Борси

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F15 xDrive30d N57T
Мечтае да кара: 911 Turbo

Мнение от AGD » 31 Авг 2009, 15:08

Благодаря на колегите, взели отношение по моя въпрос.
Само да уточня, че не разглеждам пазара в ретроспекция и да се тръшкам какво съм можел да направя. Напротив, имах голямо желание да си купя някоя и друга акция когато цената им беше ниска и фактите, които ми бяха известни показваха, че цената ще започне да се повишава. И тъй като не съм Уорън Бъфет и не разполагам с някакви колосални средства, за да направя удара на жиеота си, съм доволен, че поне в конкретния случай съм разбрал тенденцията за конкретните акции. Може да е и просто късмет естествено, но това ще се разбере от още няколко виртуални или реални, ако реша да ползвам иформацията на колегите, експеримента.
George Carlin написа:Have you ever noticed that anybody driving slower than you is an idiot, and anyone going faster than you is a maniac?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Авг 2009, 16:46

ferdy написа:Прав си, почти ги затварям вече. :mhihi:

Завиждам ти за търпението, можеш да търсиш игла в копа сено. Аз май съм изгубила това умение.

ми.. то е просто. ако взимаш решенията на базата на общоизвестната информация - ще действаш като другите и ще си "един от многото".... за конкретния случай- това означава че ще купуваш когато другите купуват и ще продаваш когато другите продават- което е рецепта за неуспех.

"иглата" е информацията която изскача от някъде случайно (обикновено от ровене в копата), която ти позволява да "купуваш когато другите продават и да продаваш когато купуват"...

по въпроса за спекулантите- 99% от транзакциите на стоковите борси са със спекулативна цел ;) транзакциите на сериозните инвестори си личат отдалече и те са една много малка част от стрийм-а...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от Hades_ » 31 Авг 2009, 16:58

Та като сте подхванали темата. Какво ще кажете за взаимните фондове. Нали и те играят на борсата. Не са ли по-добър вариан за незапознатите с материята да инвестират пари, стига да са готови на по-високия риск, с който са свързани. Дали според вас българските взаимни фондове ще изплуват, тъй БФБ дава някакви признаци на възстановяване напоследък?

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 31 Авг 2009, 17:09

да. взаимните фондове опростяват нещата значително. но трябва внимателно да четеш проспекта които дефинира стратегията на фонда и разделението на парите в него. колкото повече кеш държи налично мениджъра на фонда - толкова по-консервативен е фонда най-генерално казано.

за възстановяването - аз лично мисля (може и да греша разбира се), че това в момента е ... моментна еуфория някаква (sucker's rally) :) пазара се възстановява, но основните механизми си остават строшени и не са под контрола на контролиращите. затова и ми се струва, че ще има второ "затъване".
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от Hades_ » 31 Авг 2009, 17:21

alx написа:да. взаимните фондове опростяват нещата значително. но трябва внимателно да четеш проспекта които дефинира стратегията на фонда и разделението на парите в него. колкото повече кеш държи налично мениджъра на фонда - толкова по-консервативен е фонда най-генерално казано.

за възстановяването - аз лично мисля (може и да греша разбира се), че това в момента е ... моментна еуфория някаква (sucker's rally) :) пазара се възстановява, но основните механизми си остават строшени и не са под контрола на контролиращите. затова и ми се струва, че ще има второ "затъване".

Най-вероятно...На доста места четох, че доста анализатори се притеяснват от W рецесия, което си по-лошият случай. За съжаление България може би това я очаква с този бюджет, основан на измислени данни за растежа, отричането на кризата. Според мен и слабият сезон в туризма също ще даде отражение, защото иконимиката ни е много обвързана с туризма. Пък и сезонната заетост все още прикрива реалната безроботица у нас.....Така или иначе май ни чака кофти зима :confused:

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 31 Авг 2009, 19:00

Тц, колега, не съм брокер. Ученик съм :winky: .

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на ток
Мечтае да кара: по пътища без дупки

Мнение от nik4o_83 » 31 Авг 2009, 22:37

alx написа:да. взаимните фондове опростяват нещата значително. но трябва внимателно да четеш проспекта които дефинира стратегията на фонда и разделението на парите в него. колкото повече кеш държи налично мениджъра на фонда - толкова по-консервативен е фонда най-генерално казано.

Мое мнение е, че ще има корекция надолу, но не ми се вярва да е до същите нива като в началото на годината. но преди да тръгне надолу, че се покачи още.

За взаимните фондове - според мен най-добрият вариант за инвестиране във фонд е т.н. индексен фонд. Не знам дали в БГ има такъв...Преди време четох, че се подготвя влизаноето на такъв, но нещо изгубих следата. Ако няма може би ще се появи скоро - навсякъде по другите държави има.

Ryapoff - благодаря ти за уточнението.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Сеп 2009, 17:18

nik4o_83 написа:За взаимните фондове - според мен най-добрият вариант за инвестиране във фонд е т.н. индексен фонд. Не знам дали в БГ има такъв...Преди време четох, че се подготвя влизаноето на такъв, но нещо изгубих следата. Ако няма може би ще се появи скоро - навсякъде по другите държави има.

повечето хора в този форум са под 30 години. това млад човек да инвестира в индексен фонд (това е фонд които просто следва главните борсови индекси) е... неоптимално.

до 40 години трябва да се инвестира агресивно в акции и опции. ако ще е фондове - да се хедж фондове и други агресивни екзотики.

след 40 може да се търсят илюзорните сигурни 5-7% на година
алекс
трабант 601с
разни други возила

Потребител
Аватар

Мнение от Hades_ » 01 Сеп 2009, 19:21

То варианти много. Стига да ти стиска, защото е по-рисковано отколкото в банка. В един брой на Мендижър имаше интервюта с няколко финансисти точно на тази тема. По - точно ако имаме 30 000 лв ( сумата беше примерна ) в какво биха ги вложили. Общо взето мнението им беше, че ако сумите са по-малки на депозит в банка, защото ако се инвестират в акции няма да се направи достатъчно диверсифициран портфейл с добра доходност и оправдан риск.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 02 Сеп 2009, 6:59

е то за много неща е така... ако не ти стиска, за къде сме тръгнали...
депозита в банка си е даденост и едва ли има нещо по-сигурно. личното ми мнение е, че ако чакаш да събереш повече от 30к преди започнеш да правиш нещо (каквото и да е), може да не доживееш момента :)

абсолютно съм съгласен, че за всеки е много индивидуално. при мен стана някакси естествено... започнах да правя опити когато осъзнах, че обработвам всеки ден в продължение на години доста информация от 2-3 индустрии, които ми са интересни и (си въобразявам че) разбирам. беше време да намеря някакъв смисъл в цялата тая работа.

при вас как започнаха нещата... ?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Потребител
Аватар

Мнение от Hades_ » 02 Сеп 2009, 21:32

steeN написа:е то за много неща е така... ако не ти стиска, за къде сме тръгнали...
депозита в банка си е даденост и едва ли има нещо по-сигурно. личното ми мнение е, че ако чакаш да събереш повече от 30к преди започнеш да правиш нещо (каквото и да е), може да не доживееш момента :)

абсолютно съм съгласен, че за всеки е много индивидуално. при мен стана някакси естествено... започнах да правя опити когато осъзнах, че обработвам всеки ден в продължение на години доста информация от 2-3 индустрии, които ми са интересни и (си въобразявам че) разбирам. беше време да намеря някакъв смисъл в цялата тая работа.

при вас как започнаха нещата... ?

По- скоро не са започнали. Ама нали съм възпитаник на страхотното УНСС и висшуту :D ми е с икономическа насоченост ги следя и се интересувам от тези работи. Вярвам че университета ти дава базата останалото си зависи от теб и доколко се интересуваш. А още никакви инвестиции нямам, понеже от работата ми вземам хиляди милиони левове :D и се чудя за кво да харча....но току виж след време.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 02 Сеп 2009, 21:38

steeN написа:при вас как започнаха нещата... ?

След като получих подарак, пакетче от акции на Дженерали и получих първите дивиденти :D

ентусиаст
Аватар

Мнение от driver69 » 02 Сеп 2009, 22:07

///peter написа:

След като получих подарак, пакетче от акции на Дженерали и получих първите дивиденти :D
Колега, Дженерали изплащат ли дивиденти, примерно тази година ще изплатят ли?
И също ще попитам колегите, занимаващи се с акции, кои компании изплащат дивиденти?

ентусиаст
Аватар

Мнение от vlad0 » 02 Сеп 2009, 22:24

Съвет: Бягай далече.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 02 Сеп 2009, 22:27

Ryapoff написа:
///peter написа:

Колега, Дженерали изплащат ли дивиденти, примерно тази година ще изплатят ли?
И също ще попитам колегите, занимаващи се с акции, кои компании изплащат дивиденти?

За 2008 отпуснаха кесииките :mhihi:
Много зависи как се представят тази година, но предполагам, че не.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата