ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Модератор: Общи модератори
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Е.Димитров написа::OT:
Колеги,няма да се косите,вчера от герб внасят законопроект,в който ще се ЗАБРАНИ отказа от парно
Честито на печелившите
Силно се надявам това да е просто изцепка на някой малоумник от министерството, медийно доукрасена.
Иначе, ебем ти кучета, ебем ти цена на горива, това трябва да се дискутира в отделна тема.
Това е свръх потъпкване на конституцуинното право на ИЗБОР едно от основните права в едно демократично общество. Задължен си да ползваш топлофикация.......Да живее 1989 и края на комунистическата диктатура.....Добре дошли при енергийната диктатура

When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
r19 написа:Колега "Georgieff" , дори и да не е такава цената мислиш ли, че ще бъде дори близка по големина на другите източници?
В момента цени според ДКВЕР
АЕЦ Козлодуй ЕАД 15,30
ТЕЦ Бободол ЕАД 63,10
ТЕЦ Марица 3 69,54
ТЕЦ Варна ЕАД 83,59
9,32 лв за мегават е цената за пренос.
Какво аз или ти мислим няма особено значение. 6 милиарда лева наши пари не се прахосват защото някой си "мислел". Така се е действало по време на "развития социализъм", което е довело и до 3 реални фалита на държавата (за 45 години), последният при Андрей Луканов, който обяви мораториум по изплащането на външния дълг (надявам се за това да не ми искате документи).
В нормалните държави (каквато се надявам да станем) такива пари се дават при ясни разчети - себестойност на тока, период на изплащане на инвестицията и тн.
В последните груби и неофициални разчети, които съм виждал, цената на тока от централата определено се доближаваше до "другите източници". Цитираха се лихви от порядъка на 10% по заемите за строежа (някой от вас връщал ли е заем при лихва от 10% и за колко години?).
Точно по тази причина е редно да излезе министър-председателят, да покаже официалния доклад на консултанта и да каже - ето това са сметките, аз отговарям, че са верни. Вече на базата на този доклад може да се прецени (само за доклада сме платили 1 млн лева), но явно някой няма интерес той да стане публичен.
Пък после нека и референдум се проведе - да си кажат хората искат ли от техните пенсии и заплати да се изплаща строежа на централата. Може от пенсии, може от ДДС 28% като в Гърция, може от ДОД 25% и тн - възможности много, всички от тях на наш гръб - нали и централата си е "наша".
Touring & windsurf club
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
-
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Вече е решено,ще се строи 7 ми блок на Козлодуй...
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4720511
обаче има доста интересни неща,казани преди година от премиера по повод ....7 ми блок на Козлодуй...
http://www.youtube.com/watch?v=4w26w_w2zN0

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4720511
обаче има доста интересни неща,казани преди година от премиера по повод ....7 ми блок на Козлодуй...
http://www.youtube.com/watch?v=4w26w_w2zN0

- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
А най-интересното е, че НЯМАТ право да строят повече блокове там, понеже ще се концентрира прекалено голяма ядрена мощност на едно място
Точно това е и причината преди 20 години да започнат АЕЦ "БЕЛЕНЕ".
Другото интересно е ,че има 10 години проучване на мястото на "бъдещият" реактор, преди да се започне някакво стройтелство, което автоматично означава ,според мен, че нищо няма да построят (също като в "Белене")

Другото интересно е ,че има 10 години проучване на мястото на "бъдещият" реактор, преди да се започне някакво стройтелство, което автоматично означава ,според мен, че нищо няма да построят (също като в "Белене")

- Димитър Димитров
- младши ентусиаст
-
- Кара: внимателно.
- Мечтае да кара: сАмоЛеТ
r19 написа:А най-интересното е, че НЯМАТ право да строят повече блокове там, понеже ще се концентрира прекалено голяма ядрена мощност на едно мястоТочно това е и причината преди 20 години да започнат АЕЦ "БЕЛЕНЕ".
Колега няма такова нещо, никои не е забранил строителството на нови мощности на площадката на АЕЦ - Козлодуй. Проучването / издаване на лиценза / става за около 2 години.

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Ето малко инфо, за колегите с друго образование, не българско, може би руско...
КИЕВ, 17 апреля. /ИТАР-ТАСС/. Второй энергоблок Южно-Украинской АЭС отключен от единой энергосистемы страны. Это произошло поздно вечером в понедельник „в результате разрушения основного трансформатора 2-го энергоблока и последующего обрыва высоковольтной линии, что привело к срабатыванию аварийной защиты блока“, – сообщила сегодня пресс-служба МЧС Украины.
„Энергоблок выведен на минимально контролируемый уровень и отключен от единой энергосистемы Украины. Работники станции принимают меры по устранению неисправностей“,- отмечается в сообщении. В нем подчеркивается, что „радиационное и противопожарное состояние АЭС находится в пределах нормы“.
Южно-Украинская АЭС расположена на берегах реки Южный Буг в городе Южноукраинск Николаевской области. Строительство атомной станции, состоящей из трех энергоблоков с реакторами ВВЭР-1000 мощностью 1000 МВт каждый, и города-спутника АЭС Южноукраинск началось весной 1975 года. В декабре 1982 года первый энергоблок был включён в энергетическую систему. В 1985 и 1989 годах были пущены в строй второй и третий энергоблоки станции.
Колега Хаос, ти на колко годинки беше на 26.04.1986 г., кога гръмна АЕЦ Чернобил? Знаеш ли какви са последствията от този взрив 26 г. по-късно? Спомняш ли си какво направиха на тази дата българските власти, за да информират населението? Не ми отговаряй, щото мен няма да ме излъжеш, както можеш да излъжеш някой друг. Ти ли ще ми гарантираш ядрената безопасност, на 140 км от дома ми? Ти и хората, които мислят като тебе? Днес Стилиян Петров е болен от левкемия, а някой пита ли се, защо? Лекарят на българския тим(националния отбор) Михаил Илиев е заявил, че Стилиян е жертва на взрива в Чернобил. В семейството му няма заболели от рак. По време на аварията е бил на 6 г. Теорията е недоказуема, но твърде вероятна и истинна. И това е само един случай. Какво да кажем за хиляди други, родените с малформации деца, повишената ракова заболеваемост в Европа? Или това не е важно, то е случайно? Само за пари ли става въпрос тука? Нарочно засегнах финансовата страна на въпроса, но и на това не получих отговор. Какво да говорим за чисто човешките измерения и рискове за здравето и самият живот.
КИЕВ, 17 апреля. /ИТАР-ТАСС/. Второй энергоблок Южно-Украинской АЭС отключен от единой энергосистемы страны. Это произошло поздно вечером в понедельник „в результате разрушения основного трансформатора 2-го энергоблока и последующего обрыва высоковольтной линии, что привело к срабатыванию аварийной защиты блока“, – сообщила сегодня пресс-служба МЧС Украины.
„Энергоблок выведен на минимально контролируемый уровень и отключен от единой энергосистемы Украины. Работники станции принимают меры по устранению неисправностей“,- отмечается в сообщении. В нем подчеркивается, что „радиационное и противопожарное состояние АЭС находится в пределах нормы“.
Южно-Украинская АЭС расположена на берегах реки Южный Буг в городе Южноукраинск Николаевской области. Строительство атомной станции, состоящей из трех энергоблоков с реакторами ВВЭР-1000 мощностью 1000 МВт каждый, и города-спутника АЭС Южноукраинск началось весной 1975 года. В декабре 1982 года первый энергоблок был включён в энергетическую систему. В 1985 и 1989 годах были пущены в строй второй и третий энергоблоки станции.
Колега Хаос, ти на колко годинки беше на 26.04.1986 г., кога гръмна АЕЦ Чернобил? Знаеш ли какви са последствията от този взрив 26 г. по-късно? Спомняш ли си какво направиха на тази дата българските власти, за да информират населението? Не ми отговаряй, щото мен няма да ме излъжеш, както можеш да излъжеш някой друг. Ти ли ще ми гарантираш ядрената безопасност, на 140 км от дома ми? Ти и хората, които мислят като тебе? Днес Стилиян Петров е болен от левкемия, а някой пита ли се, защо? Лекарят на българския тим(националния отбор) Михаил Илиев е заявил, че Стилиян е жертва на взрива в Чернобил. В семейството му няма заболели от рак. По време на аварията е бил на 6 г. Теорията е недоказуема, но твърде вероятна и истинна. И това е само един случай. Какво да кажем за хиляди други, родените с малформации деца, повишената ракова заболеваемост в Европа? Или това не е важно, то е случайно? Само за пари ли става въпрос тука? Нарочно засегнах финансовата страна на въпроса, но и на това не получих отговор. Какво да говорим за чисто човешките измерения и рискове за здравето и самият живот.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- MatriX_Fucked
- кандидат ентусиаст
-
Гнусно е да спекулираш с болеста на Стилян и на всички други, болни от рак...
Пример:

А и изобщо - глупави са ти доводите! Защото АЕЦ-и около България има и ще има все повече и повече...Така, че тази точка отпада, нали така?
Пример:

А и изобщо - глупави са ти доводите! Защото АЕЦ-и около България има и ще има все повече и повече...Така, че тази точка отпада, нали така?
Без страх, без спирачка!
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Спекулирам? Трябва ли да цитирам данни, от Украйна, колко пъти са скочили заболелите от рак, след взрива в Чернобил? А само в Украйна ли? И предположението, на което викаш спекула, не е мое, а на лекарят на тима и името му написах. Кое отпада? Това че Турция стори АЕЦ, това ли са многото АЕЦ-и около България? Така като гледам и Сърбия и Гърция и Македония, са се юрнали да строят, по две три даже, иначе как ще стават все повече и повече.... Ограда от АЕЦ-и ще има около България, да.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Coulthard
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше 325tds
- Мечтае да кара: e46 330xd
виж дали си на 140км или 450км от аварирал аец от типа на чернобил разлика няма все ще умреш..... рано или късно.. тва една друга тема която в последният си пост в тази тема бях зачекнал та да повторя - в Козлодуй бя хепанинг е имало през оперативните му години та да не коментираме много много колкое надеждно и тнт..... Относно турците
тия пичове строят в момента 2 централи руски тип на геоложки разлом - лошата новина е че ако нещо светне, ще получим по още една доза тип Чернобил, хубавата е че ветровете от югоизток в България са рядкост и квото си го надробят фесовете те ще си го сърбат. Относно Сърбия .... нямат толкова пари а и се натискат за ЕС
П.С. Чернобил светна на 26.04
в БГ дъжда валя на 01.05 Деня на труда манифистиращите се радваха на топлият майски дъждец, всички бяха наизлезли с децата, дядо ми полковник от БНА стоеше под чадър приемаше парада с йодна таблетка между зъбите (както и всички останали висши военни и кадри на цк бкп и тнт) и семейство прибрано вкъщи.

П.С. Чернобил светна на 26.04

- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Колега Елесар, а ти знаеш ли че АЕЦ Чернобил и в момента работи?
Защо "глупавите" руснаци продължават да експлоатират толкова стар реактор, много неефективен -според думите на колеги от форума, който произвежда много скъп ток?
Да, станала е грешка при Чернобил, Но, би ли ми казъл какво ти е мнението за Фукушима?
Японците са една нация, която се води за една от най-развитите в техническо отношение.
Защо допуснаха и при тях да стане като Чернобил, ако не и по-зле?И това 30 години по-късно.
То и от Япония може да дойде радиaцията по въздуха, или водата.
Несериозно е да се обвинява "Чернобил" за всички ракови заболявания.
Истината е, че след 10-15г.,когато свърши ресурса на 5 и 6 блок, ще си купуваме скъп ток от чалмите, без да имаме някакъв избор.

Защо "глупавите" руснаци продължават да експлоатират толкова стар реактор, много неефективен -според думите на колеги от форума, който произвежда много скъп ток?
Да, станала е грешка при Чернобил, Но, би ли ми казъл какво ти е мнението за Фукушима?
Японците са една нация, която се води за една от най-развитите в техническо отношение.
Защо допуснаха и при тях да стане като Чернобил, ако не и по-зле?И това 30 години по-късно.
То и от Япония може да дойде радиaцията по въздуха, или водата.
Несериозно е да се обвинява "Чернобил" за всички ракови заболявания.
Истината е, че след 10-15г.,когато свърши ресурса на 5 и 6 блок, ще си купуваме скъп ток от чалмите, без да имаме някакъв избор.

как можеш да сравняваш чернобил, където рибари са били накичени покрай реката с фокушима дето я заляха вълни тип холивуд?
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд
Колега, виж диаграмата с раковоболните и си направи изводите, че болни има само в силно развитите части на света. Там, където няма медицинско обслужване, болни почти няма ...
Иначе имам интересна задачка;
Колко тона въглища (мазут) трябва да се изгорят в тец, за да се отдели един тон серен диоксид? От него после се получават киселинните дъждове.
Ето малко жокер:

Я колегите от Стара Загора да кажат за ТЕЦ Марица Исток ....
Иначе имам интересна задачка;
Колко тона въглища (мазут) трябва да се изгорят в тец, за да се отдели един тон серен диоксид? От него после се получават киселинните дъждове.
Ето малко жокер:

Я колегите от Стара Загора да кажат за ТЕЦ Марица Исток ....
абе какъв скъп ток ще внасяме, колко струва тока в Сърбия ? Аец козлодуй печели по има-няма 100млн лева годишно, някой да не си мисли че Белене ще работи на загуба - естествено че не!? Само дето Белене струва над 15 млрд лева и мога да гарантирам че цената ще е много далече от тази на козлодуй, ако цената е висока няма да има пазар, а ако е ниска ще изтече експлоатационния срок на Белене преди да започне да работи на печалба. Така че дори още утре да се пръкне АЕЦ Белене(готов), файда няма да има... даже сигурно ще вдигнат цената заради разходите.
Турция.. икономиката им е светлинни години пред нашата, те дори още преди 10 години трябваше да започнат да строят АЕЦ, защото имат главоломно растяща нужда, икономиката и производството им расте с високи темпове, както и населението(с 1 млн на година), а ние - ние къде сме в цялата картинка, застаряващо и намалящо население + икономика на празни обороти... ама иначе ще строим АЕЦ за 20 млрд лева.
Накрая малко информация с намалена трудност:
Инвестицията в Ловеч за производство на китайските автомобили е под 200 млн лв.
Прословутия завод за отпадъци в София по различни оценки около 200млн лв.
Костал холдин откри завод за резервни част за 350 млн лв.
Втория завод на Теклас за пластмасови изделия струва 10 млн лв.
Най-големия завод за биодизел в България струва под 100 млн лв.
Завод за автомобилни стъкла в Търговище е под 40 млн лв.
Инвестицията в завода Technowood(за дървесина) е 70 млн лв.
Wienerberger AG откри керамичен завод за 50 млн лв.
Инвестиция в завод за фотоволтаични панели 40 млн лв.
Модерния автоматизиран завод ЛЕО(бетонови изделия) струва 6 млн лв.
и т.н..
Във повечето по-горе изброените заводи имаме точно 0% държавно участие, но не това е най-важното - даже 10 АЕЦ да построим... тай ще си изчезнем от картата, защото пак има хора които са съгласни да се дадат 20 млрд лева/10 млрд евро(20 000 000 000 лв) за глупост от която нямаме нужда и да се чудим що няма са оправим.
Турция.. икономиката им е светлинни години пред нашата, те дори още преди 10 години трябваше да започнат да строят АЕЦ, защото имат главоломно растяща нужда, икономиката и производството им расте с високи темпове, както и населението(с 1 млн на година), а ние - ние къде сме в цялата картинка, застаряващо и намалящо население + икономика на празни обороти... ама иначе ще строим АЕЦ за 20 млрд лева.
Накрая малко информация с намалена трудност:
Инвестицията в Ловеч за производство на китайските автомобили е под 200 млн лв.
Прословутия завод за отпадъци в София по различни оценки около 200млн лв.
Костал холдин откри завод за резервни част за 350 млн лв.
Втория завод на Теклас за пластмасови изделия струва 10 млн лв.
Най-големия завод за биодизел в България струва под 100 млн лв.
Завод за автомобилни стъкла в Търговище е под 40 млн лв.
Инвестицията в завода Technowood(за дървесина) е 70 млн лв.
Wienerberger AG откри керамичен завод за 50 млн лв.
Инвестиция в завод за фотоволтаични панели 40 млн лв.
Модерния автоматизиран завод ЛЕО(бетонови изделия) струва 6 млн лв.
и т.н..
Във повечето по-горе изброените заводи имаме точно 0% държавно участие, но не това е най-важното - даже 10 АЕЦ да построим... тай ще си изчезнем от картата, защото пак има хора които са съгласни да се дадат 20 млрд лева/10 млрд евро(20 000 000 000 лв) за глупост от която нямаме нужда и да се чудим що няма са оправим.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
и що по дяволите трябва да имаме държавно участие? хайде да спрем с тва социалистическо мислене, да не кажа комунистическо. дъжавата е един от най-лошите стопани на каквото и да е било.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
steeN написа:и що по дяволите трябва да имаме държавно участие? хайде да спрем с тва социалистическо мислене, да не кажа комунистическо. дъжавата е един от най-лошите стопани на каквото и да е било.
Лош стопанин е,защото няма персонална отговорност,а когато няма такава,назначените да управляват кадри са си просто внедрени крадци и рушители! Частника си гледа интереса и държавата трудно може да му казва как и къде да продава.Държавното участие в такива проекти си е задължително,защото държавата трябва да има някакъв контрол и да си пази интереса,иначе се връщаме на горното твърдение.Често се дава за пример "Чернобил",а никой не споменава,че централата си работеше нормално,докато глупаците отговарящи за нея не си я гръмнаха сами от некадърност.Това може да се случи с всяко модерно съоръжение."Фукушима" също не е добър пример,защото и се случиха всички апокалиптични бедствия наведнъж,и добре,че за наш късмет там работеха японци,че не ми се мисли за последствията.Редно е да се седне и да се помисли,какво точно ни трябва!И това да не се обсъжда от хората,а да се направи като дългосрочна национална стратегия спазвана от всички.Сега е лутане в тъмното,трябва ни ,не ни трябва,скъпо,излишно и всеки вика от собствената си камбанария.Не се прави така! Едни дъвки да си купи човек,трябва да има необходимост и разумно действие,какво остава за ядрена централа?!