AI, Machine Learning, Deep Learning - настояще и бъдеще

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: AI, Machine Learning, Deep Learning - настояще и бъдеще

Мнение от enigma » 18 Сеп 2026, 11:07

… и всички ще се возят в робо такситата на Мъск, всички други автомобили ще се елиминират. Форума може да се закрива, освен ако не се ребрандира като сборен пункт на съпротивата :ok:
enigma
ⵙⵍⴻⵍⵍⵉ ⵡⵉⴷ ⵢⴻⵜⵜⵡⴰⴹⴻⵍⵎⴻⵏ

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 18 Сеп 2026, 19:36

Тия работи, дето роботите ще работят вместо нас са ги измислили комунистите.

Навремето явно е имало такава някаква партенка, щото помня баща ми един път като му казах, че съм фашист (исках да кажа комунист ама явно не съм бил наясно с терминологията :mhihi ) ми обясни, че сега сме в социализъм, но ще дойде време, когато ще преминем в комунизъм и тогава хората няма да работят, щото това ще го вършат машините.

Кой знае какво са ги облъчвали там партийните секретари ама той е запомнил, каквото го интересува :mhihi:

На тоя етап обаче аз не виждам как ще стане. Тия, които държат бизнеса са живо заинтересовани от замяна на хора с AI и машини/роботи.
Но двигателят на тоя интерес е единствено и само икономия, която обаче не се разпределя да речем в крайната цена на продукта, който да се поевтини или пък към останалите работници да им се повиши заплатата.

В резултат от AI- то на места получаваме по-лоша услуга (който не вярва да опита да си реши проблем във фейсбук или Амазон с техния AI съпорт.
За замяната на хората с роботи нямам идея как е, може и да е по-добре.

Безусловният базов доход като цяло е лоша идея, а заменените от AI и роботизация хора просто остават без работа.

Та не знам как ще се развие цялата работа в бъдеще, но сегашната насока и това, което се случва не е в полза на обществото като цяло.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 18 Сеп 2026, 21:56

Връщане назад няма. AИя днес е много по-добър от преди 6 месеца и безумно много по-добър от преди една година само. Примерите със съпорта не са много релевантни, защото само ще става по-добър и аз лично, почти никога не съм имал добър опит със съпорт хора, докато не се докопаш до някой висок тиър. АИ е по-добър от първата линия вече.

Производството и в момента е силно автоматизирано в целия бял свят, просто няма да са нужни толкова хора да поддържат машините и по някое време няма да са нужни никакви, както няма да са нужни и администрация, управление, развой, търговци... Това всичко е много плънка, която се обезмисля леко по леко.

Базовия доход ще е базов в началото, после ще стане безусловен висок доход и тогава вече парите, като концепция, също се обезмисля. Обществото ще еволюира и ще си намерим какво да правим. Докато не ни дръпнат шалтера :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 18 Сеп 2026, 21:59

С две думи комунизма ще победи ... :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 18 Сеп 2026, 22:13

Jordana написа:С две думи комунизма ще победи ... :mhihi:

До преди 5 години щях да ти се изсмея на това, но днес не виждам друг вариант. Е, няма да е ония дето Маркс си е представял, нито Ленин или Сталин. Но ще е някаква форма на комунизъм бъдещето. Другите варианти които мога да си представя не са никак красиви. Разбира се говорим за икономически строй, че повечето хора бъркат тоталитарното управление с комунизма, а двете не са задължително заедно.

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 18 Сеп 2026, 22:15

Не е задължително да е комунизъм, зависи кой се окаже собственика на производството и не мисля, че резултата ще е същия навсякъде. В Китай е ясно, стигат истинския комунизъм. На запад, собствеността на производителите е почти изцяло публична. АИ компаниите са все още повечето частни, но всички ще станат публични. Най-реалистичния сценарий е още по-концентриран капитализъм и система с масово споделяне на доходите от капитала.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 18 Сеп 2026, 23:28

Ей го Ванков, сутринта са качили цялата лекция. :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 19 Сеп 2026, 9:37

Spunky написа:Най-реалистичния сценарий е още по-концентриран капитализъм и система с масово споделяне на доходите от капитала.

Абе те тия капиталистите не са много по споделянето на капитала. Примерно системата за изпълнение на поръчки на Амазон вече е силно автоматизирана и кой знае колко народ са уволнени. Но увеличената печалба отива за нова супер яхта, която да е по-голяма от тази на аверите на Безос, а за останалите на работа работници квот-такова. Не, че е длъжен или някой очаква да го направи ама ползите от автоматизацията не са за масата от хора непременно.

Ако хората бъдат отменени от машините идва и друг проблем. С какво ще се занимават? Не, че няма с какво, но като гледам голямата част от народа са толкова лениви, че ако не работят нещо това ще си е направо самоубийство от лежане. А ако им дадем безусловен доход какво ще се случи със стойността на парите?

Мен лично в AI-то и друго ме притеснява. Онзи ден малката вика - питай чата да направи карта на символите на природните изкопаеми в Азия. Понеже съм и го ограничил на телефона да не го ползва.
Е.., ти какво точно ще научиш като го питаш, а не седнеш да потърсиш кои изкопаеми се срещат там, какви са символите им и да седнеш да нарисуваш там една карта?

В края на 70-те зърнените и захарни компании ни отнеха здравето за повече пари и все още страдаме от последиците, а днес ако повторим същата грешка AI може да ни отнеме и мисленето. И сме на път, защото много хора, които познавам го ползват като личен асистент за всеки един въпрос, който им дойде наум без да положат елементарни усилия да си раздвижат сивото вещество или да научат нещо ново.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 19 Сеп 2026, 17:55

bum_bum написа:
Абе те тия капиталистите не са много по споделянето на капитала. Примерно системата за изпълнение на поръчки на Амазон вече е силно автоматизирана и кой знае колко народ са уволнени. Но увеличената печалба отива за нова супер яхта, която да е по-голяма от тази на аверите на Безос, а за останалите на работа работници квот-такова. Не, че е длъжен или някой очаква да го направи ама ползите от автоматизацията не са за масата от хора непременно.

Безос има 8% от Амазон, някаква част се държат от бивши или сегашни работници там(високи позиции), останалото е на институционални фондове, в които участват повечето американци. Тези дето са на работа там са доброволно и са се разбрали за компенсация. Ако имат собственост, ще имат ползи от автоматизацията и рязането на разходите. По подобен начин са организирани всички публични компании.

Проблема с ученето на децата е истински и съм за ограничаване на ползването от децата, до някое време. Виждам АИ да помага или директно да обучава децата и като се пенсионираме всички, да имаме подобна образователна система на досегашната, но по-малко фокусирана да произвежда нови работници(които ще са ненужни), а да произвежда читави хора, готови за новия тип живот, базиран на собствено извисяване и репутация.

Да го ползваш сега, като личен асистент е нещо невероятно, защото повечето не можем да имаме истински такива, а е голям кеф и прави работата и живота по приятни, защото се занимаваш с наистина важните неща.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 19 Сеп 2026, 19:00

b_u_b_o написа:
Jordana написа:С две думи комунизма ще победи ... :mhihi:

До преди 5 години щях да ти се изсмея на това, но днес не виждам друг вариант. Е, няма да е ония дето Маркс си е представял, нито Ленин или Сталин. Но ще е някаква форма на комунизъм бъдещето. Другите варианти които мога да си представя не са никак красиви. Разбира се говорим за икономически строй, че повечето хора бъркат тоталитарното управление с комунизма, а двете не са задължително заедно.

Поне да сте попрочели, какво е "комунизъм" :ok: Да, може да се приеме теоретично, че никой няма да работи и че роботите ще вършат всичко. Само дето при комунизЪма се казва, че това ще бъде построено от хората и за хората. В ерата на Световната демокрация има един малко по-различен въпрос:

Кой ще плати всичко това?

Мислите ли, че Безос, Мъск, Бъфет, Гейтс и т.н. ще се разделят с авоарите си в името на това, простолюдието да седи, да се друса, пие, яде, сере и да се размножава?
Не ми се вярва :conf:
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 19 Сеп 2026, 19:31

Това няма как да стане , изобщо не го мислете . Ако оставят големи маси от маймуни да не работят и само да цоцат въпрос на време е да се вдигнат да свалят власта . Все ще се намери някой да им подпали фитила ... :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 19 Сеп 2026, 20:22

Тук има десетки, да не кажа стотици хиляди такива. Седят си у дома, нищо не правят и само се размножават. Чековете идват редовно и всички сметки са платени. Единственото, което се иска от тях е да гласуват за правилната партия. И те го правят.
Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 19 Сеп 2026, 20:57

Jordana написа:Това няма как да стане , изобщо не го мислете . Ако оставят големи маси от маймуни да не работят и само да цоцат въпрос на време е да се вдигнат да свалят властта . Все ще се намери някой да им подпали фитила ... :mhihi:

И защо да свалят властта? За да дойде друга власт, която да ги кара да работят ли? Няма идея, мисля...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Потребител
Аватар

Мнение от Spunky » 20 Сеп 2026, 2:47

Jordana написа:Това няма как да стане , изобщо не го мислете . Ако оставят големи маси от маймуни да не работят и само да цоцат въпрос на време е да се вдигнат да свалят власта . Все ще се намери някой да им подпали фитила ... :mhihi:

При безусловен висок доход, тия дето цоцат ще продължат да си цоцат, но те и сега го правят, защото алтернативата е да работят кофти работа. Като се автоматизират кофти работите и всичко ни е подсигурено, всеки ще може да си прави каквото поиска. Като изчезнат тия работи, всичко останало си остава - хобита, всичко около хобитата, занаятчийство, арт, гурме храна, малки книжарнички, всички вършещи нещо от кеф, а не за оцеляване. Както с всички технологии, масите почват да имат удобствата на баровците и тук вече са всички удобства и качество на живот. Пенсионираните баровци си живеят много хубав живот и тоя пример трябва да се гледа, а не цоцащите, които не са научени да си живеят живота. Това ще се промени бързо и ще се научат. В училище ще се учи как да си живееш живота. Нещо като скандинавския модел, но по-яко. И това е оптимистичния, но и най-реален начин за развитието, защото всички ще имат полза от това и ще се бута в тая насока. Хубаво е да се знаят лошите варианти, че да ги избегнем.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330d Individual, JGC, MT-09
Мечтае да кара: Mustang GT

Мнение от dhtj » 20 Сеп 2026, 9:14

Spunky написа:При безусловен висок доход, тия дето цоцат ще продължат да си цоцат, но те и сега го правят, защото алтернативата е да работят кофти работа. Като се автоматизират кофти работите и всичко ни е подсигурено, всеки ще може да си прави каквото поиска. Като изчезнат тия работи, всичко останало си остава - хобита, всичко около хобитата, занаятчийство, арт, гурме храна, малки книжарнички, всички вършещи нещо от кеф, а не за оцеляване. Както с всички технологии, масите почват да имат удобствата на баровците и тук вече са всички удобства и качество на живот. Пенсионираните баровци си живеят много хубав живот и тоя пример трябва да се гледа, а не цоцащите, които не са научени да си живеят живота. Това ще се промени бързо и ще се научат. В училище ще се учи как да си живееш живота. Нещо като скандинавския модел, но по-яко. И това е оптимистичния, но и най-реален начин за развитието, защото всички ще имат полза от това и ще се бута в тая насока. Хубаво е да се знаят лошите варианти, че да ги избегнем.

Кога го виждаш това горе-долу? 2050? 2100?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата