-желание за деца, но само се страхуват, чакайки перфектен момент, перфектен човек и т.н. Ако имаш желание, намираш начин. Никой не иска да се сблъсква с трудности и затова ги отбягва с оправдания. Никога не е било лесно да имаш и да отглеждаш деца, а и никога няма да бъде. Искат се компромиси, които модерното егоистично население не иска да прави.
- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
Kroki написа:По принцип е много по-евтино да си викаш и да не се занимаваш.... но после май става кофти, като по празници няма никой...
По празниците каките почиват ли

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
hackermania написа:Изнежени мъже и измъжкарели жени. Апартаментът бил малък, колата била малка/бавна, парите били малко. Хората имат псевдо-желание за деца, но само се страхуват, чакайки перфектен момент, перфектен човек и т.н. Ако имаш желание, намираш начин. Никой не иска да се сблъсква с трудности и затова ги отбягва с оправдания. Никога не е било лесно да имаш и да отглеждаш деца, а и никога няма да бъде. Искат се компромиси, които модерното егоистично население не иска да прави.
Това са най-основните причини и според мен.
Хората са вглъбени в себе си и си живеят живота често в собствен мехур извън реалния свят.
За една кола, куче/котка или дори парцал/телефон, ще разследват месеци, докато изберат, какво остава за половинка за семейство, камо ли деца, ами ако объркат?
За това ще им трябват 2-3 живота време, следователно няма как да стане, отделно, че те едвам имат време за себе си и не могат да се съобразяват с никой за нищо, дори за най-дребните неща. От едни години нагоре става много трудно, а след още малко невъзможно дори за съвместно съжителство с някой, камо ли с деца.
Над 1/3 от познатите ми са сами или в най-добрите случаи с някой за няколко месеца, но с годините става все по-рядко и за по-малко време.
Повечето са 40 и 40+ си признават, че вече не се виждат с деца в бъдеще, остава на 50+ да започва да се занимава с първо дете, че те ще скочат през прозореца на третия ден.
Нито един от тези много познати и приятели не е беден, дори напротив. Много по-често срещано е по-беден с дете/деца, отколкото на възраст над средно ниво и сам, уж искащ семейство и деца.
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
Много теоретици, много нещо.... на практика се оказва, че трябва да кихаш по 1000 евро на месец на чаве за детска градина в София и да се молиш директора да не е сложил камери в тоалетните, да не си пресече пътя с локалите или да не го закачат на фентанил отрепките с чадър от другите отрепки
това, щото държавата не ти дължи нищо. размножавай се и се опраяй как знаеш
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи 
alekangg написа:Нито един от тези много познати и приятели не е беден, дори напротив. Много по-често срещано е по-беден с дете/деца, отколкото на възраст над средно ниво и сам, уж искащ семейство и деца.
Децата обикновено са си спирачка за този тип развитие, освен ако съвсем не са оставени на произвол. Откакто заимах деца, много повече уважавам хора "над средното ниво", които са го постигнали, възпитавайки готини хлапета.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
хаха ето го баш теоретикЪт. Може да мине и да падне саксия на главата му или на твоята или на моята, милиони са възможностите за нещо лошо.
Представям си утре , ако заимстват от Западна Европа и направят майчинството между 6 и 12 месеца, както е в повечето страни. Тогава никой няма да иска деца, понеже са свикнали по 2-3 години на парче.
Представям си утре , ако заимстват от Западна Европа и направят майчинството между 6 и 12 месеца, както е в повечето страни. Тогава никой няма да иска деца, понеже са свикнали по 2-3 години на парче.
- hackermania
- кандидат ентусиаст
-
nickstorm написа:Много теоретици, много нещо.... на практика се оказва, че трябва да кихаш по 1000 евро на месец на чаве за детска градина в София и да се молиш директора да не е сложил камери в тоалетните, да не си пресече пътя с локалите или да не го закачат на фентанил отрепките с чадър от другите отрепки
И пак идваме до оправданията. Ако държиш да даваш по 1к евро на месец за ДГ на дете, давай. Ако искаш, давай и по 2к за училище после. Искаш от скъпото - потруди се за него. Като не ти се труди толкова, отиваш в страната на компромисите, които ще развалят личния ти кеф (по-обикновени училища, апартаменти и т.н.). Ако си си направил добре сметката и се трудиш за постигането на някакви цели, нещата се случват.
Пожелавам на всеки да има деца, за да разбере, че тях не ги интересува колко е голям апартамента/къщата, колко е нова или бърза колата, колко био е храната, а ги интересува родителите им да ги обичат и да им отделят време. Нещата са прости, но ние си измисляме препядствия.
- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
hackermania написа:nickstorm написа:Много теоретици, много нещо.... на практика се оказва, че трябва да кихаш по 1000 евро на месец на чаве за детска градина в София и да се молиш директора да не е сложил камери в тоалетните, да не си пресече пътя с локалите или да не го закачат на фентанил отрепките с чадър от другите отрепки
И пак идваме до оправданията. Ако държиш да даваш по 1к евро на месец за ДГ на дете, давай. Ако искаш, давай и по 2к за училище после. Искаш от скъпото - потруди се за него. Като не ти се труди толкова, отиваш в страната на компромисите, които ще развалят личния ти кеф (по-обикновени училища, апартаменти и т.н.). Ако си си направил добре сметката и се трудиш за постигането на някакви цели, нещата се случват.
Пожелавам на всеки да има деца, за да разбере, че тях не ги интересува колко е голям апартамента/къщата, колко е нова или бърза колата, колко био е храната, а ги интересува родителите им да ги обичат и да им отделят време. Нещата са прости, но ние си измисляме препядствия.
Вие, колега, колко деца имате и на каква възраст са? Предварително благодаря за отговорът.
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи 
- hackermania
- кандидат ентусиаст
-
Две - на 4 и 7 години.
Малко по-нагоре говорихме за удобствата и условията.
Понеже споменах моята ситуация - за да е удобно и хубаво на семейството, има едни 200 хиляди евро разлика. Това обаче не променя отговорът на въпроса искаме ли деца - в никакъв случай.
Важното тук е едно (поне за мен) - искаш ли да видиш живот, създаден от теб, да те наследи, или алчния ти гъз (за кариера, за изживявания, за каквото и да е) е по-важен. Дете се гледа и в едностаен, и в градски транспорт, друго е важното. За жалост, много успели в един или друг аспект хора в Родината избират да не жертват нищо от начина си или стандарта на живот.
Понеже споменах моята ситуация - за да е удобно и хубаво на семейството, има едни 200 хиляди евро разлика. Това обаче не променя отговорът на въпроса искаме ли деца - в никакъв случай.
Важното тук е едно (поне за мен) - искаш ли да видиш живот, създаден от теб, да те наследи, или алчния ти гъз (за кариера, за изживявания, за каквото и да е) е по-важен. Дете се гледа и в едностаен, и в градски транспорт, друго е важното. За жалост, много успели в един или друг аспект хора в Родината избират да не жертват нищо от начина си или стандарта на живот.
- drifty
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Simson S51
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Щото пък е голямо постижение да хванеш първата откачалка от пътя и да и направиш дете и после върви обяснявай, колко си щастлив...
Изборът на партньор за създаване на поколение е един от най-важните в живота. Някои си го намират рано, друго по-късно, трети не го намират. Такъв е животът. А да сбъркаш в избора винаги е възможен развой, което не означава да си лекомислен в избора.
Изнежването на мъжете е естествен резултат от куп фактори в последните години и поне по мое мнение един много основен от тях е точно кофти семейната среда, в която са израснали.
Отношението пък на жените към мъжете последно време става все по-трагично. Засягали сме го по темите тук през годините, ама давам прост пример - приятел веднъж ми разказва как отива на първа среща с момиче, с Ауди А3, от първите, това преди 7-8 години примерно, той на 22-3-4. Първата и реплика била: "Кво е тва?" , сочейки колата. Наскоро един друг приятел имаше също нелепа история с момиче и ми се оплаква, чудейки се къде е сбъркал, а истината е, че никъде..
На мен ми е отказвано защото имам косми по краката, не били бръснати.
Та нека не слагаме вината само към мъжете, че отсрещната страна не е цъфнала и вързала и тя. По-големите тук /37-8 и нагоре/, може би нямате поглед върху нещата, ама освен при мъжете, и при жените хич, ама хич не са розови нещата при по-младите. Като седна да си говоря с жена 35-40+, еми кеф е, комуникацията е на съъъъвсеееем друго ниво, на фоната на 30 и по-малки, ама НИЩО общо няма.
Изборът на партньор за създаване на поколение е един от най-важните в живота. Някои си го намират рано, друго по-късно, трети не го намират. Такъв е животът. А да сбъркаш в избора винаги е възможен развой, което не означава да си лекомислен в избора.
Изнежването на мъжете е естествен резултат от куп фактори в последните години и поне по мое мнение един много основен от тях е точно кофти семейната среда, в която са израснали.
Отношението пък на жените към мъжете последно време става все по-трагично. Засягали сме го по темите тук през годините, ама давам прост пример - приятел веднъж ми разказва как отива на първа среща с момиче, с Ауди А3, от първите, това преди 7-8 години примерно, той на 22-3-4. Първата и реплика била: "Кво е тва?" , сочейки колата. Наскоро един друг приятел имаше също нелепа история с момиче и ми се оплаква, чудейки се къде е сбъркал, а истината е, че никъде..
На мен ми е отказвано защото имам косми по краката, не били бръснати.
Та нека не слагаме вината само към мъжете, че отсрещната страна не е цъфнала и вързала и тя. По-големите тук /37-8 и нагоре/, може би нямате поглед върху нещата, ама освен при мъжете, и при жените хич, ама хич не са розови нещата при по-младите. Като седна да си говоря с жена 35-40+, еми кеф е, комуникацията е на съъъъвсеееем друго ниво, на фоната на 30 и по-малки, ама НИЩО общо няма.

drifty написа:Щото пък е голямо постижение да хванеш първата откачалка от пътя и да и направиш дете и после върви обяснявай, колко си щастлив...
На мен ми е отказвано защото имам косми по краката, не били бръснати.![]()
Защото 35, 40+ годишните искат клатене, а няма, не ги търсят, директно ми се оплакват, че много скат, но не е лесно. А 20 годишните си мислят, че винаги ще са такива.
Живейте си живота, връщане няма. Ме не са ме връщали след отговор 6,на въпрос колко цилиндъра има колата ми.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Възрастта е фактор, няма значение кога и кои, мъже или жени.
И преди 10 и преди 20 и преди 30 години е било едно и също.
40 или 50 годишните, са казвали, че 20 годишните за нищо не стават.
Да, от тяхната камбанария е така, признавам.
дали момчета или момичета на 20 са си зле, това е или поне в голямата си част.
Тея филми с гледането на колата не знам, то да е ферари или нещо над 100к евро може да има смисъл да гледат, ама за всичко друго е изсилване и не са масово така.
И преди 10 и преди 20 и преди 30 години е било едно и също.
40 или 50 годишните, са казвали, че 20 годишните за нищо не стават.
Да, от тяхната камбанария е така, признавам.
дали момчета или момичета на 20 са си зле, това е или поне в голямата си част.
Тея филми с гледането на колата не знам, то да е ферари или нещо над 100к евро може да има смисъл да гледат, ама за всичко друго е изсилване и не са масово така.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст

-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Тва съм го казвал и преди, ама проблема на днешните жени са социалните мрежи и дейтинг апп-овете. Това счупи и без това крехкия баланс в отношенията между половете. Сега имат инстаграм за да видят как живеят инфлуенсърите и да поискат и те, имат и тиндър където получават 100 лайка на ден. Което им носи едно измамно чувство, че имат избор. И от там започва няква убита 4ка да си мисли, че заслужава нищо по-малко от 8ца и то ще направи компромис видиш ли. Обаче нали се сещате, че тоя пич няма да я погледне тая камо ли да си фърли семето връз нея. И от там идва разочароване и озлобление. В същото време и мъжете които не са топ също се разочароват от жените на тяхното ниво, щото те се подиграват с тях и кръгът се завърта. Общо взето трябва да си много осъзнат, да намериш друг също осъзнат и да си паснете. А и това с годините не става по-лесно, а обратното. Защото пък и колкото по-осъзнат си толкова повече виждаш какво не искаш. Абе отплеснахме се в друга тема дето не е като да не е свързана, ама не е точно демографската криза.
drifty написа:Щото пък е голямо постижение да хванеш първата откачалка от пътя и да и направиш дете и после върви обяснявай, колко си щастлив...
Не знам дали беше към моя коментар насочено, но алчният гъз няма пол.
b_u_b_o написа:Тва съм го казвал и преди, ама проблема на днешните жени са социалните мрежи и дейтинг апп-овете.
Мда, напълно съгласен. И една добра добавка според мен "Най-голямото притеснение на българския мъж е жената да не му харчи парите, които няма"...
Нереалистични очаквания и култура "don't settle for less".