Трудно се намира работа в днешно време
Модератор: Общи модератори
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
Re: Трудно се намира работа в днешно време
"късмет"!..."мама и тате"!... "просто е попаднал"!...."бе кой знае от къде ги е взел"!.."съдба"!.... хубави оправдания. трудно е някой да приеме ,че друг се оправя някакси и за това най-удобно за психиката е да усвои ,че това че се е оправил в живота не е зависело от него ,а от некакви сили свише. или с висше. а в повечето случаи нещата зависят твърде много само и единствено от самият теб. и при провал просто се търси оправдание и измисляне на лесен път ,но по който са минали другите.
а за висшето- който за квот учил. нося чували със строителни отпадъци ,но мога да направя и бизнес-план с точки за срокове и приоритети , и етапи за изпълнение. изобщо неучилият може само едното....но че има нужда и от едните и от другите е също вярно.
а за висшето- който за квот учил. нося чували със строителни отпадъци ,но мога да направя и бизнес-план с точки за срокове и приоритети , и етапи за изпълнение. изобщо неучилият може само едното....но че има нужда и от едните и от другите е също вярно.
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Станаха много университетите в България и бълват псевдо-висшисти, които обаче са с претенции, че са учили вишу, демек мноу кадърни, а стават само за неквалифициран персонал работници.
Преди 89-та, който ще бачка с ръцете си - набляга се там в техникумите, дава му се занаята в ръцете, пък за висше като има определена квота държавната поръчка, се вреждат само най-добрите... и приемът е съобразен с реализацията после.
Кому са нужни толкова висшисти ? В друга държава - може би, но не и тук. Плащаш и учиш за излъгани очаквания и за да станеш безработен. Квотите за някои сфери трябва да бъдат драстично смалени, за да няма такива теми във форума.
Сега реално няма контрол, куцо и сакато висшисти, едва избутали средното иначе.
Съдба, късмет, мама, тате, вуйчо владика - всеки да се спасява кой както намери за добре, за всички е еднакво! Някои успяват, докато други проклинат неволята през това време и злобеят. Проблемът е на национално ниво психика и манталитет.
Има го и другият момент - пълни отличници, но без ден стаж по време на ученето, не рядко си изгниват някъде цял живот като книжни плъхове, а други с по-посредствени възможности, дръпват доста пред тях още от студентската скамейка.
Та не всичко е образованието - личните качества, амбицията и целеустремеността - за да стигнеш до момента, в който ще си вадиш парите с кеф.

Преди 89-та, който ще бачка с ръцете си - набляга се там в техникумите, дава му се занаята в ръцете, пък за висше като има определена квота държавната поръчка, се вреждат само най-добрите... и приемът е съобразен с реализацията после.
Кому са нужни толкова висшисти ? В друга държава - може би, но не и тук. Плащаш и учиш за излъгани очаквания и за да станеш безработен. Квотите за някои сфери трябва да бъдат драстично смалени, за да няма такива теми във форума.

Съдба, късмет, мама, тате, вуйчо владика - всеки да се спасява кой както намери за добре, за всички е еднакво! Някои успяват, докато други проклинат неволята през това време и злобеят. Проблемът е на национално ниво психика и манталитет.
Има го и другият момент - пълни отличници, но без ден стаж по време на ученето, не рядко си изгниват някъде цял живот като книжни плъхове, а други с по-посредствени възможности, дръпват доста пред тях още от студентската скамейка.
Та не всичко е образованието - личните качества, амбицията и целеустремеността - за да стигнеш до момента, в който ще си вадиш парите с кеф.

Вярно е, когато човек има желание постига почти всичко със или без образование

I am beton!
Вчера ме изпревари една седмица е23 и само като му видях намръщената физиономия в огледалото и послушно се дръпнах вдясно да му направя място да минеА то едно такова лъскаво четкано, лелеййй Акула!
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Имаше някаква статистика, че 80% от милиардерите нямат висше...

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
ms написа:steeN написа:... и ако имаш възможност трябва бизнеса ти трябва да не е за български клиентитова е най-добрата комбинация....
то че си прав- прав си, ама я ми кажи как да стане тоя номер бизнеса да НЕ е свързан с БГ клиентикато говорим за не повече от среден бизнес...
зависи, в коя сфера си. но има места като ИТ където е по-лесно. все пак всеки си гледа от неговата гледна точка. на мен това ми е крайната цел и работя по въпроса. просто заплатата за мен рядко е пропорционална на усилията ти и никога няма да имаш същата свобода като работиш за някой друг. никъде не съм твърдял, че е лесно баси, кво скочихте

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
TNT написа:Имаше някаква статистика, че 80% от милиардерите нямат висше...
друга, пък показва, че тези с 3ки и 4ки в гимназията в последствие са станали милионери или доста добре уредени в живота като цяло в добрия смисъл...
- FreeSpirit
- Потребител
-
blacksapphire написа:Станаха много университетите в България и бълват псевдо-висшисти, които обаче са с претенции, че са учили вишу, демек мноу кадърни, а стават само за неквалифициран персонал работници.![]()
Не мога да разбера какво ви притесняват псевдо-висшистите. Те като не разбират нищо, сами ще си отпадат от пазара. А някой работодател ако наема такива то си е за негова сметка и ще го потопят на дъното.
- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
K.Laloff написа:TNT написа:Имаше някаква статистика, че 80% от милиардерите нямат висше...
друга, пък показва, че тези с 3ки и 4ки в гимназията в последствие са станали милионери или доста добре уредени в живота като цяло в добрия смисъл...
Това е защото в гимназиите и университета ни учат да бъдем перфектните работници(раб, роб), а работодателите са като чорбаджиите, които са притежавали роби едно време, само че днес е легално и всичко е пожелание. Нито в училище нито в унивеситета се учи финансова култура или как да се управляват парите, а там е истината. Потока на парите е един и в една посока от финансово неграмотните към финансово грамотните

Значи, за да имаш пари и да можеш да си позволиш някакъв що годе нормален живот, трябва да въртиш бизнес, така ли?
Ми не всеки става за тая работа. Съответно само бизнесмените в България ли трябва да имат пари? По другите страни не е така, там бизнесмените са милионери, а работниците водят съвсем нормален живот, който обаче по нашите стандарти си е направо охолен. Не трябва да е така според мен.
Ми не всеки става за тая работа. Съответно само бизнесмените в България ли трябва да имат пари? По другите страни не е така, там бизнесмените са милионери, а работниците водят съвсем нормален живот, който обаче по нашите стандарти си е направо охолен. Не трябва да е така според мен.
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
jordanov написа:... но ако искаш да си свободен и финансово независим тряя да платиш цената, а валутата е време, упоритост и труд. Всеки богат човек и всеки милионер я е платил, а за мен богатите са не тези които имат пари, а тези които имат време, пари и здраве, което няма как да стане ако се бачка 22 дни в месеца с 20 дни годишно платен отпуск.
чакай малко, че не можах да те хвана...
един милионер има всичко друго, но не и време, щото милиони не се трупат с работа от 8 до 5... ти май не си много наясно как се върти бизнес- аз и шефа отиваме заедно на работа, но той вече е провел 5-10 разговора служебно, аз си отивам в 5- шефа в 7... плюс, че продължава и като се прибере да работи... честно казано не искам да съм шеф- поне не в тая държава...
имаше години когато бях като теб- бачкам едно нещо на заплата + малко странично в свободното време за себе си... един ден се оказа, че трябва да работя само за себе си- казах си идеално... за да падат повече кинти реших да го давам шеф и да давам хляб на още хора покрай мен... кинти изкарвах доста, но време да ги похарча почти нямаше- един ме събуди в 6 щото бил болен и няма да бачка, клиент се обади в 7 да уточним нещо, цял ден щъкам по задачи, стане 6-7 вечерта и си казвам "Разгеле, и тоя ден свърши- време е за бира, ракия и салата"... в 8 вечерта съм в кръчмата да разпусна- ако ми звъннат по-малко от 3-ма човека да ме занимават със служебни въпроси го смятах за почивка, ама това се случваше 3 пъти в месеца максимум

мога и още да пиша, но в БГ да въртиш какъвто и да е бизнес означава пълна загуба на личното време- бях си играл да го смятам колко изкарвам на час и накрая цифрата ме уплаши- излизаше все едно работя от 8 до 5 за малко под 1000лв. разбира се реших много бързо, че не си струва нервите и времето- сега пак бачкам за себе си, но спрях да го раздавам шеф... разбира се цифрата доходи е по-малка, но пък свободното време е в пъти повече

- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
speedhokk написа:Значи, за да имаш пари и да можеш да си позволиш някакъв що годе нормален живот, трябва да въртиш бизнес, така ли?
В България с работа дори не можеш да си позволиш "що годе нормален живот"(има изключения естествено). Масово българите живеят на ръба и чакат заплата, която вече е похарчена преди да е взета. За мен това не е нормален живот. Съгласен съм, че не всеки става за тая работа. Но работата в българия в момента е такава че стваш на 20 години, започваш работа - работиш до 65-67 за да имаш уникалния шанс да получаваш 200-400 лева пенсия. Еми не благодаря! А именно нещо подобно ги чака всички, които разчитат на работата. Нали ги виждам бабите и дядовците - бачкали по 40+ години за да имат шанса да живеят в мизерия след 65, докато се спасят от нея и умрат. Принципно не трябва само бизнесмените да имат пари, ама виж ситуацията каква е.
@ms, интересен пост, но ако не е тайна, с какво се занимаваш в момента
(може и на лс...)

- jordanov
- кандидат ентусиаст
-
ms написа:jordanov написа:... но ако искаш да си свободен и финансово независим тряя да платиш цената, а валутата е време, упоритост и труд. Всеки богат човек и всеки милионер я е платил, а за мен богатите са не тези които имат пари, а тези които имат време, пари и здраве, което няма как да стане ако се бачка 22 дни в месеца с 20 дни годишно платен отпуск.
чакай малко, че не можах да те хвана...
един милионер има всичко друго, но не и време, щото милиони не се трупат с работа от 8 до 5... ти май не си много наясно как се върти бизнес-
Колега наясно съм, че когато започнеш нещо сам от 0-лата работиш по 25 часа в денонощието(да 25). Относно милионерите има доста написани книги от тях и биографични и книги в които дават съвети как могат да се направят пари и ако беше чел някои от тях това нямаше да го напишеш. Прочети "Четирите потока на парите" на Робърт Кийосаки да видиш защо милионери и милярдери имат всичкото време на света. Обърнахме темата в друга посока, иначе си прав нямам много опит във въртенето на бизнес, затова ползвам готова и работеща система

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
jordanov написа:Колега наясно съм, че когато започнеш нещо сам от 0-лата работиш по 25 часа в денонощието(да 25). Относно милионерите има доста написани книги от тях и биографични и книги в които дават съвети как могат да се направят пари и ако беше чел някои от тях това нямаше да го напишеш. Прочети "Четирите потока на парите" на Робърт Кийосаки да видиш защо милионери и милярдери имат всичкото време на света. Обърнахме темата в друга посока, иначе си прав нямам много опит във въртенето на бизнес, затова ползвам готова и работеща системаи чета! 2011г. е има толкова много начини, макар и в бг-то, ама изисква време
Като ги четеш тея книжки (и аз съм ги чел) кое ти хвана окото- колко е хубаво да си милионер/милиардер или колко е трудно да станеш такъв, или може би видя колко е голям шанса не само да НЕ забогатееш, а напротив- да фалираш

ПС: основен проблем с тея книжки- нямат нищо общо с условията за бизнес в БГ

K.Laloff написа:@ms, интересен пост, но ако не е тайна, с какво се занимаваш в момента(може и на лс...)
що пък на ЛС, нищо незаконно не правя... е, почти- сравнително често "забравям" да платя някои данъци и осигуровки

Строителни дейности- общо взето ел, вик, мазилки, шпакловки, гипскартони, изолации, дограми, врати... тоест всичко след грубият строеж...
- SKISA
-
-
- Кара: комби...нация и Вайълет!
абсолютно същото като ms съм го опитвал и аз. направих си фирми,наех хора,бачках здраво...! в един момент се оказа ,че понеже работата е такава ,че оставя ли я после няма да мога да си събера клиентите поне 6мес обратно няма кога да си харча парите. е-не са били милиони ,но изкарвах доста добре. само дето като ида в годината един "дълъг" уикенд на море и калъфа на нокията се разпадаше от солената вода ,щото ме вадеше жената от водата ,че звъни телефона. и трябва да изляза и трябва да се обадя ,да отговоря на клиента ,да спазаря ,квото се налага.... хубавото на работата беше ,че доста от нещата ставаха по телефона ,което в началото ме учудваше ,щото реално нищо не подписвахме а работехме на доверие ,но лошото беше ,че няма ден,няма нощ. бях им казал, че звънне ли някой и не отговоря или до 10мин не звънна обратно да купуват венци с бели карамфили и да идват. ако за повече от 30мин не ми звъннеше телефона помислях ,че съм оглушал...! и в един момент просто ми писна,наех се да работя за "чорбаджия" , "затварям" в 17ч ,ако има некъв зор за събота ,както днес ,отивам но се цупя, изкарвам си и допълнително "на частно" и засега бива...! който има дупце да "шефства" - да стане шеф! дето вика колегата като си разделя часовете работа на изкараните пари ,които като сума наистина не бяха малко се получава ,че часовата ставка ми е като на нормално нает работник, само дето той има свободно време ,а аз нямам....