Гърция през погледа на един грък (или какво да НЕ правим)

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Re: Гърция през погледа на един грък (или какво да НЕ правим)

Мнение от bavarec » 24 Юни 2011, 20:09

Манчев73 написа:
GLOBALSYSTEM написа:Ами Бойко...

...аверчето му за 800 дни
кой ли не дойде...

Манчев73 написа:или изобщо не те разбрах?
явно не си. :roll:
От тия всичките/изброени по-горе/не зависи,много.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
Мечтае да кара: 850
Детайли за колата: петица- хубавица

Мнение от akula » 25 Юни 2011, 18:17

rado_rf написа:
steeN написа:
blackrider написа:.

.

Големите гръцки банки и разни други медийни и авиокомпании, са отдавна собственост на големи инвестиционни фондове. Наистина единствения начин да се задържат, е да почнат да продават държавните си компании. Само, че това няма да стане току така. То малко ще се получи по друг начин. Аз ти давам заем, ама ти продаваш електрическата си компания на еди кой си. По този начин е действала и България преди Първата световна война. За нуждите на армията тегли голям заем от френската банка, като се принуждава да купува оръжие само от френската Шнайдер. Хитричко нали :mhihi: ? Та, все си мисля, че и с гърците ще използват този метод. Сложат ли ръка на държавните им компании, слагат ръка на цялата страна. И Гърция ще се превърне в една колония, образно казано, пълна с емигранти, пълнещи гушите на богатите страни, сиреч заемодавците. Това си е мое мнение, де и никой не ангажирам с него.

:bowdown: по точно от това не можеше да бъде казано. точно в десетката.
само, че колега радо, рискуваш д бъдеш обвинен в комунизъм. трябваше поне вместо последното изречение да кажеш: гърция ще се напълни с високо мотивирани , можещи и знаещи хора, и производителността на труда ще нарасне в пъти. по този начин големите икономики ще получат дивидент в замяна на разумните си инвестиции :mhihi:
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 26 Юни 2011, 4:47

това може да се каже за всяка една публична компания, която се търгува на борсата. не виждам нищо противоречиво в това изказване. ето най-голямата (и най-старата) търговска банка в гърция (може и на балканите да е дори), national bank of greece е публична компания и се търгува на nyse. от там може, дори и аз и ти да имаме мизерна част от нея. до тук добре. само, че има една подробност, законите им не позволяват чужди инвеститори да притежават повече от 40% от гръцка търговска банка, което значи, че все още са си гръцка собственост. в случая дори няма единични инвеститори, които да държат повече от 5% от нея. това, че инвестиционни фондове притежават акции, не пречи по никакъв начин да бъдат придобити от други компании. иначе какво ще стане не е ясно. всякакви варианти сигурно са възможни.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e21,е34, астрахаш,цлк-в208
Мечтае да кара: 850
Детайли за колата: петица- хубавица

Мнение от akula » 27 Юни 2011, 10:33

а, те като загубят острови, пристанища, авиолинии и т.н, голяма файда, че банките ще си останат гръцки. пак ще стигнеме до високомтивираните знаещи и можещи , работещи по 12-14-16 часа, защото са готови на всичко, "за да успеят".
-харчи малко а бега много, чупи се трудно а се поправя лесно, що е то?
-БМВ е34

Мафиозо!
Аватар

Мнение от rado_rf » 27 Юни 2011, 18:25

stefanoff написа:Всъщност мен лично това много ме съмнява да го е писал някой гръцки студент. По ми прилича на хвърляне на прах в очите на българския народ от някой от финансовото министерство, подчинен на Вдянков. Ние ниските данъци си ги имаме от много години, къде са гръцките инвеститори ? (като изключим гръцките банки, които си раздават кредити на 40% лихва и никой не ги закача).

Нека и да не си правим илюзии, че сме по-добре от гърците. Защото докато Бойко и Дянков ни обясняват самодоволно от телевизора, как външния ни дълг бил само някакви си 10 милиарда долара, то междуфирмената задлъжнялост в България е от порядъка на 150 милиарда лева !!![/url] http://www.mediapool.bg/show/?storyid=164079 . Taка че хич не ги мислете , защото най-големите банкери и в САЩ и в Европа, са именно гърци и аз съм сигурен , че ще си намерят начин да излезнат от кашата дето са си надробили пак за сметка на някой друг. Това за фалита им, са митове и легенди и най-вече борсови спекулации. Американците имат $16 трилиона дълг, пък никой още не е тръгнал да им намалява кредитния рейтинг, а па Европа не може да извади някакви си 300 милиарда евро, да спаси гърците. Аре бе ;)

Една мъничка поправка само - най-големите банкери на са гърци, а евреи :winky: Ама и на тях да им цензура, цензура :D
"Няма нищо по-хубаво от това да се изсереш на метеното и няма нищо по-лошо от това да метеш изсраното" - древна мъдрост

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 27 Юни 2011, 20:55

akula написа:а, те като загубят острови, пристанища, авиолинии и т.н, голяма файда, че банките ще си останат гръцки. пак ще стигнеме до високомтивираните знаещи и можещи , работещи по 12-14-16 часа, защото са готови на всичко, "за да успеят".

моят коментар засягаше единствено какво ще стане когато банките им фалират (ако фалират). тогава може и да не останат гръцки, ако променят закона, но в момента са. ;)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 29 Юни 2011, 9:32

Гърция: по-добре да фалира, отколкото да се спаси
http://www.capital.bg/blogove/pisma/201 ... storystart

Ако днес в Европа някой има фирма, малка, средна или голяма, която тегли непрекъснато заеми и кредити, за да оживее, има бизнес план, но не успява да набави нужните печалби според поставените цели, трупайки непрекъснато дефицити, какво правят заемодателите му? Без да се замислят го карат да фалира. Активите й биват разпродавани от синдик, а фирмаджията се налага да смени професията или започва от началото, натрупал вече една отрицателна кредитна история.

Всеки гръцки гражданин започва живота си с 33 000 евро дълг

Това горе-долу се случва и с държавите, когато те не са "защитени" или в положението да налагат решения в своя полза. Видяхме го и в случая с България, Русия и Аржентина, които фалираха за много по-малки дългове от тези на Гърция, като цифрово изражение. Гърция, една страна с 11 милиона жители, има в момента дълг, надвишаващ със 150% нейния БВП, т.е. някъде около 360 милиарда евро. Всеки гръцки гражданин започва живота си задлъжнял с 33 000 евро, които трябва да плати или преструктурира, като чистият доход на глава от населението годишно е малко над 20 000 евро. Към края на 2012 г., според изчисленията, спадът на БВП и нарастването на задлъжнялостта в резултат на непрекъснатите дефицити може би ще увеличи дълга на 40 000 евро на глава от населението, т.е. два пъти повече от годишния доход на всеки един грък.

Гърция, както всички видяхме, не банкрутира чисто технически, като в действителност е напълно фалирала всъщност и то от доста време. Поддържат я на изкуствено дишане поради много причини и я водят към непрекъсната свръхзадлъжнялост, преструктурирайки нейния огромен дълг към европейските банки с пари на европейските данъкоплатци. Тези безсмислени на пръв поглед действия имат своята логика за спасяването на европейската валута и по-важно за огромните щети, които би имал за цялата европейска икономика един фалит-домино и на други страни от ЕС, като Италия, Испания, Белгия и Португалия.

Защо фалитът е по-добро решение от спасяването

Мнозина вярват, че фалитът на страната би било най-доброто решение. И аз съм между тях. Това би било най-справедливо спрямо европейските данъкоплатци, които не носят никаква вина за грешките на банките и за безкрайния купон на гърците през последните 30 години, които потребяваха неща, които не притежаваха и финансираха едно развитие, опиращо се на "глинени" крака.

Фалитът би бил най-справедлив и спрямо самите гърци, след като би спрял веднага нескончаемото празнословие по митингите срещу "лошите немци", "хищните банкери" и "некадърните европейци, които искат жертви от гръцкия народ", както и всички останали глупости, които чуваме напоследък. Гърците вместо да излизат по улиците и да не ходят на работа (намалявайки така производителността на страната), вместо да са почти половината политически противници на мерките за реорганизация на икономиката, щяха да преминат през толкова полезния "студен душ" на банкрута и биха започнали отначало и начисто, както всички останали народи, които нямаха късмета да са част от еврозоната. Нямаше да крещят по площадите, нямаше да изкарват виновни всички останали, а щяха да се събуждат в истинската реалност, в която живее и работи всеки един предприемач, чиято фирма фалира и кредитиращата го банка не го и пита дори, дали иска да фалира или би предпочел като бонус на банкрута си да получи един воаяж до Карибите, да речем, както се случва днес по аналогия в казуса с Гърция.

Би било справедливо и по-добре също така Гърция да фалира и заради самите банки, които купуваха без да се замислят много-много гръцките облигации, без да анализират рисковете, както е необходимо. Банките са компании и, ако имат големи загуби в резултат на огромния си брой гръцки рискови облигации, би било полезно да бъде последвано решението на САЩ, т.е. оказването на помощ на банките чрез увеличаване на акционерния им капитал, преструктурирането им и препродажбата на техни акции в някакъв последващ момент. Капиталите за увеличаване на акционерния капитал няма да бъде необходимо да бъдат осигурени от фондовете на данъкоплатците, а от свободния пазар.

Спасяването на Гърция е несправедливо спрямо страни като България

Целият този казус с двете големи вълни за "спасението" на Гърция с пари на европейски данъкоплатци на стойност от 220 милиарда евро е буквално едно престъпно деяние спрямо гражданите на страните от Европа, които влязоха в ЕС през 2004 г. и 2007 г. – всъщност най-бедните народи, принадлежали към бившия съветски блок от Централна и Източна Европа. Всички тези страни и техните граждани направиха огромни жертви, за да станат неразделна част от ЕС и да могат от тази си позиция крачка по крачка да дадат тласък на своите икономики и на доходите си. Те изкараха над 45 години жесток комунизъм и други 15 - 20 години преходен период към новата конкурентна действителност, нямайки възможността да участват в купони от рода на гръцкия, т.е. на нескончаемото свръзадлъжняване и подхранването на гръцката "социалистическа" мечта за развитие със запазването на една суперскъпа гигантска неефективна държава.

Днес тези страни биват призовавани да сложат ръка в джоба си и да дадат пари за изхвърлянията на една от "старите" страни, нещо, което по скромното ми мнение, е несправедливо спрямо въпросните граждани. За тези страни всичките тези пари са необходими, за да изградят инфраструктурата си и да подпомогнат собственото си развитие, а не да подкрепят "заблудения се брат".

Като гръцки гражданин аз чувствам срам спрямо хилядите граждани на Балтика, на Централна Европа и Балканите, които трябва да отделят от залъка си, за да финансират моите сънародници, които изкараха 30 непрекъснати години на еуфория и долче вита. Имам чувството, все едно съм бил на някакъв бесен купон, все едно съм харчил заедно с приятели, пил съм, купонясвал съм и съм се подигравал на съседа си, който е бил много по-беден от мен и не е смеел да излезе от вкъщи, освен само, за да отиде на работа, а всичко изкарано е спестявал за децата си. И накрая, когато съм видял, че нямам пари, да отида и да почукам на вратата му, плачейки и молейки го да ми даде онези трудно спестени пари, за да платя безкрайния си купон. И той да ми ги даде, продължавайки да работи.

За мен лично е срамно това, което се случва. Не съм сред онези, които мислят, че Европа ми "дължи" нещо, а сред останалите, които вярват искрено, че когато изграждаме обществото си, нашата Европа, върху двойствени стандарти, накрая се озоваваме от само себе си отново и отново пред същите дилеми.

Гърция би трябвало да фалира и технически и Европа би трябвало да бъде справедлива спрямо всички свои граждани. Това, защо нещата не са случили по този начин, може би ще се окаже един лош прецедент за хармоничното съжителство на европейците в рамките на ЕС.

ентусиаст
Аватар

Мнение от flame » 29 Юни 2011, 9:33

"некадърните европейци, които искат жертви от гръцкия народ"

Нема такива нагли копелета!!!
:dummy: :dummy: :dummy:

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 29 Юни 2011, 10:03

Казват, че нямало да има план Б за Гърция ако не приеме мерките, е да ама вече гласят и план Б, що ли щото ако гърците се откажат от ЕС..то ЕС лека полека ше се срути...Англичаните вече казаха, че тях еврото не ги интересува..А къде ше сме ние ако нема евра :mhihi:
Така че никой няма да пусне Гърците...Обаче не се знае кви ги мислят те, а и ся гледам, че стачките главно се водят от социалистите, а те са по лозунгите..

п.п. Май днес им изтичаше срока за гласуване на строгите мерки, та ше видим. Но и в двата случая ЕС им гласи отпускане на кредит.

Потребител
Аватар

Мнение от stefanoff » 29 Юни 2011, 10:23

Глупости на търкалета ! Ако Гърция фалира, на еврото ще му е*е майката :evil: Цяла европа ще се върне 20 години назад. Тоя от вестник Капитал, или си няма грам понятие от икономика, или нарочно пише глупости :dunno:
Не Мы такие, Жизнь такая

ентусиаст
Аватар
Кара: не кара пил-ама пий карал

Мнение от ///milko way » 29 Юни 2011, 10:40

flame написа:Имам чувството, все едно съм бил на някакъв бесен купон, все едно съм харчил заедно с приятели, пил съм, купонясвал съм и съм се подигравал на съседа си, който е бил много по-беден от мен и не е смеел да излезе от вкъщи, освен само, за да отиде на работа, а всичко изкарано е спестявал за децата си. И накрая, когато съм видял, че нямам пари, да отида и да почукам на вратата му, плачейки и молейки го да ми даде онези трудно спестени пари, за да платя безкрайния си купон. И той да ми ги даде, продължавайки да работи.

Това си е най точно казано - 30г непрекъснат купон-14 запалати,таверни,бозуки,нова къща,нова кола,яхта.......еми това всичкото от едни маслини не става :kuku:
Събота и неделя всичко е затворено-гръка си почива задължително,защото е много уморен от седмичните запои ;)
2004г покрай олимпиадата им оправиха всички пътища и магистрали,които и до днес са си перфектни...........а бе дано да се изправят на крака,защото ще ми липсват тяхната риба,бозуки,узаки,сувлаки....и т.н.
Изображение
Bcu4ko cBъP|_|_|Ba Do5pe.Ako He|_|_|_o cBъP|_|_|u 3/\e,To npocTo He e cBъp|_|_|u/\o!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 29 Юни 2011, 11:03

Некой ако може да ми каже как е "Добро Утро" на гръцки,знмам само "калимера" и "калиспера",което си е добър ден и добър вечер...май никой не става рано сутрин :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 29 Юни 2011, 11:12

А от такива изказвания кво следва:
Гръцкият вицепремиерът Теодорос Пангалос заяви по-рано, че може да бъдат изпратени танкове на улиците, за да се предотврати хаоса, ако законът не успее да премине и започне теглене на депозити, пише „Индипендънт”, цитиран от "Фокус".

http://dnes.dir.bg/news/gartzia-stachka ... 41950?nt=4

Потребител
Аватар
Кара: E39 530i

Мнение от martin_anastasov » 29 Юни 2011, 18:13

Добре колеги, някой може ли да ми обясни защо ако Гърция излезе от Еврозоната това ще доведе до фалит на Испания, Португалия и т.н?
Селянията не е местожителство, тя е състояние на душата!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 29 Юни 2011, 20:10

на втора страница съм го написал.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата