С какво се отоплявате зимата?
Модератор: Общи модератори
- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: С какво се отоплявате зимата?
За мен комфорт е цялостно изживяване. Дали ще нагрея до 22 градуса и ще се топля на радиатори, или до 25 с климатик ми е все едно.
Да не говорим, че като се загрее абсолютно всичко като мебели, предмети и стени практически е същото
Но комфорт значи да не го мисля. Да мога да си го ползвам постоянно. Лятото да ми е хладно и т.н.
Затова ако може един уред да ми го предложи съм доволен. Ако примерно бяхме на ТЕЦ,
жената щеше да ме е накарала да купя конвектори за целия апартамент, щото те пускат топлото, когато им кефне и така и го спират
Затова и всичко е относително и за един едно е най-добро, за друг е друго. Примерно на камина с водна риза повече не искам и да чуя да се топля.
Имаме такава на вилата. Преди ми беше любимо. Сега стоим по 1-2 месеца зимата там и ми е писнало.
Освен всичко друго, ще забравя, че не съм отворил нищо, ще пусна абсорбатора в кухнята и димна завеса!!!
Който има камина и е пускал абсорбатор в къща/апартамент с добре затворени прозорци, знае
Ама това е само малък пример. Да не говоря, че постоянно трябва да си й слуга
Да не говорим, че като се загрее абсолютно всичко като мебели, предмети и стени практически е същото

Но комфорт значи да не го мисля. Да мога да си го ползвам постоянно. Лятото да ми е хладно и т.н.
Затова ако може един уред да ми го предложи съм доволен. Ако примерно бяхме на ТЕЦ,
жената щеше да ме е накарала да купя конвектори за целия апартамент, щото те пускат топлото, когато им кефне и така и го спират

Затова и всичко е относително и за един едно е най-добро, за друг е друго. Примерно на камина с водна риза повече не искам и да чуя да се топля.
Имаме такава на вилата. Преди ми беше любимо. Сега стоим по 1-2 месеца зимата там и ми е писнало.
Освен всичко друго, ще забравя, че не съм отворил нищо, ще пусна абсорбатора в кухнята и димна завеса!!!
Който има камина и е пускал абсорбатор в къща/апартамент с добре затворени прозорци, знае

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real

- carmanf1
- младши ентусиаст
-
zAcK написа:За мен комфорт е цялостно изживяване. Дали ще нагрея до 22 градуса и ще се топля на радиатори, или до 25 с климатик ми е все едно.
Да не говорим, че като се загрее абсолютно всичко като мебели, предмети и стени практически е същото![]()
жената щеше да ме е накарала да купя конвектори за целия апартамент, щото те пускат топлото, когато им кефне и така и го спират![]()
![]()
![]()
Абсолютно и аз съм на същото мнение. Писва много яко, ужас е.
Камината е страшна хамалогия.
Ако пък ти е основен източник на отопление “плаче ми се”
И за абсорбатора знам

Не един път сме прали и завеси и щори по тоя въпрос.

И за тва сега таваните в хола не са много бели каквито бяха

Чакат си боядисване.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
zAcK написа:Защо ги мразиш? При нас зимата не спират и дори не можеш да разбереш, че работят![]()

- zAcK
- Старши Алкохолик
-
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
vixx написа:zAcK написа:Защо ги мразиш? При нас зимата не спират и дори не можеш да разбереш, че работят![]()
Не ми комфортно самото движение на въздуха, не мога да го обясня съвсем. Постоянно имам чувството, че все едно става течение в стаята. Може да е от кофти климатици или пък кофти монтаж, или просто аз съм си такъв. Въпреки това ще го помисля още малко и най-вероятно ще купя преди зимата.
В тъщата са добри, ама се усещат, но те всеки ден ги спират като са на работа, после ги пускат

И не мога да им обясня, че това упражнение няма голям смисъл

И като се дойдат вкъщи към 18:00, то е станало студено, пускат ги на някви големи градуси и нормално да фучат

Имат и камина с водна риза, ама нещо и на тях вече не им се занимава с дърва и т.н.

Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!

Разлигавихме се всичките е това е положението.
Ама ако ме напъне нуждата и липсата винаги мога да сменя вратата на котела и да си мина на дърва.
А и руският си го пазя,че ми е за 1 ден работа да си го вържа ако реша.
Аз сложих бюджетни климатици ЯКОGREE,че ме доскръндзя в крайна сметка в двата хола.
Сега мисля да взема още 3 от същите да оборудвам навсякъде за есента пък като си стане бахър пелети има...
И те така...
Ама ако ме напъне нуждата и липсата винаги мога да сменя вратата на котела и да си мина на дърва.
А и руският си го пазя,че ми е за 1 ден работа да си го вържа ако реша.

Аз сложих бюджетни климатици ЯКОGREE,че ме доскръндзя в крайна сметка в двата хола.

Сега мисля да взема още 3 от същите да оборудвам навсякъде за есента пък като си стане бахър пелети има...
И те така...
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
zAcK написа:Но комфорт значи да не го мисля.
Е то да цепиш дърва = да смениш батериите на дистанционното

При климатиците има мнооооооооого голямо значение колко е добър. Ако минеш с евтинките - нито икономия, нито комфорт.

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Всеки, който хвали отоплението на климатик, никога не се е топлил на ТЕЦ в жилище със смислена изолация и без 60% изключени съседи, които крадат топлина. Не ми се спори по темата, но да налееш 20 бона в климатици, за да не плащаш тец е смехотворно. И не, няма да се избие "инвестицията"...
Не ти се струва, точно така си е - и на 26 градуса да го направиш, пак ти е студено и некомфортно докато се потиш.
vixx написа:zAcK написа:Защо ги мразиш? При нас зимата не спират и дори не можеш да разбереш, че работят![]()
Не ми комфортно самото движение на въздуха, не мога да го обясня съвсем. Постоянно имам чувството, че все едно става течение в стаята. Може да е от кофти климатици или пък кофти монтаж, или просто аз съм си такъв. Въпреки това ще го помисля още малко и най-вероятно ще купя преди зимата.
Не ти се струва, точно така си е - и на 26 градуса да го направиш, пак ти е студено и некомфортно докато се потиш.
Never mistake motion for action...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
20 бона за климатици
Това е леко несериозно изказване.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Leon написа:Всеки, който хвали отоплението на климатик, никога не се е топлил на ТЕЦ в жилище със смислена изолация и без 60% изключени съседи, които крадат топлина. Не ми се спори по темата, но да налееш 20 бона в климатици, за да не плащаш тец е смехотворно. И не, няма да се избие "инвестицията"...vixx написа:zAcK написа:Защо ги мразиш? При нас зимата не спират и дори не можеш да разбереш, че работят![]()
Ай ся, важното е да натиснеш копчето и да не се занимаваш

И климатика нема никакво значение за крайния резултат, в крайна сметка прави едно нещо - духа затоплен въздух, тва е. Сешоар, духалка, както искате му викайте. А термини като инвертор, хиперинвертор се отнасят за как работи компресора. Крайния резутат си е тоя - подухва топъл въздух и хем се потиш и е задушно, хем ти е студено. Еле па ако си като мен и си одиш по бельо

Ся и аз познавам няколко човека дето това им харесва...ама.. Ако мога да избирам винаги ще е радиатор/подово.
Няма лошо да е и термопомпа, ама тя да топли вода и пак у радиатора

Хм,хм...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
А термини като инвертор, хиперинвертор се отнасят за как работи компресора. Крайния резутат си е тоя - подухва топъл въздух и хем се потиш и е задушно, хем ти е студено
Що така приказваш сега било едно и също ? Компресора е една помпа обаче тая помпа как се управлява и как се управляват температурите на изпарение и кондензация има огромно значение за работата на климатика при ниски температури . Респективно за енергията която потребява . Да не говорим че тая помпа има разлика как се държи при различен товар и какво КПД има . Все едно ми казваш че е същото да отидеш от Варна до София с Трабант и със Тесла , давам сравнение със електричка да съм фешън иначе го давам сравеннието със трабант и мерцедес

Последна промяна Jordana на 25 Юли 2022, 12:58, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Крайния резултат за отоплението е едно и също. Духа ти топъл въздух от вътрешното тяло.
Или кат е хиперинвертор и не духа ми увеличава брауновото движение
)
Дали духа много, много прецизно, дали духа и при студено време, дали арчи много ток това са съвсем други неща. Накрая в стаята какво имаш ? Имаш ли лъчение или имаш сешоар ?
А иначе ако гледаме други неща има значение , разбира се, вида на климатика.
Примерно моя, който външното му е до прозореца не го чувам даже при отворен прозорец, ама комшията на 20 метра като набичи НЕО-то и чувам, та чак ми пречи
))
Или кат е хиперинвертор и не духа ми увеличава брауновото движение

Дали духа много, много прецизно, дали духа и при студено време, дали арчи много ток това са съвсем други неща. Накрая в стаята какво имаш ? Имаш ли лъчение или имаш сешоар ?
А иначе ако гледаме други неща има значение , разбира се, вида на климатика.
Примерно моя, който външното му е до прозореца не го чувам даже при отворен прозорец, ама комшията на 20 метра като набичи НЕО-то и чувам, та чак ми пречи

Хм,хм...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Аааа ясно сега те разбрах . Ти си против топлия въздух който тласкан от вентилатор обгръща нежното ти тяло вечер докато спиш по тениска и слип . Но не си против и дори ти харесва когато същия топъл въздух идва от кюмбе на дърва 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
Не се прави на неразбрал. Кюмбето топли по друг начин.
Бтв, ся съм в колата, добре на печена и не съм пуснал климатика. Тоооипличко, кеф.
Бтв, ся съм в колата, добре на печена и не съм пуснал климатика. Тоооипличко, кеф.
Хм,хм...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
То топли по друг начин , ама аз съм си селянин щото съм расъл на село и знам кво е вечер да плуваш в пот от топлина а сутринта в 6 да е умрело от студ всичко и да чистя пепелак че да запаля пущината пак . Да цепя и нося дърва , да рина въглища , да се опушвам като калайджия и айде нема нужда . Живеем в 21 век . Ще преживя тая разлика в топлото ми се струва доста безболезнено . 

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-