Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Икономическата криза 2020

Мнение от steeN » 27 Мар 2020, 9:28

Освен да те игноирам в настройките на форума не виждам какво друго. И без това ми писна да ти чета глупостите.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 27 Мар 2020, 9:37

Обикновено така става като погледнеш през прозореца и видиш, че там няма екселски таблици, графики и Адам Смит...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 27 Мар 2020, 9:45

drago_pavlov написа:Почти всяко село има по 2-ма, 3-ма такива земеделци, с трактори за по половин милион бройката :mhihi:
Дето не работят със съвременни технологии... Още орат с воловете :mhihi:

То на тези други неща пък им куцат. Познавам такива, над 20 000дка обработват. Еми от тук от там като кажат нещо и ми става ясно как се управляват финансите. И накрая кво става, имаш техника за 2-3 милиона, ама я ползваш като такава за 200 000лв :dunno: Стийн мисля, че е абсолютно прав тук.

Това за познатия с мед, който не може да си продаде бурканите... На мен отстрани ми звучи като "Не мога да си продам на добра цена продукцията, нито ми се занимава. Затова искам някой друг да се занимава вместо за мен, ама ако може за без пари". Ако иска просто да си гледа кошери - на заплата при някой. Като искаш собствен бизнес - за малко повече неща трябва да разчиташ на себе си.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 27 Мар 2020, 11:30

TNT написа:То на тези други неща пък им куцат. Познавам такива, над 20 000дка обработват. Еми от тук от там като кажат нещо и ми става ясно как се управляват финансите. И накрая кво става, имаш техника за 2-3 милиона, ама я ползваш като такава за 200 000лв :dunno: .

Това от позицията на земеделец за колеги ли го казваш?
Понеже отстрани винаги е лесно да се коментира.
И аз познавам такива, за които все разправят, че не разбирали, не се правели така нещата, но те си ги правят от 30 години и успяват.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Мар 2020, 11:42

Не мисля, че има нужда да съм земеделец, за да разбера, че човека губи хиляди левове само от начините си на превод на пари.

Проблемите в България са масови по всички сектори, не е само в земеделието. Малко са фирмите, които правят нещата както трябва. Факта, че ги има (справка в другата тема за успелите българи) обаче, показва, че има хляб в българина.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 27 Мар 2020, 11:57

От първа ръка мога да ви кажа, че в България технологията в зърнопроизводството е една от най-добрите предвид климатичните ни особености. Да, добива ни например на пшеница е на половина до 2/3 от Германия, но господ ни е наказал с 400-500 литра дъжд средногодишно в южна България и 600-700 в северна при 1300л в Германия. Там вегетацията на пшеницата е 310 дни, тук 270. Отделно високите температури м.Април и Май влияят зле на добива.
П.С. Обикновено сме на първо или второ място по износ на слънчоглед в света.
П.С.2. За пчелите - не са виновни само пестицидите. Рапицата е голям проблем. Има много голям медосбор по време на цъвтеж. От там пчелите работнички се преизтощава, умират, а следващите не са се излюпили. Затова е и масовата смъртност пред кошера.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drago_pavlov » 27 Мар 2020, 11:57

Ами не може всички да разбират от всичко, като стинката пред компютъра :mhihi:
Аз имах предвид коментара, че не си ползват техниката както трябва...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 27 Мар 2020, 12:00

STEVAL написа:Да, добива ни например на пшеница е на половина до 2/3 от Германия

Само заради климата е сигурен съм :mhihi:

И какво... само промишлени култури както написах. Нещо по-завъртяно ако трябва да направим и сме до там.

steeN написа:Бедни сме. Като сме бедни няма как да си купуваме скъпо и качествено. Като сме бедни няма и пари за съвременно земеделие и продукта е неконкурентен. За тва се сеят промишлени култури, боклуци и за износ. Няма мистерия.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Мар 2020, 12:04

drago_pavlov написа:Ами не може всички да разбират от всичко, като стинката пред компютъра :mhihi:

Няма и как да стане. Но за ключови неща или трябва да ги разбираш над средното поне, или плащаш на някой, който разбира. И ако ти е скъпо да плащаш - се учиш само да го правиш.

drago_pavlov написа:Аз имах предвид коментара, че не си ползват техниката както трябва...

Пак от същия сектор пример - за половин милион машината стои "в гаража", щото тракториста искал още 200лв заплата.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от STEVAL » 27 Мар 2020, 12:35

TNT написа:
drago_pavlov написа:Ами не може всички да разбират от всичко, като стинката пред компютъра :mhihi:

Няма и как да стане. Но за ключови неща или трябва да ги разбираш над средното поне, или плащаш на някой, който разбира. И ако ти е скъпо да плащаш - се учиш само да го правиш.

drago_pavlov написа:Аз имах предвид коментара, че не си ползват техниката както трябва...

Пак от същия сектор пример - за половин милион машината стои "в гаража", щото тракториста искал още 200лв заплата.

По принцип избягвам да влизам в обяснителен режим, но:

1. Едва ли счетоводителите на земеделците са толкова некомпетентни, колкото си мислиш
2. Мога да ти кажа, че заплатите на механизаторите в провинцията са около 3 пъти по-големи от средните за дадения район и за да стои машината в гаража едва ли е заради 200 лв.
3. Към Стийната за промишлените култура. Инвестира се в това, което има най-лесна реализация.
4. Конкретно в земеделието няма как един земеделец да се разпростре в зърнопроизводство, зеленчукопроизводство и овощарство, защото се използват различни машини за различните операции. Почти няма съвпадение на машините в зърнопроизводството и зеленчукопроизводството.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 27 Мар 2020, 12:50

STEVAL написа:3. Към Стийната за промишлените култура. Инвестира се в това, което има най-лесна реализация.

Факт. Както е с всичко. Само "богатите" държави могат да произведат от нещата с висока добавена стойност.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 27 Мар 2020, 13:17

Гледам Модераторите не ви обръщат внимание, но като за "смешници и льоловци" (каквито се определяте) може да ви пуснем в една "карантина" за по 1 месец, примерно?

Какъв е проблемът да се държите нормално в тези постове? Трудно ли е?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от integral » 27 Мар 2020, 13:32

TNT написа:Това за познатия с мед, който не може да си продаде бурканите... На мен отстрани ми звучи като "Не мога да си продам на добра цена продукцията, нито ми се занимава. Затова искам някой друг да се занимава вместо за мен, ама ако може за без пари". Ако иска просто да си гледа кошери - на заплата при някой. Като искаш собствен бизнес - за малко повече неща трябва да разчиташ на себе си.

Това кое как ти звучи на тебе изобщо не е критерий за достоверност, ама хич :mhihi:
Особенно когато
Еми от тук от там като кажат нещо и ми става ясно........
:mhihi: , всичко на всички им става ясно :mhihi:

Продавай си пурите и по-добре не пиши за неща които само си чувал от тук от там :OT:
- Татко, това е новият ми приятел. Той е влогър, трейдър, маркетинг гуру и инфлуенсър...
- Абе дъще, абе дали няма как да се съберете пак с онзи циганин? :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 27 Мар 2020, 13:51

Предвид факта, че и други намекнаха същото... изглежда не само на мен ми звучи така. Ама успех :wave: Дано започнат да му изкупуват на 10лв буркана, щото е готин.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 27 Мар 2020, 15:52

Търговията (продажбите) е проста работа, но не и за прости хора!
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата