Какви книги четете?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Re: Какви книги четете?

Мнение от Feanor » 05 Мар 2010, 11:23

acho.rs написа:Колега , преди 30-40 години , когато единствения начин да научиш нещо е бил книгата , а киното се е ограничавало до 1-2 хубави филма на 5 години , може би , това колко книги си прочел е било критерий за интелигентност , но в ерата на мултимедията и интернет , е малко нелепо да твърдиш такова нещо е нелепо .

Не бъркай идеите на различните медии. Интернет е адски добър в това бързо да получиш отговор на въпроса си. Книгите са различни. Те биха могли да ти отговорят на въпроса, но по-често ти предлагат нови въпроси и отговори на въпроси, за които дори не си се сещал. Смятам, че още са доста добър критерий за общата култура на човек. В тоя ред на мисли, книгите на Куелю са толкова харесвани именно защото хората, които ги харесват, всъщност четат много малко.

П.П.
За Пратчет... книгите му всъщност са си доста сериозни. Просто върху сериозните теми има дебел слой забавни простотии, на които можеш да се смееш от сърце. Какво повече можеш да искаш? :)

П.П.П.
За Богомил Райнов съм съгласен. :)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

нафтения
Аватар
Кара: го на спомени
Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3

Мнение от Zagy » 05 Мар 2010, 11:36

Feanor написа:...

Ти с тоя никнейм би трябвало да си фен на Толкин..... :mhihi: аз преди години се пишех така насам-натам.
Si non confectus, non reficiat.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39 535i '01
Мечтае да кара: Mки, Ферарита и други глупости :)

Мнение от Feanor » 05 Мар 2010, 11:55

Zagy написа:
Feanor написа:...

Ти с тоя никнейм би трябвало да си фен на Толкин..... :mhihi: аз преди години се пишех така насам-натам.

Остана ми от времето, когато бях "активен" фен на Толкин. :)
"Nothing gives one person so much advantage over another as to remain always cool and unruffled under all circumstances"

Музикално деформиран
Аватар
Кара: 330ci

Мнение от Icco » 05 Мар 2010, 12:30

От как се помня само техническа литература :kuku:

ентусиаст
Аватар
Кара: сивушка на нафта

Мнение от Zapa » 05 Мар 2010, 17:40

Обичам много да чета :)
От съвременните и по-леки автори любимите са ми:
1. Нелсън Демил :bowdown:
2. Лий Чайлд
3. Джеймс Ролинс
Иначе чета и доста историческа литература и от време на време се напрягам с някоя класика :angel:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: на турбини

Мнение от acer » 05 Мар 2010, 20:57

ferdy написа:
acer написа:Едната е "11 минути" и ти я препоръча мис България, нали така? Знаех си. :lol:

как да бъдем умни и забавни http://www.ne-se-u4i.edu :mhihi:
„Късметът е това, което се случва когато подготовката срещне добрата случайност.“ — Хенри Форд

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 06 Мар 2010, 5:00

Навремето почнах с Александър Беляв,Павел Вежинов,братя Стругатски,Станислв Лем ''Непобедимият'' прекрасен роман,Азък Азимов ''Фондацията'' имам всички кники да 160-та от ''Избрана Световна Фантастика'', ''Бойно Поле Земя'' си остава една от най-добрите трилогии който съм чел,Роджър Зелазни ''Господаря демон'',''Всичко живо е трева'',''ХРОНИКИТЕ НА АМБЪР'', ''Колелото на Времето'' на Джордан жалко че почина човека точно преди последната книга,''Сага за огън и лед'' на Мартин и много други, минах за малко на по леки трилъри Матю Райли и Джеимс Ролинс, от вчера почнах ''Орки'' на Бард!
Да не забравяме разбира се и НАЙ-ВЕЛИКАТА поредица ''Сага за войната на безсмъртните'' на Филип Хосе Фрмър!!!
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Мар 2010, 6:00

logout написа:Аз за последно тука в рамките на няколко месеца изчетох около 10-15 тухли техническа литература... :mhihi:

Иначе обичам фанктастиката, трябва пак да препрочета "Мисия Земя" и "Бойно поле Земя" - едни от любимите
Реших да чета на децата за лека нощ Дикенс ("Приключенията на Оливър Туист"), ма те нещо не го разбраха и си искат приказите :mhihi:

аз повече харесах "големите надежди" като бях малък, но зависи и колко са големи де ;)

най-любимите ми книги са точно "големите надежди" на дикенс, "път към/живот във висшето общество" на джон брейн (може да е писана 60те обаче нещата не са се променили и до днес... и от по-малко сериозните на реймънд чандлър сериите за филип марлоу... УНИКАЛНО чувство за хумор, виждам че има и други почитатели. на салгари една книжка "черният корсар". руските автори не знам защо, но никога не ми допаднаха. българските, срамота, ама като че ли нямам нищо любимо от там.

сега чета някви книги за финанси, бизнес и техническа литература предимно :(
а излъгах... сега си купих една книга, ама само прашасва Arguing with Idiots: How to Stop Small Minds and Big Government
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

клавиатурен мунингист
Аватар
Кара: E39 520i 1997
Мечтае да кара: E36 323ti

Мнение от amd » 06 Мар 2010, 10:28

Aз почнах да чета от края на Декември 2009, когато ми подариха 2 книги :mhihi: Взе та ми хареса, почнал съм книгите на Дан Браун, в момента довършвам последните страници на "Шифърът на Леонардо", преди това минах "Изгубеният символ" и "Шестото клеймо". Този стил ми харесва. Може би ще почна другите от колекцията "Кралете на трилъра", колебая се за "Пътеводител на галактическия стопаджия".
BMW only!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS;E30 325i
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Helix » 06 Мар 2010, 11:42

Не се колебай за Пътеводителя - Тва е една от най-култовите книги писани някога :yes:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Eмилио Димитров » 06 Мар 2010, 13:51

Zapa написа:Обичам много да чета :)
От съвременните и по-леки автори любимите са ми:
1. Нелсън Демил :bowdown:
2. Лий Чайлд
3. Джеймс Ролинс
Иначе чета и доста историческа литература и от време на време се напрягам с някоя класика :angel:

:yes: Много добри автори.

Преди две вечери, преди сън се зачетох в една книга на Никълъс Спаркс - Прощално писмо. Просто не можах да спра да чета. Чел съм до 3 часа. Страхотна книга, много тъжна история, но и много искрена. Просто ми прилегна на сърцето. ;)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 06 Мар 2010, 20:53

Бараярската вселена е изградена от 16 книги...( ама, че високопарно прозвуча), като първите две са на поредицата Фантастика&Фентъзи на издателска къща ПАН, а пряко описващи живота на фамилия Воркосиган - 14... Уникална поредица. Първата ни книга беше "Границите на Безкрая" преди доооста години, последната купена - "Сегаганда", преди 14 месеца. Страхотно е с всяка книга, независимо от поредността да откриваш нови и нови неща за героите.

Аз започнах с ''Игрите на Вор'' просто Бараярската пордица много ми допадна , а "Сегаганда" просто надмина всичко, просто изключителни май трябва да ги препрочета отново!:)
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ferdy » 06 Мар 2010, 21:33

acer написа:
ferdy написа:
acer написа:Едната е "11 минути" и ти я препоръча мис България, нали така? Знаех си. :lol:

как да бъдем умни и забавни http://www.ne-se-u4i.edu :mhihi:

О, не знам, тази не съм я чела.

Оооо някой спомена Богомил Райнов - пише невероятно и аз му имам всичко (поне доколкото знам).

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39... :D
Мечтае да кара: платноходка

Мнение от eekset » 07 Мар 2010, 0:18

криминални четох някога, после фантастика. сега са ми интерес биографичните.

иначе на шкафчето - Тургенев, от научен интерес. :mhihi: :mhihi:
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E 46 330 xd , 2003
Мечтае да кара: BMW M3 E 46 CSL

Мнение от Bella » 10 Мар 2010, 11:26

Последните 1-2 години съм се съсредоточила върху Тери Пратчет .Който е чел неговата поредица -"Истории от света на диска " ще ме разбере :mhihi:
Иначе и аз както Ферди спомена съм литературен помияр -чета всичко което ме грабне от фентъзито на Пратчет през Стивън Кинг ,Агата Кристи ,Уудхаус ,Джером .К.Джером та стигнеш до българските класици Талев ,Димов и Йовков . Тези дни мисля да препрочета "Дванайсетте стола " и "Златния телец " на Илф и Петров

Иначе пробвах да прочета и нещо от поредицата за мафията ,но нещо не ме грабна .След Калчев кой каквото и да пише ,като прочетеш една все едно си чел всичките :conf:
Харчим пари ,които нямаме да купуваме неща от които нямаме нужда за да впечатляваме хора които не заслужват :kuku:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата