По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: По-добре ли бяхме през соца?
А на мен ми е чудно, защо хора, които НЕ СА ЖИВЕЛИ ТОГАВА, ми обясняват аз как съм живял...

Excellent! Steven is my name!
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Аз мисля, че темата е за ключ 

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Дълги години съм се чудел,кое прави възможно съществуването на уродливи форми на управление,за толкова дълго . Няма как да е само от служби и армия-дори реално погледнато те са част от народа в крайна сметка.След тази тема вече знам.
Наскоро четох,че жени,които са имали лошо детство,предпочитат кофти и ненадежден партньор,да им е гадно,само и единствено защото са свикнали с лошото отношение и проблемите и ги е страх от нормалните човешки връзки.Нещо като Стокхолмски синдром,в малко по-голям и по-грозен мащаб.
Лошото е ,че покрай сухото е изгоряло много мокро..
Наскоро четох,че жени,които са имали лошо детство,предпочитат кофти и ненадежден партньор,да им е гадно,само и единствено защото са свикнали с лошото отношение и проблемите и ги е страх от нормалните човешки връзки.Нещо като Стокхолмски синдром,в малко по-голям и по-грозен мащаб.
Лошото е ,че покрай сухото е изгоряло много мокро..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
На това му викат възпитание,но едва ли ще го разберете.Няма да се включвам повече.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Benord написа:На това му викат възпитание,но едва ли ще го разберете.Няма да се включвам повече.
Най-добре

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Bogat-Beden
-
-
Benord написа:Няма да се включвам повече.

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
И аз не мисля, че мога да кажа нещо ново, от казаното досега. Написах някои спомени от "онова време", споделих с вас лични впечатления, а не прочетено или чуто от някого. Не съм опитвал да убеждавам никого в нищо, нито оправдавам, нито осъждам соц-а. Казвам само КАКВО беше, а не ЗАЩО... Който ме разбрал - разбрал, кой съгласен, кой - не съвсем... Но натам мога само да се повтарям, така че ...

Не мисля, че темата трябва да се заключва. Дискусията е нормална и щом не се нарушават добрия тон и правилата на Форума - какъв е проблемът?

Не мисля, че темата трябва да се заключва. Дискусията е нормална и щом не се нарушават добрия тон и правилата на Форума - какъв е проблемът?
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Borymeckata написа:Казвам само КАКВО беше, а не ЗАЩО...
Според мен е по-важно именно защо и как и изобщо подробностите
Borymeckata написа:Не мисля, че темата трябва да се заключва. Дискусията е нормална и щом не се нарушават добрия тон и правилата на Форума - какъв е проблемът?
Дъвчем едно и също вече по 5-6 пъти ... едни и същи хора ...
Аз искам да спра ама не мога

...
- Bogat-Beden
-
-
Искаш да спреш,ама нямаш желание.
Аз също в началото на темата си мислех,че ще излагаме факти и спомени и ще бъдем обективни,но ми се струва,че мнозинството камаради спорят както религиозните хора..
Поне ми се изясниха доста важни психологическо-историческо-социкономически явления(такива словосъчетания по Бай Тошово време нямаше
)
Аз също в началото на темата си мислех,че ще излагаме факти и спомени и ще бъдем обективни,но ми се струва,че мнозинството камаради спорят както религиозните хора..
Поне ми се изясниха доста важни психологическо-историческо-социкономически явления(такива словосъчетания по Бай Тошово време нямаше
)"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Не мислех да пиша повече по темата, но тази новина от днес ме провокира:
http://dnes.dir.bg/news/intsident-am-hemus-tunel-echemishka-25192739?nt=10
Тази стоманена конструкция не само, че не е ремонтирана, откакто е направена преди 30 години, но явно никой дори не е погледнал в какво състояние е... Пак ви казвам - такова "отбиване на номер" като сега, не е имало никога. Не защитавам соц-а и не въздишам за "онова време", но това значи ли, че сега всичко ни е наред? Като става въпрос за "добър живот" - кога хората живеят по-добре? Когато върху главите им падат тонове ръждиви железа?
И моля, не обвинявайте калпавото соц-строителство. Без поддръжка всяка стоманена конструкция щеше да корозира във влажния тунел. Пак много е изкарала... Същото е с панелните блокове, дето всички ги псуваме. Те са направени за бързо и евтино изграждане на жилища и никой не е мислил да стоят 40 години. А ние сега ги санираме и се радваме колко енергийно - ефективни са станали и как ще изкарат още толкова...
http://dnes.dir.bg/news/intsident-am-hemus-tunel-echemishka-25192739?nt=10
Тази стоманена конструкция не само, че не е ремонтирана, откакто е направена преди 30 години, но явно никой дори не е погледнал в какво състояние е... Пак ви казвам - такова "отбиване на номер" като сега, не е имало никога. Не защитавам соц-а и не въздишам за "онова време", но това значи ли, че сега всичко ни е наред? Като става въпрос за "добър живот" - кога хората живеят по-добре? Когато върху главите им падат тонове ръждиви железа?
И моля, не обвинявайте калпавото соц-строителство. Без поддръжка всяка стоманена конструкция щеше да корозира във влажния тунел. Пак много е изкарала... Същото е с панелните блокове, дето всички ги псуваме. Те са направени за бързо и евтино изграждане на жилища и никой не е мислил да стоят 40 години. А ние сега ги санираме и се радваме колко енергийно - ефективни са станали и как ще изкарат още толкова...
Borymeckata написа: панелните блокове, дето всички ги псуваме. Те са направени за бързо и евтино изграждане на жилища и никой не е мислил да стоят 40 години. А ние сега ги санираме и се радваме колко енергийно - ефективни са станали и как ще изкарат още толкова...
Агенциите за недвижими имоти предричат тотален срив в цената на панелките. В ОГРОМЕН ПРОЦЕНТ от тях няма комини и не можеш да инсталираш пернишка печка в хола. Отделно мазетата са малки и не са пригодени за вкарване на кюмур през външно прозорче.
Това е бг в 21-ви век. София се топли на твърдо гориво

Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Николай Диянов
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39/ Е60
- Мечтае да кара: X6 цвят бордо
BMW_POWER написа:Borymeckata написа: панелните блокове, дето всички ги псуваме. Те са направени за бързо и евтино изграждане на жилища и никой не е мислил да стоят 40 години. А ние сега ги санираме и се радваме колко енергийно - ефективни са станали и как ще изкарат още толкова...
Агенциите за недвижими имоти предричат тотален срив в цената на панелките. В ОГРОМЕН ПРОЦЕНТ от тях няма комини и не можеш да инсталираш пернишка печка в хола. Отделно мазетата са малки и не са пригодени за вкарване на кюмур през външно прозорче.
Това е бг в 21-ви век. София се топли на твърдо гориво![]()
![]()
![]()
![]()
Е кое му е толкова лошото / като изключим въглищата /? Аз не виждам особен проблем, стига да има добре изградена отоплителна система. Проблемът е от печките "мечта" и от лицата, които не виждат нищо лошо да изгарят гуми, пластмаса, найлон и всякакви други вторични суровини. И за да не се отклонявам от темата, няма да се учудя, ако нивата на замърсяване, средно за България, са били по- високи през соц-а. Въобще пък няма да коментирам аварията в Чернобил, безумията около нея и цялостното отражения върху населението.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Само няколко думи за панелните блокове. Системата ЕПЖС е създадена за бързо и евтино изграждане на жилища. Налагало се е при изграждане на голямо промишлено предприятие бързо да се осигурят жилища за работниците - и ето ги панелните комплекси в крайните квартали на големите градове. Някои малки градчета (като Козлодуй и Белене) са почти изцяло панелени в центъра. Всъщност, панелните блокове не са лоши сами по себе си, дори бих казал че осигуряват добро качество за цената си. Основните им предимства са:
- Бързо и евтино изграждане (типов проект, готови елементи, бръз монтаж);
- Сравнително добро качество на заводските СБ елементи (в сравнение с изпълняваните "на място");
- Добро разнообразие и функционално разпределение на жилищата (от гарсониери до 4-стайни);
- Опростяване и улесняване на довършителните работи (готови дограми и инсталации);
- Добро поведение при земетръс (учудващо, но факт!).
Основният им недостатък е връзката (заварката) между панелите - особено между фасадните, ако е изложена на атмосферни въздействия. Стоманените елементи с времето корозират и връзката отслабва, а може и напълно да се разруши. Фугите между фасадните панели са пълнени с болкит (това е имало като материал тогава) и са замазвани с циментов разтвор. Сега има много по-съвременни и качествени материали. Така че, ако фугите на един панелен блок се почистят от старите "пълнежи", връзките се ревизират и ремонтират, ако им се направи нова АКЗ и фугата се уплътни с качествен материал срещу влага - няма проблем блокът да изкара "още един живот". По принцип тези блокове са мислени като временно решение на жилищната криза и никой не е правил сметка да стоят 40 - 45 и повече години.
Искам да кажа, че панелните блокове сега може да ни изглеждат уродливи, но те са изпълнили предназначението си и продължават да ни служат. Никой не е поставял изисквания за лукс и енергийна ефективност, когато са проектирани и изграждани. Да ги псуваш, е все едно да си караш 40 - годишния Москвич и да се възмущаваш, че гори много, тесен е и няма климатик. Пак казвам - те са били временно решение.
- Бързо и евтино изграждане (типов проект, готови елементи, бръз монтаж);
- Сравнително добро качество на заводските СБ елементи (в сравнение с изпълняваните "на място");
- Добро разнообразие и функционално разпределение на жилищата (от гарсониери до 4-стайни);
- Опростяване и улесняване на довършителните работи (готови дограми и инсталации);
- Добро поведение при земетръс (учудващо, но факт!).
Основният им недостатък е връзката (заварката) между панелите - особено между фасадните, ако е изложена на атмосферни въздействия. Стоманените елементи с времето корозират и връзката отслабва, а може и напълно да се разруши. Фугите между фасадните панели са пълнени с болкит (това е имало като материал тогава) и са замазвани с циментов разтвор. Сега има много по-съвременни и качествени материали. Така че, ако фугите на един панелен блок се почистят от старите "пълнежи", връзките се ревизират и ремонтират, ако им се направи нова АКЗ и фугата се уплътни с качествен материал срещу влага - няма проблем блокът да изкара "още един живот". По принцип тези блокове са мислени като временно решение на жилищната криза и никой не е правил сметка да стоят 40 - 45 и повече години.
Искам да кажа, че панелните блокове сега може да ни изглеждат уродливи, но те са изпълнили предназначението си и продължават да ни служат. Никой не е поставял изисквания за лукс и енергийна ефективност, когато са проектирани и изграждани. Да ги псуваш, е все едно да си караш 40 - годишния Москвич и да се възмущаваш, че гори много, тесен е и няма климатик. Пак казвам - те са били временно решение.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Какво не им харесвате на панелите ? Това е бъдещето - енергоспестяващите панели в строителството . Панелите си вършат добре работата и на запад - там където са измислени . Това го дъвкахме вече обширно някъде по средата на темата . И през соца не е било всичко панелно строителство , има и доста ниско строителство 2 и 3 етажа тухла но разбира се като искаш селото да стане град - строиш панелки . Не може целия жилфонд да бъде мезонети тухла по 160 квадрата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Централното планиране винаги води до провали с огромни размери, това важи за всичко по време на социализма. Същото е и с панелите.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.