V6 или 6 в редица.....
Модератор: Общи модератори
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Re: V6 или 6 в редица.....
vld написа:Алекс напиши и за В6, ще е интересно написано от теб
Определено ще е интересно

Малко е нахално май, ама...
Ако обясниш и като за прости юзъри плюсовете и минусите на 2-та вида ще е идеално...
- amd
- клавиатурен мунингист
-
- Кара: E39 520i 1997
- Мечтае да кара: E36 323ti
Аз без да влизам в разсъждения, мога да споделя, че звука на редовия шестак винаги е бил жесток
v6-ците наистина като че ли все им се губи нещо, прекъсват ли и аз не знам 

BMW only!
- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
Разбира се, че 6 in line
Който не вярва нека погледне наградите за двигатели и кой ги печели, после да се замисли колко са глупави БМВ да не използват изключително балансирания V6, който е "по-добър" от R6 и очаквам заключението "Ти чувал ли си на Nissan GTR"
П.С. alx - отново отличен както винаги, жалко че сега скритите фенове на другите марки ще налетят да бранят със зъби и нокти V6-цата и ще се осере темарта
Който не вярва нека погледне наградите за двигатели и кой ги печели, после да се замисли колко са глупави БМВ да не използват изключително балансирания V6, който е "по-добър" от R6 и очаквам заключението "Ти чувал ли си на Nissan GTR"

П.С. alx - отново отличен както винаги, жалко че сега скритите фенове на другите марки ще налетят да бранят със зъби и нокти V6-цата и ще се осере темарта

- idrive
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 535i
- Мечтае да кара: Безаварийно
Напречно разположен V8 има и Cadillac Seville North Star

По темата:
Всеки си защитава това което кара.Също като в темата за колите с десни волани...

По темата:
Всеки си защитава това което кара.Също като в темата за колите с десни волани...

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Ачка, не така бе момчеliloff написа:acho.rs написа:Всички аудита без яйцето ТТ и Голф варианта - А3 са със надлъжни двигатели...

FYI:
Не бе момче - ти пишеш по инерция . Почти всички ТТа са със напречни двигатели.Ти защо ми показваш снимки на Ауди 80 , или не видя , че няма запетая между "яйцето ТТ" , демек така наричам този модел

Не съм тръгнал да говоря против Р6 , просто опровергавам някой твърдения , че едва ли не V6 трепери целия.До тук разбрах , че редовия се развъта по-бързо а V има повече тяга в ниските обороти , не че не го знаех , просто обобщавам . А алекс да каже за отдаването на топлина - не е ли точно това по-добре - чувал съм че някой редови 6ци (най-вече дизели) понякога прегряват , точно заради по-лошото отдаване на топлина

За звука няма смисъл да спорим - всеки преценява за себе си - феновете на мерц , ще кажат пък че това високооборотно пищене им е като миксер ... Целия спор ми напомня на - турбо или атмосферен ...
ми то няма какво да се каже повече... или аз поне не се сещам..
повечето топлина е хубаво защото загрява по-бързо като е студен... лошото е че трудно се охлажда равномерно блока понеже е дълъг...
още нещо - редовите мотори имат по-малко вътрешни загуби от триене - по-малко вериги, разпределителни валове и тн... но пък имат повече биелни лагери та не са много напред.. но все пак са леко напред.
ачо.рс- въртящия момент на редовия е по-добър защото коляновия вал е по-дълбок при един и същ обем на двигателя... не случайно всичките големи камиони (и трактори) където въртящия момент е важен са с 6-редови...
повечето топлина е хубаво защото загрява по-бързо като е студен... лошото е че трудно се охлажда равномерно блока понеже е дълъг...
още нещо - редовите мотори имат по-малко вътрешни загуби от триене - по-малко вериги, разпределителни валове и тн... но пък имат повече биелни лагери та не са много напред.. но все пак са леко напред.
ачо.рс- въртящия момент на редовия е по-добър защото коляновия вал е по-дълбок при един и същ обем на двигателя... не случайно всичките големи камиони (и трактори) където въртящия момент е важен са с 6-редови...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
liloff написа:
хехе, това не е надлъжно разположен, а дясно разположен

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
alx написа:ми то няма какво да се каже повече... или аз поне не се сещам..
Добре - ако редовия се развърта по-бързо и има по-добра тяга - защо тогава всички спортни коли са със V образни мотори - дали 6,8,10 или 12 цилиндъра

Не се заяждам а питам , това което може би повечето хора се чудят .
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
V6 и разни 5 и 3 цилиндрови редоваци ми се струват бозица, защото с тия балансиращи валове като се прави ремонт си е чиста проба смъртта на детектива... не можеш да го разбереш от къде ти идва вибрацията и това си е.
То разните 4 цилиндрови с подобни глупости вътре едвам се балансират и са балансирани като свят (евентуално) само като излизат от завода...
Така че не виждам какво толкова против имат хората, срещу нормалния си шестак, това просто е доказано проста и ефективна концепция за двигатели с повишена дълговечност, ниска консумация и добри показатели.
Преди години доста от автопроизводителите са използвали тази концепция и техните най-добри модели бяха с такива мотори в повечето случаи.
То разните 4 цилиндрови с подобни глупости вътре едвам се балансират и са балансирани като свят (евентуално) само като излизат от завода...
Така че не виждам какво толкова против имат хората, срещу нормалния си шестак, това просто е доказано проста и ефективна концепция за двигатели с повишена дълговечност, ниска консумация и добри показатели.
Преди години доста от автопроизводителите са използвали тази концепция и техните най-добри модели бяха с такива мотори в повечето случаи.

- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
acho.rs написа:alx написа:ми то няма какво да се каже повече... или аз поне не се сещам..
има ли някакво значение дали се самобалансира двигателя или се ползват балансиращи валове , след като резултата е еднакъв накрая![]()
Разбира се, че има значение. Помисли сега как е по добре двигателя ти да хубаво балансиран или за да го балансираш да се налага да усложняваш цялостната му конструкция с добавяне на балансиращи валове без да си сигурен, че ще получиш същия резултат на 100%.
В рамките на шегата: Аз примерно се раждам здрав и прав, а ти с паркинсон, ама докторите ти дават хапчета да пиеш и ти се подобряваш осезаемо, кое е по добре?

- acho.rs
- старши ентусиаст
-
Dimo написа:acho.rs написа:alx написа:ми то няма какво да се каже повече... или аз поне не се сещам..
има ли някакво значение дали се самобалансира двигателя или се ползват балансиращи валове , след като резултата е еднакъв накрая![]()
Разбира се, че има значение. Помисли сега как е по добре двигателя ти да хубаво балансиран или за да го балансираш да се налага да усложняваш цялостната му конструкция с добавяне на балансиращи валове без да си сигурен, че ще получиш същия резултат на 100%.
В рамките на шегата: Аз примерно се раждам здрав и прав, а ти с паркинсон, ама докторите ти дават хапчета да пиеш и ти се подобряваш осезаемо, кое е по добре?
Зависи от хаповете хахаххахаххах

- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
acho.rs написа:Добре - ако редовия се развърта по-бързо и има по-добра тяга - защо тогава всички спортни коли са със V образни мотори - дали 6,8,10 или 12 цилиндъра...
Само не намесвайте в темата в8, в10 и в12- нямат нищо общо в случая...
Я да видим кои спортни коли са с В6 мотор... Всички с изключение на М3-ките, Скайлайн и тук-там някой модел. Иначе казано Р6 е по-скоро изключение да се намери в спортен модел... Я да видим защо обаче... Единствената фирма която масово произвежда и използва Р6 е БМВ, а останалите ползват В6 мотори. Резултатът е елементарен- ползваш това което имаш. Финансово е неизгодно да правиш тотално нов мотор за някаква ограничена серия коли- ползваш за база това което имаш и просто го подобряваш, иначе сметките няма да излязат...
А всичко с повече от 6 цилиндъра е задължително да е В-образно- става твърде дълъг мотора просто...
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
ms написа:acho.rs написа:Добре - ако редовия се развърта по-бързо и има по-добра тяга - защо тогава всички спортни коли са със V образни мотори - дали 6,8,10 или 12 цилиндъра...
Само не намесвайте в темата в8, в10 и в12- нямат нищо общо в случая...
Я да видим кои спортни коли са с В6 мотор... Всички с изключение на М3-ките, Скайлайн и тук-там някой модел. Иначе казано Р6 е по-скоро изключение да се намери в спортен модел... Я да видим защо обаче... Единствената фирма която масово произвежда и използва Р6 е БМВ, а останалите ползват В6 мотори. Резултатът е елементарен- ползваш това което имаш. Финансово е неизгодно да правиш тотално нов мотор за някаква ограничена серия коли- ползваш за база това което имаш и просто го подобряваш, иначе сметките няма да излязат...
А всичко с повече от 6 цилиндъра е задължително да е В-образно- става твърде дълъг мотора просто...
V10 защо да няма нали е 2х5 не би трябвало да се самобалансира . Гледах за състезателните модели на Мерц от 60те , че са били Р8