Да сеем картофи ?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Re: Да сеем картофи ?

Мнение от Dirty M5 driveR » 21 Мар 2011, 18:24

Нека някой да каже, че вярва някога в БГ да се случи това, което е станало в Германия след втората световна... Това можем да го направим ти, аз, някой друг колега ПООТДЕЛНО, цялата нация забрави! Не съм скептик, а реалист. Бай Ставри на магистралата що да не е прав - полага труд, а му се плаща за някаква нищожна частица от това, което е направил (като в същото време чужденците, работещи наравно с него, получават каквото им се полага). И ок - да приемем, че бай Ставри ще изтърпи (докога не се знае, и той семейство храни). Ти вярваш ли, че като магистрала е готова, икономиката така ще тръгне нагоре, че да накара бай Ставри да си каже "Ето за какво се бъхтих"? Don`t think so ;) Кучетата си лаят, кервана си върви, икономиката може и да се разраства, но средностатистическия българин пак няма да получи това, което заслужава, хеле пък с честен труд. Аз съм на принципа "коректен съм, докато са коректни с мен", и пак имам момент след това, в който продължавам да съм коректен, защото така съм научен - да се опитвам с добро да постигна целите си. Уви, в тая страна коректност аз не виждам, нито сериозност и дисциплина. Толелират се точно обратните качества. И колкото и да сме амбицирани и решени да живеем по-добре, ние всички зависим от тия, дето ни управляват. Пича решава "Кара ми се V12 TDI", купува си (необяснимо как на фона на заплата, която получава, но обяснимо на фона на властта, която има). Хорицата ги викат на парти, да си гепят по едно телефонче - нашите търчат, и какво? Нещо стана ли - тамън нищо, същите тия хора все още са си горе, необезпокоявани. И аз, или ти какво можем да направим?! Мисля да спра до тук, защото всичко е говорено толкова много, и няма смисъл да се повтаряме. Аз също съм на немския принцип - трудолюбие и дисциплина, ама освен да го следвам, и евентуално да "повлека" някой друг със себе си, друго не мога да направя. И файда от това мое желание и организираност за работа, като от половин година си търся едно най-обикновено постоянно бачкане, непретендирайки за НОРМАЛНА заплата... но се убедих, че без връзки е ужасно трудно, за сега невъзможно. И се налага да разчитам на мама и тате, щот в тая страна няма кой да ти даде шанса да покажеш, че можеш и сам да се справиш. Айде живи и здрави :bchug: Няма да пиша повече, защото рискувам да се повторя.

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 21 Мар 2011, 18:33

Вече става все по-трудно да накараш българина да работи, а по точно да произвежда - това е двигателя на икономиката на една страна. Тук всеки иска да е бизнесмен - търговец дето препродава чужда стока( я коли, я банани, я дрехи ), главно от чужбина.
То като се замисли човек ние тук вече абсолютно нищо не произвеждаме, от къде на къде някои ще вкарва пари в държавата ни, не мисля...

Мисля че това се опитваше да намекне премиера, но го каза малко селски и някои господа дето живеят в градовете и работят в офиси се пообидиха.

Пантерчо
Аватар
Кара: WBS нов внос
Мечтае да кара: Е30 от скъпите

Мнение от Bavarcho » 21 Мар 2011, 18:36

Dirty M5 driveR написа: Бай Ставри на магистралата що да не е прав - полага труд, а му се плаща за някаква нищожна частица от това, което е направил (като в същото време чужденците, работещи наравно с него, получават каквото им се полага). И ок - да приемем, че бай Ставри ще изтърпи (докога не се знае, и той семейство храни).

Дали бай Гюнтер работи като бай Ставри, или работи много по-качествено и бързо?
Нека работи като бай Гюнтер пък парите ще се умножат с времето.
Парите не може да се печатът просто така!

bioz написа:.... .

Това казах и аз малко по напред :yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 21 Мар 2011, 18:42

Bavarcho написа:
Dirty M5 driveR написа: Бай Ставри на магистралата що да не е прав - полага труд, а му се плаща за някаква нищожна частица от това, което е направил (като в същото време чужденците, работещи наравно с него, получават каквото им се полага). И ок - да приемем, че бай Ставри ще изтърпи (докога не се знае, и той семейство храни).

Дали бай Гюнтер работи като бай Ставри, или работи много по-качествено и бързо?
Нека работи като бай Гюнтер пък парите ще се умножат с времето.
Парите не може да се печатът просто така!

Много хубав пример, с много ясно изразени разлики! :clap:
Хер Гюнтер е ултрадисциплиниран и бичи яко до перфекционизъм - и после го взимат на високоплатена позиция (или си прави самостоятелен бизнес) - инвестицията му в усърдие се връща :D
А бай ви Ставри е на принципа "Когато те спрат да ме лъжат, че ми плащат добре, ЧАК ТОГАВА аз ще спра да ги лъжа, че работя както трябва" - и цял живот тъпче на едно място и псува некой ДРУГ :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 21 Мар 2011, 18:48

Бе я не се излагайте как работи бай ставри и бай гюнтер че човек ше си помисли че никога не сте били у чужбина,бай ти гюнтер съм гледал как работи,2 часа седеха на една голема талпа и нямаше да я преместят щото у договора не му позволяват да вдига повече от 15 кг и машината дето я вдига я няма,а малко по нататък бригадира леко му побеляваше главата щото чакаше самосвала с цимента да дойде (а той никога не закъснява) и как едно такова дребно нещо обърква нещата,нашите тук работници гледали ли сте какви инструменти им дават да строят магистралите,некакви сковани дървени глупости за да разстила асвалта,голяма част от дрехите им са стари,техниката е безумно-тъпа и доста стара...обаче цената на километър е като у германия,и зарежете ги тея глупости че не работили българите,това че колегите ви по офис по цел ден си бърка в носа,не означава че хората в провинцията са хаймани,понеже пътувам и виждам нещата колко човека се трудят на нивата и как засаждат всичко на ръка...
А по въпроса за премиера,ма какви глупости,значи ще им дават субсидии на производителите ,обаче трябвало да си платят данъците,хубаво,ама срока до април...обаче ,хоп,нова резолюция,да се плати данъците до февруари,ама с какво-няма значение,и който не ги е платил-субсидия нема...пък срока мина и един вид извинение че няма да се платят тея пари...

Аватар
Кара: Капак от Е32 на тавана на 34-ката
Мечтае да кара: ЗиЛ-157; АН-12
Детайли за колата: Бяла и стара

Мнение от kemakozeE36 » 21 Мар 2011, 20:21

bioz написа:Вече става все по-трудно да накараш българина да работи, а по точно да произвежда - това е двигателя на икономиката на една страна. Тук всеки иска да е бизнесмен - търговец дето препродава чужда стока( я коли, я банани, я дрехи ), главно от чужбина.
То като се замисли човек ние тук вече абсолютно нищо не произвеждаме, от къде на къде някои ще вкарва пари в държавата ни, не мисля...

Мисля че това се опитваше да намекне премиера, но го каза малко селски и някои господа дето живеят в градовете и работят в офиси се пообидиха.

Абе има си хора дето си работят наистина, които не искат да са бизнесмени и търговци, за другите пък няма стимул да работят.
Забелязвате ли как с :bowdown: :bowdown: :bowdown: ВЕЛИКАТА демокрация :bowdown: :bowdown: :bowdown: се изпозатвориха почти всички заводи и предприятия- това са толкова много работни места, защо имало безработица е как няма да има. Само за справка в котлостроителния завод Георги Кирков преди 25- 30 години е бил с 1400+ работници- сега са баш 430 на брой. За какво иде реч просто :bang:
Тодор Живков е казал: "Ще ме търсите, ма нема да ме има" сега ще скочи някой да каже, по негово време също не беше добре, да ама не е било толкова зле!
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 330d

Мнение от achobre » 21 Мар 2011, 20:42

bioz
Заглавие: Re: Да сеем картофи ?

Вече става все по-трудно да накараш българина да работи, а по точно да произвежда - това е двигателя на икономиката на една страна. Тук всеки иска да е бизнесмен - търговец дето препродава чужда стока( я коли, я банани, я дрехи ), главно от чужбина.

непълно те рабирам тук при нас поне постоянно гледам такива работи

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 21 Мар 2011, 20:51

Е казах, че няма да пиша повече, ама ще си наруша обещанието :mhihi: Изобщо не мога да се съглася с твърденията, че българина не работел. Истината е, че като те видят, че работиш почват да злоупотребяват с труда ти. От опит мога да го кажа и ще споделя какво стана при мен. Тук ноември месец чистиха Мол Русе (след построяването му). Имаше обява в джобс-а за общи работници. Обадих се, оставих телефон за връзка. Потърсиха ме след няколко дни, понеже имало недостиг на работници (хора, заявили че ще се яват, не са го направили). Отивам аз. Да оставим на страна, че минаха 30 мин. докато намерят шефа, да ме види и одобри, а той незнайно защо хабер си нямаше аз какво правя там... абе организация :mhihi: Започнах аз работа. Бачкаше се много яко, парите си ги вземах всяка вечер (или през вечер, понеже не му ги били превеждали всеки ден). Да спомена, че общите работници бяхме на надник, докато професионалистите - на договор. И така около седмица. В края на един ден шефа иде и казва, че трябва да се мият стъклата по парапетите в целия мол, та за целта на следващия ден да сме отишли по-рано, пък когато свършим да си тръгнем. Ок, съгласни. Плановете бяха да сме към 10-ина човека, задачата ни се видя трудничка, но не невъзможна. На следващия ден отивам аз 6:00, няма никой, само охраната... Минаха 10-15 мин. - шефа идва, заедно с част от другите работници. И какво се оказва - 5 човека на кръст сме. Единия не могли да го намерят, другия се разболял, абе типичната българска история (е това е голям недостатък на българина - несериозността, АМА не може да ме убедите, че всички са такива). Почнахме работа - малко неамбицирани, но все пак с желание, стъклата трябваше да са измити до края на деня. Само дето нали се сещате, че 5 човека не могат да работят като за 10... колкото и да ни се искаше. На всичкото отгоре към 17:00 взе да става тъмно, а осветление незнайно защо нямаше (после ни обясниха, че правят електроинсталацията... :kuku: ). Ама какво да се прави - след като поразпитахме какво става, и казаха, че ток няма, продължихме дето се вика на сляпо. Шефа идва към 18:00 и казва: "Ток ще има след около 40 мин., аз съм купил манджа, елате да хапнем, после ще продължите, за да не остава за утре". Мен ми стана ясно каква е картинката, и на ум си казах, че тая работа няма да я бъде. Поговорихме с него, не можахме да стигнем до разумно решение. Излязохме навън, тоя отваря баничарката и в момента, в който ми подаде хляба, го викнах настрани и му обясних, че няма да стане така; че съм започнал работа при определени условия - работно време, заплащане; че не може да иска от нас да работим като за 10 човека. И си тръгнах. На следващия ден отивам, питам момчетата какво е станало, казаха ми, че след мен и те са си тръгнали.

Е айде разсъждавайте сега:
-трябваше да се примирим, и да останем до към 10-11 вечерта, което надхвърляше уговорения 12 часов рабоден ден с доста?!
-трябваше да работим 16-17 часа на цената на 12?!
Защо? При положение, че сме коректни с работодателя, изпълняваме си задълженията, а не намираме съответното отношение към нас.

Това, което направихме (и то ако не бях аз да си тръгна, всички щяхме да висим цяла вечер), беше правилното решение. Когато правата ни се погазват по подобен очевиден начин, трябва да кажем СТОП!!!. НО това е в случай като този: изпълняваш си задълженията - търсиш си правата. Всички си имаме интереси - нека ги отстояване!

За заплащането няма да коментирам, че изобщо не отговаряше на положения от нас труд. Момчетата с договори масово работеха по 13-14 часа дневно, за да могат да свършат работата, и на всичкото отгоре накрая им отрязаха от заплатите... Шефа нямал пари :banghead: Работете вие за без пари, че и със стимул и желание :dummy:

Така де, не съжалявам че отидох, пари са си, но определено не беше в рамките на нормалното. И докато аз бях на 19, и изкараните пари ги дадох на Лукойл, за да покарам малко бимата, то имаше хора, които работеха за семействата си, и не можеха да си позволят да напуснат ей така (както аз можех).

ентусиаст
Аватар
Кара: 520i face

Мнение от bioz » 21 Мар 2011, 21:02

Ние говорим като цяло, колега, не за всички българи. Това което казвам се наблюдава масово и ето не само аз съм го забелязъл. Че има работливи хора има, но и на тях им са се качили на главата, други безделници ...

Дали човек е несериозен или мързелив за мен няма голяма разлика...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 21 Мар 2011, 21:30

И двете страни са прави според мен, не е проблема нито в работниците само, нито в шефовете само...
Проблема е общ, по-окаяно ментален народ едва ли има от нас...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328ti
Мечтае да кара: лястовица с рамка

Мнение от Skip_209 » 21 Мар 2011, 21:38

bioz написа:Вече става все по-трудно да накараш българина да работи, а по точно да произвежда - това е двигателя на икономиката на една страна. Тук всеки иска да е бизнесмен - търговец дето препродава чужда стока( я коли, я банани, я дрехи ), главно от чужбина.

А защо някой като пройзведе нещо и всички почват "ма това добро ли е? все пак е Българско?" и доста хора са склонни да си купят чуждия боклук като знаят че е боклук от колкото да купят българското :kuku:
www.Steroid-X.com
0887 474 880

Автосервиз SDP
Sofia DRIFT port
гр. София ул. акад. Дмитрий Лихачов 33

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Жи55АЕМЖИ
Мечтае да кара: 911 turbo
Детайли за колата: 630cc - injectors
HX52 Holset
MS 1 Extra - ECU
Inovate wide band

Мнение от ///peter » 21 Мар 2011, 21:58

Skip_209 написа:

А защо някой като пройзведе нещо и всички почват "ма това добро ли е? все пак е Българско?" и доста хора са склонни да си купят чуждия боклук като знаят че е боклук от колкото да купят българското :kuku:

Е а де, защо? Защото тук стандарти няма, вероятно за това...

Аватар
Кара: Кенеф от Инголщат

Мнение от ms » 21 Мар 2011, 22:18

Skip_209 написа:А защо някой като пройзведе нещо и всички почват "ма това добро ли е? все пак е Българско?" и доста хора са склонни да си купят чуждия боклук като знаят че е боклук от колкото да купят българското :kuku:

Мога да ти кажа що:
Китайска стока- 5лв.
Българска стока- 10лв.
И двете са пълни боклуци и не изкарват повече от 1 седмица- е що трябва да платя двойно :?:
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: СамУет

Мнение от Пинтев » 21 Мар 2011, 22:36

Абе важното е,че си имаме една лодка и това си е :mhihi: :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 21 Мар 2011, 23:23

ms написа:Китайска стока- 5лв.
Българска стока- 10лв.
И двете са пълни боклуци и не изкарват повече от 1 седмица- е що трябва да платя двойно :?:

дай пример щот говориш глупости... :no:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата