С какво се отоплявате зимата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

С какво се отоплявате зимата?

Централно парно
70
19%
Газ
36
10%
Дърва
68
18%
Въглища
21
6%
Ток
183
48%

Общо гласове : 378
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: С какво се отоплявате зимата?

Мнение от TNT » 25 Юли 2022, 13:45

В държава, където масово се живее в апартаменти... кви кюмбета, кви термопомпи, кви 5лв. Ако имаш парно и газ - имаш избор. Ако не - избираш климатик или радиатор. Ако не искаш да са ти спарени ташаците цяло лято, даже не избираш - климатик.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 25 Юли 2022, 15:38

Може би сме старомодни(ака българина най-много го е страх от течение) или родното място сред планината си казва думата, но аз споделям виждането на Моджо напълно.

Нищо не се доближава до топлината на подово или радиатор. Дали ще е ТЕЦ, твърдо гориво, ел.котел или термопомпа няма особено значение.
Това, че климатикът те охлажда лятото за мен не е особено предимство. Правя всичко възможно да не си го причинявам, даже и в колата. :dunno:

Някой спомена камините по-назад. Колкото е приятен "живият огън", толкова е и токсичен. Ако ще се пали по-често такава камина задължително трябва пречиствател за въздух в стаята, но даже и той не смогва.

П.С. Отоплявал съм се на "кюмбе", централно парно на твърдо гориво, локално на твърдо, ел. подово, климатик, камина с открит огън, конвектори. Към дърва и въглища не ми се връща, но и на климатик няма да мина.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 25 Юли 2022, 15:40

Такова ви е мнението, щото ти май живееше във Велинград, а Моджо май беше по селата във Витоша. Премести се в Пловдив или в Сандански, много бързо ще станеш фен на климатиците :mhihi:

П.П. Има го и другия момент - на климатици във Велинград ще видиш зор да се стоплиш.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 25 Юли 2022, 15:50

Ааа не мерси. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Аз съм планинско чедо и не можеш ме върза в Сандански/Петрич или не дай си боже Пловдив.
София в момента не е по-различно, но поне моят апартамент е прохладен. Два дни трябваше да спя при тъст ми в слънчев апартамент и се чувствах точно като в Пловдив. :mhihi:

В Пловдив по това време на годината стъпвам само за състезание. В хотела пускам климатика на 18 градуса и излизам, вечер като се прибера климатикът се гаси и докъдето ме изкара хладното :mhihi: :mhihi: Да не говорим, че в хотела в Труд винаги гледам да резервирам една стая която е в дърветата. :mhihi:

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 25 Юли 2022, 18:19

Моджо написа:... ама комшията на 20 метра като набичи НЕО-то и чувам, та чак ми пречи :)))

Монтирането на NEO-та трябва да бъде криминализирано!!! :censored: :paranoid: :help: :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 25 Юли 2022, 18:23

Те и кюмбетата са криминилизирани ама кел файда :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 26 Юли 2022, 10:20

аз питах по горе за мнения..
имам пелетна камина и радиатори и всичко беше прекрасно докато не решиха, че цените на пелетите ще скочат 2-3 пъти.
та сега мисля да я сменя с котле на ток.
https://www.onlinemashini.bg/cat/22/kli ... zovi-kotli

ето тук гледам едни котли на Бош, но не разбирам много и не зная какво да купя.
питах на сайта и ми пратиха само енергиен клас Д и 9 киловата...
това не казва нищо повече..
някой може ли да сподели опит и какво да купя за да захраня 3-4 радиатора в апартамент
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 26 Юли 2022, 10:39

Не знам с ток да излезе много евтино. С котле. А иначе колко кв ти е камината? И обичайно на коя мощност работи ако може да ги сменя?
Хм,хм...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 LCI 320D xDrive
Детайли за колата: N47/184 Hp

Мнение от nikola59 » 26 Юли 2022, 11:07

ares2 написа:аз питах по горе за мнения..
имам пелетна камина и радиатори и всичко беше прекрасно докато не решиха, че цените на пелетите ще скочат 2-3 пъти.
та сега мисля да я сменя с котле на ток.
https://www.onlinemashini.bg/cat/22/kli ... zovi-kotli

ето тук гледам едни котли на Бош, но не разбирам много и не зная какво да купя.
питах на сайта и ми пратиха само енергиен клас Д и 9 киловата...
това не казва нищо повече..
някой може ли да сподели опит и какво да купя за да захраня 3-4 радиатора в апартамент

В този апартамент предполагам нямаш трифазен ток. При монофазен тези 9Кв. според мен не е удачен вариант. Това са около 40А когато работи. И в това време ако е включена готварска печка или нещо подобно като консумация става..... Все ще се уцели да претовариш като ги знам на енергото изпълненията.....
Отделно на котлето трябва да осигуриш мин. 4кв. кабел за захранване. Възможно е да го ползваш това котле, но прецени внимателно тези неща. Това дали ще те грее като мощност нека колегите ако са ползвали такива да кажат.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 26 Юли 2022, 13:42

Електрическият котел е може би най-скъпият начин за отопление. За разлика от термопомпите (климатик или въздух-вода) не пренасяш/"крадеш" топлина отвън, а е на практика голям бързовар с помпа. Съответно цени х2 или х3 сравнено с термпомомпа/климатик. Няма и практичен начин за акумулиране на топлина, съответно невъзможност да се ползва нощна тарифа. Като цяло много кофти сделка. Ако наистина цените на пелети надвишават цената на тока (в което се съмнявам честно казано) е вариант. Поне капиталовата инвестиция е малка и няма да се вътриш много ако не ти хареса. Мощността зависи от обема за отопление, поддържаната температура, изложение, изолация и т.н. ако искаш да се сметне оптимално. Но 9кВ е предостатъчно, освен ако апартаментът не е 200м2 панелка.
Помисли дали не си заслужава да инвестираш в термопомпа (ако е възможен монтаж). Вероятно радиаторите ти са сметнати за високотемпературна инсталация и ще ти е необходима високотемпературна термопомпа.

Ето пример за бюджетна термопомпа: https://eklima.bg/termopompi-lg/185-mon ... 0-kvm.html

До 65 градуса е, което може да е достатъчно, може и да не е. Има ТП до 80 градуса

edit: При цена на пелетите 800лв/тон (от гугъл, не знам колко е адекватно) и средна калоричност цената на кВ/ч е 0.18лв. Ти си прави сметка дали си заслужава... Единствено пелетите могат да станат и 2000лв, но токът в България няма кой да го пипне...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Юли 2022, 14:46

Замислял съм се за термопомпа, ама не знам как ще се справи с три етажа...и колко ток реално ще отива когато е наистина студено вън, тоест от началото на декември до средата на февруари.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 26 Юли 2022, 14:59

При много отрицателни температури ( -10 и надолу) термопомпата не може да се справи
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 26 Юли 2022, 15:23

То тука зимата падат до минус 15-20 рано сутрин може би на три пъти за цяла зима и това последните зими, които са смешни ако гледаме трайно и силно застудяване. Като сметна и че самата къща е студена... :help:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nero_ » 26 Юли 2022, 15:25

Средната температура зимните месеци в България е около 5-7 градуса (над нулата) по спомен. -10 не е проблем за ТП, просто пада коефициента на ефективност. Освен това има електрически нагревател да подпомага при много ниски температури. Средно се постига коефициент от порядъка на 2.5. До скоро на газ беше сравнимо или по-изгодно. Вече не е. А като добавиш и (според мен) задължително нуждата да се охлаждаш лятото ТП е очевидният избор за всяко жилище. Естествено ако жилището е вече завършено и няма необходимата водна инсталация нещата стават сложни и дебели...

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 26 Юли 2022, 15:48

Дори в София вече рядко се случва да падне до -10 :bchug:
Това са най-много 1-2 вечери и то за няколко часа, дори не е за цяла вечер.
Както е написал колегата, -10 не са приблем нито за термопомпа, нито за читав климатик. Работят и при -15 :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата