ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"

Мнение от Leon » 23 Мар 2010, 10:23

Темата е за АЕЦ, не за ГМО и какво расте без слънце, така че придържайте се. Има доста интересни мнения дотук, нека не се налага да я заключваме. Ще ми бъде интересно някой, който има досег с Козлодуй да сподели конкретни неща за проблемите и предимствата на АЕЦ в реални условия.
Never mistake motion for action...

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 23 Мар 2010, 10:28

козлодуй е много,много стара машина! въпреки тва работи добре и наистина енергията от там няма аналог като цена. радиационното замърсяване е допустимото и не е да се мре от него в района.
преди около 3-4г се смениха всички електричарски джаджи като управления ,предпазители и други с много качествени и бързи на дженеръл електрик и от тая страна ядове скоро няма да има. за другите системи не знам, но предполагам ,че и там не е оставено на доизживяване.
във франция е бъкано с аец-и и със сигурност са си направили добре сметката.
едно белене,направено с модерни технологии ще носи много ,ама много добра печалба и независимост на енергийната ни мрежа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 23 Мар 2010, 10:43

то истината е просто, че няма алтернатива. колкото и да протестират от гриинпиис и подобни.
това е същото както с електрическите коли. ок, ама технологията не е развита още.
пътят към ада е постлан с добри намерения... само с добри намерения не става обаче.
естествено, че трябва да се минава на възобновяеми източници... при условие, че държави с научен/икономически потенциал, който сравнен с нашия, който е направо подигравка тръгват в тази посока...
но замислете се... какъв е смисъл да караш електрически автомобил ако го зареждаш с ток идващ от ТЕЦ... само си мислиш, че караш екологичен автомобил. a атомните централи имат нулев carbon footprint...
ако един ден аец-а ни спре оставаме с дупка от 30% в енергетиката ни общо взето... а той ще спре, защото не е вечен.
а за такива отрасли не се мисли от днес за утре, трябва да има някаква стратегия за развитие. просто нямаме избор... трябва да имаме втора централа. по какъв начин точно трябва да стане е друг въпрос за мен.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от e36_Fanatik » 23 Мар 2010, 19:04

SKISA написа:козлодуй е много,много стара машина! въпреки тва работи добре и наистина енергията от там няма аналог като цена. радиационното замърсяване е допустимото и не е да се мре от него в района.
преди около 3-4г се смениха всички електричарски джаджи като управления ,предпазители и други с много качествени и бързи на дженеръл електрик и от тая страна ядове скоро няма да има. за другите системи не знам, но предполагам ,че и там не е оставено на доизживяване.
във франция е бъкано с аец-и и със сигурност са си направили добре сметката.
едно белене,направено с модерни технологии ще носи много ,ама много добра печалба и независимост на енергийната ни мрежа.

Колега, като човек свързан пряко с АЕЦ - Козлодуй съм почти съгласен с написаното от теб
- козлодуй е много,много стара машина! има много по-стари реактори който работят безотказно по света.
- подменената "апаратура" която вероятно имаш на предвид е на старите 4 блока, на 5 и 6ЕБ апаратурата е на Сименс.

За цената на електроенергията пройзвеждана от нас няма алтернатива, за сравнение от ТЕЦ-овете е 2-пъти по-скъпа, от вецоветв е 3-пъти по-скъпа.

Проблема е че държавата ни има много тъпи / или по-скоро умни мислещи за личната си облага / политици който мислят хиляди простотий но не реални мерки за излизане от т.н криза.

Радвам се че има хора на който им е ясен приноса на АЕЦ- Козлодуй за всички нас :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw x5 4.4
Мечтае да кара: Муха

Мнение от ditko1 » 23 Мар 2010, 19:23

Аз съм против, вместо започването на БЕЛЕН можеше да се направи цялата българска пътна инфраструктура на нас това ние много по важно. Вече доста съседи си строят атомни централи, къде ще го продаваме не знам. Във крайна сметка заради дупки и лоши пътища даваме много повече пари на година за поддръжка за колата или фирмите за камионите си който за зверски цени от колкото да плащаме малко по скъп ток. Туристи по смъртно не искат да карат по пътищата ни, то ние не можем.
http://vbox7.com/play:b3b151a4
доста добро интервю.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от e36_Fanatik » 23 Мар 2010, 20:47

ditko1 написа:Аз съм против, вместо започването на БЕЛЕН можеше да се направи цялата българска пътна инфраструктура на нас това ние много по важно. Вече доста съседи си строят атомни централи, къде ще го продаваме не знам. Във крайна сметка заради дупки и лоши пътища даваме много повече пари на година за поддръжка за колата или фирмите за камионите си който за зверски цени от колкото да плащаме малко по скъп ток. Туристи по смъртно не искат да карат по пътищата ни, то ние не можем.
http://vbox7.com/play:b3b151a4
доста добро интервю.

Колега, спор няма пътищата ни са много ама много зле / доста патувам и направо се учудвам на румънците колко бързо си оправиха пътищата / но знаеш ли че ако от евросъюза спрат мариците и някой друг тец в България ще сме на свещи.
Зимният сезон на нас ни забраняват всякакъв вид превключвания за да не стане фал и да остане Бг. без ток.
Ако се построй АЕЦ - Белене ще сме независими от гледна точка на електроенергията. Печалбата на един хилядник за 1 час е колкото чисто ново БМВ 5-та серия т.е проблема с инфраструктурата може лесно да се реши - стига да има кой да ИСКА да го направи.

п.п В момента и топлофикация София се поддържа от АЕЦ - Козлодуй благодарение на БЕХ.

Аватар
Кара: ги да ядат грудки

Мнение от dimithur » 23 Мар 2010, 21:06

Са е това е модерно, стига строете комунистически отживелици, дето гълтат милярди евро, а резултата е езеро пълно със шарани :mhihi:

http://e-vestnik.bg/5408
в една зверилница толерантност е равно на смърт
Н.Хайтов
http://www.youtube.com/watch?v=o7oVw72Bc4Y

старши ентусиаст
Аватар
Кара: ги да пият мента
Мечтае да кара: за 6лв/100км
Детайли за колата: не върви и не гори

Мнение от павката » 24 Мар 2010, 0:16

скоро бях чел за някакъв чичка-консултант на аец-а,водеха го за един от най-богатите в бг,а и за един от най-разбиращите от атомна енергия!
а за далаверата по теца-дечко колев,баща на депутата иван колев го разобличиха в игра с купуването и продаването на ел енергия и ощетяване на тец-2 в размер на над 20млн...
Тия от БМВ-клуба обичат да си прикачат подобни табелки ;-)
Не им вярвай много - нищо чудно под предния капак да се крие охлювче

Потребител
Аватар
Кара: --
Мечтае да кара: BMW 750i , BMW X6

Мнение от Fan BmW » 24 Мар 2010, 0:43

Добър бечер на всички !!!! :) :)
Моето мнение е ,че атомна електроцентрала в България трябва да има , и нека тя да бъде АЕЦ Козлодуй . Не ни трябват повече радио-активни складове , от които България няма да спечели . Колкото е спечелила до този момент , толкова ще спечели и за в бъдеще от тях ! Според мен парите за АЕЦ Белене трябва да бъдат инвестирани предимно в инфраструктурата , а не да чупим колите си постоянно. Аз кола нямам , рано ми е но жалко , много жалко за вас ,които имате коли. Мисля че човек освен за парите трябва да се змисли от време на време за живота и здравето си ... и.. най-вече за бъдещето си ! Предпочитам построяването на ВЕЦ-ове от колкото на АЕЦ в България , само така ще можем да съхраним себе си и природата си , която в действителност е уникална ! :) :bowdown:
Мартин (Fan BmW) :) ;)
BMW - е силата !!!
BMW - мощта !!!
BMW - единствен на света !!!
...... 750i .....

Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 24 Мар 2010, 10:45

Без страх, без спирачка!

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 24 Мар 2010, 11:24

твърдо "ЗА" АЕЦ Белене !
Атомната енергия е независимост , без нея сме огромна крачка на зад.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 24 Мар 2010, 14:36

Ама и аз съм "ЗА" ,ама не да я дадат на концесия ,то все едно не е наша ами на друг,както казах по-горе ще стане като еон,чез,ейвиен,лукойл,софииска вода и всекакви там паразити

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 24 Мар 2010, 16:07

Очаквах тук да видя написани някакви аргументирани мнения, защоро смятам темата за достатъчно сериозна и по въпрос, който едва ли не всеки българин скача на нож. Вместо това се изля обичайния спам и приказки от рода на кой колко разбира и т.н. Няма нужда от това колеги, по-скоро ние като общество, знаем ли какво искаме и какво ще ни струва? Въпроса за парите за това строителство го напомних на няколко пъти, като отправна точка за това в крайна сметка на кого ще е тази централа, макар построена на наша територия. Явно за мнозинството тука, това няма значение: ДА СТРОИМ. Това ми звучи като подобие на девиз от близкото минало, от което честно казано се отвращавам. Аналогията със съседни държави или такива от световен мащаб, е меко казано смешна и некоректна. Защото това е въпрос на управление и инвестиции на бюджетни средства в особенно големи размери (поне за нашия), а с какви бюджети и управление на същите, разполагат да речем във една Франция, не виждам какво ни помага на нас днес тук. Да не се мерим с тези, с които не можем. Продажните цени на ел. енергията навън са много ниски, както някой правилно каза, отчасти и заради много посредници. Доколкото знам, НЕК е на много голяма загуба. Очевидно няма да се превърнем в енергиен център на Балканите, както лансира идеята президента Първанов. Кога ще се върне инвестицията от такъв мащабен проект? В условията, в които се развива света и накъдето отива. Дали не е по-добре, да се изградят още два блока в Козлодуй, със национални средства и за по-малко пари. Не съм специалист, просто разсъждавам. Та в тази връзка, ще помоля специалистите, да не се перчат с това, което знаят, а да споделят. Благодаря.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 24 Мар 2010, 16:20

Elesar74 написа:Очаквах тук да видя написани някакви аргументирани мнения, защоро смятам темата за достатъчно сериозна и по въпрос, който едва ли не всеки българин скача на нож. Вместо това се изля обичайния спам и приказки от рода на кой колко разбира и т.н. Няма нужда от това колеги, по-скоро ние като общество, знаем ли какво искаме и какво ще ни струва? Въпроса за парите за това строителство го напомних на няколко пъти, като отправна точка за това в крайна сметка на кого ще е тази централа, макар построена на наша територия. Явно за мнозинството тука, това няма значение: ДА СТРОИМ. Това ми звучи като подобие на девиз от близкото минало, от което честно казано се отвращавам. Аналогията със съседни държави или такива от световен мащаб, е меко казано смешна и некоректна. Защото това е въпрос на управление и инвестиции на бюджетни средства в особенно големи размери (поне за нашия), а с какви бюджети и управление на същите, разполагат да речем във една Франция, не виждам какво ни помага на нас днес тук. Да не се мерим с тези, с които не можем. Продажните цени на ел. енергията навън са много ниски, както някой правилно каза, отчасти и заради много посредници. Доколкото знам, НЕК е на много голяма загуба. Очевидно няма да се превърнем в енергиен център на Балканите, както лансира идеята президента Първанов. Кога ще се върне инвестицията от такъв мащабен проект? В условията, в които се развива света и накъдето отива. Дали не е по-добре, да се изградят още два блока в Козлодуй, със национални средства и за по-малко пари. Не съм специалист, просто разсъждавам. Та в тази връзка, ще помоля специалистите, да не се перчат с това, което знаят, а да споделят. Благодаря.

Колега, дори и най-умният, който пише в този форум, няма капацитета да погледне всички аспекти на проблема и да даде еднозначен отговор ;)
Както виждаш всеки (вкл. и ти) дърпа чергата към себе си (разбирай изтъква аргументи в полза само на неговата позиция), което е напълно нормално ;)

Аз пак ще припомня моята позиция съвсем накратко - ако го има, Белене може да е позитив, може и да е негатив - в зависимост как ще си изиграем картите.
Едно обаче е сигурно - няма ли Белене - няма негатив, но няма и позитив.
Това е една възможност, която очевидно ти предлагаш да НЕ използваме.
Моето верую пък е, че всяка възможонст трябва да се опита.
Просто не се знае кое може да се окаже златна мина.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 13 Мар 2011, 21:38

Темата е достатъчно стара, но и актуална. До 31 март тази година трябва да бъде подписано или не, допълнение 12 относно строителството на АЕЦ Белене. След подписването на този документ, България безвъзвратно поема ангажимента по строителството на централата и се задължава да инвестира първоначално най-малко 2 млрд. евро в това строителство. Днес имаше протест против високите цени на горивата. Дали обаче ще има протест, против заробването на България в ползва на Русия? До ден днешен, не са изяснени следните въпроси:
1.Нужна ли е АЕЦ "Белене" за осигуряване на енергийния баланс на страната;
2.Как и къде ще бъде реализирана електроенергията навън - има ли договорености, с кои страни и за какви количества;
3.Каква е реалната цена за строителство на централата;
4.Какви са разходите за изграждането на съпътстващата техническа, транспортна и социална инфраструктура;
5.Какви са средствата за консултантски услуги до завършване на строителството;
6.Колко ще струва дългосрочното съхранение и погребване на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво на територията на България в съответствие с новото европейско законодателство;
7.Каква е цената на електроенергията от АЕЦ "Белене" при отчитане на всички изброени по-горе разходи;
8.Има ли по отношение на безопасността пълно съответствие на проекта с изискванията на българското законодателство и на Международната агенция за атомна енергия;
9.Има ли стратегически европейски инвеститори, несвързани с руските държавни енергийни дружества ("Газпром", "Росатом”, "Роснефт" и др.), които са заявили участие в проекта и с какъв дял.

Ако визирам последния пост по темата, какво значи да използваш възможностите? Възможностите се използват на ясна база, принципност и последователност, нещо което не се наблюдава в опита да се обясни полезността или вредата от строителството на АЕЦ Белене. Възможностите не са хазарт, в който са заложени милиарди. Аз лично не дърпам никаква черга, най-малко към себе си. Показателно е, че от този проект се отказа един голям европейски инвеститор. Показателно е и цялото шикалкавене по темата и по-конкретно от г-н Премиера, който освен понякога да говори глупости, доста често откровенно лъже. Само да напомня изказването му, че Белене е гьол, в който са потънал милиони и в този дух, а днес е пред подписаване на въпросния анекс. За да узакони това, срещу което се възмущаваше преди. Какво е станало, че си промени така позицията? Или просто той няма такава. Някой дали си представя, че ако към една близка дата се подпише това споразумение, българите, вие и аз, ще трябва да олекнем с 2 мрлд., защото това ще ни донесе някакви митични бъдещи ползи. И какво ще кажа тогава социалната сфера, какво ще стане със стандарта на живот в България, с данъците и доходите. Серизно ли днес има трезвомислещи хора, които смятат, че България има излишни 2 мрлд., с които да влезе в това строителство? И че от това ще има полза, след няколко години? В условията на криза, това звучи нелепо.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата