Пределна възраст за шофиране

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Как мислите дали да има пределна възраст за шофиране?

Анкетата свършва на 22 Май 2009, 20:38

ДА
61
50%
НЕ,защото никъде по света няма пределна възраст
62
50%

Общо гласове : 123
старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 23 Апр 2009, 18:02

1-младеж на пътя е 100 пъти по-опасен от възрастен човек-възрастния е по-предвидим,докато младежа не го знаеш дали туко що си е сменил дилъра,дали приятелката за енти път не го е зарезала и тн.
2.за препитването-младежите и тези с книжки от скоро не знаят правилата за движение,първо тях трябва да препитат
3-до сега не съм чувал някой дядо да се е натресъл в дърво на магистрала и/или обикновен път,както и да е предизвикал катастрофа с жертви...или пък да има акт за превишена скорост...или употреба на алкохол докато шофира!
Извода е само един,всеки гледа сламката в окото на другия,а не гледа кола в своето.

"не мое само с дрифтене,требе и да моеш да караш"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от biohazard » 23 Апр 2009, 18:23

Аз лично познавам човек който е на 74-5 г. и кара по-добре от половината в тоя форум!Кара Ауди 2.8/А6 и на магистрала под 160 не пада,но кара с акъл.В София може да сложи всеки 20-годишен "опитен" шофьор,в джоба си по всякакъв тип каране.Оставете възрастните на мира,те не са проблем.много по голям проблем са новоизлюпените състезатели,които не знаят колко уши имат по главата.А научете се първо вие да карате съвестно,колегиално и коректно,пък тогава търсете вината в другите!А не знаех,че на 65 вече си старец,значи на повечето тука бащите ни са такива и не трябва да им даваме да карат,щото са опасни?Абе айде спрете се вече с пишлигарските теми!!

П.С.много по ще съм доволен да почнат да дават книжките на 21,а до 24 да не можеш да караш повече от 125 к.с.!!Сигурен съм,че ако се въведе такъв закон,катастрофите ще паднат на половина! ;) А за тарикатите,които го престъпват и карат без книжка или по-мощна,до 1 год. свободен режим в Кремиковци!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 23 Апр 2009, 18:28

Apassionata написа:Мнението ми не е еднозначно... От една страна съм ЗА някакво ограничение, защото няма шофьор, който да не е изпадал в някаква неприятна и малко или много опасна ситуация заради възрастен зад волана... От друга, има много живи, енергични и съвсем в час "дядковци", на които... как да им отнемеш правото да се придвижват... Пък и както казаха колеги по-назад... не бавното каране е най-опасно и рисково... С две думи, щом няма ограничение никъде по света, така ще бъде и тук ;) Едва ли българския "Бабок" остарява по-бързо :mhihi: ;)

Абсолютно. Не ви ли е срам бе ентусиасти. Като станете на 65г. да сте живи и здрави да няма да се забиете у вас да гледате Изаура. На много хора тогава им почва живота. Старостта не е кравата, кокошките, магарето и свинята в обора... Я се вземете в ръце бе. Баси тесногръдия поглед над ситуацията.
Наистина хората в трета възраст имат най-ниски застраховки в цял свят. То не е правото да се придвижваш тук, а е удоволствието от живота, защото с колкото хора съм говорил на тези години, най-много се радват на живота. Големи рейсъри всички. Кое е по-добре. Баща ми направи веднъж пергел като по учебник с една Лада, докато аз мигах на парцали. А той е човек на 63г. Дали кара по-зле от половината пъпчиви пубери във форума?

За мен много по-опасно е да дадеш книжка на поредната манекенка, отколкото на такъв човек. Съгласен съм, че винаги има изключения, но е долно да се тегли чертата и да се каже "това е!"

С една приятелка се возихме наскоро и тя седя и ме гледа супер шокирана, че си гледам в огледалата и мятам по един поглед в мъртвата точка преди да се престроя. Тя не правела така... давала мигач, чакала 2-3 секунди и се престроявала. Просто си е прочела правилника момичето, нали така пише вътре ;) И аз бих правел като нея, ако живеех на нормално място, а не в яма с тарикати. Ама като знам, че поредния шушляк е решил да се докаже пред Турбо-инжекциона и да напише във неговия си форум как е изпапал едно турбо на бул.България, ми става мил живота. (ако не знаете ti=turbo injection)

Темата е цинична и жестока.
Аз пък искам да взимат за по половин година книжката на всеки пубер за превишаване със 20км/ч. и 200лв. глоба поне. После отново листовки за взимането й. Да важат само от камери снимки... па да видим тогава :) Няма подкуп, няма оспорване :) Знаеш ли как ще карат кротичко и миличко всички и няма да ми светкат и свиркат като карам с 50 км/ч в града.
Последна промяна kdl на 23 Апр 2009, 18:34, променена общо 1 път

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Апр 2009, 18:31

biohazard написа:Аз лично познавам човек който е на 74-5 г. и кара по-добре от половината в тоя форум!Кара Ауди 2.8/А6 и на магистрала под 160 не пада,но кара с акъл.В София може да сложи всеки 20-годишен "опитен" шофьор,в джоба си по всякакъв тип каране

нали. аз по автокросовете гоня разни "старци" на по 50-60 години дето не можеш ги стигна а на писта можеш да ги догониш само на разни по-дълги състезания където можеш да ги "износиш" физически и само така да им падне темпото...

да не говориме че си го имам един такъв в къщи - на 79 години и си кара като пич и дори аз одобрявам като ме вози.. ако и да се губи периодично - кореняк софиянец :mhihi:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е30Е36Е39E34<---E63E65

Мнение от ares2 » 23 Апр 2009, 19:03

наи компромисното е да се ограничат както младежите така и старците. Поне няма да има засегнати и обидени. Не искам да кажа да не им се дават книжки :) само да е по строго при тях. За младите има ограничения вече. За възрастните поне прегледи по редовни и някакви изпити през година за да се следи как реагират. Ясно е в краина сметка че шофирането е право на всеки.....
пример:
Миналата седмица карах по Е79 и в една вилна зона на един уважаван възрастен господин които се включваше в движението му угасна жигулата напречно на пътя... няма да коментирам, но никога не карам бързо по принцип. Представете си какво се случва ако някои е решил да се позасили там

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34-столичанка в повече

Мнение от Манчев73 » 23 Апр 2009, 19:26

alx написа:повечето от вас не разбраха че възрастните хора никъде по света не се проверяват след някаква определена възраст по три причини... първата е че всеки гражданин на една държава е равен пред закона - пише го във всяка конституция. втората причина е че за да се организира едно такова периодично препитване трябва организация и пари- които липсат в повечето държави... и третата причина е че възрастните хора на статистическия фон на катастрофите са незначителна бройка и просто не си струва да се решава този проблем.

но виж - повечето държави обезкуражават младите хора да карат (чрез високи застраховки защото - виж по-горе за конституцията).. изводите оставам на вас...

проверяват им зрението......даже искаха да има ограничение(САЩ)
един дедка с проходилка и кислородна маска 10 минути гази хора на пазара(Калифорния),преди да усети,че натиска педала на газта вместо този на спирачката.......но съм съгласен,че младите водачи са по-опасни.... :winky:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Valentin_Peev » 23 Апр 2009, 21:42

ares2 написа: Миналата седмица карах по Е79 и в една вилна зона на един уважаван възрастен господин които се включваше в движението му угасна жигулата напречно на пътя... няма да коментирам, но никога не карам бързо по принцип. Представете си какво се случва ако някои е решил да се позасили там

А защо ще се засилва във вилна зона, където ограничението е 40-50?! Не случайно си има ограничения точно там! По-опасен е не дедката, а тоя дето се засилва в населено място! А ако не е детката, а някое дете изкочи?! За съжаление на Е79 има много такива места, ама тва е положението, такива са ни пътищата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 23 Апр 2009, 21:50

добавям че ограничения там нямаше

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Valentin_Peev » 23 Апр 2009, 21:52

Викаш в населено място няма ограничения, а?! :shock:

п.п. пътя го знам на изуст от София до Банско

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 23 Апр 2009, 21:56

Аве проблема ще се реши като забранят на всички да карат ;)
Аз също мисля, че младите пилоти със страховитите пили 1.8 и 2.0, са по-опасни от "дядката" със жигулата ;)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 23 Апр 2009, 22:11

Манчев73 написа:проверяват им зрението......даже искаха да има ограничение(САЩ)
един дедка с проходилка и кислородна маска 10 минути гази хора на пазара(Калифорния),преди да усети,че натиска педала на газта вместо този на спирачката.......но съм съгласен,че младите водачи са по-опасни.... :winky:

вярно- проверяват и зрението. както и всъщност на всички когато си изкарват книжки. знаеш ли защо? защото ако си бил с очила при проверката на зрението, просто искат да си с очила на снимката на книжката ти..

за дедката на пазара - да. случило се. статистически обаче е пренебрежимо.
алекс
трабант 601с
разни други возила

баварски фанатик
Аватар
Кара: нещо...
Мечтае да кара: McLaren F1 LM

Мнение от Dimo » 24 Апр 2009, 0:06

hemicharger написа:
Dimo написа:Против ограничението по възраст съм, по скоро над 60 за да се поднови книжката да трябва да се мине на проверочен ми се струва доста по добра идея.
Групата от шофьори на над 60 години ми се вижда най-безопасна, може да се влачи и да не си гледа в огледалата и да кара неадекватно, но майстор шоферите във възрастова група 18-50 дето обичат да карат като във ВРЦ, да секат завоите, да изпреварват на сляпо и т.н. са мноооого по опасни според мен.

И кво искаш да кажеш под "влачи"? Ако разрешената скорост е 50 км/ч а някой се движи с 40 км/ч това влачене ли е? Като гледам статистиката за катастрофи - най много виновни има от групата 25-35. Тея над 60 години си карат кротичко и си спазват правилата защото им е мил живота. плюс това пенсионер се води гражданин над 65 г. възраст или гражданка над 63 г

Ами понеже съм от малкото останали бунаци дето спазват ограниченията на скоростта и правилата за движение като цяло, веднага ти давам описание.
Караш по цариградско с 80км/ч в лява лента и изведнъж на алея Яворов от крайно дясно директно в ляво се включва възрастен господин с някаква кола (без значение) и постоянна скорост на движение 30-40км/ч според теб това какво е? Аз му викам влачене и образуване на колона, още повече гаранция че 90% от водачите в БГ незнаят, че лявата лента не е за шофиране, а за изпреварване, така както аварийната на магистралата е ЗАБРАНЕНА за движение.
В допълнение към гореописаната маневра да добавя, че вероятно човека няма и да си е погледнал огледалата изобщо и ще сме разминали сблъсълка на косъм защото ще се е шмугнал пред мен точно когато сме се изравлявали.....дано ме разбра, понягока малко объркано обяснявам ама.... :)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34
Мечтае да кара: E34

Мнение от ACCELERATOR » 24 Апр 2009, 2:18

Много ще ми е любопитно как ли ще мислят тези от вас, които са отговорили с „ДА“, след 50г примерно? Цял живот си ползвал само кола, и изведнъж със закон те заставят да се движиш с градският транспорт и БДЖ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ares2 » 24 Апр 2009, 2:59

:mhihi:

ентусиаст
Аватар

Мнение от Мишел » 24 Апр 2009, 8:30

Dimo написа:Ами понеже съм от малкото останали бунаци дето спазват ограниченията на скоростта и правилата за движение като цяло, веднага ти давам описание.
Караш по цариградско с 80км/ч в лява лента и изведнъж на алея Яворов от крайно дясно директно в ляво се включва възрастен господин с някаква кола (без значение) и постоянна скорост на движение 30-40км/ч според теб това какво е? Аз му викам влачене и образуване на колона, още повече гаранция че 90% от водачите в БГ незнаят, че лявата лента не е за шофиране, а за изпреварване, така както аварийната на магистралата е ЗАБРАНЕНА за движение.
В допълнение към гореописаната маневра да добавя, че вероятно човека няма и да си е погледнал огледалата изобщо и ще сме разминали сблъсълка на косъм защото ще се е шмугнал пред мен точно когато сме се изравлявали.....дано ме разбра, понягока малко объркано обяснявам ама.... :)

Много добре те разбрах аз....на същото това място и мен са ме засичали, макар и да не съм била в лява лента....караш си, и някой който идва от Яворов просто застава пред теб.... Всички, които са толкова либерални ще започнат да пеят друга песен, когато 2-3 пъти попаднат в подобна ситуация и видят че дядката дори не е разбрал нито какво е направил, нито какво си направил ти, за да избегнеш удара.... и като стане на парчета чисто новата мега гъзарска стъклопластова М броня.....мхм....
Сигурно има и адекватни хора.....не оспорвам, но трябва да се следи по някакъв начин състоянието на човек след определена възраст ;)
Темата започва да ми прилича малко на онази с жените шофьори.... всички са..., ама пък баща ми как кара.... :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата