Кой е с предимство?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Кой е с предимство?

Мнение от steeN » 21 Сеп 2020, 10:17

Б е да, такова кръстовище има в студентски град. Всеки път там се оглеждаш като ненормален и честно казано хората си го спазваха като минавах от там всеки ден преди години.
Мен само не ми беше ясно защо трябва да се доказва с постове в руски блог :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D LCI и Е60 535d LCI

Мнение от andy » 21 Сеп 2020, 10:19

steeN написа:Б е да, такова кръстовище има в студентски град. Мен само не ми беше ясно защо трябва да се доказва с постове в руски блог :lol:

Защото не се познава закона....няма кой да чете....всички са драйвери уж. :banghead:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 21 Сеп 2020, 10:20

Като стана дума, дайте някой сайт с листовки да порешим малко :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 21 Сеп 2020, 10:25

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 21 Сеп 2020, 10:57

Очаквах поне тук да сме на едно мнение относно предимството на Б пред А, като дясностоящ на равнозначни пътища без предимство.

Даже отворих мапса и до вкъщи има такова кръстовище :D
https://www.google.com/maps/@43.0665193 ... 312!8i6656

На мен до колкото ми е известно в закона никъде не е упоменато, че единия знак дава предимство пред другия, въпреки, че единия задължава да спреш. А смятам, че законът по този въпрос е доста ясно дефиниран, за да няма двусмислици. Не може да има различно тълкувание /на теория/ според това в какъв времеви период се случват нещата. Иначе става манджа с грозде. Тези, които твърдите, че Б трябва да спре, следователно А получава предимство - ако Б вече е спрял и се гласи да потегля? Нелогично е. Законът е доста ясен - или минаваш, или чакаш, няма минаваш ако и чакаш ако.

Аз пък имам друг казус тук в града - с бащата сме обсъждали темата и наскоро имах ситуация, която ми напомни за този разговор:

https://www.google.com/maps/@43.0722961 ... 312!8i6656

те това кръгово. То всъщност е по темата, само че и двата знака са си обърнат триъгълник. Казусът е дали идващия от пътя, на който съм застанал на линка е с предимство или този от дясно. Проблемът се явява в това, че и двамата сте много близко, тъй като изходите на кръговото са буквално един до друг и на теория този в дясно е с предимство, ако ти не си навлязъл в кръговото, а видимостта е доста добра и виждаш, ако някой приближава от дясно. Но пък ако влезеш в кръга, вече си на пътя с предимство, но разстоянието е толкова малко, че идващия от пътя в дясно няма да има време за реакция. За мен това е по-конфликтна ситуация, защото е малко трудно да разграничиш момента, в който си влязъл и вече на теория си с предимство.

Преди 3 дни минавах през това кръгово и идвах от пътя на линка. Видях, че наближава кола от дясно и спрях, но колегата също спря. Видях, че няма да потегли и тръгнах. Затова винаги съм смятал, че спокойствието докато шофираш е изключително важно, защото когато си спокоен, не ти пречи да почакаш 1-2-5 секунди, които могат да ти спестят много нерви и финанси, независимо дали си бил с предимство или не или с колегата сте разтълкували нещата по-различен начин.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 21 Сеп 2020, 11:19

5 грешки :oops: Едвам минах :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 21 Сеп 2020, 11:20

При навлизане в кръговото имаш знак за пресичане на път с предимство , даваш предимство на идващите от ляво в кръговото . Тъй като кръговото е еднопосочно , по разбираема причина идващите от ляво МПС са с предимство . Тия дето са ти отдясно са извън схемата ...освен ако не прилагаме пак правилото на десния . Щото и двамата сте на път без предимство :mhihi:
Аз затова написах там по предния казус че знак Б1 Б2 трябва да са придружени задължително с табела Т13 иначе няма смисъл от цялото говорене . Хората не са длъжни да гледат знаците от другата страна на кръстовището , та да гадаят кой път е с предимство кой не .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 21 Сеп 2020, 11:31

steeN написа:Б е да, такова кръстовище има в студентски град. Всеки път там се оглеждаш като ненормален и честно казано хората си го спазваха като минавах от там всеки ден преди години.
Мен само не ми беше ясно защо трябва да се доказва с постове в руски блог :lol:

Ми щото не ми вярват като им казвам и това намерих нагледно да е)
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 21 Сеп 2020, 11:36

Според мен на картинката просто са изпуснати. Иначе се обезсмисля да.

За кръговото - точно това ми беше мисълта. Ако и двамата не сте навлезли в кръга, реално сте на два равнозначни пътя без предимство и по чл. 48, имаш дясностоящ :D. Само че точно това кръгово е на един от изходите на града към индустриалната зона и вечер към 5 примерно е трафик от тия два изхода и ако трябва да чакаш тия в кръга, и тия в дясно - ще минеш догодина :D.

Това е и една от причините в градски условия да съм без тракшън - винаги можеш да смачкаш газта и да се измъкнеш от ситуация. Не рядко ми се случва вече да навлизам в кръстовище и тъкмо да се включа и някой да влети в кръговото от някой друг изход.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: 118d '06

Мнение от A.Velikov » 21 Сеп 2020, 13:07

drifty написа:Според мен на картинката просто са изпуснати. Иначе се обезсмисля да.

За кръговото - точно това ми беше мисълта. Ако и двамата не сте навлезли в кръга, реално сте на два равнозначни пътя без предимство и по чл. 48, имаш дясностоящ :D. Само че точно това кръгово е на един от изходите на града към индустриалната зона и вечер към 5 примерно е трафик от тия два изхода и ако трябва да чакаш тия в кръга, и тия в дясно - ще минеш догодина :D.

Това е и една от причините в градски условия да съм без тракшън - винаги можеш да смачкаш газта и да се измъкнеш от ситуация. Не рядко ми се случва вече да навлизам в кръстовище и тъкмо да се включа и някой да влети в кръговото от някой друг изход.

Правилото за дясно стоящия важи само за кръстовища, не за кръгови движения. За това е грешно да се опитва да се прилага. Кръговите са регулирани с знаци Б1 (пропусни движещите се по пътя с предимство) и Б3 (път с предимство). Конкретно на това кръгово, ако идваш от София (както е в линка), се съобразяваш само с идващите от ляво (които са вече в кръгът). Ако идваш от дясно на линка (от Шемшево) се съобразяваш пак с идващите от ляво, защото независимо от къде идват са в кръговото преди теб. Ако тези от ляво спят и можем да минеш без да те блъснат или намалят - няма проблем да минем естествено. Това е хубавото на кръговото движение - само се урегулира.

P.S Както казва един приятел катаджия за кръговите движения - Ако ти ги блънсеш, значи си им отнел предимството. Ако теб те блъснат, значи на теб са го отнели :mhihi:

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 21 Сеп 2020, 13:32

steeN написа:

5 грешки :oops: Едвам минах :mhihi:

И аз рекох да се пробвам, 86т. - ем не минах де* :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Мнение от sa_hellrot » 21 Сеп 2020, 13:58

Аз пък си мисля, че объркването идва от стария ЗДП ( до 1986-та ) при който знак STOP е "забранителен" с номер 36 и означава " Спри! Осигури предимство " .
А знакът за пресичане на път с предимство е "предупредителен " с номер 1 и означава точно " Пресичане на път с предимство ", от което пък следва ,че не са в една категория (" задължителен" / " предупредителен " ). Сега, че закона е променен е така, но истината е , че по старите правила, този на STOP-a стои и чака всички други, освен ако и те не са на STOP.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Сеп 2020, 14:20

sa_hellrot написа:Аз пък си мисля, че объркването идва от стария ЗДП ( до 1986-та ) при който знак STOP е "забранителен" с номер 36 и означава " Спри! Осигури предимство " .
А знакът за пресичане на път с предимство е "предупредителен " с номер 1 и означава точно " Пресичане на път с предимство ", от което пък следва ,че не са в една категория (" задължителен" / " предупредителен " ). Сега, че закона е променен е така, но истината е , че по старите правила, този на STOP-a стои и чака всички други, освен ако и те не са на STOP.

Аз изглежда съм учил по старите правила, ама не чак от 1986, ами някъде около 1990 година.
И там беше точно така, СТОП означава СТОП и спираш и чакаш всички да се изнесат и чак тогава си ти.
Сега, ако някакси са постъпили различно и са приложили, както на всякъде някакви по-либерални разбирания за пътните правила...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Мнение от sa_hellrot » 21 Сеп 2020, 14:25

Грешка, да, отменен е 1996 :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Сеп 2020, 14:54