ф16 и родната военна авиация и всичко за Българската армия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Re: ф16 и родната военна авиация

Мнение от nickstorm » 24 Авг 2023, 23:39

alx написа:
nickstorm написа:Господа, някакви идеи да имате как да се оварди границата с Турция и Гърция срещу нелегалните? Че вече кой не е поискал, той не е минал. Някакви молдовци каналджии им бягат на ченгетата половин България, хващат мароканци в дупнишко :kuku:.... Може самолетите за после, а?

Ми не си бил жив най- вероятно ама едно време си имахме бразда и кльон. И се стреляше без предупреждение. Почти никой не минаваше нелегално. Та толкоз за “как”- то.

А тази тема е за самолетите. Ако искаш отвори тема за имигрантите.

Ми не позна... :mhihi: Бях саркастично-ироничен, не можем да овардим 200 км граница, ама обсъждаме Фъ-16 и Фъ-35 :kuku:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Авг 2023, 2:18

Може да не съм ти прочел между редовете щото така си ме свикнал с писанията си :winky:

А южната ни граница е 750км има няма по спомени. 250 Турция и останалото Гърция- щото и от там нахлуват.

Самолети разбира се ни трябват. Не за военни действия, а за представителност, съпровод, охраняване на небето ни от некви заблудили се свободни атоми и не на последно място, национална гордост. Разбира се никога няма да имаме най- доброто защото сме изцяло компрометирани от руски шпиони на всяко ниво и не можеме да опазиме никакви военни тайни.

Сега, ако зависеше от мене нямаше да са ф16, но друга тема. Цялата ни военна доктрина (или липсата й) е сбъркана из основи.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 25 Авг 2023, 11:03

Така е, не е по темата... Едно от момчетата в компанията ни може да разкаже от първо лице как се пази границата. Успешно при това! И сега може, но няма желание на държавно ниво! Твърде големи и привлекателни са печалбите от трафика и няма как да имат желание да променят нещо!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 25 Авг 2023, 11:12

alx написа:Може да не съм ти прочел между редовете щото така си ме свикнал с писанията си :winky:

А южната ни граница е 750км има няма по спомени. 250 Турция и останалото Гърция- щото и от там нахлуват.

Самолети разбира се ни трябват. Не за военни действия, а за представителност, съпровод, охраняване на небето ни от некви заблудили се свободни атоми и не на последно място, национална гордост. Разбира се никога няма да имаме най- доброто защото сме изцяло компрометирани от руски шпиони на всяко ниво и не можеме да опазиме никакви военни тайни.

Сега, ако зависеше от мене нямаше да са ф16, но друга тема. Цялата ни военна доктрина (или липсата й) е сбъркана из основи.

Сподели кой многоцелеви изтребител е по-добрият вариант според теб. Поне едно компетентно мнение да видим. То е ясно, че визираш Грипен де, но все пак - защо ?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Авг 2023, 15:40

acho.rs написа:
alx написа:Може да не съм ти прочел между редовете щото така си ме свикнал с писанията си :winky:

Сподели кой многоцелеви изтребител е по-добрият вариант според теб. Поне едно компетентно мнение да видим. То е ясно, че визираш Грипен де, но все пак - защо ?

Това, че съм пилот на едномоторен витлов самолет не ме прави компетентен да ти кажа. Но моето мнение е, че за целите за които съм изброил по- горе ни върши работа двойка (2+1 в резерв) … произволна платформа която да може да лети със 800-1000 км/ч щото с толкова ще летят правителствените самолети дето ще ескортираме, да може да вдигне 2-4 пилона на които да може да закачиме произволен товар ракети за да можем да свалиме в небето над родината някой заблуден атом(често кинетично безвреден) и … толкоз. Като прочетеш горното и разбираш, че всеки самолет от средата на 80те които може да бъде ъпгрейднат да влиза в комуникационните стандарти на НАТО и може дс бъде надеждно подържан- върши раота.

Няма да давам акъл за геополитики и кое точно как поради спецификата на местоположението, размера на държавата и сценариите при които може да имаме полза и от какъв тип въздушен съпорт … защото не ми е работа и нямам интерес. Само ще кажа, че гледането в ескадрила многоцелеви изтребители в нашата държава с размер на пощенска марка е гледане в грешната посока и харчене на грешни пари…
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 25 Авг 2023, 18:21

Държавата ни е и част от военен съюз и за да може да се наслаждава на липсата на необходимост от армия, тя все пак трябва да изпълнява и някакъв задължения, като част от този военен блок.
Ако те разбирам правилно, мислиш че можем да минем и с нещо от сорта на L-139 - ами не мисля така. Дори да е 2ра ръка масов многоцелеви изтребител от НАТО - пак няма опции. Мираж 2000-5 не се поддържа, нито Торнадо.
Остават пак опциите за F16, Грипен, Рафал или Еврофайтър (Тайфун).
Ако купим стар F16 - пак трябва да го минем през модернизация , за да "се пеърва" със военната система на НАТО и авиониката да отговаря на времената. При положение, че ние от 25 години караме на 5 стари руски самолети на кръст - какви са реалните опции...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 25 Авг 2023, 19:00

Те тия неща се решават с конкурси оферти и поставени ясни условия за закупуване на платформа на нов изтребител , не силово като най долен селяндур да вдигнеш телефона и през посланика да налагаш на политик с име на зеленчук стратегическо клецане ...пардон "партньорство" на най бедната държава в европа .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 25 Авг 2023, 19:24

Jordana написа:Те тия неща се решават с конкурси оферти и поставени ясни условия за ... .

Тези неща се решават от "Галя от Посолството". А ние можем да си чешаме езиците колкото си искаме.

Няколко въпроса без отговор

1. Колко е бюджета на ВВС у нас?
2. Колко струва един летателен час на Ф16 с пред и след летателната подготовка?
3. Колко летци се падат на един самолет?
4. По колко часа във въздуха ще се падат на всеки един от тях?

Да не стане така, както е типично по български? Имам премиум марка кола, ама е я карам, защото нямам пари за поддръжка :conf:

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 25 Авг 2023, 23:57

acho.rs написа:Държавата ни е и част от военен съюз и за да може да се наслаждава на липсата на необходимост от армия, тя все пак трябва да изпълнява и някакъв задължения, като част от този военен блок.
Ако те разбирам правилно, мислиш че можем да минем и с нещо от сорта на L-139 - ами не мисля така. Дори да е 2ра ръка масов многоцелеви изтребител от НАТО - пак няма опции. Мираж 2000-5 не се поддържа, нито Торнадо.
Ако купим стар F16 - пак трябва да го минем през модернизация , за да "се пеърва" със военната система на НАТО и авиониката да отговаря на времената. При положение, че ние от 25 години караме на 5 стари руски самолети на кръст - какви са реалните опции...

3 броя L-39 са достатъчни. Останалите милиарди да отидат за мобилно модерно пво. При един конфликт е важно да не допуснеме air superiority. Ключовото определение и цел е contested airspace. Good enough for us. Останалото ще свърши НАТО. Много уроци могат да се научат от конфликта в Украйна. Ама няма кой да гледа и да се учи. Територията ни е достатъчно малка да се покрие със тройно пво за всяка точка… което е класика в жанра и никой да няма шанс да оцелее в нашето въздушно пространство.

Цялата ни военна доктрина трябва да е ориентирана към водене на мобилна високо технологична партизанска война със close air support където трябва- мисли щурмови самолети и хеликоптери, високопроходима лека бронирана техника, малки бойни единици съставени от специализирани оператори. За друго нямаме нито шанс, нито пари нито има нужда. Никой досега не можа да се оправи със една тумба муджахидини с калашници и рпг-та… представи си ако имаха технологии, тренировка и не ги беше страх че могат във всеки момент могат да ги ударят от въздуха… Ма аз кво знам баси…
алекс
трабант 601с
разни други возила

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Авг 2023, 1:00

alx написа:3 броя L-39 са достатъчни. Останалите милиарди да отидат за мобилно модерно пво. При един конфликт е важно да не допуснеме air superiority. Ключовото определение и цел е contested airspace. Good enough for us. Останалото ще свърши НАТО. Много уроци могат да се научат от конфликта в Украйна. Ама няма кой да гледа и да се учи. Територията ни е достатъчно малка да се покрие със тройно пво за всяка точка… което е класика в жанра и никой да няма шанс да оцелее в нашето въздушно пространство.

Цялата ни военна доктрина трябва да е ориентирана към водене на мобилна високо технологична партизанска война със close air support където трябва- мисли щурмови самолети и хеликоптери, високопроходима лека бронирана техника, малки бойни единици съставени от специализирани оператори. За друго нямаме нито шанс, нито пари нито има нужда. Никой досега не можа да се оправи със една тумба муджахидини с калашници и рпг-та… представи си ако имаха технологии, тренировка и не ги беше страх че могат във всеки момент могат да ги ударят от въздуха… Ма аз кво знам баси…

Леко ще ти намекна, че усещам, когато се бъзикаш. За жокер ще ти дам, че всички модели В-737 са по-бързи от L-39. Прав си за ПВО-то. Стара планина е дар Божии. От там може да се контролира всичко в много голям радиус. Другото можем да го коментираме по другите канали, за да не превръщаме темата в някои от онези, дето са заключени. F16 e една много скъпа играчка, от която реално нямаме нужда.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Авг 2023, 1:39

Cruise speeds на двата самолета са много близки. Ако трябва боинга ще намали малко, албатроса ще се забърза и всичко е точно. А може и да ни направят 3 броя L139… Не придиряй :) схващаш ми идеята
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от acho.rs » 26 Авг 2023, 10:03

alx написа:
acho.rs написа:Държавата ни е и част от военен съюз и за да може да се наслаждава на липсата на необходимост от армия, тя все пак трябва да изпълнява и някакъв задължения, като част от този военен блок.

3 броя L-39 са достатъчни. Останалите милиарди да отидат за мобилно модерно пво. При един конфликт е важно да не допуснеме air superiority. Ключовото определение и цел е contested airspace. Good enough for us. Останалото ще свърши НАТО. Много уроци могат да се научат от конфликта в Украйна. Ама няма кой да гледа и да се учи. Територията ни е достатъчно малка да се покрие със тройно пво за всяка точка… което е класика в жанра и никой да няма шанс да оцелее в нашето въздушно пространство.

Абсолютно си прав за начина да не се допусне въздушно превъзходство, но каква партизанска война за член на НАТО ? Войната в Украйна не е сценарии за България и няма смисъл да се правят аналози.

Ясно е че решението за нови изтребители идва от военният съюз- никой не иска да има в отбора си пълен инвалид . Няма страна от НАТО без бойна авиация. Никой няма да те остави да минеш и тънко и при евентуален конфликт в страна партньор, ти да си стоиш вкъщи и да си се окопал до ушите в "твоята си база". След акто искаш да може да ти се окаже светкавична помощ, трябва и ти да си способен поне малко да оказваш помощ...
F16V си е F/A самолет, а какви удари ще нанасяш със противоракетна отбрана - ще караш по аутобана до Норвегия или Португалия?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Авг 2023, 10:14

Отново - моделът за Бг е Швейцария и/или Израел... не сте/сме по-умни от тях.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 26 Авг 2023, 10:29

Що да се ограничаваме? Белгия, Дания, Австрия, Нидерландия също са по-малки и от нас, можем и от там да научим нещо.

Чудих се тия дни, понеже повечето смятаме че България страда и служи на всички, защото сме малка държава и зависим от волята на по-големите.

Да, но споменатите по-горе са далеч по-малки и от нас. Пък са да речем еталон за развитие в Европа.

Явно не е само до размер работата.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

ф16 и родната военна авиация

Мнение от steeN » 26 Авг 2023, 10:35

Не знам какво да учим от страни, които са били превзети за дни и имат практически нулев военнопромишлен комплекс. Ако ще добавям... бих сложил Швеция примерно, ама не и тия.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата