Ипотека
Модератор: Общи модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: Ипотека
NStorm написа:Сондьора написа:Тая схема, не е така, пнеже на 55 незнам кога са се пенсионирали, ама сега ше е има няма на към 67г...така, че до гроб...
Какво имаш предвид под "до гроб"?
55 го давам като пример за ипотека която си взел на 30 години, когато "си си стъпил на краката" и за 25 си я изплатил.
Иначе това, че ще се пенсионираш по-късно не е задължително да е по-лошо, по мое мнение...Хич не ми се иска да идва момента да остана на БГ държавна пенсия...
Никой не казва цял живот под наем . За мен по-добре е (както се каза и по-горе) докато започнеш нещо сериозно , да си пестиш , като плащаш наем . След 10 години да речем , вече си се развил и междувременно си купил малък парцел на спокойно място . Започваш бавно и сигурно да го застрояваш или ремонтираш . Така в годините които , най-много ти трябват пари - 25-35 , тогава няма да плащаш по 1000 лева на месец на банката и да рискуваш да изгориш с 50-60 000 лева , а ще спиш една идея по-спокойно и ще влагаш в бизнес ... защото да влагаш в бизнес за мен се изразява и във срещи с хора - черпелъци , завръзване на контакти и тн , което хич не е евтино ...
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
NStorm написа:Сондьора написа:Тая схема, не е така, пнеже на 55 незнам кога са се пенсионирали, ама сега ше е има няма на към 67г...така, че до гроб...
Какво имаш предвид под "до гроб"?
55 го давам като пример за ипотека която си взел на 30 години, когато "си си стъпил на краката" и за 25 си я изплатил.
Иначе това, че ще се пенсионираш по-късно не е задължително да е по-лошо, по мое мнение...Хич не ми се иска да идва момента да остана на БГ държавна пенсия...
Мисълта ми беше, че до 67 особено в БГ трудно се доживяват /статистически мисля беше 62г/, та дефакто работиш до гроб...И за кво аджеба плащаш тия пенсионни..но това е друга тема.
А и това, че ти си си изплатил жилището, примерно на 60, не означава, че няма пак да ти се наложи да теглиш кредит..примерно за децата ти. Познавам доста хора, които теглиха кредит за жилище, а родителите им потребителски за тях...некъв ужас...
Твърдо за ипотеката, но против високите лихви.
Ипотечен кредит за 100 000 със срок от 300 месеца и лихва 3% е с анюитетна вноска от 480. Същата сума с 8% е с вноска за същия период от близо 800.
А конкретно: правиш си добре сметката и преценяваш. Всеки случай е индивидуален и не е плод само на калкулации, но и на лични предпочитания и мнения. Но предпочитам да изплащам цял живот апартамент, отколкото да строя цял живот къща!
Ипотечен кредит за 100 000 със срок от 300 месеца и лихва 3% е с анюитетна вноска от 480. Същата сума с 8% е с вноска за същия период от близо 800.
А конкретно: правиш си добре сметката и преценяваш. Всеки случай е индивидуален и не е плод само на калкулации, но и на лични предпочитания и мнения. Но предпочитам да изплащам цял живот апартамент, отколкото да строя цял живот къща!
Селото се оказа точно във града
- Ogi
-
Плевен тийм
-
- Кара: 323ti
- Мечтае да кара: 332ti
- Детайли за колата: сива
acho.rs написа:но цял живот да съм обвързан да изплащам кутия и да треперя , дали няма да ме съкратят или дали бизнеса няма да продане![]()
ами то е същото и с апартамент под наем... като те съкратят от каде ще извадиш 500 лв. да си платиш наема? хазяйна ти колко ще те изчака? 1-2-3 месеца? еми след тва...? отново си на улицата... и кво праим?
аз бях изправен пред дилемата преди 4 години... да си взема апартамент под наем и да давам по 200-250 лв. на месец за тва че го ползвам само... или да си взема жилище на ипотечен кредит... тогавашната ми вноска беше 360 лв. на месец... в момента е 400 понеже вдигнаха лихвите...
та реших да си дръпна ипотечен кредит и да знам че някой ден това за което хвърлям луди пари всеки месец някой ден ще стане мое... вярно че ще го изплатя 4-рно но все пак се надявам някой ден да го придобия... вярно че на няколко пъти по време на кризата за малко кредита да стане предсрочно изискуем но все пак се справих и все още съм в боя... а и се надявам някой ден да изкарам достатъчно за да мога да го изплатя предсрочно...
п.п. голям принос да дръпна кредита имаше факта че апартамента струваше 23 000 евро... 105 квадрата напълно обзаведен... уцелих точно момента в който жилищата бяха супер евтини... 3 месеца след тва абсолютно същия апартамент на горния етаж... необзаведен се продаваше на 40 000 евро... 1 година след тва се продаваше на 55 000 евро...
- ms
-
-
- Кара: Кенеф от Инголщат
Ogi написа:...
п.п. голям принос да дръпна кредита имаше факта че апартамента струваше 23 000 евро... 105 квадрата напълно обзаведен... уцелих точно момента в който жилищата бяха супер евтини... 3 месеца след тва абсолютно същия апартамент на горния етаж... необзаведен се продаваше на 40 000 евро... 1 година след тва се продаваше на 55 000 евро...
Добре- уцелил си момента, купил си имота евтино и сега ти е изгодно... Ама я се сети колко народ е взел ипотечен заем за същият апартамент при цена от 55000 евро и сега плаща едни 7-800лв. на месец, а същият този апартамент вече я струва 45000 евро, я не... По-скоро ако струва и 40000 е добре

Предпочитам да си строя бавно къща и да живея под наем отколкото да си набивам кол с тея ипотеки които дават тук в момента... Като няма кинти за наем- оставам на улицата, като няма кинти за вноската по заема- пак съм на улицата... Разликата е, че няма да съм набил една тлъста цифра като "самоучастие" която да загубя... Същата тази сума предпочитам да я инвестирам в един терен на който после да си строя- не ми харесва идеята да подарявам големи суми на банката

- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Много индивидулно е като цяло.
В момента е по-изгодно да живееш под наем, особенно в София
Но пък ако имаш деца и искаш да оставиш нещо за тях: смяташ, струваш, преценяваш и ако схемата работи - взимаш ипотечен кредит. Ако ли не, плащаш наем и си свиркаш
Пример: преди 3 години наех апартамент 120м2 в топ центъра на София, чисто нов, обзаведен на 100%, само си сваляш якенцето и си лягаш
за 850 евро/месец
По време на кризата свалих наема на 400 евро а можеше и по-надолу
Е, какъв апартамент, къде и колко обзаведен ще купиш и вноската да ти е 400 евро?
В момента е по-изгодно да живееш под наем, особенно в София

Но пък ако имаш деца и искаш да оставиш нещо за тях: смяташ, струваш, преценяваш и ако схемата работи - взимаш ипотечен кредит. Ако ли не, плащаш наем и си свиркаш

Пример: преди 3 години наех апартамент 120м2 в топ центъра на София, чисто нов, обзаведен на 100%, само си сваляш якенцето и си лягаш

По време на кризата свалих наема на 400 евро а можеше и по-надолу

Е, какъв апартамент, къде и колко обзаведен ще купиш и вноската да ти е 400 евро?

- FaceOff
- ентусиаст
-
- Мечтае да кара: колело
Сондьора написа:FaceOff написа:И утре и един апартамент ако не можеш да оставиш на детето си, кво му викаш - 'дреме ти на кура' ли??
Лесно се говори когато имаш. Аз от 2 години плащам наем и кръв ми капе от сърцето като знам колко пари съм дал за 'дреме ми на кура'
Колега, а каква кървава капка, ще е да вземеш от банка 150 хил. лв и да връщаш 30г. и децатати, недай си боже, да връщат??
И да ги дадеш наведнъж пак си е голема локва, ма поне нема да плащат те...А теб цел живот ше те е яд![]()
В същността си спора е абсолютно безпредметен! Не познавам разумен човек на поне 25 и повече години с малко мозък в главата, който да предпочита цял живот да живее под наем. Просто човек, който казва, че нямало да вземе 150 хил от банката и да ги връща 30 години, или никога не е живял под наем, или все още живее с родителите си. Не мога да разбера, кой ще предпочете да плаща 500 кинта наем, пред това с тези 500 лева да си изплаща собственото жилище. Правилно каза един колега - ами като се пенсионираш??? А дотогава се предполага, че ще си го изплатил, защото да ти дойде акъла на към 30, тамън до пенсия ще го изплатиш. Темата е абсолютно ламерска и пубертетска!
FaceOff написа:.... Не мога да разбера, кой ще предпочете да плаща 500 кинта наем, пред това с тези 500 лева да си изплаща собственото жилище. ...
само дето ти е малко куца сметката....за същото жилище в същия район, дето наема ти е 500, вноската по ипотеката ще ти е близо двойно по-висока

щото, повярвай ми, ако вноските бяха еднакви с наемите нямаше да има нито един наемател

- exvitermini
- младши ентусиаст
-
- Кара: '96 Е34 tds touring Individual
- Мечтае да кара: E34 M5 Touring
В краткосрочен план, ползването под наем е препоръчително. Но в дългосрочен план, да плащаш години наред наем (от 300 лева на месец примерно) и накрая да нямаш жилище... е ужасно нещо. По-добре да давам 20 години на банката, като след 20 години ще съм собственик на жилище, отколкото да давам 20 години на наемодателя.
тук много криви сметки се написаха, ама наистина много
наем 300лв - обзаведен
пазарна цена на гарсониерата - около 75000лв
срок за изплащане стойността на имота при запазване на досегашните цени и игнориране на инфлацията (която е още 8-10% годишно) - 250 месеца или ~21 години
ако вземем предвид инфлацията срокът се удължава значително, защото нали апартамента инфлацията не го касае
в този ред на мисли, вие какво бихте направили с 75000лв?
наем 300лв - обзаведен
пазарна цена на гарсониерата - около 75000лв
срок за изплащане стойността на имота при запазване на досегашните цени и игнориране на инфлацията (която е още 8-10% годишно) - 250 месеца или ~21 години
ако вземем предвид инфлацията срокът се удължава значително, защото нали апартамента инфлацията не го касае
в този ред на мисли, вие какво бихте направили с 75000лв?
АДМИНИТЕ ДА МЕ БАННАТ ПЕРМАНЕНТНО!!!
Хаос написа:тук много криви сметки се написаха, ама наистина много
Абсолютно съгласен

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
Чета и не вярвам на очите си, толкова велики Ебачи и Карачи на едно място, и да ги е страх от някви 100000 заем.
Анкетата трябва да е за хора, които са спечелили всяка стотинка с труд, както и родителите им, не са щастливи наследници, и не искат някой да им казва до 60 години кога да ходи до тоалетната или да прави секс.
Като ти е на далавера жилището и си плащал известно време, половината от платеното и разликата от далаверата ще ти стигнат да си плащаш наема поне година, ако разиграем най-лошия сценарий, а онези с наема, като останете без пари, кво викате ще прайте
Плащам ипотека всеки месец по 400лв, обзавеждане още толкова за 20 години, но ако реша ще си кача двигателя в хола и там ще си го разглобя, и никой няма се фали, че ми е купил това или онова.
Поздрави на наемателите
Анкетата трябва да е за хора, които са спечелили всяка стотинка с труд, както и родителите им, не са щастливи наследници, и не искат някой да им казва до 60 години кога да ходи до тоалетната или да прави секс.
Като ти е на далавера жилището и си плащал известно време, половината от платеното и разликата от далаверата ще ти стигнат да си плащаш наема поне година, ако разиграем най-лошия сценарий, а онези с наема, като останете без пари, кво викате ще прайте

Плащам ипотека всеки месец по 400лв, обзавеждане още толкова за 20 години, но ако реша ще си кача двигателя в хола и там ще си го разглобя, и никой няма се фали, че ми е купил това или онова.
Поздрави на наемателите

- Maverick_VS
- ентусиаст
-
- Кара: '07 E91 335i
exvitermini написа:В краткосрочен план, ползването под наем е препоръчително. Но в дългосрочен план, да плащаш години наред наем (от 300 лева на месец примерно) и накрая да нямаш жилище... е ужасно нещо. По-добре да давам 20 години на банката, като след 20 години ще съм собственик на жилище, отколкото да давам 20 години на наемодателя.

- BMWPetar
- BMWPhotographer
-
- Кара: F10 530d xdrive LCI
- Мечтае да кара: Все по-хубави 5 серии
бе в дългосрочен план все пак е по-добре ипотека от наем...парите ги даваш и без тва
"Когато пътят стана мокър, Audi quattro-то беше по-бързо в завоите, но просто някакси усмивката на лицето на шофьора на BMW-то беше доста по-голяма..." Джереми Кларксън, сравнение между Audi RS6 и BMW M5, Top gear
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990
BMW Navi Doctor - ъпдейт на навигационни карти и ремонт на всички видове навигационни системи BMW
****F10 530d+ xdrive M-sport 2014
Gone, but not forgotten:
*E60 525d+ LCI M-sport 2008
*E60 530d+ 2004
*E39 540iA Individual 1998
*E39 523i 1997
*E34 520i M20 1990