ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Модератор: Общи модератори
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
vanko242 написа:Elesar74 написа:Те, чети: http://www.zelena-ikonomika.ekonet-bg.o ... 84&lang=BG
... много подозрително е, че в края на въпросната книга на вече професор доктор Пл. Цветанов се мъдри реклама на Марица Изток 3, която е пряк конкурент на всички атомни реактори в България....повече няма да коментирам!
То не че и досега нещо си коментирал, освен едни откровенни лъжи- за евтин беленски ток и независимост. Така ли четеш ти книгата, от корицата и от края? Щото не мога да повярвам, че си чел 400 стр. за времето откогато сложих линка до момента. Как тогава се изказваш и коментираш? Прав си, че няма какво да коментираш, да.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Elesar74 написа:Сондьора, от кого и как да сме независими? Или ти ли спрягаш тая мантра, моля ти се. Кой в тоя свят е независим и къде? Въпроса е от кого зависиш, а не да си независим, просто защото последното не съществува.
Така или иначе е ясно, че си зависим...кое е по-добре? Газова Централа или АЕЦ?
Братята американци ли ще ти помагат да си по-малко независим, на каква цена и от къде??
"По-иефтинко" от руското няма....Вместо да извлечеш пълната полза от това, ти си срещу тях и лежиш на някаква кълка от преди 90та...комунисти ала бала глупости...ресурс на запад от нас няма...
Те това са фактите:
Т.е. при всички положения трябва да извлечеш максимума от енергийните проекти...повечето са от руска страна , та дори и каспийския нефт газ ( там повечето са западни), всичко рябва да мине през нас...АЕЦ ( и той)...Тогава до някаква степен ще държиш и ти кранчето.
И въпроса не е дали, а всяка една група иска да се облажи от меда....АЕЦа има 30% БГ подизпълнители...е да ама са фирми (кръгове) на други не на боко, ако бяха негови...нямаше и да се коментира.... и т.н.
- vanko242
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: трактор шестак
- Детайли за колата: m57tu2d30 OL

Elesar74 написа:vanko242 написа:Elesar74 написа:Те, чети: http://www.zelena-ikonomika.ekonet-bg.o ... 84&lang=BG
... много подозрително е, че в края на въпросната книга на вече професор доктор Пл. Цветанов се мъдри реклама на Марица Изток 3, която е пряк конкурент на всички атомни реактори в България....повече няма да коментирам!
То не че и досега нещо си коментирал, освен едни откровенни лъжи- за евтин беленски ток и независимост. Така ли четеш ти книгата, от корицата и от края? Щото не мога да повярвам, че си чел 400 стр. за времето откогато сложих линка до момента. Как тогава се изказваш и коментираш? Прав си, че няма какво да коментираш, да.
...пич, казвам ти в "края на въпросната книга на вече професор доктор Пл. Цветанов се мъдри реклама на Марица Изток 3", която е според мен пряк конкурент на всички атомни реактори в България....мога да ти извадя няколко абзаца, откровенно не отговарящи на икономическата и демографска ситуация днес в региона.....в България от въпросната книга, някой от статистическите проучвания са просто измислени....не съм написал, че БЕЛЕНСКИЯТ ТОК ще е евтин къде го видя това?- "Атомна енергетика е независимост + евтин ток, ток в пъти по-евтин от произведения от ВЕЦ, ТЕЦ, ГАЗотурбини..."
...съгласен съм със сондьора с когото кръстосахме веднъж шпаги в една друга тема : ..."при всички положения трябва да извлечеш максимума от енергийните проекти...повечето са от руска страна , та дори и каспийския нефт газ ( там повечето са западни), всичко рябва да мине през нас...АЕЦ ( и той)...Тогава до някаква степен ще държиш и ти кранчето..."

няма да ти осирам темата повече! поздрави от село....
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
По-добре е това, което можеш да си позволиш. България не може да си позволи да строи АЕЦ от финансова гледна точка, следователно взема кредит. Тоя кредит пък ще се плаща от нас, че и от децата ни. Те това са фактите. А ползите от тази АЕЦ, са съмнителни до неблагоприятни, щото евтиния ток за който толкова мелеха, се оказа нищо повече от един спукан розов балон и откровенна лъжа и манипулация на най-високо държавно ниво. Ще контролираш, кого и какво? Който дава парите, той поръчва музиката, който взема назаем, слуга е на заеомодавеца. От кого зависи България, за газ, за нефт, за гориво за АЕЦ? От САЩ? Дори не от ЕС. Е, докъде е стигнала от тази зависимост. И значи да си независим, е същото като да зависиш от Русия и не е лошо по принцип. А да зависиш от американците, това вече не е независимост и е лошо по принцип. Интересен начин на разсъжение, сигурно породен от това, че на запад нямат ресурси. Така като ги гледам на запад тия, как живеят, повече има за какво да им завиждам, отколкото да ги съжалявам. В едно нещо може би си напълно прав, ако бяха фирми на Бойко Борисов, сигурно и до ден днешен проекта щеше да се движи.
P.S. А може би колега със сондажите, можеш да ми/ни обясниш, как Германия плаща 330 доларза 1000 куб.м. газ, а България плаща 600 за същото количество. Хем е вдадена към Русия до немай къде. То не е само да сложиш снимка на Ангела Меркел, нали.
P.S. А може би колега със сондажите, можеш да ми/ни обясниш, как Германия плаща 330 доларза 1000 куб.м. газ, а България плаща 600 за същото количество. Хем е вдадена към Русия до немай къде. То не е само да сложиш снимка на Ангела Меркел, нали.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
Сондьора, от една друга тема останах с впечатление, че си човек умен и способен.
Интересно ми е обаче мнението ти по следния въпрос:
Смяташ ли за оправдано влагането на между 10 и 20% от Брутния Вътрешен продукт на страната и то държавни пари (от моите и твоите данъци) в една-единствена енергийна мощност?
Понеже в другата тема обсъждахме как големите компании влагат част от бюджета си за проучване, и то без да искат държавни гаранции за тези пари, не мислиш ли, че е по-смислено една частна фирма да вложи тези пари вместо държавата? А после разбира се да прибере и част от печалбите, а ние да се възползваме от "евтиния ток", запазването на ядрените ни специалисти, износа на ток и тн.
Не съм против атомната енергетика, против съм тази централа да се строи с моите пари. Тези пари могат са се вложат в много по-смислени начинания. Още повече, че никой сериозен консултант по проекта не можа да го оправдае икономически. Което за мен е равносилно на втори "кремиковци" - бездънна яма, която само създава проблеми, вместо да ги решава.
Интересно ми е обаче мнението ти по следния въпрос:
Смяташ ли за оправдано влагането на между 10 и 20% от Брутния Вътрешен продукт на страната и то държавни пари (от моите и твоите данъци) в една-единствена енергийна мощност?
Понеже в другата тема обсъждахме как големите компании влагат част от бюджета си за проучване, и то без да искат държавни гаранции за тези пари, не мислиш ли, че е по-смислено една частна фирма да вложи тези пари вместо държавата? А после разбира се да прибере и част от печалбите, а ние да се възползваме от "евтиния ток", запазването на ядрените ни специалисти, износа на ток и тн.
Не съм против атомната енергетика, против съм тази централа да се строи с моите пари. Тези пари могат са се вложат в много по-смислени начинания. Още повече, че никой сериозен консултант по проекта не можа да го оправдае икономически. Което за мен е равносилно на втори "кремиковци" - бездънна яма, която само създава проблеми, вместо да ги решава.
Touring & windsurf club
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Elesar74 написа:
Дай факти за горното в червено, просто е нереално ( разбрах, че за 1000, ама Германия консумира много повече). Дай цена на колко продава Газпром на България (без цената на Булгаргаз(транс), овергаз и т.н.)? Посредниците играят съществена роля за определянето на цената. Аз до колкото знам, е че цената се надува с 40% от първата на Газпром. Т.е. Газпром , като цяло не е виновен, че други хора цоцат по пътя...
Политиците не се ли ебават, бият се в гърдите, че договрили 11% по-евтин газ..после 18% уевличение на тока

И къде съм казал кое е лошо Русия или САЩ, казах само да се възползваме и от двете...колко пъти беше, ще спираме южен поток, ще пускаме набуко, после не обратното....Заради тая игра САЩ с/у Русия сме така, а не си гледаме националните интереси....
Заради тая игра ся ни искат уж 1 млрд евра..И от толкова игра, накрая всичко ще минава през нас транзит, та и ще им плащаме наем на тръбите.
Georgieff написа:........
Една -единствена енергийна мощност от 2000MW малко ли е?
Проблема според мен не беше в инвеститорите, а в тия 30-40% подизпълнители БГ фирми.
Дори руснаците искаха да го финансират...срещу бъдещи стратегически инвестиции и процент.. RWE 49%...чака , чака и си би камшика.
След това дойде сериозения консултант, който я изкара като сума 11 млрд, отговаряше също така да намери инвеститори, и най-важното той определя кои ще са те...нормално е цената да стане 11 млрд. Тук сагата за момента приключи..
Добре де нали АЕЦ Белене приключи, ще бъде газова централа това не ви ли интересува, колко ще излезе, кой ще инвестира, газ...Ами ако са пак Руснаците....А 7ми реактор на АЕЦ Козлодуй там колко?? ....не е ли все тая газова + 7 блок . Като и там пак ще си зависим и то пак от руснаците?
И кога? След 10-15 20г...протакане колкото си искаш, до тогава ще сме вече на внос и на ток.
Данъците...ми минимум по около 50 млн лева заминават на месец само за заплати на полицаи примерно, дали е оправдано?
- ilia1984
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E60
- Мечтае да кара: BMW
Georgieff написа:Смяташ ли за оправдано влагането на между 10 и 20% от Брутния Вътрешен продукт на страната и то държавни пари (от моите и твоите данъци) в една-единствена енергийна мощност?
Elesar74 и Georgieff няма как да ви изучим тук във Форума трябва да поучите поне няколко годинки в техникума

Georgieff пак ти повтарям излагаш се вече стига чети страницата на ДСБ ама седни прочети някоя книга аз ще ти дам ако не си намериш

По въпроса Белене струва 6.5 млрд евро за 100% бг собственост при съдружник като RWE трябваше да платим малко над 3.3 млрд евро кеш това дами и господа е най евтината оферта за 2 по 1000 MW в целият свят

И пак ви казвам сега няма да усетим удара 2020 като спрат 5 и 6 блок ще усетим сурвакницата

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Добре де... Има много просто обяснение за Белене. Проектът е "изгоден" ако има как управляващите да смучат от него и "не е изгоден", ако няма как да смучат. Важи за всеки проект, без изключение, независимо колко е международен. В България винаги е било и винаги ще бъде така. Геополитика, консултанти, бюджети, прогнози - това са само детайлите, които отвличат вниманието от същността. Човек като проумее тази универсална формула, после всички уравнения му излизат верни 

Never mistake motion for action...
- ilia1984
- младши ентусиаст
-
Leon написа:Добре де... Има много просто обяснение за Белене. Проектът е "изгоден" ако има как управляващите да смучат от него и "не е изгоден", ако няма как да смучат. Важи за всеки проект, без изключение, независимо колко е международен. В България винаги е било и винаги ще бъде така. Геополитика, консултанти, бюджети, прогнози - това са само детайлите, които отвличат вниманието от същността. Човек като проумее тази универсална формула, после всички уравнения му излизат верни
Съгласен съм с теб за жалост си прав

- Georgieff
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е91 325i N53
ilia1984 написа:Elesar74 и Georgieff няма как да ви изучим тук във Форума трябва да поучите поне няколко годинки в техникумаПърво на Elesar74 не знам какво и къде си учил ама май липсват първите 8-10 годиники ако беше стоял в час вместо да бягаш щеше да научиш че в България има големи находища на Уран
![]()
Georgieff пак ти повтарям излагаш се вече стига чети страницата на ДСБ ама седни прочети някоя книга аз ще ти дам ако не си намеришА и Georgieff имаше интерес от частна фирма но ЕС ни забраниха да пописваме с нея
По въпроса Белене струва 6.5 млрд евро за 100% бг собственост при съдружник като RWE трябваше да платим малко над 3.3 млрд евро кеш това дами и господа е най евтината оферта за 2 по 1000 MW в целият святНай евтината американска централа на УЕСТИНГХАУС струва 12 млрд долара вие си правете изводите
И пак ви казвам сега няма да усетим удара 2020 като спрат 5 и 6 блок ще усетим сурвакницатаИ да няма после ...."ама защо тока ние по скъп от немския и френският ?"
Както сам си написал, най-евтината цена за построена централа е 12 милиарда долара (по случйност доста близо до прогнозната цена на консултанта HSBC). Защо тогава да ти вярвам на теб или пък на руснаците, че нашата щяла да излезе 6.5 милиарда? Къде е логиката? Коя е тази частна фирма, дето "ни били забранили"? Ако е руска, тогава аргумента ти, че сме ставали независими отпада тотално - ставаме 100% зависими, че и държавни гаранции искаха. А RWE ги изгониха руснаците според последните неща, които четох.
Дай да видим според теб каква ще е цената на тока от централата. Нещо избягваш въпроса - важното е да строим, пък като построим ще я мислим

Все едни такива въпроси, които нямат отговор, а рискът е на гърба на данъкоплатците - да могат после да се хвалят - получавам 200 лева пенсия, ама пък имаме атомна централа

Това пък за урана е чудна идея - находища вярно има, но са отдавна затворени. Сигурно понеже руснаците или американците са "забранили", по твоята логика. Ако беше икономически оправдано, този уран щеше да се добива и продава - не е задължително да се използва всичкият у нас.
Както си личи от изказванията ти, образованието и четенето си приключил в техникума, така че избягвай да даваш квалификации за останалите, а се придържай към темата. Още повече, че спорът не е технически, а икономически. Опитай се да измислиш нещо повече от общи фрази и обобщения на "международното положение".
Touring & windsurf club
- r19
- младши ентусиаст
-
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Георгиев, да беше гледал "Референдум" вчера и щяха да ти се изеснят някой работи
Да, Белене е била със много изгоден договор и е щяла да струва ~7 млрд. евро, което е доста по-евтино от централите, които се строят в Турция и другите от американската компания
А който казва, че централата ще е на загуба му предлагам да се прегледа
Реакторите са с 60 г. живот и е щяло да се изплатят на 12тата година, т.е 48г. печалба.
Не знам колега, явно ти не искаш централа и си съгласен да плащаш всяка година с 12% по-скъп ток.
Работата е там, че вече няма нищо държавно, и точно заради братята хАмериканци не можахме да я довършим...

Да, Белене е била със много изгоден договор и е щяла да струва ~7 млрд. евро, което е доста по-евтино от централите, които се строят в Турция и другите от американската компания

А който казва, че централата ще е на загуба му предлагам да се прегледа

Реакторите са с 60 г. живот и е щяло да се изплатят на 12тата година, т.е 48г. печалба.

Не знам колега, явно ти не искаш централа и си съгласен да плащаш всяка година с 12% по-скъп ток.

Работата е там, че вече няма нищо държавно, и точно заради братята хАмериканци не можахме да я довършим...

- ilia1984
- младши ентусиаст
-
Georgieff написа:
Както сам си написал, най-евтината цена за построена централа е 12 милиарда долара (по случйност доста близо до прогнозната цена на консултанта HSBC). Защо тогава да ти вярвам на теб или пък на руснаците, че нашата щяла да излезе 6.5 милиарда? Къде е логиката? Коя е тази частна фирма, дето "ни били забранили"? Ако е руска, тогава аргумента ти, че сме ставали независими отпада тотално - ставаме 100% зависими, че и държавни гаранции искаха. А RWE ги изгониха руснаците според последните неща, които четох.
Дай да видим според теб каква ще е цената на тока от централата. Нещо избягваш въпроса - важното е да строим, пък като построим ще я мислим. В последните 10 години няма построена атомна централа, която да не е надвишила два пъти планирания бюджет. Защо нашата ще е различна?
Все едни такива въпроси, които нямат отговор, а рискът е на гърба на данъкоплатците - да могат после да се хвалят - получавам 200 лева пенсия, ама пък имаме атомна централа.
Това пък за урана е чудна идея - находища вярно има, но са отдавна затворени. Сигурно понеже руснаците или американците са "забранили", по твоята логика. Ако беше икономически оправдано, този уран щеше да се добива и продава - не е задължително да се използва всичкият у нас.
Както си личи от изказванията ти, образованието и четенето си приключил в техникума, така че избягвай да даваш квалификации за останалите, а се придържай към темата. Още повече, че спорът не е технически, а икономически. Опитай се да измислиш нещо повече от общи фрази и обобщения на "международното положение".
Georgieff не се излагай че няма да отговарям повече на постовете ти

1.След като разбрахме че в България има Уран колкото щеш и сме енергийно независими за 200 години напред се замисли защо са ни затворени мините както всяко нещо в България!
2. Цената на 1 MW от се очаква да бъде около 50 евро че и по малко

3.
С таково мислене без Атомни централи пак ще взимаш близко до 100 евро пенсия през 2020г. само че като станеш на 100 годиниGeorgieff написа:Все едни такива въпроси, които нямат отговор, а рискът е на гърба на данъкоплатците - да могат после да се хвалят - получавам 200 лева пенсия, ама пък имаме атомна централа

Няма да отговарям повече които се интесува да чете.....
r19 написа:Реакторите са с 60 г. живот и е щяло да се изплатят на 12тата година, т.е 48г. печалба.![]()
Не знам колега, явно ти не искаш централа и си съгласен да плащаш всяка година с 12% по-скъп ток.![]()
![]()
Колега малко хора разбират какво значи да имаш атомна централа до момента Козлодуй е внесъл 80 млрд долара в бюджета и ще продължи да внася!!! Малко хора знаят че на година оборотите са милиарди и това го умножете по 60 и ще получите страшна сума от милиарди ! В България сме свикнали да се краде да се закрива да разграбва но не и да се строй....

r19 написа:Георгиев, да беше гледал "Референдум" вчера и щяха да ти се изеснят някой работи![]()
Да, Белене е била със много изгоден договор и е щяла да струва ~7 млрд. евро, което е доста по-евтино от централите, които се строят в Турция и другите от американската компания![]()
А който казва, че централата ще е на загуба му предлагам да се прегледа![]()
Реакторите са с 60 г. живот и е щяло да се изплатят на 12тата година, т.е 48г. печалба.![]()
Не знам колега, явно ти не искаш централа и си съгласен да плащаш всяка година с 12% по-скъп ток.![]()
![]()
Би ли дал линк към предаването, да видим от къде идват тези твърдения все пак
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Аз от централи не разбирам, обаче мога да разсъждавам логично. Струва ми се невъзможно да е на загуба нещо, за което знаеш, че 60г. напред имаш гарантиран пазар, потребление, което гарантирано ще расте, цена, която във времето ще нараства и най-вече мощност, която няма да подменяш, а само ще поддържаш... А, и гориво, и специалисти, които да поддържат тази мощност. Освен това по тази мощност вече са похарчени доста пари и донякъде е изградена. Има доста влиятелни собственици на ТЕЦ и ВЕЦ, на които подобен конкурент на пазара изобщо не им изнася. Та, по силата на логиката, пак опряхме до предишното ми мнение в темата и политиката. Иначе има доста начини да се финансира, освен чистото банково кредитиране, без това да закопае предприятието още в първите 10г.
Never mistake motion for action...
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Да ви питам направо. Бихте ли дали от личния си бюджет 5000 евро за строителството на тази централа? Даже мисля, че ги занижавам. Пазар имало гарантиран, къде? Потреблението щяло да расте, нима? Щяла да се изплати за 12 г., айде бе? Все едно слушам Георги Първанов. С чужда пита и аз знам да правя помен. Аз не искам да плащам кредит към Русия, нито моите деца, залогът за който е АЕЦ Белене. Смятам, че не си струва. Вие като смятате че си струва, станете акционери.