Препоръчайте кафемашина за еспресо

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Препоръчайте кафемашина за еспресо

Мнение от Jordana » 30 Авг 2022, 12:53

Еспресо (на италиански: espresso) е напитка от кафе, която се приготвя по начин разработен в Милано, Италия. При него с много гореща вода се пресова с високо налягане кафето. За целта кафените зърна са добре изпечени и фино смлени, като при поставянето в машината (ръчна или електрическа) смляното кафе се пресова добре в машината.

При този начин на приготвяне се получава едно концентрирано кафе с плътен светлокафяв слой крема. Поради по-доброто изпичане на кафените зърна смляното кафе за еспресо съдържа по-малко кофеин от това кафе, което се приготвя за филтърно кафе. Освен това поради малкото количество вода (25 мл. за еспресо при 125 мл. за филтърното кафе) концентрацията на кофеин е по-висока при еспресото. Но поради само 25-те секунди, през които се прави еспресото, в него се разтваря по-малко кофеин отколкото при филтърното кафе, както и други видове кафе, където има по-продължителен контакт между кафето и водата. По този начин като цяло чаша еспресо съдържа по-малко кофеин от други видове кафе.[1] Въпреки че действителното съдържание на кофеин варира, типичната порция еспресо съдържа 120 до 170 мг,[2] докато при филтърното кафе е 150 до 200 мг.[3][4]

Автомат еспресо не прави, ако ще да е от 10к лв.

Това са най вероятно твои умозаключения предвид факта че няма разлика между еспресо кафе от автомат и еспресо от ръчна цедка . Няма такова правило че еспресо е само от ръчна машинка . Просто тия с ръчките се изживяват на бариста гай с домашната си ръчна машинка . Срещу това едва ли някой може да протестира , но тези същите са силно докачливи по темата и обясняват на другите какви задръстеняци са при всеки удобен случай без да ги питат. Упорито запецнали като магаре на мост се надъхват че ги разбират кафетата щото са си купили ръчна машинка и мелачка това автоматично ги вкарва в рая на еспресото . Успех като спорите сами със себе си :lol:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 30 Авг 2022, 14:42

Не знам за останалите машини, но ето го резултата на втория ден с Филипс-а:
Изображение
Изображение
Изображение

+ че събира 1.8Л вода, но от вчера до днес вече е на дъното, че нали се самопрочиства като я пуснеш и после като я спреш пак. Така, че по-лесно ми е да я изчистя за 5 минути цялата, щом и водата ще пълня.

Мухълът според мен тръгва толкова бързо защото най-долу на механизма постоянно е мокро, то се вижда и на втората снимка. Предполагам, че е някакъв сакатлък в дизайна, или де да знам.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 30 Авг 2022, 14:59

Комплексно е с мухъла: постоянно влажно и топло, кафето е органично и какво друго да стане ако се забатачи :lol:
Аз мойта в офиса я чистя веднъж месечно, по-точно я разглабям и чистачката се занимава - прави я като нова :shock:

Тестовете с капсулата Nespresso продължават - като вкус, аромат и сила на кафето нацелих точната комбинация от сила на натиск на кафето и коя цедка да слагам от горе ама ми пък куца каймака, има го де ама не е уау :idea:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Авг 2022, 15:22

Jordana написа:
Еспресо (на италиански: espresso) е напитка от кафе, която се приготвя по начин разработен в Милано, Италия. При него с много гореща вода се пресова с високо налягане кафето. За целта кафените зърна са добре изпечени и фино смлени, като при поставянето в машината (ръчна или електрическа) смляното кафе се пресова добре в машината.

При този начин на приготвяне се получава едно концентрирано кафе с плътен светлокафяв слой крема. Поради по-доброто изпичане на кафените зърна смляното кафе за еспресо съдържа по-малко кофеин от това кафе, което се приготвя за филтърно кафе. Освен това поради малкото количество вода (25 мл. за еспресо при 125 мл. за филтърното кафе) концентрацията на кофеин е по-висока при еспресото. Но поради само 25-те секунди, през които се прави еспресото, в него се разтваря по-малко кофеин отколкото при филтърното кафе, както и други видове кафе, където има по-продължителен контакт между кафето и водата. По този начин като цяло чаша еспресо съдържа по-малко кофеин от други видове кафе.[1] Въпреки че действителното съдържание на кофеин варира, типичната порция еспресо съдържа 120 до 170 мг,[2] докато при филтърното кафе е 150 до 200 мг.[3][4]

Автомат еспресо не прави, ако ще да е от 10к лв.

Това са най вероятно твои умозаключения предвид факта че няма разлика между еспресо кафе от автомат и еспресо от ръчна цедка . Няма такова правило че еспресо е само от ръчна машинка . Просто тия с ръчките се изживяват на бариста гай с домашната си ръчна машинка . Срещу това едва ли някой може да протестира , но тези същите са силно докачливи по темата и обясняват на другите какви задръстеняци са при всеки удобен случай без да ги питат. Упорито запецнали като магаре на мост се надъхват че ги разбират кафетата щото са си купили ръчна машинка и мелачка това автоматично ги вкарва в рая на еспресото . Успех като спорите сами със себе си :lol:

Щом казваш ще да е така..

Ако някой не е разбрал, ще кажа с точни цифри, че с машина и мелница за под 1000лв, дори за 500лв, ако мелницата е ръчна всеки би могъл да прави в пъти по-добри кафета от всеки един автомат, без значение дали е от 1000 или 10000лв.
Та точно разни хора, като снесат 5-6к лв за Jura и си мислят, че има разлика от Делонги за 600лв, ама няма такава.
За автоматите няма да навлизам в подробности, но те нито мерят грамаж, нито знаят колко едро или дребно да се мели, мелачката е много зле и т.н. и т.н.
Последна промяна alekangg на 30 Авг 2022, 15:38, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 30 Авг 2022, 15:28

И накрая тУраш млЕко в кафето и всичко замина :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 30 Авг 2022, 15:37

и 3 захарчета

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 30 Авг 2022, 16:22

alekangg написа:Ако някой не е разбрал, ще кажа с точни цифри, че с машина и мелница за под 1000лв, дори за 500лв, ако мелницата е ръчна всеки би могъл да прави в пъти по-добри кафета от всеки един автомат, без значение дали е от 1000 или 10000лв.

Така е, но удобството си е плюс. Мен не ми се занимава с нищо сутрин, просто искам кафе. Нямам проблем да измия всичко за няколко минути после, но само да не е сутринта. Пък и не всички рабираме толкова от кафе, поне аз нищо не разбирам. Няколко пъти съм бил в Италия и всъщност еспресото май не ми харесва в повечето случаи. Почти винаги ми киселее , много ми е късо, рита малко повечко от нужното. Поне за моя вкус.
Пробвах няколко вида кафе на Dabov, също не ми харесаха, макар че ухаеха супер. Мелничката съм я сложил на 3 степен от 12, утре ще я пробвам на 1, ама имам спомен че нещо прекалено ми горчеше пък тогава. Май най-много ми харесва червената Лаваца, ама всички викат че била ужасна :dunno:

кандидат ентусиаст
Аватар

Препоръчайте кафемашина за еспресо

Мнение от alekangg » 30 Авг 2022, 16:43

Съгласен, който иска да не пипа нищо или максимум едно копче, нито е серизно зарибен по кафетата, автомата е за него.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 30 Авг 2022, 16:54

DigitalExile написа:И накрая тУраш млЕко в кафето и всичко замина :mhihi:

alekangg написа:и 3 захарчета

плюс ароматизирана сметана :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 30 Авг 2022, 16:56

Лъжичката трябва да стои права в чашата .. :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 30 Авг 2022, 17:00

vixx написа:Не знам за останалите машини, но ето го резултата на втория ден с Филипс-а:

Със същата машина съм и аз от доста време. Вярно, че прави да си е*е и кафето, но занимавките около нея са повече отколкото по 20+ годишно БМВ! Филтри, течности, чистнене, продухване е т.н.

Повече автомат НИКОГА! Мелачка и натам кой каквото го влече!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 30 Авг 2022, 17:07

Аз пък се родих откакто взех автомата . Тия неща дето ги описвате са явно само за филипсите . Мия всичко 1 път в седмицата , декалциниране 1 път в година . Даже не знам какви са тия проблеми дето ги опсивате а имам машината от 2009г ... :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е61 530xd, LCI

Мнение от Anthony_J » 30 Авг 2022, 17:07

За мен най-важното е машината да прави много високо налягане. Май само тези на неспресо са 19 бара и откакто си взех такава, се родих. Имам Saeco още отпреди да ги купи филпс и кафето е като пикоч. Пробвал съм с цедки, с капсули и какви ли не машини, но вече всичко приключи и ще си карам на неспресо. Имат 20 вида кафе, аз си го избирам само по сила, защото такова ми харесва. Пия по 1-2 на ден и за мен по-удобно и евтино решение няма, а пък кафето е перфектното по моя критерий.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Мнение от ivoaudi » 30 Авг 2022, 18:16

Jordana написа:Лъжичката трябва да стои права в чашата .. :mhihi:

Режеш си после резенчета и раздаваш из махалата!! :mrgreen:
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 30 Авг 2022, 19:30

Jordana написа:Мия всичко 1 път в седмицата , декалциниране 1 път в година .

И аз така, но при мен през два месеца иска декалциниране (или както се нарича) + това използвам само минерална вода :dunno: Не е проблем, но сега като писа веднъж годишно ми стана интересно.

Иначе щях да купувам Лелит машина, но понякога ми се налага да излизам по-бързичко сутрин и нямаше да ми е много удобно :) Но не съм се отказал напълно от Лелит :mrgreen:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата