По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Сеп 2017, 19:25

steeN написа:
Top Gun Maverick написа:Например, че ядем месо внос от Дания, Холандия, Румъния и къде ли не щеш, понеже там лапат здраво субсидиите, продават хубавото на ниска цена, а кофтито на още по-ниска на страни като нашата, плюс това с изтекъл срок на годност.

кой те кара на сила да купуваш тези неща? някой опрял ли ти е пистолет в главата?(както по-време на комунизма) очевидно щом купуваш тях, а не българските аналози, които 90% от времето не съществуват между другото... например домати през декември :) (както обсъдихме доста подробни по-рано) или да кажем автомобили и т.н. очевидно те интересува повече цената от колкото произхода и качеството или просто няма таъв български продукт.

Кой ти каза, че ям такива неща? :shock: Вероятно се случва както на всички вас, когато ида на някое заведение, понеже НЯМА КАК ДА ЗНАМ какво месо сервират! Но реално аз си имам отдалечено село, чичо ми гледа земя, жита, слънчогледи, да е жив и здрав, още бая време ще се отглеждат прасета, овце, кокошки там за наша си консумация. Та мен няма защо да ме мислиш, аз в малкото случаи когато съм опитвал някакво неизвестно месо, просто откривам разликите. Но аз не говорех за това какво аз ще ям или не, а общо и че не се дава път на продукцията тук.
Никога не ме е интересувала на първо място цената за почти нищо, а за ядене наистина никога. Това последното за протокола само отбелязвам, понеже го каза. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Сеп 2017, 21:29

Аз говоря общо, не за теб лично. Не знам кво се засягате всички лично... Очевидно говоря за мнозинството от хора (и то приемайки, че това което си написал е вярно...) айде малко свийте тва его... ОК? :) Това, което си написал само потвърждава, че няма никакво значение от къде какво се внася... въпроса е хората какво искат/могат да си купуват...

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 18 Сеп 2017, 9:37

ukelichko написа:Пак да питам, по кое бяхме на първите места през соца. Дайте примери, но не с количество изсрана продукция на глава от населението и пласирана на баламурниците в СИВ, а с качество. Аз веднага ви давам пример с две фирми, създадени в социалистическа Словения и водещи в своята област - Адриа и Горение. Не се сещам за наши такива. Водещи в науката...чакам пример за лауреати на Нобелова награда ли, за някакви изобретения, които са значими, не за такива от рода на "Влияние на лунната светлина върху растежа на косъма на гъза на паяка". Дайте пример за постижения в музиката, като изключим Панчо Владигеров, защото повечето му творби са създадени преди соца. Някакъв хит в световния чарт? Може да има, но сериозно - не се сещам. Някакви успехи в киното? "Величието на хана" беше доправено от американски продуценти и не се брои. Някаква световна марка да сме създали или нещо свястно, което да не е било по западен лиценз. Киселото мляко с което сме известни в Япония не са го измислили през соца, ако не се лъжа. И нали разбирате, че ако нашите математици са спечелили 5 златни медала от двадесет на някоя олимпиада, то другите 15 са ги спечелили математици от други страни. Една художествена гимнастика имахме и още имаме, бокс, борба и един волейбол, в които се развиваме устойчиво. Щангите ги видяхме с допинга. Футбола ни е на късмет през 10-тина години. В другите спортове сме имали някакви самостоятелни звезди, но не традиция. Нещо, което да е символ на качество да сме създали на световно ниво, като швейцарски часовници, немски коли, шведска стомана, чешка бира, японска електроника, италианска мода, френска козметика, бразилски футбол. Някакви университети да сме имали в топ 100 през соца? Нещо трансплантации на сърца, бъбреци или биопротезиране да е имало в развитото социалистическо здравеопазване? Може и да не съм прав. Дайте примери за нещо с което да са ни припознавали в чужбина, като кажем, че сме българи.

Е, ти направо задраска всичко :lol:
"Незнанието не оправдава" бе казал...незнам си кой :mhihi: , но това, което се сещам на примависта и в темата на автомобилен форум, това е, че през около 1961 година, тука се е пръкнала технологията за изливане на лети (да не се чете леТни) джанти по метода ЛЕЕНЕ С ГАЗОВО ПРОТИВОНАЛЯГАНЕ . Това е революционен метод. Дори първата машина се намираше в Квартал Слатина в някакъв институт.
Специалисти, от онези години са ми споделяли, че тук, в България са се правили огромно количество лети джанти и са пращани към Щатите за дооформяне и полиране.
Така че, дайте да не изпадаме в някакви крайности...

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 18 Сеп 2017, 9:47

Е.Димитров написа:Така че, дайте да не изпадаме в някакви крайности...

Абсолютно :yes:

Имам обаче един въпрос относно джантите.
Защо не сме се превърнали в лидер на пазара за джанти и не сме реалзирали това откритие?

Е.Димитров написа:в България са се правили огромно количество лети джанти и са пращани към Щатите за дооформяне и полиране

Много ми е интересно (наистина) ако можеш да дадеш някакви данни за количествата?

На прима виста ми се струва нереално да сме заляли американския пазар с джанти :dunno:

BMW_POWER написа:По-здрави ли са българите сега? Повече ли са сега? По-щастливи ли са сега?

НЕ!

Би ли споделил лично ти ако имаше някакви лостове как би решил тези проблеми?
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 18 Сеп 2017, 10:20

Аз си намерих информацията за джантите :yes:
После ми кажете какъв чудесен строй е соца :mhihi:

Имало е наистина открития и направени неща унищожени от системата :idea:
Просто защото системата не я интересува ефективност, практичност и логика ...

Особено мнение от Георги Тамбуев

https://books.google.bg/books?id=egFLTP ... B8&f=false

Продължавайте да си ревете за соца :yes:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 18 Сеп 2017, 10:23

K_Ilkov написа:
Е.Димитров написа:Така че, дайте да не изпадаме в някакви крайности...

Абсолютно :yes:

Имам обаче един въпрос относно джантите.
Защо не сме се превърнали в лидер на пазара за джанти и не сме реалзирали това откритие?

Е.Димитров написа:в България са се правили огромно количество лети джанти и са пращани към Щатите за дооформяне и полиране

Много ми е интересно (наистина) ако можеш да дадеш някакви данни за количествата?

На прима виста ми се струва нереално да сме заляли американския пазар с джанти :dunno:

BMW_POWER написа:По-здрави ли са българите сега? Повече ли са сега? По-щастливи ли са сега?

НЕ!

Би ли споделил лично ти ако имаше някакви лостове как би решил тези проблеми?

Не сме се превърнали в лидер, вероятно, поради същата причина, поради която и сега не сме лидери в нито един отрасъл :)
Иначе, наистина са пращали огромно количество алуминиеви джанти, който са били поръчани като размер и дизайн от щатите.
Там са ги дупчили и са ги никелирали и полирали, защото тука не сме могли да го правим.
В по-късен етап, мисля че метода е продаден и до там с българската хегемония на световният пазар на лети джанти. :mhihi:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 18 Сеп 2017, 10:25

Е.Димитров написа:Не сме се превърнали в лидер, вероятно, поради същата причина, поради която и сега не сме лидери в нито един отрасъл :)

Не позна :winky: Прочети от линка по-горе :yes:
Изображение

...

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 18 Сеп 2017, 10:53

Е.Димитров написа:... В по-късен етап, мисля че метода е продаден и до там с българската хегемония на световният пазар на лети джанти. :mhihi:

Как звучи само - хегемония... Не "монопол" (само ние оправим джанти), а "хегемония", "господство" (всички правят, но нашите са най-много и най-качествени)! Може да се употреби също "доминация" - благодарение на иновативна технология и адвансед ноу-хай, ние доминираме на пазара на летите джанти. Може също и "лидерство" - ние сме безспорен лидер на пазара с джантите... Ееееех... :bowdown: :bowdown:
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Е.Димитров » 18 Сеп 2017, 11:00

K_Ilkov написа:
Е.Димитров написа:Не сме се превърнали в лидер, вероятно, поради същата причина, поради която и сега не сме лидери в нито един отрасъл :)

Не позна :winky: Прочети от линка по-горе :yes:

Мисля, че това в линка не е точно истината, не съм чел и цялата статия.
Там, където е изложена машината (кв. Слатина) доколкото си спомням имаше и документи, който имаха инфо на тази тема, освен това, както казах, познавах човек, който беше доста капацитет в тези институти в района на Слатина и информацията може да се каже, че ми е от първа ръка.

п/п
Цитираният професор, който ми разказа тези неща, към момента, в който ми каза (около 1999 година) беше шеф на някаква катедра, за изучаване на някакви вещества, които се слагали в акумулаторите, това, което аз видях със собствените си очи, е че правиха тестове на акумулатори BOSH по поръчка на компанията BOSH. Бяха и доста кадърни, имаха и техника, там ми правиха и ремонт на една доста скъпа къртачна машина.

Borymeckata написа:
Е.Димитров написа:... В по-късен етап, мисля че метода е продаден и до там с българската хегемония на световният пазар на лети джанти. :mhihi:

Как звучи само - хегемония... Не "монопол" (само ние оправим джанти), а "хегемония", "господство" (всички правят, но нашите са най-много и най-качествени)! Може да се употреби също "доминация" - благодарение на иновативна технология и адвансед ноу-хай, ние доминираме на пазара на летите джанти. Може също и "лидерство" - ние сме безспорен лидер на пазара с джантите... Ееееех... :bowdown: :bowdown:

Надявам се разбра иронията и умишлено смешният изказ в начина на пресъздаване.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 18 Сеп 2017, 11:07

Няма как да знам кое е истината. Това е мнението на директора на завода ...
За мен е толкова вярна колкото и твоето мнение написано тук.

Ама прочетохте ли защо е спряла тая "хегемония"?
Защо "хегемонията" е била обречена на неуспех въпреки очевидния бум и огромното преимущество на технологията?

Ще ви го синтезирам - заради всичко, което намирате за примамливо в соца ;)

Соца се е самоизял, тва е, колкото и да го въртите за това става въпрос.

Мързеляците, конюнктурчиците и тарикатите са станали повече от мислещите и работещите хора, а не че такива не е имало.

Това, че е имало смислени и работещи неща не е можело да спре заложения в тоя строй процес - липсата на инициатива и лична мотивация.
Последна промяна K_Ilkov на 18 Сеп 2017, 11:41, променена общо 1 път
Изображение

...

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 18 Сеп 2017, 11:08

Е.Димитров написа: Надявам се разбра иронията и умишлено смешният изказ в начина на пресъздаване.

:yes: :yes: :yes:
Excellent! Steven is my name!

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 18 Сеп 2017, 11:41

Майната му на завода за джанти, фалира щото правеха само модели/модел с 4 дупки.
Предполагам колегите с е30 са се възползвали от този факт, нищо, че бяха с размер за Жигули.
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 18 Сеп 2017, 12:04

Lenco написа:Майната му на завода за джанти, фалира щото правеха само модели/модел с 4 дупки.
Предполагам колегите с е30 са се възползвали от този факт, нищо, че бяха с размер за Жигули.

Е за кво са ти други ... за некви не соц возила за чии хОй ще правиш да подпомагаш капитализма само ...
Собствениците на Москвич явно също не е било редно да имат лети джанти :mhihi:

То си пише в извадката от статията, занимавали са ги с други тъпни централно вместо да развият тази дейност, която е била явно печеливша и интересна при създаването си ...

Практично както винаги :yes:

Ето ви и още един пример:

Е.Димитров написа:Иначе, наистина са пращали огромно количество алуминиеви джанти, който са били поръчани като размер и дизайн от щатите.Там са ги дупчили и са ги никелирали и полирали, защото тука не сме могли да го правим.

Създали сме по-трудното, цял процес на леене с високо качество и тн.
Но "не можем" разбираш ли да ги продупчим и дообработим според изискванията на клиента ...
Сигурно щото работниците от заводите можещи са си бъркали по дупките по това време,
а не им е било разрешено или никой не се е сетил да се занимават с неща на другия завод ...

Не можело :mhihi: Направо, че припаднем :kuku: Не можем да ги продупчим рий'ш ли :mhihi:
Изображение

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 18 Сеп 2017, 13:20

K_Ilkov написа:Продължавайте да си ревете за соца :yes:

повечето хора реват, защото не са прочели една книжка по въпроса, камо ли няколко и да направят някакви съпоставки и изводи...

планова икономика :mhihi: :clap: :kuku:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 18 Сеп 2017, 13:25

Хората които реват за соца, реват по разбираеми причини и те са че тогава въпреки Белене и т.н са имали някаква относителна сигурност относно работа, заплата сигурност на улицата и спестявания. Ся Братче и да си някакъв мега гуру с много пари и бизнес нюх не знаеш циганин и брадва ли ще те посече или ще те прецакат в таксито което се е наложило да вземеш. Или дали ще си вземеш заплатата. просто много неизвестни. И нарая хоп - всички в чужбина (особено в по-малките градове щото няма поминък или и да има много ниски заплати) и ко праим?
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата