По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Знам, че са били 10-15 годишни кредитите за жилище тогава.
При 250 лева месечна заплата в края на соца... 16000 са 64 месеца по 1 средна заплата (5 години и малко).
Приемаме, че лихвата е била пренебрежима.
При 250 лева месечна заплата в края на соца... 16000 са 64 месеца по 1 средна заплата (5 години и малко).
Приемаме, че лихвата е била пренебрежима.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
В началото на 1989 е роден малкия ми брат и затова са опростили 5000 лв от заема на родителите ми, почнали са да строят къщата 2 години по-рано. Такива са фактите.Мордехай написа:Коя година бе приятел? Що лъжете така?
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Мда.Младоженски заем.Блока е 86та строен , тогава го взимат на балатум и тапети на зелеви листа
За нема и 5 6 години няма и помен от кредити.Ама тука има един тънък момент - майка ми печели от лотарията Москвич Алеко и продават билета щото вече са си имали кола , с тия пари обзавеждат апартамента.Случва се в деня на дипломирането - добър старт в живота.
На 20 и малко години имаш две деца , апартамент(семеен истински , не 1+1 като сега) , образование(истинско) ,кадърна стабилна работа, чисто нов Москвич 12так дефорсак
Иии ...абе минало свършило .

За нема и 5 6 години няма и помен от кредити.Ама тука има един тънък момент - майка ми печели от лотарията Москвич Алеко и продават билета щото вече са си имали кола , с тия пари обзавеждат апартамента.Случва се в деня на дипломирането - добър старт в живота.
На 20 и малко години имаш две деца , апартамент(семеен истински , не 1+1 като сега) , образование(истинско) ,кадърна стабилна работа, чисто нов Москвич 12так дефорсак

- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
streetz написа:В началото на 1989 е роден малкия ми брат и затова са опростили 5000 лв от заема на родителите ми, почнали са да строят къщата 2 години по-рано. Такива са фактите.Мордехай написа:Коя година бе приятел? Що лъжете така?
Извинявай. Честно обаче не вярвам.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Проблемът с апартаментите не беше с изплащането. Оказваше се голям проблем да се намери апартамент за купуване. Цените разбира се не отразяваха пазарната стойност. Апартамент в краен квартал на провинциално градче и апартамент в централните квартали на София с еднаква квадратура бяха на близки цени. Ама тия в центъра на София нали знаете на кои шибаняци им разрешаваха да ги купят. Частните къщи и кооперации обаче бяха скъпи. Те не се продаваха. Можеше да се купи място и да се започне строеж. Самото строителство беше проблемно поради липса на материали. Е, под масата се намираше всичко. И не срещу пари, а срещу услуги. И така в далечната 80-та година пред семейството ми стоеше проблемът, нашите да се включат в строеж на кооперация или да си купят нова кола, защото беше излязла вноската не за Лада, а за Полски Фиат. Родителите ми си купиха Фиат и дълги години живяхме във ведомствен апартамент. Най-добрият приятел на баща ми се включи в строежа на кооперацията. Строиха я 5 години. Довършваха я още две години и приятелят на баща ми никога не си купи свястна кола, защото заедно с жена си изплащаха жилището си в кооперацията. Към 87-ма на баща ми му разрешиха да закупи ведомствения апартамент за 12 хиляди и той дръпна кредит. 92-ра с дружни усилия внесохме всички вноски на куп, защото и аз работех и инфлацията беше стопила заема. Приятелят на баща ми, оня с кооперацията с гараж и 5 стаи, вече на близо 80 години, до ден днешен съжалява, че заради това жилище никога не е карал нова и свястна кола. Стаи много, но децата му имат собствени жилища и никой не иска да живее в кооперацията. Това си спомням.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Тоя 80 годишния с пет стайния и гаража дали осмисля че ако си беше взел кола през 80та досега тая кочина щеше да е изгнила 10 пъти а той цял живот би съжалявал че няма свестен имот . Човек трябва да е напълно изпращял да вземе купчина ламарина вместо имота 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- klintan66
- старши ентусиаст
-
- Кара: E34TDS , CL 500, Е65
Карам си ...найстото бмв по цариградско а около мен коли за поне милиард. Сгради за поне още 100 и си мисля какво щеше да е ако бяхме прескочили
бай тошовото време?
бай тошовото време?
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
klintan66 написа:Карам си ...найстото бмв по цариградско а около мен коли за поне милиард. Сгради за поне още 100 и си мисля какво щеше да е ако бяхме прескочили
бай тошовото време?
Трудно е да се каже, може би на ниво Чехия.
Но пък тук "материала" е друг.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
100 милиарда за коптори на цариградско и поне 1 милиард за ламарини
Тя в цяла София няма толкоз ама айде ....По въпроса , ако бяхме прескочили бай Тошо щяхме да сме пак тука където сме сега - на опашката на Европа. Ако можеше така да се надскачат разни неща СССР щеше да надскочи Сталин , Германия да надскочи Хитлер , Япония щеше да надскочи САЩ , Турция Ердоган , Сирия Кадафи , Сащ Виетнам и Корея и т.н а ние пак ще си бъдем след тях деветата дупка на кавала въпреки скока 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Според мен си беше много хубаво....ама го няма вече, а няма и да го има.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Jordana написа:Тоя 80 годишния с пет стайния и гаража дали осмисля че ако си беше взел кола през 80та досега тая кочина щеше да е изгнила 10 пъти а той цял живот би съжалявал че няма свестен имот . Човек трябва да е напълно изпращял да вземе купчина ламарина вместо имота
Е не точно. Той си живееше в хубаво ведомствено жилище на символичен наем, както и ние. Поне това му беше хубавото на соца. Ама реши да помисли за децата. Помисли грешно, защото три семейства да живеят в едно жилище с една тоалетна и баня и една кухня.....малко е гадно. Новата или хубавата кола не е прахосничество и глупост. Тя е етап от живота и носи много радост и много хубави мигове на притежателя си. После става на скрап, собственикът става по-мъдър, купува си жилище, след това и вила, престава да ходи на море, след това и на планина, остарява и си спомня само хубавите мигове от живота. А хубавите мигове са свързани с хубавите коли, жени, почивки, купони, преживявания. Всичко трябва да се прави с акъл и умерено. И всичко трябва да се прави навреме. Изпуснеш ли момента, не е същото. В тая връзка, аз не съжалявам за БМВ-то, което навремето купих на цена колкото половината ми къща. За тия пари можех да вдигна още един етаж и да имам 3

ukelichko написа:Jordana написа:Тоя 80 годишния с пет стайния и гаража дали осмисля че ако си беше взел кола през 80та досега тая кочина щеше да е изгнила 10 пъти а той цял живот би съжалявал че няма свестен имот . Човек трябва да е напълно изпращял да вземе купчина ламарина вместо имота
Е не точно. Той си живееше в хубаво ведомствено жилище на символичен наем, както и ние. Поне това му беше хубавото на соца. Ама реши да помисли за децата. Помисли грешно, защото три семейства да живеят в едно жилище с една тоалетна и баня и една кухня.....малко е гадно. Новата или хубавата кола не е прахосничество и глупост. Тя е етап от живота и носи много радост и много хубави мигове на притежателя си. После става на скрап, собственикът става по-мъдър, купува си жилище, след това и вила, престава да ходи на море, след това и на планина, остарява и си спомня само хубавите мигове от живота. А хубавите мигове са свързани с хубавите коли, жени, почивки, купони, преживявания. Всичко трябва да се прави с акъл и умерено. И всичко трябва да се прави навреме. Изпуснеш ли момента, не е същото. В тая връзка, аз не съжалявам за БМВ-то, което навремето купих на цена колкото половината ми къща. За тия пари можех да вдигна още един етаж и да имам 3
Колега, най-важното е, да сме живи и здрави. Другото е един грозен консуматорски да не казвам какво. Щастлив те прави къщата, оградена с високи дувари, аларми, кучета, охрани, решетки по прозорци, балкони, входове и непрекъснат страх, да не те оберат? Страхът, дали ще си намериш БМВ-то на паркинга изобщо или само ще ти липсват части от него?
Пусни една анкета, колко хора са си купили собствено жилище и истината няма да ти хареса. Огромен процент чакат дъртите да гушнат босилека, за да станат "собственици".
А колко ли процента са си купили ново БМВ от дилъра?
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
ukelichko написа:... А хубавите мигове са свързани с хубавите коли, жени, почивки, купони, преживявания. Всичко трябва да се прави с акъл и умерено. И всичко трябва да се прави навреме. Изпуснеш ли момента, не е същото.
Точно! И аз какво съм виновен, че младостта ми се случи през соц-а и тогава ми се падна "веселия" период? Колите бяха руски (съветски), моторите - CZ и MZ, касетофони - само от Кореком (които има валута), музика - от някоя плоча, докарана от запада, пиенето - "Слънчев удар" от кварталния магазин... Това имаше - на това се радвахме. Виж, само момичетата сякаш бяха по-истински, в смисъл - не бяха чак толкова комерсиални, поне - не всички. Случваше се някое момиче да тръгне с теб не заради колата, електрониката или шарените парцали (каквито, пак казвам - нямаше), а просто защото си готин...
Excellent! Steven is my name!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Това със имотите наистина е много специфично... Би било интересно, ако някой изследва връзката на българина с жилището му. Има в нашия град една забележителна кооперация, всъщност - фамилна 4-етажна къща, с 3 гаража на приземния етаж и по един огромен апартамент на всеки етаж нагоре. Разпитах за нея - човекът е имал двама сина и си е мечтаел (така се казва самата къща - кооперация "Мечта"), как момчетата ще се оженят и всички ще живеят заедно - по едно семейство на етаж. Да, ама "момчетата" са забили по София или в чужбина, старците се свират в една-две стаи (как се отоплява през зимата такава прогимназия?), а огромната къща стои като паметник и само гълта пари за сметки, данъци и ремонти...
Та искам да кажа, че човек си прави някакви планове, залага живота и здравето си за да ги реализира, а после... седи и се чуди какво стана и къде е сбъркал. Приоритетите се променят с годините - един си е построил къща и съжалява, че не си купил кола, друг пък сигурно си е дал парите за кола и не са му останали за апартамент... А всъщност човек не трябва да съжалява за нищо - станало е точно това, което е трябвало да стане и другите варианти са били само на теория. Добре е да си дадем сметка, че ние сме тук не за да строим къщи и да купуваме коли, а за да се учим. А колите, парите, къщите и всички останали вещи са... просто учебни помагала, инвентар за учебия процес.
Та искам да кажа, че човек си прави някакви планове, залага живота и здравето си за да ги реализира, а после... седи и се чуди какво стана и къде е сбъркал. Приоритетите се променят с годините - един си е построил къща и съжалява, че не си купил кола, друг пък сигурно си е дал парите за кола и не са му останали за апартамент... А всъщност човек не трябва да съжалява за нищо - станало е точно това, което е трябвало да стане и другите варианти са били само на теория. Добре е да си дадем сметка, че ние сме тук не за да строим къщи и да купуваме коли, а за да се учим. А колите, парите, къщите и всички останали вещи са... просто учебни помагала, инвентар за учебия процес.
Excellent! Steven is my name!
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър