Защо БЕНЗИН , а НЕ ДИЗЕЛ-разсъжденията на един БМВ ентусиаст
Модератор: Общи модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: Защо БЕНЗИН , а НЕ ДИЗЕЛ-разсъжденията на един БМВ ентус
In_Memoriam написа:Нямах предвид конкретно теб, а лирическия герой, за когото говореше, че ще си сложи газ на евридейкатаИ стига с "тези цени на горивата"... цените са каквито трябва. Мисленето трябва да е в посока на увеличаване на приходите, а не сваляне на цените.
Мисленето на масовите сънародници е друго - купувам си кола с възможно най-малкия мотор , да мога да поддържам 120км/ч при 5000 оборота на 5та и слагам АГУ / тегля кредит за ГИ защото бяга повече и ми е кеф да си карам (уж) обезопасена бомба зад гърбината .
Не разбирам и защо когато някой боден чесън/метан на корсичка , та не може ни баир да изпъне , ни да си събере чантите от магазина ... всички му съчувстват а когато някой си сложи газ на Ве8 , където се избиват по 6 Корси на години , всички му се подиграват

Темата е бензин / дизел , не метан/олио . И да не съм крайно пристрастен , сега ако имах деца и ходех с кола до работата , основния ми автомобил щеше да е дизел ...в шаси на Ауди ...
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Това сигурно защото ХаЛудито кара на Льо Ман.
Аз пък ще си взема 335д и ще пребивам твоя ХаЛуди дизел.

Аз пък ще си взема 335д и ще пребивам твоя ХаЛуди дизел.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Моето впечатление за хората с газ е, че са на газ, защото не могат да си позволят бензин, а не защото просто ще пестят пари и е "същото, ама по-евтино". Замислете се колко хора познавате, каращи на газ, коли над 150 коня? Аз се сещам само за един комшия с Пежо 406 3 литрово, автомат. И точно същите тези хора с малолитражките правят компромис от всяко възможно нещо по тези коли. Гуми, масло, филтри, окачване и т.н. Има и изключения, но те са ИЗКЛЮЧЕНИЯ. Тук всяко 1,4-1,6 е на газ 
Ачо, подигравките са по-скоро за нови и скъпи коли, а не за Е34-ка с V8. За мен е смешно на месец да даваш повече пари за каско (1/12 на вноската), отколкото са ти спестените пари от разликата бензин/газ. Скоро един приятел, каращ на газ, ми обясняваше как и ново АМГ да кара, пак ще му сложи газ
На това ново АМГ годишно ти е 5 цифрена сума каското. Газовата на течна газ хич не е 1000лв. също. Това за мен е супер селяния, освен ако не слизаш от магистралата. Ама обиколки по Европа, не Пловдив-София всеки ден. Тогава каквото искаш слагай. Познавам обаче хора, които с 9000км годишен пробег (заради морето, иначе ще е сигурно 6-7000), който е основно извънградско (по-нисък разход, разликата в пари на 100км става още по-малка), си слагат газ. Оп, гумите са 8 годишни. Щях да забравя.
Доста от каращите пък на нафта имат нафта "на далавера". ТИР-аджия на бензин не се сещам примерно. А и доста по-лесно се намира нафта на черно, отколкото бензин на черно. Не е ли така?
Реално повечето хора, каращи на газ, не могат да докарат 100лв. на месец, спестени от алтернативно гориво. Като се сложат и в сметките разходите, произлизащи от карането на газ (зацапвания, редовно настройки и т.н.) сметката става много далече от 100лв. Просто на българина му е трудно да проумее, че с 500лв. заплата не трябва да се чуди на какво гориво да кара, а какви карти за намаление предлага Градски транспорт.

Ачо, подигравките са по-скоро за нови и скъпи коли, а не за Е34-ка с V8. За мен е смешно на месец да даваш повече пари за каско (1/12 на вноската), отколкото са ти спестените пари от разликата бензин/газ. Скоро един приятел, каращ на газ, ми обясняваше как и ново АМГ да кара, пак ще му сложи газ

Доста от каращите пък на нафта имат нафта "на далавера". ТИР-аджия на бензин не се сещам примерно. А и доста по-лесно се намира нафта на черно, отколкото бензин на черно. Не е ли така?
Реално повечето хора, каращи на газ, не могат да докарат 100лв. на месец, спестени от алтернативно гориво. Като се сложат и в сметките разходите, произлизащи от карането на газ (зацапвания, редовно настройки и т.н.) сметката става много далече от 100лв. Просто на българина му е трудно да проумее, че с 500лв. заплата не трябва да се чуди на какво гориво да кара, а какви карти за намаление предлага Градски транспорт.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Чул те Бог за последното, но докато 40% от колите в БГ са на стойност 1000-3000 лв, то градакия транспирт излиза скъп. 

In God we trust, all others we track.

- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
И в една друга тема го казах ама пак ще се повторя - не е проблема карането на газ, а манталитета на хората каращи автомобили на газ... Хората каращи на газ са станали олицетворение на беден човек с бездарно отношение към колата си и икономисващ от всичко. Това в повечето случаи е така, но има и нормални хора каращи на газ, само заради цената на горивото, а не такива правещи компромис с поддръжка и тн. Не подхождайте с предрасъдъци така безотговорно към всички - има хора каращи на газ които не правят разлика в поддръжката на колата заради газта, просто правят разлика на колонката.
Като цяло ме дразни олицетворяването на газаджия = беден бездарник не заслужаващ кола, дизелджия = готин типаж който си прави сметката и каращ икономично, бензинджия = ебахти готиния пичага/гъзар богатаж...
По-малко предрасъдъци...
Като цяло ме дразни олицетворяването на газаджия = беден бездарник не заслужаващ кола, дизелджия = готин типаж който си прави сметката и каращ икономично, бензинджия = ебахти готиния пичага/гъзар богатаж...
По-малко предрасъдъци...

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Boyadjiev написа:газаджия = беден бездарник не заслужаващ кола
Е кажи в 95% от случаите не е ли точно така

- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
Има истина в това което казваш - но естественият подбор ги отсява за сега добре... Но е до манталитет и финанси - но основно до манталитет. Гледаш каква кола искаш да караш, гледаш парите и си преценяваш...

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
- TNT
- младши ентусиаст
-
А бе при доста хора трябва да е по-скоро "Да гледам ли за кола или да не гледам"

- skipper
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: сред идиоти.
- Мечтае да кара: e31 850csi
Boyadjiev написа:
Може би за 60- 70 % от каращите на газ е така , но то си е до отделния човек. Карах и аз на газ тази година , еми къде къде е по-добре . Вместо да дам 250-300 лева за бензин си сипвах газчицата на 1.12 и си вършех работата за около 120-30 лева. Всичко съм си сменял като се обади и задължително всеки месец поне 1 път 50-100 км на бензин и по-високи обороти .
п.п.
Скоро един колега беше питал що му спира кофти Е46-цата. След няколко въпроса се оказа, че е със супер евтините накладки.
Точно от спирачната система никога не трябва да се пести

Oo (|||)(|||) oO
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
Определено мога да се съглася, че в България специално да караш на газ някак си показваш, че не си с големи доходи и, че не ти пука за колата. Имам приятел който на скоро си взе Мазда някакво подобие на джип, 260к.с. бензин, не знам година, но към 6-7 годишна е и все пак ще слага газ.. нищо, че е течна фаза. Важното е да е по-еФтино което за мен е наистина глупаво. Радва ми се как бил някакво дизелово ауди кой знае какво.. обаче Козлодуй-Враца (~88) му бил 50лв пътя и му било много и не бил чак такъв тузар и за'тва ще слага газ. Имам пък и друг приятел с бмв е36 купе.. знам, че е 170коня само, а какъв мотор не знам.. не съм бееНвист и не ги разбирам много и човека един път даже ми се похвали, че Козлодуй-София-Козлодуй с 80лв на бензин и въобще не иска да си мъчи колата с газ при такъв невероятен разход като не бил карал икономично. Аз съм си заклет дизелджия и е тъпо да се плюе дизела, защото някой е попаднал на котур понеже е гледал да мине еФтино. Карам помпа-дюза близо година (преди карах пак ТДИ само, че с ГНП) еми първото ТДИ 7години от както е в семейството са му сменяни само масло и един тампон, ненормално здрава кола и с кеф бих си го откупил отново ако някой ден го намеря. Помпа-дюзата която карам в момента е 131 и също така вече 15к само масло му смених и тампони на заден мост, че калпав път, но това няма общо с темата. Разхода е повече от задоволителен и тракането изобщо не ми прави впечатление просто, защото не съм толкова капризен, а и като си пусна музика изобщо не се чува. Проблеми с изпреварването никакви! На бащата също е помпа-дюза само, че 105кс. 2 години да чукнем на дърво само консумативи, имам приятел с 320д 150кс и чип и той никакви проблеми. Има причина да се произвеждат повече дизели и да се търсят и купуват повече дизели и не само на запад, а и в България. Да не говорим, че както газта е 1.30 в момента изобщо не е по-ефтинко да си на газ, но разни хора разни идеали.
- TNT
- младши ентусиаст
-
Е сметките не са баш 120-30лв. към 250-300лв. Като прибавим и бензина, докато прехвърли на газ... разликата дори не е 50% по-евтино. Да кажем 35-40% по-евтино е по-реалистично. Не се заяждам, просто нека сме по-точни 

Бацета спрете малко с това, че ако караш на газ си бедняк. Ще ме извинявате ама на майка ми малолитражката с 17евро си пълни бутилката и минава 380км. Ако трябва да я кара на бензин излиза двойно по-скъпо и каква е разлиакта? Май разликата е само в цената на горивото. Сега да се върнем в света на бмв, тук в Италия газ-та сега е 0.7 евро ,а бензина е 1,8. Хайде малко груби сметки. Ако едно 330и дава да кажем 8л. извънградско (ще ме извините ако не е точна цифрата, просто не съм карал такъв двигател и не съм запознат подробно с разхода) това прави 8х1.8=14.4евро на 100км, а ако бедняка е сложил газ и му дава дори 10х0.7=7евро. Както виждаме разликата е двойна, ами ако мога да карам с 50% по-евтино да не съм първия глупак та да не го направя. Естествено, че ако въртиш по 500км на месец е все тая на какво караш, ама ако човек върти по 30к+ на година има файда. 30к са 300х8(средно)=2400л гориво. 2400х1.8=4320евро за гориво ако кара на бензин, а на газ приемаме пак 10 средно 3000х0.7=2100евро. 4320-2100=2220евро само от разлика в цената на горивото, хайде сега да помислим с тези 2220 колко неща могат да се свършат. Та с тези пари всяка година може да правиме основен ремонт на двигателя. Манталитета на българина е уникален и не се среща никъде по света, да има индивиди, които си купуват скъпа кола и не могат дори гориво да и сипят, но не всички са такива. Има хора, които ценят труда си и не им е приятно да плащат 2х за гориво щото виж ли сме гъзари. Аз имам наблюдения, че точно хората можещи да си позволят луксозен автомобил са много по-пресметливи и мислещи, ценящи парите си и поради този факт не обичат да ги пилеят.

- TNT
- младши ентусиаст
-
Да де, ама газта в България е близко до твоята цена, а бензина е многооо далече от 3,50-3,60лв. за литър, БАЦЕ
При 30к километра има файда и в България, но масово не се въртят и за 2 години тея километри.

- intention
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
Много е кофти да заклеймявате хората базирайки се на това - на какво гориво карат. Особено ако пък доводите са ви от гледна точка на "статистиката" през вашите очи.
Давам пример със стар и с нов автомобил:
Е34ка 2.0 (150кс) - За почти една година - 70 000 км.
Сложена е газ седмица след покупката.
слагам среден разход 11 тъй като на дълъг път харчи 10 градско 12
цена на газта - 1.25 средно( при положение че преди беше 1.12-1.18 сега е 1.30лв/л)
груба сметка 700*11*1.25 - 9 625лв.
Груба сметка на бензин
Засичам разхода всеки месец и е 1:1 с този на газ.
Средна цена на бензина 2.45лв/л
700*11* 2.45 - 18 865лв.
Да колата харчи бензин докато стигне 30 градуса температура , но винаги се пали и работи на място докато прехвърли на газ.
(Въпрос на нужди и време което да се "жертва" с цел да не се товари мотора да тръгва студен)
Колите си поддържам навреме винаги с качествени части и консумативи.
Е34ката се ползва основно за пътуване, а не като тротоарен лъскач.
Пример с по-нова кола:
Captiva 3.2 А бензин
Среден разход 14/100
(За колегата който говореше за коли до 150к.с. по-нагоре в темата)
На "джипката" отново е монтиран Газов инжекцион седмица след покупката на автомобила.
Предстои пътуване до Скандинавието ~5000км.
Държавите, през които се минава - Сърбия Хърватия Словения Австрия Германия Швеция Норвегия
Малко инфо относно цените на горивата в тези държави:
Държава / Бензин / Газ
Сърбия / 1,32 / 0,7
Хърватия / 1,39 / 0,65
Словения / 1,49 / 0,76
Австрия / 1,42 / 0,79
Германия / 1,66 / 0,75
Швеция / 1,70 / 1,03
Норвегия / 1,93 / 0,84
Цените са в Евро/л
Средна цена на литър газ - 0.77Е
Средна цена на литър A95 - 1.50E
При пробег от ~5000 км.
50*14*0.77 - 539 Е при каране на газ
50*14*1.50 - 1050 Е при каране на бензин
Иначе казано :
1Е=1.95583 лв.
Газ - 1054.20лв.
Бензин - 2053.60лв.
Виждате каква е разликата в парите при съвсем приблизителна сметка.
Защо отделих тези 30 мин. писане и сметки на ум:
Не съдете хората по това на какво карат. Всеки е на различен хал както се казва.
Има хора които нямат възможности, има и такива, които умеят да си правят много добре сметката и се пазят от излишни разходи а предприемат добре пресметнати такива.
Естествено не твърдя че карането на газ е най-добрия и оптимален вариант за абсолютно всеки - в никакъв случай.
Но пък и не гледайте на хората, които карат на газ като на втора класа човеци.
Всеки сам преценя своите нужди и причините, поради които използва една кола - именно тези нужди и причини трябва да са водещи мотиви при избора и на гориво.
Давам пример със стар и с нов автомобил:
Е34ка 2.0 (150кс) - За почти една година - 70 000 км.
Сложена е газ седмица след покупката.
слагам среден разход 11 тъй като на дълъг път харчи 10 градско 12
цена на газта - 1.25 средно( при положение че преди беше 1.12-1.18 сега е 1.30лв/л)
груба сметка 700*11*1.25 - 9 625лв.
Груба сметка на бензин
Засичам разхода всеки месец и е 1:1 с този на газ.
Средна цена на бензина 2.45лв/л
700*11* 2.45 - 18 865лв.
Да колата харчи бензин докато стигне 30 градуса температура , но винаги се пали и работи на място докато прехвърли на газ.
(Въпрос на нужди и време което да се "жертва" с цел да не се товари мотора да тръгва студен)
Колите си поддържам навреме винаги с качествени части и консумативи.
Е34ката се ползва основно за пътуване, а не като тротоарен лъскач.
Пример с по-нова кола:
Captiva 3.2 А бензин
Среден разход 14/100
(За колегата който говореше за коли до 150к.с. по-нагоре в темата)
На "джипката" отново е монтиран Газов инжекцион седмица след покупката на автомобила.
Предстои пътуване до Скандинавието ~5000км.
Държавите, през които се минава - Сърбия Хърватия Словения Австрия Германия Швеция Норвегия
Малко инфо относно цените на горивата в тези държави:
Държава / Бензин / Газ
Сърбия / 1,32 / 0,7
Хърватия / 1,39 / 0,65
Словения / 1,49 / 0,76
Австрия / 1,42 / 0,79
Германия / 1,66 / 0,75
Швеция / 1,70 / 1,03
Норвегия / 1,93 / 0,84
Цените са в Евро/л
Средна цена на литър газ - 0.77Е
Средна цена на литър A95 - 1.50E
При пробег от ~5000 км.
50*14*0.77 - 539 Е при каране на газ
50*14*1.50 - 1050 Е при каране на бензин
Иначе казано :
1Е=1.95583 лв.
Газ - 1054.20лв.
Бензин - 2053.60лв.
Виждате каква е разликата в парите при съвсем приблизителна сметка.
Защо отделих тези 30 мин. писане и сметки на ум:
Не съдете хората по това на какво карат. Всеки е на различен хал както се казва.
Има хора които нямат възможности, има и такива, които умеят да си правят много добре сметката и се пазят от излишни разходи а предприемат добре пресметнати такива.
Естествено не твърдя че карането на газ е най-добрия и оптимален вариант за абсолютно всеки - в никакъв случай.
Но пък и не гледайте на хората, които карат на газ като на втора класа човеци.
Всеки сам преценя своите нужди и причините, поради които използва една кола - именно тези нужди и причини трябва да са водещи мотиви при избора и на гориво.
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
- skipper
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: сред идиоти.
- Мечтае да кара: e31 850csi
TNT написа:Е сметките не са баш 120-30лв. към 250-300лв. Като прибавим и бензина, докато прехвърли на газ... разликата дори не е 50% по-евтино. Да кажем 35-40% по-евтино е по-реалистично. Не се заяждам, просто нека сме по-точни
Аз колата не я паля за разстояния под 5 км. Карах на газ от Април до Юли и продадох колата . Загряваше максимум за 1 км и си обръщаше на газ /Ловато беше инжекциона , ако има значение / . С бензина и газта на месец айде да са били 150-60 лева . 140 лева спестени на месец или 1680 лв. на година

Oo (|||)(|||) oO