По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от klintan66 » 22 Юли 2017, 15:33

ukelichko написа:
Nickelback написа:.......
Миии... сега смЕтам ми е бая по-добре, сори :ok: Нит' съм роб на банки, нит' съм роб на оператор ли, ба ли му мам@та там какво се пишеше още, нЕкакси не го чувствам поне :mhihi:
Та по принцип може да не генерализираме "всеки това, всеки онова" :yes:

Ти сега ще кажеш, че не виждаш и поне 10 пенсионера да ровят в кофата за боклук пред вас. Или че снощи си спал спокойно, без да се будиш изпотен от страх, че турците ще ни превземат, понеже нямаме 120 хилядна армия. Усещам че изобщо не ти пука, че вече не сме производител номер едно на химически торове в света и че не сме космическа сила. Гледаш само как да живееш добре. Но добрият живот не е всичко. Ти знаеш ли какво е усещането да си номер едно в света по износ на електрокари на глава от населението. Нищо не знаеш. Сигурно празнуваш и Свети Валентин с любимата си, вместо да се съберете с група кочове в някоя вила без течаща вода и с външен кенеф и да празнувате традиционния български празник Трифон Зарезан, като се напиете до безпаметност с прокиснало вино и на другия ден две роти виетнамци да ви се гонят из устата. А бе ти знаеш ли, че през социализма хлябът беше по 30 стотинки? ТРИИСЕТ СТИНКИ!!!! И ТО БЕЛИЯТ.

То и аз съм същия непукист ...нещо ми стана ...а какъв надежден комсомолец бях... :oops:
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 22 Юли 2017, 16:23

Jordana написа:А ти знаеш ли какво е сляпо да прогледа ? Пази боже....

С една идея по-добре, отколкото изобщо да не прогледа и да си остане сляпо.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 22 Юли 2017, 16:42

ukelichko написа:
Jordana написа:А ти знаеш ли какво е сляпо да прогледа ? Пази боже....

С една идея по-добре, отколкото изобщо да не прогледа и да си остане сляпо.

Мисля че не си наясно от къде идва тоя израз и за какво в действителност иде реч .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Юли 2017, 2:35

Jordana написа:Нещо като собствено мнение ще дадеш ли в тая тема или ще продължаваш с чуждите ?

не само аз съм свободен. ти си свободен също в България повече сравнено с преди 89та... нищо не се пъча, квото е за теб, такова е за мен и за всеки, който живее в Бъглария.
тва не е тема да си мерим нещо. трябва да си много комплексиран да го приемаш така.
иначе доста собствени мнения давам. затрупвам ви с реални примери и ситуации, но вие се обосновавате на хипотетичното винаги.

п.с.
2008 когато дойдох в САЩ беше на 5то място :) сега е на 11то и за тва смятам да си ходя... така, че точно тая тема никва полза няма да я подхващаш.
въпреки тва нещо не виждам европейски държави над нея в класацията освен Естония, Швейцария и Англия/Ирландия :mhihi: всичките гадни капиталисти експлоататори :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 13 Авг 2017, 0:40

Искам да ви разкажа нещо от личен опит и... изглежда, че тази тема е подходяща. Имаме селска къща с двор в едно село, близо до Дунава. Преди десетина години тъстът беше още жив, а ние с жената помагахме през уикендите в грижите за стопанството. Тъстът поливаще градината с един черен гумен соц-маркуч, който не си знаеше годините, дебел колкото ръката ми, твърд и много тежък. Тъщата и жена ми все мъркаха, че тоя маркуч не им е удобен, щото едва го мъкнели по двора и не можел да се навие - абе мъка голяма... И аз реших да направя нещо добро - купих 30 метра някакъв нов (модерен) сив маркуч за поливане - много по-лек и тънък (и съответно - много по-лек). Тъстът (Бог да го прости човека...) помърмори нещо, нави стария дебел маркуч и го прибра в мазето при другия инвентар. Аз сложих на тръбата на помпата новия маркуч и отначало всичко бжеше чудесно, но... скоро се разбра, че понеже е тънък, тоя маркуч се прегъва и усуква, при което спира потока на водата, а помпата е мощна и избиваше съединението към тръбата. Естествено, стегнах го с метална скоба, в резултат на което маркучът се сцепи и го изхвърлихме.

Понеже през лятото градината се полива ежедневно, наложи се веднага да купя нов маркуч - някакъв жълт със зелени ивици, турски. Продавачът ме увери, че този няма да се прегъва, но... не не излезе съвсем вярно. Оказа се и друго интересно - материалът на новия маркуч (съзнателно не пиша "гумата", зщото беше от някаква пластмаса) много се влияеше от температурата. Като го напече слънцето - омекваше и направо се смачкваше от собствената си тежест, а на студ се вдървяваше... Водата от кладенеца е доста студена и като тръгнеше по маркуча той се вкоравяваше като ПВЦ-тръба и беше почти невъзможно да го огънеш и преместиш. Както и да е, изкарахме лятото с него, есента го навих в мазето, но когато на другата пролет започнах да го рзвивам - явно още е било студено, той се нацепи и... изхвърлихме и него. Пак купих нов - някакъв почти прозрачен и армиран. И той се прегъваше и усукваше, и беше толкова тънък, че още с първото минаване с количката през него се скъса... Четвъртият маркуч изгоря на слънцето, другият се протри от влаченето по двора, следващият се напука и така си тръгна - всяка година или през две купувах нов маркуч...

И така до миналият уикенд, когато след поредното фиаско с новия маркуч за поливане се чудех какво да правя и... погледът ми случайно падна на стария черен гумен маркуч, който се показваше под някакви чували и щайги. Нямах много варианти за действие, затова с мъка го измъкнах от мазето, вързах го на тръбта от помпта и... сега отново поливаме с него. Наистина е много дебел и тежък, но пък върши чудесна работа - няма нито един от проблемите на новите "модерни" маркучи. Направо се родих с него и дори се чудех с какъв акъл съм бил готов да изхвърля такъв чудесен маркуч, мамка му...
Excellent! Steven is my name!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Авг 2017, 6:04

На село ми имаме може би същия като вашия черен, гумен маркуч. Помня го откакто помня нещо изобщо на село, тоест може би 30 години. Откога е там НЕ ЗНАМ. Трябва да питам май следващия път когато отида, но нашия проблем с мъкненето е решен - просто не се прибира и нагъва. На две места е срязан и снаден с метални къси тръбички. Това понеже е много дълъг и ако се наложи да искаш все пак да поливаш в някой от тези краища, вади се и се слага пак. Няма грешка този маркуч, минава от кладенеца през голямата градина и целия двор, абе поне 100-150 метра е. Виж да го сменя някой с друг не се е сетил досега, но ще споделя твоя опит. :mhihi: Както казват - не питай старило, питай патило. :yes: Маркучът е от дебела, черна гума, на места е напукан от толкова години слънце, студ, сняг, лед, влага, но проблеми никакви. За прегъване пък и дума не може да става, трябва да го пратим на най-силните мъже, да се помъчат те да го прегъват. :mhihi: Дебел е около...4-5 см. на око, може и да бъркам малко, но малко и то понеже не съм го виждал скоро. Иначе тук имаме един доста по-тънък градински, може би 1-2 см. макс и го разпъваме от време на време, да тежичък е, но като се замисля и той не си знае годините, проблеми никакви също! :shock:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 13 Авг 2017, 9:10

Всъщност, исках да кажа, че често съвременните и "модерни" вещи, които ни заобиклят, се окзват по-неефективни и проблемни от старите си аналози. Не знам дали това има пряка връзка с политическия строй, просто ми направи впечатление... Действително, хубав маркуч за поливане не успях да намеря в последните 10-тина години - може и аз да не знам къде да търся, но в провинцията е така.

В Продавалника е пълно е със соц-инструменти, от "стария материал". Ретроспекцията я има дори в рекламите - вижте тези за бира (бомбичката), дори и за кренвиршите, които и при соца (спомням си ясно...) пак бяха определено гадни... Пиша това във връзка с темата - явно доста хора смятат, че са живели по-добре при соц-а и тази носталгия се използва в маркетинга...
Excellent! Steven is my name!

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Авг 2017, 9:36

Разбрах те, то и аз това казах. Пълно е обяви да, аз ще ти дам пример с инструментите. Имаме ключове такива неща от соца още, здрави са, ползвани са много, цвета им е променен от годините, но се ползват все едно са нови. От друга страна през годините са се купували всякакви ключове и т.н. и доста често се е стигало до счупвания и такива неща.
За кренвиршите не си прав, тогава имаше по-хубави от 90%-та от сегашните. В момента има 1-2 вида кренвирши, които стават за ядене, едните са на Житница, Сачи като ги пуснаха преди години ставаха точно първите 2 месеца и край, тия на Кен, Бони, мони и тем подобни не стават за нищо. Рядко ям кренвирши, но пък имам усещане за качеството им, още като го пипна, след това помириша и в доста от случаите не се стига до отхапване. То такива скапани въобще не ми попадат де, но като ида на хотел някъде, на закуска е пълно с тях, вземал съм по един, но вече просто ги подминавам за да не остават в чинията ми после. :mhihi:
За салами и такива неща пък въобще не може и дума да става. Не ги ползват за реклами само заради носталгията, то вкуса на Шпека беше несравним. Сега такъв шпек може да има само от 20 лева кило, за Луканките същата работа.
А помните ли ония Наслади, които ги продаваха в цяла кутия какъв вкуса имаха? Мммм, после Балканките се доближаваха. А бозата? Не съм пил боза от ученик и то рядко пиех тогава, но през соца си имаше страхотен вкус. Не помня преди колко години опитах някаква боза, отврат с някакви буци из нея, абе чудо.
А киселото мляко? Отваряш го и ядеш. Стои ли малко и се разваля, но вкуса беше...абе като на кисело мляко. Сега рядко има такова. Сирене и кашкавал да не говорим. Миналият ден казаха, че пак поскъпнали и всеки почти вече предпочитал малко по-скъпо, но по-качествено. Какво ти малко, истинско сирене мина кило хубаво свинско отдавна. Кашкавалът и той. Нещата по отношение на вкус и качество са несравними. И сега има, но трябва първо да потърсиш, второ да дадеш доста повече пари от нормалните алтернативи и трето, пак не си сигурен дали фирмата не е решила вече да тръгва назад и разчитайки на стари лаври просто да продава докато може и фалира. Такива с колбасите много имаше през годините. Пускат нещо хубаво, върви няколко месеца и после край да оберат парите докато може.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 323i Touring
Мечтае да кара: някакво М

Мнение от Binev_OuT » 13 Авг 2017, 10:01

Borymeckata написа:Всъщност, исках да кажа, че често съвременните и "модерни" вещи, които ни заобиклят, се окзват по-неефективни и проблемни от старите си аналози. ...

Напълно съгласен!На мен това ми е много болна тема.
Купуваш си примерно дрелка от 40лв - при първото ползване главата почва да мята , след още няколко пък кабела и се нацепи при сгъвката и когато се оплачеш на някого ти вика - за 40лв кво искаш?
Е как какво искам бе - тая дрелка не е годна не за домашна , а за никаква употреба и не трябва изобщо да се продава.Чиста кражба!
И кво излиза - ако искаш дрелка за домашно ползване 2-3пъти годишно , трябва да се разделиш с една минимална заплата!
Всичко евтино което се продава , не трябва да се продава - не е годно за употреба и не трябва да струва пари!
Последния пример - едно зарядно за кола 20 или 30лв - слагам го в запалката , и не седи плътно.Съответно малко да мръднеш кабела и контакта се прекъсва , супер се издразних.Във веригата ми викат , че зарядното си било работело и проблема бил в колата!На мене запалката ми функционира перфектно!
Е колко трябва да струва една такава простотия за да може да се ползва нормално!?
Гумите нисък клас , че и на някои от средния - бордовете им от хартия - е ква гума е тва?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 13 Авг 2017, 10:12

Това е фундаментален проблем на пазарната икономика . Нишата с евтини стоки е заета , тя не може да остане празна защото има търсене на такива стоки от хора които нямат достатъчно средства за по-скъпи и качествени . Оделно че нещата се заплитат още повече от глобалните процеси на капиталистическия начин на производство - суровините и капиталите трябва да имат възможно най къс период на оборот в производството . Тоест качеството и дълготрайноста на стоките е табу , никой производител не иска маркучи дето издържат по 100 години , автомобили дето не се обслужват по 20 години и не се развалят , инструменти дето не се развалят по 30 години и т.н . Просто като се насити пазара никой няма да си купува нещо което си е купил и работи . Баланса между цена качество и дълготрайност е много рехав и изместен надолу - ниска дълготрайност и ниско качество заради евтините некачествените рециклирани материали и ниската цена на труда .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Binev_OuT » 13 Авг 2017, 10:27

Нямам проблем с евтините стоки и това да карат до гаранция , проблема е че тези стоки не са годни за нищо освен да пълнят кофите за смет.
Все едно да се и...ра и на тва да му сложа цена 1 лев и като ме пита някой дали не съм избягал от някоя лудница , да му кажа - е за 1 лев кво искаш!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 13 Авг 2017, 10:35

Има и такива идиотски бизнеси - продават слонско лайно в консерва , пръдня в консерва или подобни и правят милиони от такива неща . Така че точно това казвам - ако има някой да плати 1 лв за дрелка примерно дето само прилича на дрелка, защо не ? Това е пазарната икономика - има ли търсене има и предлагане . Ако няма търсене създаваш такова чрез реклама и промотиране на "свежия " си продукт :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Binev_OuT » 13 Авг 2017, 11:32

Jordana написа:Има и такива идиотски бизнеси - продават слонско лайно в консерва , пръдня в консерва или подобни и правят милиони от такива неща . Така че точно това казвам - ако има някой да плати 1 лв за дрелка примерно дето само прилича на дрелка, защо не ? Това е пазарната икономика - има ли търсене има и предлагане . Ако няма търсене създаваш такова чрез реклама и промотиране на "свежия " си продукт :mhihi:

Факт!
Не съм чул някой да търси дрелка , която само да прилича на такава.Един от проблемите на капитализма - лъжата и мошеничеството възтържествуват.Който не мами и не лъже е идиот и глупак!
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 13 Авг 2017, 11:36

Факт, че нещата не са като едно време.
Ама те и на запад не са.

Наистина ли смятате, че качеството на стоките има връзка със социалния строй?
Китайските боклуци нали идват от комунистическа държава. Същите ли са като тия от соца при нас :dunno:

Разбирам, че маркучите ви не са като едно време ама дайте малко по-сериозно :ok:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Binev_OuT » 13 Авг 2017, 12:00

K_Ilkov написа:Факт, че нещата не са като едно време.
Ама те и на запад не са.

Наистина ли смятате, че качеството на стоките има връзка със социалния строй?
Китайските боклуци нали идват от комунистическа държава. Същите ли са като тия от соца при нас :dunno:

Разбирам, че маркучите ви не са като едно време ама дайте малко по-сериозно :ok:

С това си мнение за какво се бориш,не е много ясно?
Под въпросния маркуч разбирай цялата лъжлива система в която живеем , система управлявана от мошеници , крадци и измамници - или както им викат днес - силни и успешни.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата