Средното образование в България
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Средното образование в България
Аз чета темата с интерес, с много неща съм съгласен, само ролята на родителя не я виждам точно така. Излиза малко като лафа на Остап Бендер: Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се! Според вас излиза, че основната отговорност за образованието на младите пишлигари пада на родителите, а образователната система - и тя е някъде там, и тя ще помага, ако стане нужда... Някак обърквате понятия и ще ви кажа защо:
Родителите са (сме) почти всички - да кажем едно 85% от възрастните хора са родители - имат деца. И така, родителите могат да бъдат ВСЯКАКВИ - образовани и прости, отговорни или небрежни, умни или не чак толкова...
Някои от тях (от нас) разбират значението на образованието и се опитват да насочат малкия тиквени към него. Други не го разбират или не им пука - от тях какво очакваме? Родителят може да е глупав и безотговорен, може да го няма по цял месец в къщи (тираджия или работник в Испания, например), може да е болен, може и изобщо да липсва в семейството (избягал с любовница, разведен, умрял). И какво става с детето в такъв случай - остава си без образование? Нали затова имаме образователна система, в която работят квалифицирани педагози и която издържаме с нашите данъци? А ако тази система не може да се справи да образова тъпия пишлигар - кой да го направи? Баща му ли, дето по цял ден върти геврека в някой камион или кове кофражи в Германия? Или майка му - между турските сериали и кафето с приятелките? Няма как да изисквате от средния родител да свърши това, което цялата ни образователна система не може...
После вие говорите за някакви високи позиции и 6-цифрени заплати в огромни компании. Не може всички да стана директори, пък не е и необходимо. Аз имам предвид някакво задължително минимално ниво на образование - да бъде хлапето грамотно, да може да смята и да има някаква обща култура за околния свят. Това - като задължителна минимална програма, за всички. А оттук нагоре който иска да се развива и образова - ясно е, че си е негово лично дело и не може да разчита на никого (освен на себе си). Но (пак казвам) минималната основа, в първите няколко класа трябва да се осигури от образователната система, дори като задължение, дори с наказателни мерки. Защото 8 - 10 годишният пишлигар изобщо не си прави планове за бъдещето - какво ще работи и как ще се издържа. За него е най-важно да му дадеш 2 лева в джоба и ако може цял ден да тича по улиците и да виси в залата с електронните игри - образованието му е последна грижа. Затова (за последен път казвам) - минималната основа трябва да е задължителна и да се осигурява от образователнната ни система. А когато хлапето се осъзнае (примерно - на 14 - 16 години), нека самО си реши с какво иска да се занимава - медицина, право, бизнес, ще кара камион, ще озеленява градинки или ще поддържа хигиената по улиците. Но да очаквате такъв осъзнат избор от 10-годишен пишлигар - просто не е реално...

Родителите са (сме) почти всички - да кажем едно 85% от възрастните хора са родители - имат деца. И така, родителите могат да бъдат ВСЯКАКВИ - образовани и прости, отговорни или небрежни, умни или не чак толкова...

После вие говорите за някакви високи позиции и 6-цифрени заплати в огромни компании. Не може всички да стана директори, пък не е и необходимо. Аз имам предвид някакво задължително минимално ниво на образование - да бъде хлапето грамотно, да може да смята и да има някаква обща култура за околния свят. Това - като задължителна минимална програма, за всички. А оттук нагоре който иска да се развива и образова - ясно е, че си е негово лично дело и не може да разчита на никого (освен на себе си). Но (пак казвам) минималната основа, в първите няколко класа трябва да се осигури от образователната система, дори като задължение, дори с наказателни мерки. Защото 8 - 10 годишният пишлигар изобщо не си прави планове за бъдещето - какво ще работи и как ще се издържа. За него е най-важно да му дадеш 2 лева в джоба и ако може цял ден да тича по улиците и да виси в залата с електронните игри - образованието му е последна грижа. Затова (за последен път казвам) - минималната основа трябва да е задължителна и да се осигурява от образователнната ни система. А когато хлапето се осъзнае (примерно - на 14 - 16 години), нека самО си реши с какво иска да се занимава - медицина, право, бизнес, ще кара камион, ще озеленява градинки или ще поддържа хигиената по улиците. Но да очаквате такъв осъзнат избор от 10-годишен пишлигар - просто не е реално...

Excellent! Steven is my name!
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
BMW_POWER написа:Цитирам дословно и не познавам тези хора...
А трябва!
BMW_POWER написа:...Никога не съм го бутал, натискал или избирал, какво да учи...
Значи той сам, викаш, си е избрал да учи "микропроцесорна техника", да речем

Jordana написа:Значи даллбогг живот и здраве дятето да е будно и амбициозно , ако не - вълци го яли . Да се кахърят с него майка му и баща му . Аз все съм си мислел че даскала трябва да събуди интереса на децата към образованието и да провокира уважение и отговорност към училището и знанието изобщо . Но като гледам какво тиражират медиите , даскалиците пият и пушат наравно с учениците а често и се чукат с тях . Ученическа любоф , кво да прайш . А тези единици които са извън стереотипа - са "тъпи и гадни "даскали . Ако не си в елитарна гимназия , държавна - си за никъде . Но от друга страна пък всичко зависи от мама и татко и малко да са ти предали от добрите си гени .И пак да се повторя - всички до един от тия малки математици дето им се радвате по олимпиадите с медалите ще напуснат България завинаги и безвъзвратно . Това поколение което в момента навлиза в живота е истинския продукт на средното образование от последните 30 години . Пълна посредственост с вяли опити да се спасят и селектират поне няколко таланта които очевидно и въпреки системата напират да получат какво ? Образование , какво друго
А селото е един добър старт за хора които искат висок бал за да следват вишу тука в БГ и няма да ходят в йелостоунския университет, те сега има доста вузове ги приемат само по бал така че е отлична опция . Традиционно в прованса се "вадят" високи оценки по -лесно от колкото в елитарните гимназии .
Чакай малко сега... тия даскали кой, кога и как ги е възпитал, бре!? Защо са "такива", задаваш ли си въпроса? Аз доста даскали познавам и няма ни един такъв! Едно дете не е ли научено на уважение и страхопочитание от своите родители чааакай ти училището да го научи! Ще го научи с пръчката както е било едно време. Ама идва татьо, псевдомутра уонабито и се почва с простотиите. Та тоя татьо възпитаник на днешното образование или нещо съм се объркал!? Или просто татьо сега избива комплекса като си спомня за пръчката, а!?
Бедна ти е фантазията колко от тия "математици" все още стоят в България! Без реални контакти си сляп за много неща! И това е защото:
Jordana написа:...гледам какво тиражират медиите...
Borymeckata написа:Аз чета темата с интерес, с много неща съм съгласен, само ролята на родителя не я виждам точно така. Излиза малко като лафа на Остап Бендер: Делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се! Според вас излиза, че основната отговорност за образованието на младите пишлигари пада на родителите, а образователната система - и тя е някъде там, и тя ще помага, ако стане нужда... Някак обърквате понятия и ще ви кажа защо:
Родителите са (сме) почти всички - да кажем едно 85% от възрастните хора са родители - имат деца. И така, родителите могат да бъдат ВСЯКАКВИ - образовани и прости, отговорни или небрежни, умни или не чак толкова...![]()
Някои от тях (от нас) разбират значението на образованието и се опитват да насочат малкия тиквени към него. Други не го разбират или не им пука - от тях какво очакваме? Родителят може да е глупав и безотговорен, може да го няма по цял месец в къщи (тираджия или работник в Испания, например), може да е болен, може и изобщо да липсва в семейството (избягал с любовница, разведен, умрял). И какво става с детето в такъв случай - остава си без образование? Нали затова имаме образователна система, в която работят квалифицирани педагози и която издържаме с нашите данъци? А ако тази система не може да се справи да образова тъпия пишлигар - кой да го направи? Баща му ли, дето по цял ден върти геврека в някой камион или кове кофражи в Германия? Или майка му - между турските сериали и кафето с приятелките? Няма как да изисквате от средния родител да свърши това, което цялата ни образователна система не може...
После вие говорите за някакви високи позиции и 6-цифрени заплати в огромни компании. Не може всички да стана директори, пък не е и необходимо. Аз имам предвид някакво задължително минимално ниво на образование - да бъде хлапето грамотно, да може да смята и да има някаква обща култура за околния свят. Това - като задължителна минимална програма, за всички. А оттук нагоре който иска да се развива и образова - ясно е, че си е негово лично дело и не може да разчита на никого (освен на себе си). Но (пак казвам) минималната основа, в първите няколко класа трябва да се осигури от образователната система, дори като задължение, дори с наказателни мерки. Защото 8 - 10 годишният пишлигар изобщо не си прави планове за бъдещето - какво ще работи и как ще се издържа. За него е най-важно да му дадеш 2 лева в джоба и ако може цял ден да тича по улиците и да виси в залата с електронните игри - образованието му е последна грижа. Затова (за последен път казвам) - минималната основа трябва да е задължителна и да се осигурява от образователнната ни система. А когато хлапето се осъзнае (примерно - на 14 - 16 години), нека самО си реши с какво иска да се занимава - медицина, право, бизнес, ще кара камион, ще озеленява градинки или ще поддържа хигиената по улиците. Но да очаквате такъв осъзнат избор от 10-годишен пишлигар - просто не е реално...![]()
Навсякъде по света има заети родители, кофти родители и т.н. Но като цяло обществото им е друга бира, нали? Защо ли...
Проблемът не е, че родителят не сяда с детето си да решават заедно квадратни уравнения.
Проблемът не е и дотам чак, че родителят не е научил детето на уважение и страхопочитание към възрастните и институциите.
ПРОБЛЕМЪТ Е, че родителят умишлено учи своето дете да е ТАРИКАТ и Ганьо!
Такива родители и такова поколение заслужават не само да не са образовани (най-малкото щото и не искат), ами не заслужават и нищо в тоя живот! Колкото и грозно да звучи това е самата истина и голям процент от БГ населението са от тоя контингент! Пък нека се жалват после!
ПП: Щом и Пауърката си го е сложил в подписа, значи положението е трагично:
Bogat-beden написа:Този народ не заслужава по-добро - заради манталитета си и липсата на национално самосъзнание.
Онези, които заслужават хубав живот, сами си го изграждат, тук или навън...
Леката корекция от мен е, че народът в голямата си част не заслужава по-добро. А образованието е едно парченце от пъзела. Който има съзнанието да го промени - просто го прави!
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Nickelback написа:ПРОБЛЕМЪТ Е, че родителят умишлено учи своето дете да е ТАРИКАТ и Ганьо!
Такива родители и такова поколение заслужават не само да не са образовани (най-малкото щото и не искат), ами не заслужават и нищо в тоя живот! Колкото и грозно да звучи това е самата истина и голям процент от БГ населението са от тоя контингент! Пък нека се жалват после!
Точно.
Последна промяна steeN на 13 Яну 2023, 19:08, променена общо 2 пъти
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
Nickelback написа:BMW_POWER написа:Цитирам дословно и не познавам тези хора...
А трябва!BMW_POWER написа:...Никога не съм го бутал, натискал или избирал, какво да учи...
Значи той сам, викаш, си е избрал да учи "микропроцесорна техника", да речемЕвала, будно дете е било значи!
Говорили сме много пъти и той сам си избра след основното накъде да тръгне. За Вишето също сам си избра, помогнал съм му само финансово да си плати таксите. Това лято беше тук и се запозна на живо с колеги (негови), с които работи заедно. Разликата в заплащането е около пет пъти. Единствено не му увря в акъла да учи френски, та ще го започва сега. Това, че видя нещата "на живо" тук го накараха да преосмисли някои планове.
Трудно мога да познавам учителите му. Все пак съм на около 7500км от София

Nickelback написа:че едни родители, ако си свършат добре работата като истински родители, то тяхното ново поколение е най-малкото по-интелигентно от своите родители.
личи си, че нямаш деца

проблема е, че нито можеш да дефинираш "добра работа" нито "истински родители". защото познавам много родители които по норматив са (пре)изпълнили всяка дефиниция (която може да се измисли) за тези две понятия и.... децата им не стават за чеп за зеле.. и обрантото
няма формула да си добър родител... нито формула за възпитание на добро дете. да- има генерални положения които трябва да се спазват и прилагат за да подобриш шансовете на детето, но в никакъв случай не е черно- бяло.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
alx написа:Nickelback написа:Наскоро четох една статия, че едни родители, ако си свършат добре работата като истински родители, то тяхното ново поколение е най-малкото по-интелигентно от своите родители... И наистина вярвам, че е така!
личи си, че нямаш деца
проблема е, че нито можеш да дефинираш "добра работа" нито "истински родители". защото познавам много родители които по норматив са (пре)изпълнили всяка дефиниция (която може да се измисли) за тези две понятия и.... децата им не стават за чеп за зеле.. и обрантото
няма формула да си добър родител... нито формула за възпитание на добро дете. да- има генерални положения които трябва да се спазват и прилагат за да подобриш шансовете на детето, но в никакъв случай не е черно- бяло.
Аз ако не бъркам и ти не си от най-опитните, и си отскоро в клуба, ама какво ли аз (и форума) знаем за теб

И много мразя избирателно да ми вадят елементи от изложението, все едно друго съм имал в предвид... Естествено, че нито е черно, нито е бяло, но си има неписани правила и подходи, които трябва да се спазват! Живот и здраве може да си говорим пак след години

Лето две и седемнаесто.
Nickelback написа:Аз ако не бъркам.....
Бъркаш разбира се

И нищо не съм извадил от контекст- написа, че вярваш, че интелигентни добри родители отглеждат интелигентни деца и аз ти казах, че не е така защото никой не може да даде единна дефиниция за това какво е добър родител и като го комбинираш това с life rng и кашата е пълна

Живот и здраве може да си говорим пак след години
Да, тука съм абсолютно съгласен

алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
При всичко друго еднакво, ролята на родителите е огромна. Освен това, не винаги това, което се смята за интелигентен и добър от масата хора е еквивалентно на "интелигентен и добър" в живота.
Примерно в българската култура има едно голямо изкривяване да се акцентира на дипломите повече от колко реалните постижения. "О той има висше по химия... значи е страхотен човеки заслужава да успее в професионално и иначе." Реално този човек може да има абсолютно безполезни умения във всякакви области вкл. и химия.
Примерно в българската култура има едно голямо изкривяване да се акцентира на дипломите повече от колко реалните постижения. "О той има висше по химия... значи е страхотен човеки заслужава да успее в професионално и иначе." Реално този човек може да има абсолютно безполезни умения във всякакви области вкл. и химия.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
steeN написа:При всичко друго еднакво, ролята на родителите е огромна. Освен това, не винаги това, което се смята за интелигентен и добър от масата хора е еквивалентно на "интелигентен и добър" в живота.
Именно!
Плюс това, че съвремието изисква специфични умения, и най-вече, те не са задължително статични във времето, дори напротив! Също се изисква, да го нарека, интелигентна гъвкавост, и постоянно повишаване на квалификацията. По-добре тиха еволюция отколкото постоянна революция. Не че и революцията не е полезна в голямата си част де

Лето две и седемнаесто.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Нещо коментират днес министрите , че след 10 години българското образование удря кепенците - няма даскали ....исках да кажа просветители но някак си не ми се превърта езика да изрека това за българските даскали и даскалици . Та така , 10 години и за да отложат смърта на пациента почват да назначават родители !!!!!! за педагози с един курс за преквалификация . Явно четат темата . От барманка ставаш даскалка , или от продавачка в мола с вишУ мениджмънт на нещо си ставаш даскалка по нещо си ...курсче и си ти . 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
По принцип го подкрепям това, защото има мотивирани родители. Дори някои биха се навили да е безвъзмездно си мисля
Само идеята за курса за педагози не е ОК, тък като никой няма да се навие една година да ходи по курсове и после евентуално да преподава. По скоро трябва да им пуснат серия от проверовъчни изпити дали стават вместо да ходят една година на курс. Най-много да им попълнят дупките в определени аспекти точно чрез кратки курсове. В един клас обикновено има някой и друг буден родител и на ротационен принцип биха могли да се допълват по доста предмети. По подобна схема преподаваме с мои колеги и се получава доста добре - ефективно е и има резултат 

Лето две и седемнаесто.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Куриозното е че някога за малко щях да завърша ВПИ Константин Преславски - Шумен . В момент на умопомрачение бях решил че искам да ставам даскал по химия и физика . Добре че господ не допусна да извърша това ритуално харакири - прехвърлих се в правилния ВУЗ 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Nickelback
- старши ентусиаст
-

Аз с радост (съвсем сериозно) бих преподавал всичко от математика, през физика до всичките там ИТ-та и информатики, ако е някое квартално.
Най-много някоя по-оборотна математичка да ме затапи, но за другите се не давам грам, като знам какво е нивото на масовите даскали

Ако е някое механо-електро бих се пробвал за общите електротехники, електроники и тем подобни

Само филоложки да има и може да сглобим екипа

Лето две и седемнаесто.
- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Нищо лично колеги, но да станеш учител с един курс.... Не е сериозно това. Всеки се ражда с някво призвание (както се казва шофьор и к**ва се раждаш). Лошото е че в малките градове, девойките завършват няква педагогика в Благоевград и мама и тате я уреждат на държавна работа, понеже е с по-кратко работно време, заплатата е прилична, а в големите градове взимат колкото продавачка в мола... Най-големия проблем идва от родителите, децата нямат уважение на учителите (мен в 5-6 клас какви задвратници са ми шили в часовете по геометрия още ми държи топло, ама кво да кажа в нас удариха ме. Защо? Не бях написал домашно та и в нас да го гризна дървото, а сега ще го разнасят по вестници и телевизии такъв учител). Проблема като цяло е в обществото, новоизлюпени журналисти правят кариера с някви уж скандални новини, всяка телевизия бълва батки, мутри и к**ви и накрая какво да излезе от училище. Никога няма да забравя един учител по химия (човека беше завършил биохимия на наркотиците в Швейцария или нещо от сорта беше и бог на компютрите) и се занимаваше с пъпчиви келеши, всяка година го питах за чии се занимава с ученици, а не работи нещо за много пари, и в 12 клас на завършването ми отговори харесва ми да работя с деца.
Изпратено от моят G3311 с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят G3311 с помощта на Tapatalk
steeN написа:При всичко друго еднакво, ролята на родителите е огромна. Освен това, не винаги това, което се смята за интелигентен и добър от масата хора е еквивалентно на "интелигентен и добър" в живота.
То това не е само в българската култура. Би следвало много добре да знаеш, че в щатите това важи в пълна степен също, като в зависимост от областта - дори повече. В научни и академични институции, дори в отдели по маркетинг/комуникации/продажби и т.н. не си ли минимум магистър, не си човек. Може да не знаеш как се пуска компютъра, но мама и тати са плащали да се учиш докато си на 35 и си пиейчди, раби'иш ли, винаги ще имаш предимство пред един кадърен бакалавър. Все пак термина educational inflation не сме го измислили в България.