Театър / Българина и културата

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Колко често ходите на театър?

Не пропускам
3
3%
Веднъж в месеца
8
7%
По-рядко
68
61%
Не съм ходил
33
29%

Общо гласове : 112
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36...
Мечтае да кара: first of all - black M5

Re: Театър / Българина и културата

Мнение от voobs » 07 Окт 2009, 9:51

Feanor написа:
acho.rs написа:Аз просто повтарям , че тетъра е кино на живо и ако киното е прието за модерното изкуство , то тогава е нормално да ги съпоставям.

Точно заради такива разбирачи българското кино е на това ниво. Жалкото е, че има и професионалисти с подобно мнение. Тва е като да ми кажеш, че един играч на тенис на корт задължително е мн добър и на тенис на маса. А с по-културни думички изразните средства са съвсем различни и взаимно си пречат и се изключват ако щете, точно там е богатството на всяко едно от тези изкуства. Не изкам да влизам в спорове, но какъв театър е кино на живо.. какви 5 лева.. Какви кръчми са забавление, съпоставимо с театъра.. пък нека са с народна музика ОК.. Не че е лошо да се забавлява човек, то остава само книги да четем, по театри да ходим и да караме с 50км/ч :)
Да киното е най-модерното изкуство ок, друг е въпроса колко са изкуство филмчетата който дават в Арена и тн..
Но който си мисли, че киното е театър на живо .. то кво да ходи на театър.. като няма да разбере за кво иде реч.
извън темата: Гледахте ли новия филм на Тарантино :yes:

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 07 Окт 2009, 10:55

театър и кино като усещнаия са съвсем различни неща и много различни изкуства. незнайно защо много световнопризнати актьори като участват в пиеса на бродуей или другаде се пише и се говори и човека е щастлив все едон е взел пет оскара...! може би има някаква причина за това. предаването на пиесата от актьорите най-малкото почти няма място за грешка,щото няма дубъли,няма монтаж и каскади,и няма 100 човека да подпомагат актьорите и играта! харесвам и двете изкуства и ходя и на двете...
а тарантино е чук и като се абстрахираме от тва дали харесваме или не харесваме евреите ,дори самият начин на направата на филма е уникален и изцяло по тарантиновски. тва и без надпис за режисьора може да се познае кой е...! страхотна работа на тарантино!!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е36...
Мечтае да кара: first of all - black M5

Мнение от voobs » 07 Окт 2009, 13:31

Определено има такъв момент колега. Един вид е израстване в кариерата.. да, един вид е ново предизвикателство.. да, но има един друг момент, който някои хора пренебрегват. А е доста важен. А именно, актьорската игра е професия, която освен че се учи цял живот си трябва и първо да минеш период на обучение и тренировки.. да си изградиш навици, за да започнеш да я практикуваш успешно. А не да изглеждаш нелеп и съответно филма или постановката несериозни.. за справка обърнете внимание на българския сериал дето върви от едно известно време.. :dunno: . Та мисълта ми е, че този период на обучение трябва да избереш кино ли ще е, театър ли ще е.. Не става да учиш театър с неговата показна, зрелищна игра и всичките му изразни средства, които 99% НЕ трябва да се изполват в киното и обратно. И после да ти излезе оферта да участваш в някое филмче и ти да ми театралничиш там и тепърва да откриваш топлата вода.. Това имах в предвид.
Ще дам няколко примера:) театъра се играе на сцена и всички зрители гледат действието горе долу от един общ план. Тоест за да постави акценти актьора на дадени емоции, чувства и тн трябва сериозно да акцентира на тях. Тропане с крак, ръкомахане, викане и какво ли не. Тук няма близкия план на камерата, който да отрази едва забележимото трепване на скулата, тъжния поглед и тн.. И като дойде един театрален актьор пред камерата, която не пропуска нищо и запечатва всичко... и 100 дубъла му дай и пак няма да е първокласна, автентична и реалистична актьорска игра..
Та разликите са много и актьорската игра е само един компонент.. На пръв поглед изглеждат доста близки, но взъщност са много различни и взаимоизключващи се.
Определено харесвам и ходя на кино и театър. Напоследък не ходя мн мн на театър по ред причини, но от този сезон мисля да понаваксам :yes:
А Тарантино, харесва ли ни или не винаги е показвал висока класа кино, експериментиране, смесване на жанрове и изразни средства.. Абе така го написах :kuku: , че като някой джазмен сред режисьорите ще дойде :))

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 10 Окт 2009, 0:40

аз специално смятам да открия сезона с тва:
http://www.programata.bg/?p=39&l=1&c=1&id=33186
и също с това:
http://www.programata.bg/?p=39&l=1&c=1&id=129

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 10 Окт 2009, 9:26

SKISA написа:аз специално смятам да открия сезона с тва:
http://www.programata.bg/?p=39&l=1&c=1&id=33186
...

Що дразниш сега с "Вражалец" :?: Макар да съм я гледал тази постановка пак бих отишъл, не е за пропускане...

Аз смятам скромно да открия сезона със следните 2:

Калигула

Службогонци
Изображение
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата