Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Re: Икономическата криза 2020-2023

Мнение от vladobate » 24 Авг 2022, 14:02

carmanf1 написа:
vladobate написа:carmanf1 откъде информация за свободни слотове ? ...

Гръцкия премиер Мицутакис го е съобщил, за свободни слотове в Гърция.
Но нашето про-руско, служебно правителство, удобничко премълчава.

За да затворят всички варианти и да си намерят причина пред обществото да се обърнат към газпром

Това съм го пропуснал ( писах че друга информация четох) и не споря. Обръщането към Газпром е до изтичане на договора още 4 месеца, какво ни задължава това? За момента е най-приемлив вариант след като американците ни отрязаха със отсрочката за сключване на договор. Това последното би могло и спокойно да се тълкува като начин за въздействие към нашата политика за енергийна обезпеченост използвайки случая да мачкат противна на САЩ страна в случая Русия. Нали? И въпроса тогава е кой ни ебава за петаче, че вече истерия със зависимости и биене в гърдите колко сме били сплотени в ЕС. ПС: Избягване на абсолютни зависимости изисква много време и е лъжа, че може да се постигне с бърз дългосрочен договор като си събуеш гащите на някой друг, независимо кой.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 24 Авг 2022, 14:16

Америка не е монархия. Не ни отрязаха американците, а конкретната частна фирма, на която целта и е да печели пари, не да играе по свирката на някакво правителство в някаква бананова държава, което чака до последния момент да пита за отсрочка. За разлика от това, когато се преговаря с Газпром се преговаря с държавна фирма, която е продължение на външната политика на Русия. Да се мерят с еднакъв аршин тези неща е просто демагогия.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 24 Авг 2022, 14:20

vladobate написа:
carmanf1 написа:
vladobate написа:carmanf1 откъде информация за свободни слотове ? ...

Гръцкия премиер Мицутакис го е съобщил, за свободни слотове в Гърция.
Но нашето про-руско, служебно правителство, удобничко премълчава.

За да затворят всички варианти и да си намерят причина пред обществото да се обърнат към газпром

Това съм го пропуснал ( писах че друга информация четох) и не споря. Обръщането към Газпром е до изтичане на договора още 4 месеца, какво ни задължава това?

Защото за да възобнновят доставките, ще искат 10г 100% обвързаност, щото ще видят как подаваме отново г*зец.
Отделно ако се съгласим да плащаме в рубли, а те ще искат рубли, ще имаме санкции от ЕУ - справка, вижте какво стана с Унгария и какви цени плащат сега.
И с всичко това ще покажем отчаяност, нищо друго.

Също, вижте как шантажират с цена от 2000 евро цяла Европа... Това, не е ли показателно как действат рашъните?

vladobate написа: ПС: Избягване на абсолютни зависимости изисква много време и е лъжа, че може да се постигне с бърз дългосрочен договор като си събуеш гащите на някой друг, независимо кой.

Нямам предвид да събуваме гащи пред някой друг. Идеята е да се осигурят няколко други доставчици, което те прави мнооого по-независим и гъвкав от гледна точка на цена и доставки - справка Турция, с 5 доставчика на газ.
Последна промяна carmanf1 на 24 Авг 2022, 14:40, променена общо 2 пъти

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 24 Авг 2022, 14:25

Don_Diego написа:Aма той служебния на енергетиката си каза, че има слотове ама цената за ползването им обезсмисля всички усилия да вземем по-евтин газ защото ще надуе яко цената :dunno:

Мерси колега, това съм го пропуснал.

И по-скъпо да излезе от нястоящите цени, пак добре, защото виж какво правят братушките в момента - шантажират цяла Европа с цена от 2000 евро. Ама отрязаха алтернативата нашите.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 24 Авг 2022, 14:31

Гейропа, САЩ и ние сами се набутахме. Не е особено полезно да виним Русия за икономическата криза. Русия никому не беше направила санкции или икономически да се опитва да саботира някой. Медиите Ви го втълпиха това!
Това, което още не се разбира от много хора е, че в 21век, с този ни начин ма живот Гейропа и ние няма как да съществуваме без ресурсите от Русия!
Защо не говорим за петролна "независимост" или нещо подобно? Знаете ли колко други неща внасяме от Русия...
Целуване на Путиновия задник е необходимост за цял Европа, колкото по-бързо осъзнаят това гейропейските лидери, толкова по-добре!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 24 Авг 2022, 14:35

@carmanf1: Тя държавата е ок да я плати цената, бизнеса и синдикатите обаче не са. Не мисля, че точно на теб трябва да се обяснява какво става с производителите ако не произвеждат на конкурентна цена
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 24 Авг 2022, 14:53

Според мен пък, точно това, че сме държавица със смешно потребление ни прави по-удобни за диверсификация! Търсим много по-малки обеми, които могат да дойдат по по-малки тръби от доставчици, които също не могат да подават големи обеми към големи клиенти и затова предлагат по-ниски цени, примерно! За мен, изхода от сегашното положение е възможно най-бързо да се осъществят газови връзки със всички възможни околни страни, за да може по тях да идва газ от различни места! Докато се прави това, се търсят контакти и се сключват договори с други реални алтернативни доставчици (за мен това с корабите е пълна фантастика) и до 1-2г сме готови! През това време се надяваме на 'топла' зима и търпим!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 24 Авг 2022, 15:46

Един въпрос към колеги, които искат да сме "независими" от гадните руснаци и путлер: Осъзнавате ли че, няма как да сме "независими" от Русия, защото внасяме и руски петрол, а той наистина няма откъде да дойде?
2. С постигането на "независимост" от руският газ, ставаме зависи от друг! Тук икономически погледнато -не е важно дали мразим руснаците, а коя оферта ще е по-добра!

ildivvy написа:Според мен пък, точно това, че сме държавица със смешно потребление ни прави по-удобни за диверсификация! Търсим много по-малки обеми, които могат да дойдат по по-малки тръби от доставчици, които също не могат да подават големи обеми към големи клиенти и затова предлагат по-ниски цени, примерно! За мен, изхода от сегашното положение е възможно най-бързо да се осъществят газови връзки със всички възможни околни страни, за да може по тях да идва газ от различни места! Докато се прави това, се търсят контакти и се сключват договори с други реални алтернативни доставчици (за мен това с корабите е пълна фантастика) и до 1-2г сме готови! През това време се надяваме на 'топла' зима и търпим!

Това няма как да стане да изградим такива връзки... Всичките ни съседки и цяла Европа са с руски газ. Единствената ни опция е газ с танкери от САЩ или незнам къде... Няма как да е по-евтино предвид транспорта, отделно трябва да си плащаме на Гърция да го разтоварват и пренасят газа по тръби.
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Авг 2022, 15:57

Според различните източници около 45% от газа в Европа идва от Русия. Ти продължавай да си обясняваш, че няма други варианти. Дали ще стане евтино и бързо за тази зима - това вече е друг въпрос.

Иначе поздравления: вече почваш да прекарваш тезата, че и петрол няма другаде, освен в Русия :lol: Пълен смях.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 24 Авг 2022, 15:58

Grozdanoff написа:Всичките ни съседки и цяла Европа са с руски газ.

Румъния внася 24% от природния газ, който ползва от Русия. (останалото го произвеждат)
Сърбия е ясно, че са заробени.
Македония... на кой му пука?
Гърция 64%
Турция 45% (от скоро станаха производители и това ще намаля)

Ние до миналата година бяхме 100%. От кой друг са станали зависими гореизброените страни?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от carmanf1 » 24 Авг 2022, 16:09

Don_Diego написа:@carmanf1: Тя държавата е ок да я плати цената, бизнеса и синдикатите обаче не са. Не мисля, че точно на теб трябва да се обяснява какво става с производителите ако не произвеждат на конкурентна цена

Благодаря колега и това съм го пропуснал, че е имало такива дебати :)

Синдикатите са ясни, те винаги са контра и безпочвени, нещо от сорта на флат ъртърите :lol:

Но бизнеса как си я представя алтернативата ми е чудно.

В тази ситуация вариантите пред бизнеса са следните:

1. Възобновяване на доставките от газпром - това за мен си е чиста утопия и няма да се случи

2. Дори и да се възобновят, газа ще е много по-скъп, щото ще искат плащане в рубли (онзи ден си го казаха отново на Шипка), и следват санкции от ЕУ. Как си я представят конкурентоспособността в този случай :mrgreen:

3. Поради горните две, има вероятност да останем без газ, след като отказахме алтернативите. Освен ако не се намерят още излишъци в Турция и Гърция, ама малко вероятно.

Останем ли без газ, най-големите бизнеси, като металургия, стъкларски заводи, хлебопроизводство и други спират работа.
От там всички се сещаме, какво следва ...

Специално стъкларските заводи, имат запаси за 2 седмици макс в техни си хранилища, но те са колкото да могат да си източат пещите.
Щото ако не ги източат, за да възобновят производството после, трябва буквално да ги взривят и след това да ги градят на ново, което отнема 1-2 години и много милиони инвестиции.

Предполагам и в металургията е същото.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 24 Авг 2022, 16:12

carmanf1 написа:3. Поради горните две, има вероятност да останем без газ

Според мен служебното правителство ни тласка към това.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Grozdanoff » 24 Авг 2022, 16:15

steeN написа:
Grozdanoff написа:Всичките ни съседки и цяла Европа са с руски газ.

Румъния внася 24% от природния газ, който ползва от Русия. (останалото го произвеждат)
Сърбия е ясно, че са заробени.
Македония... на кой му пука?
Гърция 64%
Турция 45% (от скоро станаха производители и това ще намаля)

Ние до миналата година бяхме 100%. От кой друг са станали зависими гореизброените страни?

Ок, Стийнка но ние нямаме находища на газ, каквито има Румъния и Турция.
Гърция има съоражения за разтоварване и съхранение на на газ от танкери, защо внася от Русия?!
Спрете да вярвате в харвардския газ, няма как да е по-евтин.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 24 Авг 2022, 16:21

А защо не внасят само от Русия? Балъци? (това са числа за миналата година, от преди войната и от преди Турция да стане производител)

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 24 Авг 2022, 16:23

@carmanf1: Бизнеса иска газа да е на някакви поносими цени, че да остане конкурентно способен - дали със субсидия, дали евтин газ...не мисля, че имат претенции.

Според мен цялата ситуация е малко...каруцата пред коня. Отрязахме си основния доставчик преди да договорим алтернативен, който да може да покрива поне половината от нуждите ни за да можем да продължим да търсим и други. Защо и как се стигна до тук, кой печели и кой губи е друга тема, която ще скара още повече форума :lol:

Лошото според мен е, че се яхат обществените нагласи и по тях се определя политиката. Брат ми беше ходил на протестите срещу възобновяване на доставки от Газпром и си беше говорил с хората там...ми масово не са потребители на газ, но не искат руска газ защото е руска. Извинявайте ама това не е довод да искаш парализиране на държавата си.
Сещате ли се какво ще стане пред парламента на първите студове и няма газ за отопление, не само за частните клиенти, но и топлофикациите. Колко обществени услуги ще пострадат от това, колко бизнеси ще приключат и още и още
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата